ИСУЛ предлага безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания до края на месецаПрез последните 50 години заболеваемостта от хронични възпалителни чревни заболявания в България е нараснала пет пъти. Това представлява изключителен социален проблем, тъй като засегнатите са предимно млади хора в активна възраст между 15 и 35 години. Това обяви проф. д-р Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника на университетска болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" по повод днешния Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (19 май).


Много от пациентите неглижират проблема или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години, казаха лекарите на пресконференция по случая. В същото време хроничните възпалителни чревни заболявания могат да се проявяват с тежки усложнения и да доведат до инвалидизация, ако лечението им не започне навреме.


Според изчисленията на Световната здравна организация в България около 21 хиляди души страдат от хронични възпалителни чревни заболявания като болестта на Крон или улцерозен колит, но според националната статистика само около 3000 са диагностицирани и се лекуват.
Затова ИСУЛ обяви, че ще провежда безплатни прегледи всеки ден без уикенда от 22 до 31 май от 08 до 14 ч., в опит да помогне на повече хора да започнат необходимото лечение.


Инициативата е на болницата, съвместно с Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и с първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания "Пробуди се", където засегнатите могат да получават надеждна информация за тези и други автоимунни хронични болести.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 2243 Неутрално

    Това е положението. Правото на здравеопазване по конституция се превърна в просия и филантропия. ИСУЛ дава възможност на болните сиромаси да се прегледат без пари до края на месеца. После пак платено. И който е болен какво прави? Казват му колко хиляди ще му струва лекуването ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах