Нова екожалба до Брюксел, този път за морените на Витоша

© Надежда Чипева

 Екокоалицията "За да остане природа в България" подготвя поредна жалба до Европейската комисия за увреждане на екомрежата "Натура 2000" и бездействие на компетентните институции. Поводът този път са закононарушенията в природен парк Витоша, извършени от собственика на витошките лифтове "Витоша ски" АД. Фирмата е "изорала" просека, вероятно за нов ски-път, в алпийската територия на парка в нарушение на плана за управлението му.


Днес екоорганизациите направиха проверка на терен в парка заедно с представители на Държавната агенция по горите, РУГ – София, Държавно горско стопанство – София, дирекцията на парка и столичното VI РПУ. Проверката показа, че "Витоша ски" е имала разрешение да отсече горната част на 19 морени, които пречат на скиорите и са потенциално опасни. Вместо това обаче фирмата е прокарала цял ски път през каменния сипей, който свързва Синята писта и писта "Витошко лале". За целта над 100 морени са били изкопани и разпръснати покрай пътя.


Разрязването на 19-те скали е разрешено от Плана за управление на Природен парк Витоша. Той е одобрен от Министерския съвет през 2004 г. и е в сила до 2014 г. Планът изрично забранява взивяване на скална маса, както и навлизане на тежки машини – багери, булдозери и камиони в парка, което се е случило при "разчистването". Забранено е и изсичането на алпийската растителност, което фирмата си е позволила. Експертите от ДАГ заявиха, че всички действия на фирмата са били неправомерни, тъй като тя е нямала разрешение от Държавното горско стопанство в София, което стопанисва тукашната държавна гора.
Преди седмица екоминистерството обяви, че ще сезира прокуратурата за нарушенията. Проверка на подчинената му регионална столична екоинспекция установи нарушенията и инспекцията обяви, че ще наложи финансови санкции на фирмата, но засега няма данни това да се е случило.


Въпреки плана за управление на парка, който забранява строеж на нови сгради и лифтове в защитената територия до 2014 г., "Витоша ски" има план за нови ски зони с писти и около 30 нови лифта. Пред "Дневник" нейният изпълнителен директор Костадин Костадинов каза, че фирмата е изготвила задание за подробен устройствен план и е поръчала изработване за екооценка на плана и на оценка за съвместимост с "Натура 2000" (Витоша попада в мрежата и като птича зона, и като зона на местообитания). ПУП-ът е бил съгласуван със Столична община и тя е задвижила процедурата за него въпреки плана за управление на парка.

"Витоша ски" притежава ски-съоръженията в планината от 2007 г. Тя е собственост на регистрираната на Вирджинските острови компания "Елора мениджмънт лимитид". Един от управителите й, Петър Петров, е управител и на фирма "Юлен", концесионер на ски-зоната в Банско.

ОСВЕЖАВАНЕ

Дирекцията на парк Витоша освежава лятната и зимна маркировка в парка, за да улесни ориентацията в планината и сведе до минимум рисковете за туристите. Дирекцията поставя и нови табели, обозначаващи 3-те най-популярни маршрута в планината – от кв. Симеоново и кв. Драгалевци към х. Алеко и от местността Златните мостове до Черни връх. С парична помощ от 9170 лв. в акцията се е включило електроразпределителното дружество за София "ЧЕЗ България".

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 7 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  на всички е ясно, че зад Банско и Витоша стои Първа инвестиционна банка. В тази банка вече нямам никакви пари, нищо че имат изгодни дебитни карти.

  K.
 2. 8 Профил на Морена
  Морена
  Рейтинг: Неутрално

  на въпросите на ехоо - иди на страницата на парк витоша, секция downloads и виж какви преписки са водени с витоша ски ад. ето ти линка: http://www.park-vitosha.org/
  там ще намериш и всички документи, издадени от дирекцията по случая.
  добре би било първо да познаваш работата на някого, преди да го критикуваш. специално администрациите на парковете са в много лошо положение, заврени в девета глуха от държавата, без правомощия и с крайно недостатъчно бюджети. да не говорим, че ако някой вземе да пречи и стане неудобен, директно го разкарват. ей така направиха миналата година с директора на парк рила, който не искаше да позволи случая с паничище да се случи. уволниха го от днес за днес.
  иначе съм съгласна, че повечето институции в околната среда не работят за нея, а за нечии доста частни интереси.
  но всеки може да направи нещо това да се промени. пишете писма, хора, оплаквайте се, дайте да си търсим правата. политиците и държавниците трябва да се натискат постоянно, плащаме им да работят за нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах