За избора на риба в кулинарния конкурс на WWF

За избора на риба в кулинарния конкурс на WWF

© Анастас Търпанов, WWF-България



Изборът на риба и морски продукти, които купуваме в магазина, консумираме в ресторанти или у дома, има важно значение за опазването на живота в океаните и за съхранението на поминъка на рибарските общности по света.


От WWF - България, насърчават потребителите да се интересуват и да правят своя устойчив избор на местния пазар, защото именно интересът на потребителя стимулира и определя предлагането на сертифицирана и устойчива риба в търговските мрежи. Подобен стимул е кулинарният конкурс на природозащитната организация за рецепти с устойчива морска храна, който приключи в петък.


Първото условие в конкурса е участниците да изберат вид, който WWF препоръчват в свой джобен наръчник за отговорен избор на морска храна Рибен буквар 2.0 http://riba.wwf.bg/




Важна стъпка е човек да намери съответния продукт в търговската мрежа, а за това ги улеснява търсачката на сертифицирани продукти MSC. След това остава приготвянето на любимата рецепта и описание на приготвянето.


В журито на конкурса са майстор готвачите Джун Йошида от ресторант "Щастливото прасе"
и Масимо Джорджо от Tomeko ShowHow.


За избора на риба в кулинарния конкурс на WWF

© Анастас Търпанов, WWF-България


В края на миналата седмица бяха наградени 20 от участници, включили се в конкурса със свои рецепти. Събитието се проведе в ресторант "Щастливото прасе", който също предлага устойчиво морско меню.


Ето и едно от предложенията на Екатерина Белишка с нейна любима рецепта с риба сьомга.
Хапки от сьомга, запечени с моцарела и гарнирани с печени чушки и авокадо.


За избора на риба в кулинарния конкурс на WWF

© Анастас Търпанов, WWF-България


Необходими продукти:
200 г охладено филе сьомга
125 г моцарела
3 стръка свежа мащерка
50 мл бренди
1 авокадо
3 броя печени чушки
7 листа свеж босилек
зехтин
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
Обезкостявате филето сьомга и изрязвате кожата на рибата. Нарязвате го на кубчета и го слагате в купа, към която добавяте бренди, мащерка, сол и черен пипер. Разбърквате и оставяте в хладилника да се маринова за 2 часа. След това слагате рибата в тавичка и нареждате отгоре по парченце моцарела. Запичате рибата за около 6 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса. В тиган добавяте зехтина, нарязани на ивици чушки и авокадо, овкусявате с малко сол, черен пипер и добавяте босилек. Задушавате съставките за около 2 минути. За украса може да добавите стръкче мащерка.

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pm
    pm
    Рейтинг: 570 Неутрално

    "устойчива риба" ?!?!?!

    Устойчива, устойчива, колко да е устойчива, като я метнеш на барбекюто... :)

    "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
  2. 2 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 890 Весело

    Иха! Световната кеч-федерация вече и с това ли се занимава? Браво!

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9101 Неутрално

    Основно послание - не яжте дива риба, а само аквакултури. Дивата -извън ЕС.

  4. 4 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 492 Неутрално

    Браво! Поздравления за материала! Отглеждането и съответно ловът на риба трябва да се устойчиви и взаимно допълващи се процеси, за не се окажем накрая с празни реки, езера, морета и океани от каквато и да е риба. За мен са важни вкусовите качества и съдържанието на Омега-3 мазнини и нямам нищо против рибата да е от развъдници. И без това много от водните басейни и нас, и по света все по-силно биват замърсявани, и това също има значение за мястото, откъдето бих предпочел да идва храната на трапезата ми.

  5. 5 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1650 Весело

    ако е дива е ограбване на природата, ако е от ферма е замърсяване на природата и похапване на излишни дози антибиотици... нема безплатен обяд... с риба
    а правилата за избор на риба в магазин са три:
    1. да не мирише на риба...
    2. месото и да не пуска вода като го стиснеш...
    3. да вярваш на магазинера, щото има начини правило 1 и 2 да се фалшифицират... :)

    имам два президента - единия е самовлюбен токсичен пърдел, а другия подла рушняшка подлога...
  6. 6 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 715 Неутрално

    Госпожа Белишка явно никога не е опитвала сьомга понеже вероятно не е била в райони където естесвенно се лови сьомга.Затова и нейната рецепта според е някаква нейна интерпретанция на черноморски и мутро барок-"миш маш".(да ме извини ако не е така.Ако сьомгата е истинска(което за в Бг магазин е невъзможно)единственната подправка която се слага при печене(дали на жар или фурна)са сол и бренди.(ни)Какви авокадо,мозарелла да не говорим за мащерка???....копър може.Но ако сьомгата е купена в България каквото и да и се сложи- дали лук чесън фасул или авокадо пиперки мозарелла и т.н. ефект ще е същият - само ще се развалият подправките .Вкусът на гума в "сьиомгата" си остава константа.затова да се мине по тънко може със спанак или коприва лапад и каквото се намери растителност .Извод-"Сьомгата" която се продава в БГ единственно става за супа - а в супата подправките са само 2 + 2 картофа и малко сметана.

  7. 7 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 3694 Неутрално

    До коментар [#6] от "the_fat":''нейната рецепта според е някаква нейна интерпретанция на черноморски и мутро барок-"миш маш"

    Абсолютно! Това е само един пример за проблема на българските ''готвачи'' - да си мислят, че колкото повече - толкова повече. Че колкото повече продукти и подправки набутат в ястието, толкова по-вкусно ще е то. Ами не е! Сьомга с моцарела - само по себе си това съчетание е тежко. После готвачката му добавя и авокадо, но не чисто, а ЗАДУшЕНО с печени чушки! Бренди + мащерка + чушки + босилек + сьомга + моцарела + авокадо= кулинарен ужас!
    За да си добър готвач, не е достатъчно да имаш някои умения и сръчности в кухнята и да си чел някоя кулинарна книга. Даже и да я нямаш тази подготовка, ако имаш усет и талант за обединяването на съставки, подправки и вкусове, ще можеш да приготвиш наистина вкусни неща. В България няма нито един истински шеф и не може и да има, защото всички се мислят за много велики, без да имат покритие и без да се учат от световния опит.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах