За 2016 г. в България са консумирани 12 хил. тона палмово масло, ЕС обмисля рестрикции

© Reuters

Кадър от фабрика за палмово масло в Тайланд



Европейският парламент е обсъдил вчера доклад за ограничаване на употребата на палмово масло в състава на биогоривата от 2020 г. и за налагане на по-строг режим за вноса му в рамките на Европейския съюз. Това съобщи евродепутатът от Партията на европейските социалисти Момчил Неков (БСП) пред БНР. Според него вбъдеще ЕС ще поеме курс срещу суровината заради доказателствата за вредите от нея.


Самият Неков и групата на европейските социалисти призовават Европейската комисия да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти. Проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните показват, че палмовото масло е канцерогенно и токсично, но има широко приложение заради ниската си цена в сравнение със сходни продукти, изтъкват те.


"Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. (...) Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост", посочва Неков в съобщение до медиите.



Според цитираните от него данни половината от всички храни в ЕС съдържат палмово масло, като за България количеството, вложено в хранителната индустрия, е около 12 хил. тона от внесени в страната общо 46 хил. тона за 2016 г. По данните на Европейския алианс на производителите, използващи палмово масло, консумираното количество за ЕС през предходната година е общо над 7 млн. тона и то нараства всяка година, тръгвайки от под 2 млн. тона преди 20 години.


© Юлия Лазарова

Момчил Неков, евродепутат от групата на социалистите


Според Неков проблем има и с това, че етикетите на много продукти в България съдържат подвеждаща информация, като на тях е записано, че съдържат "растителна мазнина", но не е обозначено каква. Същевременно се обезлесяват тропическите гори в Малайзия и Индонезия вместо за масло да се ползва местното мляко, което в ЕС е в излишък, посочва той Евродепутатът призовава и Българската агенция по безопасност на храните да предприеме мерки на държавно ниво.


"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните, но нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", коментира пред БНР и проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на гражданин
    гражданин
    Рейтинг: 609 Неутрално
  2. 2 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1647 Любопитно

    то палмовото масло не е проблем, в Югоизточта Азия от векове друго не използват, проблема е хидрогенираното палмово масло

  3. 3 Профил на ПАСТОРА
    ПАСТОРА
    Рейтинг: 755 Неутрално

    А някой журналист прди да сложи тази снимка, да бе прочел нещо за палмовото масло!:)

  4. 4 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 2450 Неутрално

    Тези консултанти пък от НЦОЗА са много вещи няма що . Къде е неФротоксичност, къде е неВротоксичност. А иначе канцерогенни вещества се образуват при висока температура при всички растителни мазнини. Дори при палмовото масло т.н smoke point е 235* С ,а при слънчогледовото олио е 107*С. Това означава ,че при традиционното за нас пържене със слънчогледово олио много вероятно е да постигнете консумация на канцерогенни вещества още при по-ниска температура...
    A FDA и други здравни агенции до момента са баннали трансмазнините от частично хидрогенираните растителни мазнини , а не точно палмовото масло. Причината да се ограничава е за да се избегне обезлесяването на огромни територии в Малайзия , а не точно за предполагаеми , но недоказани здравни последици за човека.на самия продукт. Очевидно пърженето не е полезно при всички мазнини

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4570 Неутрално

    то палмовото масло не е проблем, в Югоизточта Азия от векове друго не използват, проблема е хидрогенираното палмово масло
    —цитат от коментар 2 на 1001


    Точно така !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  6. 6 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1719 Неутрално

    "за България количеството, вложено в хранителната индустрия, е около 12 хил. тона от внесени в страната общо 46 хил. тона за 2016 г."

    Интересно какво е станало с останалите 34 хил. тона. Доколкото знам, у нас не се произвеждат чак такива големи количества биодизел.

  7. 7 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 963 Неутрално

    Браво на 15/15! Добра кауза е намерил.

  8. 8 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 3215 Неутрално

    До коментар [#7] от "johnniewalker":

    Точно щях да пиша, че този е 15/15!

  9. 9 Профил на Deinio
    Deinio
    Рейтинг: 691 Неутрално

    Неков, заглади ли косъма гиди късметлийо?

  10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 999 Неутрално

    Колко палмово сирене е изядено в България напраео не ми се мисли.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  11. 11 Профил на yordanovmg
    yordanovmg
    Рейтинг: 456 Неутрално

    До коментар [#6] от "ijj":

    напротив

  12. 12 Профил на yordanovmg
    yordanovmg
    Рейтинг: 456 Неутрално

    До коментар [#6] от "ijj":

    само един от заводите - Астра е с капацитет 60 хил. тона годишно

  13. 13 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 2025 Любопитно

    За използването му в хранителната индустрия - разбирам, ама какво пък е вредата от употребата му като биогориво???

  14. 14 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 9723 Неутрално

    До коментар [#10] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

    Нищо вредно няма да се случи на консумиралите сирене с палмово масло. Проблемът е не във вредата от палмовото масло, а в поевтиняването на млечния продукт за сметка на влаганото мляко в него

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  15. 15 Профил на btishelov
    btishelov
    Рейтинг: 187 Неутрално

    До коментар [#14] от "neut":

    Абсолютно вярно!

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10779 Неутрално

    Нека се опише в съдържанието достатъчно ясно и хората да могат да вземат информирано решение...

  17. 17 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 1606 Неутрално

    Нехидрогенираното палмово масло е с най-висок процент наситени мазнини от всички естествени масла. Те се разграждат, но прекаленото количество и честата употреба носят риск.
    Всъщност това е най-твърдата естествена мазнина.

  18. 18 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 963 Весело

    До коментар [#8] от "vassilun":

    Е, как още помня колко се смях тогава.

  19. 19 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 6894 Неутрално

    "Много от рафинираните видове масла са и хидрогенирани, което означава, че е извършен процес, който ги прави с твърда консистенция при стайна температура, така че да могат да бъдат продадени като маргарин или мазнина за приготвянето на сладкиши и тестени изделия. Хидрогенирането допълнително преобразува мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни за човешкото здраве. "
    Маргарини , сладкиши, майонези, ето как ги изяждаме тези хиляди тонове. Не се знае и в кравето масло мнапример, дали няма и примес от хидрогенирано масло.

  20. 20 Профил на naskotop
    naskotop
    Рейтинг: 383 Неутрално

    Когато пазарувам в магазин кисело мляко или сирене, винаги с почуда виждам наглед интелигентни хора, които купуват продукти, на които не пише, че са произведени по БДС, без да се замислят нито за миг защо липсва този надпис. Същото е положението и с каймата, която не е "Стара планина".

    Хора, всеки ден, когато пазарувате - вие реално гласувате за това каква храна ще се произвежда, внася и продава в България.

  21. 21 Профил на Irina Ta Ta
    Irina Ta Ta
    Рейтинг: 87 Неутрално

    До коментар [#6] от "ijj":

    Изядено е! Т.е - преработено в биопестицид , като краен резултат....:)

  22. 22 Профил на zhivko6461
    zhivko6461
    Рейтинг: 1551 Неутрално

    Неков, заглади ли косъма гиди късметлийо?
    —цитат от коментар 9 на Deinio

    Човекът е активен като евродепутат. Интересно ми е с каква дейност в европарламента може да се похвали другият свързан с 15/15?

  23. 23 Профил на odyssey6195
    odyssey6195
    Рейтинг: 646 Неутрално

    да ви е сладко!!!!

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах