"Синята икономика" като устойчив начин на живот

Авторът на книгата Гюнтер Паули100 иновации, вдъхновени от природата, реализирани за 10 години, могат да открият 100 милиона работни места и да създадат по-устойчив икономически модел. Как става това разказва книгата "Синята икономика", която ще бъде представена от нейния автор - проф. Гюнтер Паули, на 13 май (понеделник) в София.


Философията на Паули предлага решения, които, от една страна, са екосъобразни, а от друга – икономически изгодни и полезни за обществото. С две думи: синя икономика.


Гюнтер Паули е роден и израснал в Антверпен, Белгия. Основава над 10 компании, сред които ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives), а предприемачеството му обхваща бизнес, култура, наука, политика и околна среда.
Неговата най-известна творба "Синята икономика: 10 години – 100 новости – 100 милиона работни места" обръща внимание на проблемите, свързани с околната среда, по нов начин. Книгата представя 100 примера за технологии, вдъхновени от природата, които биха довели до устойчиво развитие и задоволяването на елементарни човешки нужди от чиста вода, храна, работа, подслон.


Синята икономика се основава на моделите на самата природа, която разрешава по находчиви и неочаквани начини много от предизвикателствата пред устойчивото развитие. Синята икономика например описва проект в Бенин, където нова система на земеделие и обработка на храните възпроизвежда кръговрата на веществата в екосистемите. Остатъците от месо от кланиците се преработват във ферма за личинки, които служат за храна на риби и пъдпъдъци, а отделеният биогаз се използва за електричество и воднопречиствателни станции.


За повече примери и убеждаване авторът ще разкаже на 13 май от 19 часа в Бетахаус на ул. "Крум Попов" 56-58.Събитието е с вход свободен.


Представяне на идеята за синя икономика, може да видите тук

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алфонсо
  Алфонсо
  Рейтинг: 592 Неутрално
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Сива, зелена, бяла, синя... игра на думи.

  Т. нар. зелена икономика се изроди в корпоративен социализъм. Дано тая да е по-добре.

  Лицемеркел акбар!
 3. 3 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Мерси...
  Това със затворения цикъл малко...плюс тва явно приема масата хора като животни с елементарни нужди за живот за да могат да се разплождат успешно и здравословно

 4. 4 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 616 Неутрално

  дексът на промишленото производство е намалял с 2,3% през март в сравнение с февруари, когато имаше понижение с 4,6%. Което е спад от 6.9% само за два месеца, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

  През март спадът на промишленото производство е дори 3,6% спрямо същия месец на 2012 г.

  Най-рязко е свиването в добивната промишленост - цели 12% през март спрямо предишния месец, в преработващата - с 3,7%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ отчитат увеличение от 4,3%.

  Оборотът през март нараства спрямо предходния месец в почти всички икономически групи. Съществено увеличение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,4%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,3%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2,2%. Оборотът намалява само в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,3%

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Правене на пари от всичко с други думи !
  Гюнтер Паули може да го попитат какво мисли за колонизаторите концесионери у нас и отношението им към нашата природа?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3792 Неутрално

  Има два пътя в икономиката - Все по бързо развалящи се стоки/вещи с цел заангажиране на работни места и създаващи печалби за малцина + затрупана с отпадъци изчерпваща се планета и икономика утопия (все още само във фантастиката - и вълкът сит/доволно ,охранено население ,и планетарната околна среда съхранена) !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах