Рубрика "Шифрограма"

Затворен в непревземаемата си духовна крепост, залутан в пасажите на Мишел Сер и стиховете на Джакомо Леопарди, пронизани от непоносима евтаназия, сякаш да подчертаят максимата на Вини - че единствено мълчанието е Велико, а всичко останало слабост - понякога аз вдигам очи от ръкописите и тогава дочувам долу, в подножието на стените, дивата врява на Новите варвари, след онзи "гръцки огън", който умишлено изригнах преди известно време из дъното на меланхоличната си душа, за да видя колко им е акълът...Един от тия нови варвари си е въобразил, че е новият цар Ирод, медийният цар Ирод*1...дето го разследва прокуратурата за какво ли не, не го е страх, а останалите ги било страх...И гледа как доведената някога от него в телевизията Саломе Велева *2 танцува за главата на Йоан Кръстител *3 - между Парламента и Президентството, между Двореца на въпросния Ирод и "Позитано" 200... Танцува Саломе Велева та се къса. "Медийният академик", както я нарече един коч *4, представящ се за световноизвестен...И как да не зяпаш... другата медийна Иродиада *5, от другия медиен близнак или Меден рудник, все едно. Тя е организирала модерна лудница, в която могат да кастрират. Така че въпросната Иродиада е орален мазохист... Но все едно, въпросната Иродиада е пуснала в селенията си един типичен психопат Петър Вагината *6, понеже същият, където седне и където стане - вагина така, вагината инак, сякаш той е правен анално... По-интересна е една друга особа долу сред варварите. Преоблякла се е, представете си, като амазонка. Нерде варварка, нерде амазонка *7...Че и на всичкото отгоре питаеш жал... Жали, жали, екскремент такъв, нали това е любимата ти дума, сама го каза, но и знай - от вестникарското дъно към литературата връщане няма...Както и няма връщане в литературата на...Неделчев *8, който постоянно се гордее с известния си род. Родът ти може да е бил известен, Неделчов, но точно при тебе природата си е почивала, така че по-добре си трай и не предизвиквай съдбата... Най-смешна, разбира се, е една друга "индивидуалност" сред беснеещите пред крепостта варвари, един Шут *9, който е горд с това, че се къпел представяте ли си! Цопнал в един гьол, обозначил го е, като Шоу, събрал е покрай себе си куп варвари и варварки и, пляскайки в него точно като Бай Ганьо в банята, им говори, че е чел, кого мислите - самия Киркегор. Какво от Киркегор бе, мекере....Шуте, робе нещастен, лъскай обущата на рекламодателите, но избягвай да коментираш и поглеждаш по-нагоре, защото, ако се изразя в твоя маниер, може вместо нечии обуща да лъснеш нещо друго... Време е отново да се върна към любимите си занимания, към ония "хоризонти на спящото под пепелта минало", към ония "скали от викове", които толкова често нощем ме засипват. И да се вслушвам в тропота , в пръхтенето на конете на Новите рицари. Защото те вече се готвят за поход. Защото те всеки миг ще отворят вратие, ще тръгнат срещу Новите варвари и ще ги попилеят там долу, насред полето...

Из памфлета "Новите варвари ІІ" на Александър Томов, публикуван във в. "Демокрация" със забележката "Препечатването е разрешено за варвари, тъй като те не са чували за авторски права. Авторът." За "Новите варвари І" психоложката Мадлен Алгафари диагностицира г-н Томов като "орален садист".


Шифър:

1 - има се предвид Тошо Тошев, главен редактор на в. "Труд"

2 - разбирайте Валерия Велева, журналист от в. "Труд"

3 - визира се Иван Костов

4 - "кочът" явно е скулпторът Вежди Рашидов

5 - Венелина Гочева, главен рездактор на в. "24 часа" (?)

6 - под това трябва да се разпознае Петър Волгин, уволнен от БНР

7 - гадахме, гадахме, но не успяхме коя е амазонката

8 - Михаил Неделчев, литературен критик и шеф на Сдружението на българските писатели

9 - Слави, разбира се

Отговорът на ретрозагадката от миналия брой е: на снимката е документирана "алтернативната кръгла маса" на ЕРА-3 от 1990 г. На нея са отец Тотю Петров и Славомир Цанков, които ще участват на предстоящите избори с чутовната формация "Национално обединение за цар Симеон ІІ".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK