Атлас на екологичните конфликти представят днес в Брюксел

Атлас на екологичните конфликти представят днес в Брюксел

© ShutterstocShutterstockk

Атлас на екологичните конфликти по света ще бъде представен тази сряда (19 март) в Брюксел.


Картата "Global Atlas of Environmental Justice" е визуална интерактивна онлайн платформа, която дава информация за близо 1000 екологични конфликти. Тя е създадена по проект за екологична справедливост, отговорност и търговия EJOLT, финансиран от Европейския съюз като част от Седма Рамкова Програма на Европейската Комисия, който се осъществява в периода 2011 – 2015 г.


Новосъздадената карта позволява търсене и филтриране на конфликти според различни продукти, компания, страна и тип конфликт. Тя може да даде реална картина на състоянието на световната атомна енергетика, отпадъци или конфликти, свързани с водните ресурси. Показва и къде местните общности се борят с компании от минната или химическата промишленост.




На територията на България са отбелязани 17 конфликтни екологични зони, като основните проблеми са свързани с добивната промишленост, в това число са и златодобива и старите уранови мини, сметищата и инсинераторите, както и големи инфраструктурни проекти като ски зоната Банско в Пирин.


Атлас на екологичните конфликти представят днес в Брюксел

© "За земята"


Идеята е атласът да направи по-лесно намирането на информация, да свърже групи, работещи по едни и същи въпроси и да увеличи информацията за съществуващите екологични конфликти. Той може да бъде използван за учебни дейности и лобиране. Целта е да се достигне до повече нови граждански организации и академици със специализации по темите, свързани с екологичните конфликти и справедливост, и да ги покани да допринесат към увеличаващата се база със знания.


Над 100 души от 23 университета и неправителствени организации работещи по
темата за екологична справедливост в 18 страни, част от които е и българското екологично сдружение "За Земята", съвместно с десетки независими сътрудници са работили по създаването на мащабната карта.


"Атласът илюстрира как екологичните конфликти се увеличават на световно ниво, водени от нуждата за повече ресурси, но предназначени предимно за богатата прослойка на обществото и за средната класа, " обяснява професор Жoан Мартинез-Алиер, кооординатор на проекта заедно с неговия екип от екологични икономисти от Университета в Барселона (ICTA-UAB). Той подчертава още, че най-силно засегнати са бедните, маргинализираните и традиционните общности, които обикновено нямат политическо влияние да си осигурят здравословен живот в екологично чиста среда.


Атлас на екологичните конфликти представят днес в Брюксел

© null, Reuters


Според събраната до момента информация, над 2000 различни корпорации и финансови институции са причинителите на екологичните конфликти, сочат данните от атласа. Това включва много корпоративни и държавни структури от развитите страни, но се увеличава и процентът на новоразвиващите се икономики.


Картата илюстрира смущаващи тенденции като например тази, че корпорациите остават безнаказани за своите екологични престъпления, а 80% от описаните случаи водят до загуба поминъка на местните общности. Има обаче и случаи на спечелени съдебни дела, спрени проекти, а понякога общите ресурси са възстановени. В 17% от случаите, описани на картата, екологичната справедливост възтържествува.


Според един от координаторите на Атласа Леа Темпер, която ще представи проекта в Брюксел днес: "Само след като местните общности се мобилизират и кажат, че повече няма да се примиряват със замърсяванията, правителствата и компаниите ще променят поведението си."

Ключови думи към статията: