Кое тютюнопроизводство е възможно

Новият екип на Министерството на земеделието и горите ще трябва да изготви смислена стратегия за развитието на тютюневия отрасъл. Защото все някога трябва да спрат eжегодните, вече станали традиционни, протести на производителите, за които това е основен поминък.

Тази година повод за недоволството им бяха новите изисквания за качеството на тютюна при изкупуването на продукцията. Методиката за окачествяване е наследство от предишното правителство и според производителите тя сериозно ощетява интересите им. По думите им дори можело да се говори за целенасочено унищожение на тютюнопроизводството като отрасъл в страната.

Във въпросния документ е отбелязано, че при първо качество едролистен тютюн дължината на листото трябва да е 28 - 30 см, като досега тя е била 20 - 25 см. Новите показатели обаче няма да бъдат постигнати и по този начин продукцията ще бъде изкупена като второкачествена.


На първата си среща с тютюнопроизводителите министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме обеща да предложи на правителството новата методология за окачествяване да влезе в сила догодина, като за тазгодишната реколта се запазят старите изисквания.

Нормално е, когато се въвеждат нови качествени изисквания към традиционно отглеждана култура, да се взимат предвид възможностите на националното производство. България се готви да стане пълноправен член на Европейския съюз, а за да стъпи там, страната трябва да отговори на многобройни изисквания, включително и за тютюнопроизводството.

Тепърва в преговорите с Европейската комисия предстои да се отвори главата "Социална политика и заетост", в която съществува например изискване за по-малко количество катран и никотин в цигарите. За да се покрие този стандарт, са необходими инвестиции, както в тютюнопроизводството, така и в тютюнопреработката. Новите норми са залегнали и в наредбата за производството на тютюн, като с тях се цели подмяна на сортовете тютюн, които се отглеждат в момента.

От друга страна, един от основните приоритети на икономическото ведомство е бърза приватизация на тютюневия холдинг "Булгартабак". Новият собственик на дружеството определено ще иска да произвежда продукция, която лесно да намира пазар в Европа. Но ако у нас продължава производството на ориенталски тютюн, който е с високо съдържание на катран, купувачът може да реши, че му е много по-изгодно да внася качествени тютюни от Гърция и Турция. И тогава ликвидацията на отрасъла, който дава хляб на хиляди хора, ще изглежда още по-реална.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK