ДПС като “Доган Притиска Симеон”

Щом въпросите "кой да държи ключа от семейната касичка" и "на чие име да е влогът в банката" започнат да произвеждат основните конфликти на едно съжителство, отношенията неминуемо следва да се преразгледат. Не е задължително драмата да доведе до развод. Но е съвсем сигурно, че ако и двамата партньори имат интерес да запазят съвместното си предприятие, наречено брак, фирма или коалиция, ще се наложи да направят известни отстъпки. По-силният - малки, по-зависимият - значителни. И така до следващия скандал.

Точно такава е интимната атмосфера, в която се развиват отношенията между НДСВ и ДПС. Далеч сме от мисълта, че този съюз по начало беше скрепен на базата на емоционалното съпричастие, а още по-малко сме убедени, че двойката желае той да остане ненакърнен на всяка цена. Доскоро обаче партньорите поне привидно спазваха приличие и отношенията не изглеждаха непоправимо усложнени.


Естествено със съдружник като ДПС беше ясно, че рано или късно в държавната къща ще започнат сериозни крамоли покрай все по-честото му "качване на миндера". Едва ли за някого беше невероятна енигма намерението на "големия български политик" Ахмед Доган да се разпише в графа "получател" и в удобен момент да се посвети на поредното "гъвкаво" (този път може би "социаллиберално") мнозинство. Защото най-малкото тези, които все още помнят събитията от 1992-1994 г., вече са забелязали, че играчите в офшорната зона на българската политика не обладават особен размах на въображението. Дори когато си качват цената.

По тази причина сегашното поведение на ДПС не отваря големи хоризонти за изненадата. И видимите интереси около "Булгартабак", и заявената преди ден претенция "контролираните от ДПС и БСП министерства да разпределят пряко средствата от Европейския съюз", бяха напълно очаквани. Арсеналът от номера няма и нужда да се попълва с нови каскади и ефектни реплики, след като сапунената опера върши добра работа.

Прочитът на Догановите искания не е чак толкова затруднителен. Най-вероятно логиката е "искам нещо неизпълнимо, за да ми се даде изпълнимото". Но може и да е тази: "искам толкова неизпълними неща, че да си намеря повод енергично да се измъкна". Третият вариант е нещо средно между двете и в "симултанен" превод сигурно би прозвучал така: "Настоявам за онези 254 милиона евро, които ще дойдат тази година по линия на ЕС с пълното съзнание, че номерът няма да мине. Управлението обаче зависи от мен. И когато реша, точно аз ще сваля кабинета. БСП са мои приятели и ние имаме много свежи идеи за бъдещо съвместно управление. Но пък нямаме свежи пари. Затова много ми се иска приватизацията на "Булгартабак", да речем, да се развива според моите/нашите интереси. Засега аз търпя. Но търпението ми не е безкрайно."

Впрочем самият Доган онзи ден ясно каза: "Не може за най-дребното нещо, дори за фондовете, да поставяме тук въпроса за коалицията изобщо." С други думи - иде реч за поредната оферта, пусната на съживилия се пазар за коалиционни партньори (след "личното мнение" на Светослав Лучников и "предконгресното хрумване" на Румен Овчаров). Схемата е обидно простичка: "Предлагам цена и търся купувачи." Но Доган открай време е най-изкусният политически брокер.

Вчера Симеон Сакскобургготски категорично отказа да "връчи" управлението на еврофондовете на ДПС и компания. Но е ясно, че публично афишираната драма в коалицията няма да приключи с една реплика на премиера преди отпътуването му за Болоня. В такава ситуация оптимистът би казал: "Това е краят на началото", а песимистът: "Това е началото на края". Първото означава министър-председателят постепенно да се поддаде на шантажа, което ще даде възможност за ДПС и БСП да получат качествено нови лостове за политическо (и икономическо) влияние и неминуемо ще промени баланса в управляващата коалиция. Отстъпи ли веднъж, НДСВ поема риска утре да бъде изправено пред още искания, които ще прерастват в ултиматуми. Примерно - за смяна на ключови лица в правителството.

Второто предполага все по-сериозно обтягане на отношенията в коалицията, което вещае големи неприятности предвид капризните партньорски табиети и прочутата злопаметност на Доган. По същество тук става въпрос за огледален вариант на първия - Симеон ще блъфира Доган, че цели коренно преструктуриране на управленския съюз, което би избило златната политическа акция от ръцете на ДПС. Такъв развой би бил желателен за Сакскобургготски само ако той умишлено и сам иска да предизвика криза. Опция "основно преструктуриране" засега е съмнителна, стига да не броим някои опити за оказване на външен натиск върху опозицията и проведеното плахо сондиране по въпроса и отляво, и отдясно. В рамките на този парламент реализацията на такава "реформа" е малко вероятна. Като добавим към това липсата на готовност у основните политически сили за скорошни предсрочни избори и дежурния аргумент "никакви резки движения преди Прага", остава вариантът, при който Доган и Сакскобургготски ще продължат да се настъпват взаимно. Докогато може и доколкото може. Интересно е кой ще се окаже по-добрият.

Има, разбира се, и трета възможност. Тя обаче засега изглежда екзотично: ДПС подготвя терена за своевременното си излизане от тази управляваща коалиция, за да се подготви за следващата. При това не в този парламент. Не е изключено ДПС да посочва цената си не на НДСВ или БСП, а на друг. Някой, с когото сега ни се струва трудно, но не е невъзможно да се постигне споразумение за спирането на червения поход към властта. За Доган принципните съображения неведнъж са оставали на заден план, когато въпросът е опирал до гарантирането на присъствието му във властта. Така че изобщо не е сигурно дали и в момента "лоялният коалиционен партньор" не играе двойна, а дори и тройна игра. Още повече, когато е ясно, че времето на абсолютните мнозинства изглежда отминало и отсега нататък ще бъдем свидетели на разнообразни коалиционни управления.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK