Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 16:39
Тази статия е част от темата "Замърсеният въздух".

Калкулатор ще пресмята запрашаването на въздуха в брой изпушени цигари

От Дневник
Последна промяна в 18:12 на 11 яну 2017, 2848 прочитания, 15 коментара
Галерия
Онлайн калкулатор ще изчислява нивата на запрашаване на въздуха в брой изпушени цигари. За устройството съобщи Генади Кондарев от сдружение "За Земята" по време на дискусия по проблема с мръсния въздух, организирана от неправителствени организации и граждани.

Калкулаторът, който ще заработи до края на януари на сайта на "За Земята", ще онагледява количествено нивата на замърсяване с опасните за здравето фини прахови частици в цялата страна. Става дума за всички градове и места, където има измервателни станции и актуални данни. Методологията, по която ще заработи новото устройство, е изготвена в Университета в Бъркли и е достоверна, увери Кондарев.

Целта на онлайн калкулатора е да повиши информираността на гражданите за сериозния проблем с мръсния въздух в страната и последиците за здравето. От години България е в челните места на европейската класация заради смога, а български градове водят по запрашаване.
Генади Кондарев припомни и какви са последиците за здравето на хората.

По думите му заради фините прахови частици е повишен изключително рискът за населението по отношение на рак на белия дроб. Много хора могат да пострадат от подобни заболявания, без изобщо да са пушачи.

Милена Агопян от Асоциацията на българските енергийни агенции напомни, че има много голямо значение размерът на фините прахови частици. Тези, които са над 10 микрона, с естественото прочистване на белите дробове могат да бъдат изкашляни. Тези, които са до 10 микрона и особено тези с размер 2.5, стигат до алвеолите на белите дробове, така попадат в кръвообращението. Носени от кръвта, те могат да попаднат в бъбреците, до мозъка, черния дроб.

Екоорганизациите и гражданските сдружения представиха и реални мерки, с които държавата и местната власт може да намали осезаемо замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Сред тях са подмяната на евтините печки за отопление в домакинствата, ограничаване на използваните нискокачествени въглища и енергийната ефективност.

Според изчисленията на Кондарев държавните субсидии за евтини и нискокачествени въглища могат да бъдат пренасочени за помощи, с които по-бедните да могат да заменят старите, неефективни и замърсяващи печки с по-нови, ефективни и безвредни уреди. Според сметките на екоорганизацията това е напълно реализируема и изгодна инвестиция.

Милена Агопян акцентира на нуждата от енергийната ефективност в отоплението, за да дишаме чист въздух. Тя напомни, че липсва стандарт за качество на използваните въглища и за позволен процент на влажност на дървесината. Агопян цитира данни, според които при 60% влажност горенето на дървата замърсява въздуха като въглища.

От "Спаси София" наблегнаха на важността на подобрената градска среда и мерки за транспорта, който от основен замърсител да стане част от решението на проблема - с подобряване на градския транспорт, ограничаване на пътищата за автомобили за сметка на тротоарите, пешеходните зони и велоалеите.

Засилване на контрола за екологичните стандарти на автомобилите и за повече данни за качеството на атмосферния въздух са сред другите предложения на наскоро създадената инициатива "Да изчистим въздуха в България", която за броени дни от 30 човека нарасна до 1300 членове в социалната мрежа, след като в първите дни на януари в много градове в страната нивата на фини прахови частици надвишиха над пет пъти допустимите европейски норми.

Борислав Сандов от "Зелените" напомни, че измервателните станции в страната са изключително недостатъчни за добиване на реална представа за ситуацията.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама