Нова екожалба до Брюксел, този път за морените на Витоша

 

© Надежда Чипева

 Екокоалицията "За да остане природа в България" подготвя поредна жалба до Европейската комисия за увреждане на екомрежата "Натура 2000" и бездействие на компетентните институции. Поводът този път са закононарушенията в природен парк Витоша, извършени от собственика на витошките лифтове "Витоша ски" АД. Фирмата е "изорала" просека, вероятно за нов ски-път, в алпийската територия на парка в нарушение на плана за управлението му.


Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ехоо...
  Ехоо...
  Рейтинг: Неутрално

  Ало, господа стопани на парка, дето стопанисвате държавните гори, къде са ви съставените актове за санкциониране на нарушителите?! Къде са ви издадените наказателни постановления?! Не става само с жалби! Трябва и кураж, за да се изправите срещу нарушителите и да отстоявате правото си в съда! А ако се наложи - и пред Европейски съд!

 2. 2 Профил на За да остане природа в България
  За да остане природа в България
  Рейтинг: Неутрално

  До колкото знам, в момента те4е прокурорска проверка, тъй като никой от закононарушителите не е предоставил документи за самоличност или разрешителни. На кой да се състави акта бе Ехоо???

 3. 3 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Ехоо,

  А, ти какво направи, бе? Как помогна за опазване на околната среда?

 4. 4 Профил на Ехоо...
  Ехоо...
  Рейтинг: Неутрално

  Има си съответен законов ред за санкциониране на нарушители. Слжител в един контролен орган би следвало да знае как става това. "Читател", колкото до това какво съм направил лично аз за опазването на околната среда - хората, които ме познават са наясно. Тук не е мястото да се дават обяснениия. Факт е обаче, че контролните органи ВСЯЧЕСКИ ИЗБЯГВАТ да осъществяват своите законови задължения по отношение на защитените територии! Погледнете актовите книги на едно произволно избрано държавно горско стопанство, дивечовъдна станция или дирекция на национален или природен парк. В първите случаи ще установите санкциониране на несъществени нарушения, а в останалите - празни, или полупразни актови книги. За конфискации (изземвания в полза на държавата) да не говорим. Просто не се познават законите и съзнателно не се прилагат, включително и от правосъдните органи. Заплатите на бюджетните служители били ниски, нямало административен капацитет и т.н. Все оправдания! Без ефективни санкции и контрол в тази държава нищо не става!

 5. 5 Профил на съвременник
  съвременник
  Рейтинг: Неутрално

  Ехоо,

  ти би отишъл да работиш на бюджетна заплата и да промениш системата от вътре? Промяната започва от всеки от нас. Специалисти в държавната система се търсят всякакви. Неминуемо ще си от полза. Моля, за отговор без увъртания.

 6. 6 Профил на До съвременник
  До съвременник
  Рейтинг: Неутрално

  Ако не е изгодно на някого да работи на бюджетна заплата, то никой не го държи насилствено в бюджетната сфера, нали?! Щом си в контролен орган - ще санкционираш нарушителите! Поради това плащам данъци! Ако не искаш да си изпълняваш законово вменените задължения би следвало да обясниш на прокуратурата за приичините, поради които се скатаваш. А е известно, че мотива "малка ми е заплатата" не върши работа. Познавам в значителна степен проблематиката. Зная, че ще прозвучи като похвала, но лично аз преди години съм печелил дело в окръжен съд за санкциониране на природозащитно закононарушение. Казусът беше сложен, нямаше адекваттен национален закон. Тогава се позовах на Бернската конвенция за защита на дивата фауна и флора и природните местообитания, която е ратифицирана от страната ни. С други думи, дойдохме на старата поговорка: който търси, намира начин! Продължението го знаете! Отбелязвам само, че нямам юридичека квалификация.

 7. 7 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  на всички е ясно, че зад Банско и Витоша стои Първа инвестиционна банка. В тази банка вече нямам никакви пари, нищо че имат изгодни дебитни карти.

  K.
 8. 8 Профил на Морена
  Морена
  Рейтинг: Неутрално

  на въпросите на ехоо - иди на страницата на парк витоша, секция downloads и виж какви преписки са водени с витоша ски ад. ето ти линка: http://www.park-vitosha.org/
  там ще намериш и всички документи, издадени от дирекцията по случая.
  добре би било първо да познаваш работата на някого, преди да го критикуваш. специално администрациите на парковете са в много лошо положение, заврени в девета глуха от държавата, без правомощия и с крайно недостатъчно бюджети. да не говорим, че ако някой вземе да пречи и стане неудобен, директно го разкарват. ей така направиха миналата година с директора на парк рила, който не искаше да позволи случая с паничище да се случи. уволниха го от днес за днес.
  иначе съм съгласна, че повечето институции в околната среда не работят за нея, а за нечии доста частни интереси.
  но всеки може да направи нещо това да се промени. пишете писма, хора, оплаквайте се, дайте да си търсим правата. политиците и държавниците трябва да се натискат постоянно, плащаме им да работят за нас.

 9. 9 Профил на До морена
  До морена
  Рейтинг: Неутрално

  В посочения сайт има заповед за спиране на започнатото безобразие на Витоша. Това е прецедент в цялата система на дирекциите на паркове у нас! Този начин на действие би могъл да служи като еталон за останалите паркови дирекции. В същия сайт обаче не се съдържат даннн за съставени актове за нарушение режима на ПП "Витоша", определен със ЗЗТ и ПУ. Няма и издадени наказателни постановления. Убеден съм, че няма и да има такива. Познавам начина на действие на този тип служители, иначе не бих си позволил да коментирам. Относно положението на парковите администрации - съгласен съм. Но коментар 6-ти е изключително точен. Ако на някого не му отърва РЕАЛНО да санкционира нарушители - никой не го принуждава насила да работи в контролен орган, нали? По въпроса за ниските заплати ще вметна само, че част от приходите, получени наложени санкции и глоби се раздават като допълнително материално стимулиране на служителите, които са с най-голям принос за тази дейност. Следователно, ако на някой служител в контролен орган (по смисъла на ЗЗТ, или където и да е другаде) му е ниска заплатата, може да се замисли не е ли по-добре за него в случай на констатирано нарушение веднага да прилага административно-наказателите разпоредби на закона. Обаче има подробности после. Като правило наложените глоби се обжалват, следват съдебни дела и т.н. Може да се стигне и до заплахи. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Иска се кураж, да застанеш лице в лице в съдебната зала, да отстояваш закона и т.н. Продължавам да твърдя, че без РЕАЛНО санкционирани нарушители сама по себе си контролната дейност няма почти никакъв ефект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах