За престижа на писателя

С оттеглянето на подкрепата си за Иван Бориславов Сдружението на българските писатели показа, че има заслужено нисък авторитет сред гражданството.

Първо, то се съгласи да легитимира поредния провал на НСРТ, наречен "избор на нов директор на БНТ", като участвува в играта с номинациите. Второ, номинира един очевидно неподходящ за този пост човек. И трето, когато този очевидно неподходящ човек бе избран за директор на БНР, но срещна съпротивата на професионалната общност, сдружението побърза да оттегли подкрепата си за него с направо идиотски обяснения. Председателят му Михаил Неделчев направо си призна, че дал рамо на Бориславов, защото не вярвал, че ще го изберат! Но пък се надявал, че това ще издигне престижа на българския писател!?


Цялото безумие накрая се оказа самостоятелна акция на Анго Боянов. Той бил "натиснал" членовете на съвета да застанат зад Бориславов. Пак той ги "натискал" с гладната си стачка да не свалят подкрепата си от него. За какъв "престиж на българския писател" тогава иде реч?

Писателите ще заслужат уважението на гражданите най-вече с качествата на творбите си. Но и с образцов морал и гражданско поведение в най-критичните за обществото моменти. Дълго време след Съпротивата например французите бойкотираха Пикасо и не купуваха картините му само защото художникът си купувал цигари от презрените черноборсаджии.

Какво ли пък остава в случаите, когато и качествата на творбите са на нивото на морала и гражданското поведение?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK