Прокуратурата предлага да се отнеме лицензът на ЧЕЗ (обновена и видео)

© Юлия Лазарова

Регулаторът твърди, че е установил нарушения на лиценза и на общите условия в договорите с потребителите.Прокуратурата предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде отнет лицензът на компанията ЧЕЗ заради системни нарушения. Компанията обслужва Западна България.


Малко по-късно на пресконференция премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на деня лицензът ще бъде отнет.


Държавното обвинение от миналата седмица проверява как електроразпределителните дружества изпълняват приватизационните си договори и как формират цената на електроенергията.В средата на миналата седмица министърът на икономиката Делян Добрев обяви в Народното събрание,че нарушенията на електроразпределителните дружества не са достатъчно основание за отнемане на лиценза им. В неделя стана ясно, че доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е констатирал 13 административни нарушения, по които ще бъдат наложени глоби.


Проверката на държавното обвинение обхваща период от една година назад и е установила, че последните сметки обхващат период на отчитане  между 32 и 48 дни, което е нарушение. Това е довело до големите сметки, за които гражданите нямат вина, обявиха от Върховната административна прокуратура. Пресконференцията беше дадена от заместник-главния прокурор Камен Михов и двама обвинители - Веселин Найденов и Георги Камбуров, които са извършвали проверката.Прокуратурата ще предложи за всеки установен случай на завишена сметка ЧЕЗ да бъде глобено като законът предвижда санкцията да е между 30 хил. и 1 млн. лв. За да се случи това абонатът трябва да подаде жалба до ДВКЕР, да се извърши проверка, да се състави констативен протокол и въз основа на него се съставя акт за административно нарушение.


Налагането на глоби и отнемането на лиценз е от компетенциите на ДКЕВР, която миналата седмица също обяви, че е установила нарушения в работата на компанията. Освен удължения период на отчитане са открити случаи на несъответсващо на стандарта напрежение.


Все още не са пристигнали материалите за останалите две електроразпределителни дружества и напрактика проверката не е приключило.


Друго нарушение, което няколкодневната проверка на прокуратурата е констатирала са нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството. По този начин са били сключвани договори със свързани с ЧЕЗ фирми и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите. Проверката е показала, че при подмяна на електромерите дружеството не е съставяло констативен протокол със старите показания на уреда.


ДКЕВР не е осъществявала контрол върху изпълнението на инвестиционната програма на трите елекрторазпределителни дружества, а просто е приемала документи, че нещо е извършено, без да прави допълнителни проверки е показала проверката на прокуратурата.


Комисията не е разглеждала достатъчно ефективно жалбите на хората. За последните 13 месеца в ДКЕВР са постъпили 2038 жалби, като само 188 от тях, или 9%, са били разгледани. По думите на Михов така  се нарушават правата на гражданите и те нямат възможност да си търсят правата в съда.


След като приключи проверката, заключенията ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светлана
  Светлана
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Да го отнема, че ни отнеха всичко тези обирджии!

 2. 2 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отнемайте го и дърпайте шалтера на цяла Западна България.
  Буда: Ще ми протестират те, ама-ха!

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5313 Неутрално

  И ЗАЩО ЧАК СЕГА ГО ПРЕДЛАГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на nixx
  nixx
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Да покажем, че сме поне малко албанци!!!

 5. 5 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Почна се с изкупителните жертви. А дали прокуратурата ще провери НЕК и БЕХ после и дали ще наложи глоби и персонални наказания?
  Прокуратура.. трябва да я прекръстят на "Цирк Балкански".

  НАЦИ ->КОМУНИ<- СТИТЕ са най-новото зло за България!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5313 Неутрално

  А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ КОГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И на кой ще дадат лиценза после? ТИМ? Май да.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  последните ми три сметки за ток: 594лв, 731лв и обещаната ниска сметка от Енерджи Про,за която ме информираха тази сутрин, е 710лв, .
  За миналата зима 128лв, 140лв, 89лв.
  Г-да политици и енергетици, бихте ли ми обяснили как с 13.8% увеличение на електроенергията моите сметки се вдигнаха с......ъъъъ, предпочитам от БАН да пресметнат с колко, че само те разполагат с такива компютри които да могат да смятат с такива цифри

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Я прокуратурата да не прави глупости да да се заеме сериозно с ДКЕВР, БЕХ, МЕХ, НЕК, БСП, големия шлем/член на Гоце и Р.Овч, фотоволтаичните паркове на Цветелина, Вълканов и онзи дебел морж от Лукойл. Какво са се хванали с кокошкари като ЧЕЗ?

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2429 Гневно

  След дъжд качулка!? С това трябваше да почне правителството ако не в 2009 г., то в 2010 да го направи!..

 11. 11 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 435 Разстроено

  48 дни период на отчитане е брутално направо!!!

 12. 12 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 1010 Неутрално
 13. 13 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Да няма някой кандидат подобен на ЧЕЗ, че чак сега се сети прокуратурата да им иска отнемане на лиценза? `щот произволията на ЧЕЗ ЕВН И ЕНЕРГОПР (ЕОН) са си отдавна!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Весело

  Да казват на време, та да не си плащам сметката.....на тези мръсни капиталисти!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Това ще закопае България, могат да наложат всякаква глоба, но отнемат ли лиценза - няма да има сериозен инвеститор, който да дойде при нас. Ще идвата само Алибаб и 40-те разбойника, Росатом и други ориеналски мизерници....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 976 Весело

  Явно трябва да се наредим до Албания. Къде сме тръгнали да градим модерна държава.

  и най-умният си е малко прост....
 17. 17 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "последните сметки обхващат период на отчитане между 32 и 48 дни, което е нарушение."

  Еми аз платих миналия месец сметка от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г. Или по точно за 54 (петдесет и четири) дена. За ЕВН става въпрос.
  Вярно сумата беше малка но все пак.

  Всяка ръка - на крак!
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  А между другото, една много съществена причина БСП да бързат с изборите етова, че бяха жестоко затиснати от комисията по измамите около АЕЦ "БелЯне". Там Р.Овч. и Димитров бяха доведени до истерия от доказаните кражби и мошии...
  При едни по-скорошни избори евентуално съотношението на депутатите би било друго и БСП би могло да закрие тази комисия....Така червените пак ще замажат всичките си измами и кражби.

  п.п.По същият начин закриха и комисията на Методи Андреев за принадлежност към ДС, създадена от правителството на ОДС..
  Излъгаха народа и после покриха техните хора.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 19. 19 Профил на chichkovuychev
  chichkovuychev
  Рейтинг: 713 Гневно

  Прокуратурата "предлага да се отнеме лиценза на МЕЗ"... Ама пак ли го шикалкавим, ако трябва като държавен обвинител, именно П Р О К У Р А Т У Р А Т А да "предлага"аааа. Не, никакво предлагане, просто г-н Сотир Цацаров прави обосновано предложение и държавата в негово лице завежда дело в съда, като присъдата да бъде отнемане на лиценза заради доказани нарушения поради престъпно погазване на приватизационните договори. Тогава ще приема , че г-н Цацаров СИ Е ЗАСЛУЖИЛ ХЛЯБА, КОЙТО МУ ПЛАЩА ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. Ако отнемат лиценза на ЧЕЗ, ще се случи ефекта на доминото и другите две ЕРПта ще клекнат и ще станат повече от послушни, та да завърша с нашенското "ха дано, ама надали".

 20. 20 Профил на Geoimg*
  Geoimg*
  Рейтинг: 1351 Весело

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ КОГА !!! [/quote]
  Размечта се!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#15] от "spas27":абсолютно. Това е най-голямата глупост която могат да направят. От тук нататък никой няма да вложи 1 лев в България и още по-голямо дърво ще гризем

 22. 22 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 497 Неутрално
 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1868 Любопитно

  Сетила се Мара да се побара. Чак сега ли ги установиха тия нарушения?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Ами да действат! Но по правилата с лиценза, иначе няма нищо да се подобри. Да наложат и най-вече да съберат глобите и ЧЕЗ или сами ще се махнат или ще почнат да спазват правилата. Ако има сериозни нарушения (по-ниското напрежение и неплащането на трафопостовете са такива) да се отнеме лиценза. Но преди това да се видят правилата. И никакво одържавяване!

  "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
 25. 25 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]последните сметки обхващат период на отчитане между 32 и 48 дни, което е нарушение. Това е довело до големите сметки, за които гражданите нямат вина, установи прокуратурата.
  Предлага се за всеки установен случай на завишена сметка дружеството да бъде глобено като законът предвижда санкцията да е между 30 хил. и 1 млн. лв.[/quote]
  Това с глобите ако стане, ЧЕЗ трябва направо да се декапитализира, май... Не че ощетените ще видят нещо от глобите в собствените си джобове, де!

  Повече ме притеснява следният сценарий:
  - изкарваме ЧЕЗ по-черни от дявола в безлунна нощ (не че са ангелчета), оваляме ги в пера и катран, делицензираме ги и ги правим един вид "невъзвращенци";
  - адвокатите на ЧЕЗ (зад които впрочем стои и Чехия) откриват пукнатини в нашите доводи, осъждат ни на по-горна (наднационална) инстанция и плащаме взетото обратно с лихвите и с разноските по делото;
  - междувременно на ЧЕЗ цялата работа му идва дюшеш, защото евродирективите се извъртат така, че да не му е рентабилен бизнесът в Европа;
  - ние в частност продължаваме да го раздаваме като Венецуела (особено ако "червените кхмери" излъжат достатъчно много хора на изборите) и накрая... в пустинята България се появява остър дефицит на пясък!

  Ще поживеем къде на прав, къде на променлив ток, ще видим...

 26. 26 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Изглежда ЧЕЗ,ще бъде жертван,за да могат отново да се прикрият основните виновници,които се крият в партиите,обхванали като октопод всичко и всеки в тази държава ...

  Liberate Your Mind!
 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Дивен ПОПУЛИЗЪМ! Прокуратурата за пореден път се оказва изпълнител на мокри поръчки.
  ЧЕЗ може да не са "ангели", но товарят сметките с 10%, останалото са други разходи по "веригата", за което имат вина т.нар. "държавници", които осигуриха безконтролни харчове на НЕК, БЕХ, потъване на милиони в джобовете на спонсорите.
  Потребеният от гражданите ток (ако няма надписани сметки, за което се потвърди за >99%!) така или иначе следва да се плати, дали 32 или 48 дни няма особено значение. Проблемът е ТРАГИЧНАТА покупателна способност, спрямо нея токът е 5-10 пъти по-скъп отклкото е ЕС. Направете хората по-заможни, пък цената на тока няма да е от особено значение!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на widowmaker Борисов е единствената партия !?!
  widowmaker Борисов е единствената партия !?!
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Буда така и не разбра, че сметките за ток са само повод за протестите.
  Причините са много по-дълбоки, много по-важни, всеобхватни.
  Причините са убийството на малкия бизнес.
  Липсата на перспектива.
  Узаконяване и поощряване на монополите.
  Като резултатите от изброеното по0горе са намалените доходи.
  Да ГЕРБавите не са виновни за всички злини на света, но много помогнаха за някои от тях.
  Други злини, наследени от предишни правителства, ГЕРБ дори и не опита да поправи, както между другото обещаваха преди 4 години. Не осъдиха никого, не потърсиха сметка за нищо.
  Сега ваче е късно.
  Просто нямат полезен ход.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 29. 29 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Глоби, глоби, глоби докато не избягат през девет дерета в десето.

 30. 30 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ЧЕЗ да обясни какво прави Каратиста в Надзорния съвет. Човек с криминално минало в СИК. Шофьор на Пашата и дружка на Бойко! Нормално ли е в една компания от мащабите на ЧЕЗ да присъстват такива хора? И каква е ролята му там?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#7] от "HERMES":
  Е ,ми Цветан Василев де го оставяш?

 32. 32 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#15] от "spas27":

  То явно това е целта.

  В момента БСП, Атака, ДПС и самите ГЕРБ са против ЕРП. Отнемане на лицензите, две от трите дружества ги прилапват другарите от Масква, едно го взима една точно определна банка и всичките разбойници са доволни.

  Нещо такова са замислили, май.

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  [quote#22:"._"]НАЦИОНАЛИЗАЦЯ ! [/quote]
  Държавата, ОСОБЕНО българската, е доказано калпав собственик, така че гарантирано 6те окепази управлението и потребителите 6те бъдат натоварени с по-високи сметки!
  Да не говорим че в ЕС "национализацията" е възможна САМО ако се изплати на собственика пазарната цена.
  А БГ държава е във фалит, така че зомбираното крякане на пост-соц лозунги не води до ни6то което помага за излизането от калта, напротив, затъва се по-здраво в блатото!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#29] от "442":
  И на тяхно място се нанася Цветан Василев,слага за шеф Делян Пеевски и тогава ще видим откъде изгрява слънцето...

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  До коментар [#25] от "Умир Гай Мудно":
  +++++++
  Отличен разбор на предстоящите събития. Всички към терминал 2!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 36. 36 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#22] от "._":
  И кво?Национализират я и ето ни още една Топлофикация София,Булгаргаз,БДЖ,НЕК,ВиК...Абе много ми е чудно кво точно имате в черепните си кухини?

 37. 37 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Аман от популизъм! Кой ли ще е инвеститорът, който ще дойде след това. Ще ни приравняват с вилаета на Уго Чавес.

 38. 38 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#27:"B52"]Проблемът е ТРАГИЧНАТА покупателна способност, спрямо нея токът е 5-10 пъти по-скъп отклкото е ЕС. Направете хората по-заможни,[/quote]

  И какво сега, някой да махне с онази , вълшебната пръчица?

  Производителност на труда ако е ниска е ниска и покупателната способност! Да не говорим за енергоемкоста на производството в България!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  [quote#28:"widowmaker"]Сега ваче е късно.
  Просто нямат полезен ход.[/quote]
  Както и подлярите от тройната коалиция, които се опитват да се появят в бели дрехи!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 40. 40 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 448 Весело

  ЧЕЗ си тръгва, идва ТИМ. На печелившите - честито! Протестиращите няма да са между тях, обаче

  Never underestimate the predictability of stupidity
 41. 41 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#17:"The.Teacher"]Еми аз платих миналия месец сметка от 08.12.2012 г. до 31.01.2013 г. Или по точно за 54 (петдесет и четири) дена. За ЕВН става въпрос.
  Вярно сумата беше малка но все пак.[/quote]

  И за да не помисли някой, че само си плюя ей така -
  http://imageshack.us/photo/my-images/849/evnk.jpg/

  Вярно, служебна сметка, около 70 лв. но пък 54 дена???

  Всяка ръка - на крак!
 42. 42 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 489 Весело

  За няма и 6 дена двама супер умни и компетентни прокурора, разгледаха томове документи и взеха решение, че от 3те дружества ЧЕЗ са най-виновни и трябва да им се вземе лиценза!!!

  Щеше да е супер смешно, ако не беше ужасно трагично!!!

  Айде да идват ТИМ и да ни "спасяват" от лошите и алчни чехи!!!!

 43. 43 Профил на disident2013
  disident2013
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРЕДСМЪРТНО ПИСМО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

  Байовци

  Ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения. Но с моята кончина не свървшва пътят, който трябва да извървите, така щото да не изгубят смисъл усилията ни. Моята смърт не ще да спре бъдещето ни освобождение, нито трябва да скове сърцата и душите ви. Знайте, че борбата за освобождението ни ще погълне в жертвения си олтар много от вас, но още повече ще погълне борбата след освобождението ни. Аз не веднъж съм ви казвал: ” Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. Внимавайте, в народната работа няма шега, освобождението ни трябва да бъде плод на нашите задружни усилия. Вие, които ви грабят, безчестят и лъжат днешните ни управници, не мислете, че работата ни свършва с едното освобождение. Не, тя с това започва. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана. Вярно е, че ние нямаме хора подготвени, но поне имаме хора честни и родолюбиви, които няма да се поколебаят да положат живота си за въздигането на държавата ни. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка, кой с какво е помогнал за освобождението ни и давал ли е пари или казвал нека да стане па тогава. На такива аз съм им писал и преди “Днес е момента да си купите живот, които сега се продава, утре не и милиони да давате” Та тези, които покажат разписките с печата на Централния комитет, те нека живеят свободно в отечествното ни, а другите презрете и отсечете алчните им ръце желаещи властта само за да ви грабят. За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно – Смърт , смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. За тези, които под булото на родолюбието градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. Това е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край. Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви други му, нито пък ще позволи да потънат в забвение. И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

 44. 44 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 762 Разстроено

  Ха-Ха-Ха.
  Как се обосновават за отнемане на лиценз за основната дейност - електроразпределение до краен потребител с нарушения по ЗОП?
  Нещастници!!!
  Административната прокуратура веднага се подложи на ББ за да гори вещици.

  Путинофилите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 45. 45 Профил на БX
  БX
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Съграждани,
  парнотоооооо!
  Не забравяйте!
  Там терора е страшен!

  Неет блядь, народ надо менять!
 46. 46 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#41] от "The.Teacher":

  Е и какво от това че за по-дълъг срок си платил по-малко?
  Ти печелиш от това отложено плащане.
  Каква вреда си претърпял от "нарушението" на ЕРП-то?

  Путинофилите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 47. 47 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "The.Teacher":
  Уважаеми господине, аз само не разбирам като си платил за 54 дена вярно ли е отчетеното по електромер? Ако е вярно тогава какво? Съгласен съм че са ти се натрупали две сметки накуп, но пък не си платил междинната. Ако си изял и изпил вероятно дължимото вместо да го заделиш кой е виновен ведно с ЧЕЗ,МЕЗ и подобните? Като се отнеме лиценза на тази фирма, нима държавната ще трябва да ти приспадне направения разход? Хайде стига с този популизъм! Другаде е заровено кучето. Оптимизиране на разходите, намаляване на загубите по преноса (ама това е с инвестиции за нови технологии), спиране на социалната надбавка "мангасарян", намаляване на личното потребление без промяна стандарта на живот (а това пак е с инвестиция, този път от страна на потребителя) и т.н. и т.н.Прочети вчерашната статия-анализ за загубите в Дневник и вероятно ще разбереш и ще се съгласиш с много от направените изводи. Успех!

 48. 48 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  В България има 4-5 човека, които ограбват българският народ.
  1. Енергетика - Богомил Манчев
  2. Петрол - Валентин Златев
  3. Газ - Сашо Дончев
  4. Топлофикация - Ковачки и още няколко, като него

  ЧЕЗ са удобни да операт пешкира, но истинските виновници, са тези по-горе! Примерно Богомил Манчев е дръпнал от БЕХ 600 милиона консултантски!!!
  Повече за схемата тук:
  https://bivol.bg/belene-sugarev.html

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 49. 49 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  И последният да загаси ламбата да не се арчи тока.

 50. 50 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 485 Неутрално

  И защо само на ЧЕЗ???
  Трябва да им вземат лицензите и на трите дружества, ако остане така парите от единия триглав змей ще потекат към другите два. Да се махат от България.

 51. 51 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Най-глупавото възможно решение. За да зарадват мат'ряла ще затрият държавата. Всички, които искат ЕРП-тата да се национализират, да погледнат Топлофикация, за да осъзнаят какво ги чака.

 52. 52 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 829 Неутрално

  @Rhapsody of Fire
  @paolo51

  Хубаво, разбрах, че работите за ЕРП-тата, но малко по-спокойно давайте Както съм уточнил става въпрос за малка сума и показанията са си верни, но това не отменя задължението на въпросната фирма да отчита на нормални периоди. Въпросът е, че са некоректни към потребителите си откъдето и да се погледне. Вътрешните градски мрежи и трафопостовете им са в окаяно състояние. Качеството на тока е не по стандарт на много места. Съкратени са екипи за поддръжка и т.н. Да продължавам ли?

  Всяка ръка - на крак!
 53. 53 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  За подобни смешни провинения (не било 30 дена,ами било 40 дена)лиценз няма как да се отнеме,прокуратурата продължава да ни баламосва,опитвайки се да отнеме парата от задника на Бойкича...

 54. 54 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Лумпениада!

  На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
 55. 55 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#52] от "The.Teacher":

  Аз въобще не защитавам ЕРП-та, а здравия разум - когато се налагат санкции, те трябва да са обосновани, доказани и да съответстват на степента на нарушението.
  Забавеното отчитане само по себе си в никакъв случай не е основание за отнемане на лиценз.
  А във Вашия конкретен случай Вие не сте претърпели никаква материална щета.

  Путинофилите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 56. 56 Профил на Митридат
  Митридат
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  [quote#15:"spas27"]Това ще закопае България, могат да наложат всякаква глоба, но отнемат ли лиценза - няма да има сериозен инвеститор, който да дойде при нас. [/quote]

  Викаш кво, сериозните инвеститори идат само когато ги оставят безнаказано да грабят народа и да правят каквото си искат. Ами да ги е.а тия твои "сериозни инвеститори".

  МОЛЯ, ТРОЛОВЕТЕ НА "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ДА НЕ МИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПОРЯТ С МЕН!
 57. 57 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Отнемането на лицензи сега ще е груба ама много груба грешка и много лошо послание за всички инвеститори. Нормалното е да се направи проверка, реална, и ако има нарушения, да им праснат глоби. Вече при рецидиви да се мисли за лицензите. Но както се спомена на много места, проблемът са НЕК и другите държавни фирми в енергетиката, договорите с ВЕИ производителите, скъпите ТЕЦ-ове.

  Всяка ръка - на крак!
 58. 58 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ КОГА?????????????

 59. 59 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 442 Весело

  Ухаааа днес е време зас хубава червена продажба на ČEZ ISIN: CZ0005112300 CEZ И ний да покапиталстваме вече

 60. 60 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Това са глупости, очевидно няма как да се отнеме лиценз по подобна причина. Не знам колко абонати имат ЧЕЗ, но едва ли са повече от 2 милиона. Тоест, могат да се пробват да ги глобят. Но едва ли ще успеят да им вземат толкова пари, че да ги накарат сами да се откажат. Поредната поръчкова акция на прокуратурата. Точно толкова качествено обвинение, колкото и "качествените" обвинения, заради които останалите престъпници постоянно се измъкват.
  А хората, които се оплакват от петорни сметки, нека да публикуват някъде фактурите си. Все нещо е нередно там, или отчета е грешен, или тока е писан по едно левче за киловатчас. Иначе обвиненията стоят голословно.

 61. 61 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#17] от "The.Teacher":
  По им е евтино да го изчиляват на по дълъг период и явно
  тук си позволяват да ви лъжат ...
  редно би било да им се отнеме лиценза както се прАви другаде и им се съставят огромни глоби но къде е била комисията досега че не се погрижила за вас?!
  аз мисля че тук и комисията и държавата е виновна за ограбването ви.

  иначе тока както и газта би трябвало да се измерва на всеки месец независимо дали месеца е 28 дни и сметката да показва с диаграма колко се е изхарчило на всеки отделен ден така потребителя ще има представа какво става в дома му ако нещо не е в ред. поне така е в америка и западна европа.

 62. 62 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 885 Весело

  Да се чете така:

  ЧЕЗ ще си спечелят делото по отмяна на отнемането, само че след изборите.

  А иначе, всеки, занимавал се със строителство в Западна България (лично не съм, споко, другари), си е патил от ЧЕЗ и ведрата им хич-не-монополна политика по изкупуване на трафопостове и прочие съоръжения и график на плащане пример 2018 г.

 63. 63 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  "Запитах се, защо официално се говори само за ЧЕЗ?
  Според мен, кучето е зарито в това, какъв е потенциалът да бъде придобита по-голяма част от дружеството, ако акциите му понижат цената си. Другите две ЕРП-та закупиха сами държавния дял от малко под 34%, чиято продажба стартира през 2011г.. При ЧЕЗ обаче, акциите на държавата са придобити от различни посредници (не е ясно за кого)."
  http://ghg-reporting.com/blog/2013/02/18/electricity_prices/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#61] от "swich2green":
  Бе то ми е ясно,че в Западна Европа-примерно Дания и Германия е така,ама там пък плащат по 25 евроцента на киловатчас...А не им дреме ,понеже едно домакинство има по 5000-6000 евро на месец доход...Ей къде е всъщност проблема..

 65. 65 Профил на tree
  tree
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Енерго Про зае мястото на ЕОН, но няма защитени цени пред ДКЕВР, а фактурира по старите цени, защитени от ЕОН.
  Това законно ли е ?

 66. 66 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#64] от "eurogi":
  ако очаквате да получвате по толкова също евро на месец
  от което и да е правителство ще има много да чакате още.
  правителството не определя и дава заплатите хонорарите или каквито и да било други заплащания нито в америка нито в западна европа нито и в изброените страни по горе от вас.
  определя те ги самите вие т.е. искате 5-6хил евро но ако няма кой да ви ги даде вземате толкова колкото ви дават и почнат ли да ви дават колкото искате значи сте в инфлация.

 67. 67 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  ЧЕЗ прегрешили, ще им отнемат лиценза. Дотук добре. А кой ще изпълнява функцията на оператор? Кой ще се грижи за мрежата ниско напрежение?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 68. 68 Профил на sun_shine1
  sun_shine1
  Рейтинг: 222 Любопитно

  Ако има нередности, защо се почват проверки и санкции, едва когато хората се вдигнаха? Кьде спаха досега дьржавата и нейните органи? Защо не направиха проверки по-рано? Като се вдигнаха хората, много бьрзо се размьрдаха. Ама кучето скача според тоягата...Истината е, че никой не си вьрши работата - защо да се пьнат, като може и така.

 69. 69 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не съм сигурен до колко неиздаването на протокол с показанията на стария електромер при подмяната му с нов е толкова сериозно нарушение и до колко то е било масов. Имам вила в малко полупланиско село,която обитавам лятно време.Преди няколко години в мое на семейството ми отсъствие през лятото от ЧЕЗ бяха подменили електомера/ таблото е от вън на балкона/. Заварих стария електромер оставен на масата,а под него беше и протокола с показанията му и нулираните показания на новия.Всичко беше точно.Вярно е,че в града,където живея беше също така подменен електромера,но той е в общо табло на друг етаж и не зная до колко е било възможно да се търси всеки един абонат,за да присъства на подмяната и да му се връчи протокола.Но в следващата фактура коректно беше нанесено последното показание на стария електромер и това на новия. Не съм адвокат на ЧЕЗ и не ги защищавам. Все пак добре е,че и прокуратурата се намесва и очевидно и тя иска да помогне на правителството да излезе от затрудненото положение. А какво ще следва от отнетия лиценз ? Прекратява ли се дейността на ЧЕЗ ? Едва ли ! Защото това не е нац;ионализация,въпреки ,че от пресконхеренцията на Борисовза мен става ясно,че той не прави разлика между реституция и национализация и едва ли разбира какви са последиците от отнемане на лиценз !

 70. 70 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  премиерът е регулатор, главен прокурор, съдия, всичко...
  каква демокрация, каква либерализация, чудя се защо сме в Европейския Съюз.
  България е абсолютна монархия и крал ни е един неграмотен човек пиян от популизъм.

  Истината ни прави свободни.


ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах