Възпитание на чувствата

Политиците са интересни с това, което не искат да кажат, дипломатите с това, което нямат право да кажат, но когато става дума за политици-дипломати като посланик Георги Спасов, най-интересно е това, което са решили да кажат. След посещението на Бранко Цървенковски в София интервюто на Георги Спасов във в. "Дневник" е вторият важен сигнал, че има стратегическа промяна в поведението на македонската опозиция към България. СДСМ на практика признава споразумението Костов - Георгиевски, което преди две години оспори и демонстрира отказ от политиката на напрегната подозрителност по отношение на София. Две са най-вероятните причини за настъпилия прилив на нежност.

Истеричната антиалбанска и антибългарска риторика, която СДСМ използва по време на президентската предизборна кампания 1999 г., стана причина СДСМ да изгуби позициите си пред международната общност. Ако в периода до 1998 г. македонската левица беше възприемана като умерена и отговорна политическа сила, то след предизборната кампания мнозина на Запад видяха партията на Бранко Цървенковски като част от проблема, а не като част от решението. В желанието си да разруши този образ СДСМ имаше нужда от преосмисляне на позициите и тона си по отношение на България.


Другата причина, която принуди македонската левица да търси съюзници в региона е опасността от радикална дестабилизация на македонската държавност.

В този контекст новата позиция на СДСМ е разбираема и логична. И ние нямаме основание да не вярваме на посланик Спасов, че ако социалистите дойдат на власт в България и Македония постигнатото в двустранните отношения ще бъде запазено. Но какво ще стане, ако социалистите не дойдат на власт в България? Това, което го няма в интервюто е, че СДСМ ще търси партньорство, който и да е на власт в София.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK