За "Възраждане"-то, или защо сме във вечната "Б" група

В края на миналата седмица станахме свидетели на едно случайно, но пък знаково съвпадение. В деня, когато министърът на държавната администрация Димитър Калчев се опита да прокара проекта си за правителствено постановление, което да вдъхне живот на доминирания от бизнесклуб "Възраждане" съвет за икономически растеж към МС, Световната банка публикува своя доклад за "уроците от първите 10 години на прехода в Източна Европа и бившия Съветски съюз". В този документ, категоризиращ държавите според степента на демократизация и реформи, България фигурира в Б-групата сред страни като Русия, Румъния, Киргизстан, Украйна и Молдова, за които са характерни концентрираните политически режими и липсата на конкурентна демокрация.

За назоваването на съвпадението като знаково има ред основания. Най-малкото защото в описанието на "Б"-отбора има пасажи, които брилянтно разясняват какво стои зад клуб "Възраждане" и какви интереси би преследвал бъдещият съвет за икономически растеж:

"Опитът от десетгодишния преход показа, че някои групировки реализираха значителни печалби в "ничията земя" между тоталитарната система и пазарната икономика... Тези възможности за възползване от изкривяванията, предизвикани от частично реформираната икономика, са достъпни само за малцина избрани и за онези в близки отношения с политици, които са в състояние да ги поставят на това място. В резултат на това печалбите се концентрират в много малка група хора... Способността на такива групи да запазват изключителните си облаги се базира на способността им да влияят върху политическите процеси и в изключителни случаи да завладеят ключови за държавата институции. Така те олицетворяват критичното взаимодействие между политиката и икономиката в процеса на прехода... Политическите системи, създадени да концентрират власт и да ограничават конкурентното начало, са изложени на по-голям риск да бъдат окупирани от дребни, властни интереси...За да не се създадат условия първоначалните печеливши да държат частично реформираната икономика в изкуствено равновесие, политическата система трябва да ограничи властта на всяка малка група, която се опитва да завладее държавата…"


Опитът на родната "малка група" да "завладее държавата" (както впрочем успя в самото начало на прехода и особено под формата на Г-13 по времето на Беров) не начена със сформирането на клуб "Възраждане" на 17 септември миналата година. Първият изстрел за започването на лов за дивиденти беше даден много преди парламентарните избори, когато и без разходките на гражданството до урните вече бе пределно ясно кой ще управлява държавата. След получения "агреман" на Димитър Калчев за министър на държавната администрация съмнението, че бившият кадър на бившата "Мултигруп" ще прокарва интересите на "старите муцуни", се превърна в убеждение. Като към това прибавим и добрите отношения между шефа на премиерската канцелария Стоян Ганев с президента на "Нове холдинг" Васил Божков (съвсем наскоро дали плодове и при назначаването на Георги Петров (с оня прякор) за шеф на хазарта), паметната среща между "възрожденците" и царя-премиер на 23 ноември, на която беше договорено създаването на съвета, би следвало да се приеме за логичен завършек на това усилно лобиране.

В интерес на истината миналия четвъртък възродените олигарси удариха на камък, след като вицепремиерът Лидия Шулева и външният министър Соломон Паси де факто бламираха кабинета, отказвайки да подкрепят внесения в последния момент и нефигуриращ като точка в програмата на правителството проект на Калчев, а вицепремиерът Николай Василев, финансовият министър Милен Велчев и самият премиер, казват, демонстрирали известни колебания по състава на съвета. Следващата седмица обаче проектът отново ще бъде разглеждан. А дори и той да бъде изменен, така че в съвета да влезе и представител на организацията на чуждите инвеститори (БИБА беше "пропусната" в първоначалния вариант), е твърде съмнително, че бройката на хората от "Възраждане" ще бъде намалена. В края на краищата всичко се прави само с тази цел новият "постоянен консултативен орган" да бъде доминиран от тях. И в този смисъл е по-вероятно Калчев да направи известни "отстъпки", но да се пребори петимата представители на новото Г-13 да имат превес при взимането на решения на фона на рехавото присъствие с по един представител на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюза на работодателите и Гражданския съюз за стопанска инициатива. Тъй като председателството на "Възраждане" е на ротационен принцип, а в състава на съвета не фигурират конкретни имена, очевидно в бъдеще там ще влизат различни люде според моментната конюнктура. Паралелно с тази удобна анонимност съветът не само ще "консултира" премиера и министрите, но и ще си присвои решаващата дума както при насочването на паричните потоци от ЕС и международните финансови институции, така и при преструктурирането на монополите и инвестиционната политика на кабинета. С една дума - председателите на БСК, БТПП, СРБ, ГССИ и евентуално БИБА, ще служат само за параван на парада, командван от кръга "Възраждане". А това впрочем щеше да представлява проблем дори ако във въпросния кръг пребиваваха бизнесмени с изрядна репутация и реално работещи компании, които се подлагат на публичен контрол и международен одит. Скандалът щеше да гръмне най-малко по линия на изначално изключената конкурентност при сформирането на съвета и наличието на делегирани свръхправа за сметка на отсъстващи задължения и отговорност.

За да успее "Възраждането", особено след неуспешния първи опит на Димитър Калчев, в момента е в ход грижливо провеждана медийна кампания, чиято задача е да разясни ползите от подобен съвет и едновременно с това да препере спорния имидж на някои бъдещи негови членове. Паралелно е задействана и машина за легитимирането на изгонения през лятото на 2000 г. като заплаха за националната сигурност Майкъл Чорни в качеството му на "полезен инвеститор", така че Законът за чужденците да бъде променен, руският бизнесмен да обжалва и триумфално да се прибере "у дома". Всъщност още едно знаково съвпадение представляваше и едновременното спешаване на "Възраждане" да направи съвет към правителството и опитът на ДПС да вкара промените в горепосочения закон през ноември.

Наистина, такава кампания се води отдавна. През последната седмица обаче тя прерасна в канонада от страниците на вестниците "Стандарт" и "Монитор" - първият, финансиран от Чорни, а вторият - управляван от члена на "Възраждане" Петьо Блъсков. Приглася им и "Дарик радио", чийто президент Радосвет Радев също е "възрожденец" и от ефир често слушаме адвоката на Чорни Тодор Батков, както и самият Чорни. Кампанията има спорадични успехи и в други медии, но там внушенията са някак по-елегантно поднесени.

Да започнем хрониката от "Стандарт"... В сряда вестникът излезе с цяло фолио, посветено на рождения ден на Майкъл Чорни. Озаглавено "Телефонният татко", то представляваше ансамбъл от разтърсващи интервюта с личните откровения на Михаил Семьонович за руското списание "МАМА инфо", плюс честитка от редакцията на вестника с пожелания за "крепко здраве, много щастие, успехи в бизнеса и винаги да носи в сърцето си тази доброта, която е запазил през всичките 50 години". В четвъртък вестникът продължи с проучване на агенция "Сова-Харис", разположено на цяла страница и илюстрирано с портрет-икона на благодетеля, според което "52% от българите смятат, че дейността на Майкъл Чорни е полезна за страната", а "името на инвеститора се свързва с хляб и работа". В петък проучването бе продължено с твърдението, че Чорни е не само най-популярният инвеститор у нас, но "хората вече преодоляват страховете и предразсъдъците си към външните капитали" и "като цяло половината от интервюираните смятат, че не трябва да има никакви ограничения пред чуждите инвеститори в България".

Съботният брой също беше прелюбопитен: под публикувано читателско писмо със заглавие "Майкъл Чорни помагаше на сираците", "Стандарт" взе отношение и по проваления (засега) проект на Калчев с анализа "Държавата показва мускули на бизнеса". В него авторката пространно уведоми читателите, че "тези дни пак стана ясно, че във властта има хора, които не искат страната ни да върви напред...Ако доскоро идеята бизнесът и правителството да работят заедно изглеждаше като добро пожелание, то днес вече е ясно, че това е единственият шанс на България да излезе от блатото, в което е затънала. Скандалите в "Булгартабак", конфликтите в НДСВ и разногласията в екипите на отделните министри показват, че държавата спешно има нужда от КОРЕКТИВ. И то не от външен съветник, който ще извлече лични облаги. А от стратегически инвеститори тук, в България, които имат сериозен бизнес и искат стабилност в държавата. Това е едрият бизнес. Който вече подаде ръка на кабинета и заяви добрите си намерения."...

Да продължим с "Монитор"... В неговия съботен брой дописката за случилото се в Министерския съвет в четвъртък започва така: "Световната банка е препоръчала да бъде създаден съвет с участие на хора от бизнеса, който да консултира правителството по въпросите на бизнеса на среща с министъра на държавната администрация Димитър Калчев." Информацията, естествено, е от самия Калчев. И, разбира се, е получена в същия ден, когато проектът му не минава. "Световната банка ни каза, че липсва структура, която да работи между правителството и бизнеса и която да ни помага и консултира по много данъчни, приватизационни и други проблеми, и че това е лошо за България, казва министърът на администрацията. А те не знаят, че ние това го правим, но че имаме спънки от най-различен характер." По-нататък "спънките" са надлежно обяснени с Шулева, Паси и Велчев. След тях обаче наново е цитиран Калчев, който изразява своята увереност, че "трябва да се изгладят някои конфликти", но иначе в съвета "трябва да бъдат представени само българският едър, среден и малък бизнес"...

С това кампанията не приключва, защото отгръщайки на страница пета, попадаме на дописката "Стоян Денчев се среща с Путин в Москва", където пише "Главният координатор на бизнесклуб "Възраждане" Стоян Денчев ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва във вторник, научи "Монитор". Двамата ще присъстват на приема на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий Втори по повод раздаването на годишните лауреатски награди за принос към православието на Международния фонд за единство на православните народи." Тук желанието Денчев да бъде изкаран като много голям международен фактор, с когото Путин и Алексий Втори имат щастието да присъстват на едно място, не се нуждае от коментар.

В същия ден в повечето всекидневници откриваме още една интересна дописка - "Илия Павлов подписал Глобалния контракт на ООН в щаб-квартирата на организацията в Ню Йорк по покана на офиса на главния секретар на Кофи Анан." От информацията, подадена от самия "MG холдинг", става ясно, че корпорацията е изобщо първата компания от Югоизточна Европа, подписала "контракта". "Документът е предложен през 1999 г. на Световния икономически форум в Давос. Идеята е големи компании да сътрудничат на ООН в спазването на основни принципи", се казва в информациите, където холдингът на Павлов се нарежда в компанията на "Даймлер Крайслер", "Дженерал електрик", "Шел" и т.н. Впрочем своя принос към канонизирането на "възрожденци" даде дори проф. Чирков, който в "Шоуто на Слави" в петък вечерта, може би случайно, а може би не, дълго хвали Илия Павлов като достоен българин и отличен бизнесмен...

Ако тази кампания даде плодове, в следващия доклад на Световната банка ще прочетем за България отново онова, с което започнахме тези скромни разсъждения. И то по причина, че в Б-групата "малките, властни групи" плуват в свои води и хич не им се ще да се окажат на сухо. Но в края на краищата луд е не този, който дава съвети, а онзи, който му ги приема. Накрая всичко се пише на нашата сметка. До следващото "Възраждане", "Феникс" или обикновена реставрация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK