Реалността изисква прагматизъм

Знае се, че Стефан Попов никога не се е занимавал с политическа дейност и това е причината статията му "СДС пред 2003: Стратегически сценарии", публикувана във вестник "Дневник" на 7 януари, да звучи много добре, но да няма никаква практическа стойност. Защото само в теоретичния свят може да има идеална партия, която да има избистрена идеология до такава степен, че да бъде приета и разбрана от всичките й членове и поддръжници. Само в теоретичния свят има партии, които имат в допълнение към изчистената идеология и конкретни цели, достатъчно завладяващи, но при това и несподелени от нито една друга партия, за да бъдат и уникални. Само в теоретичния свят има политически партии, които нямат нужда от популизъм, защото електоратът в страната е пораснал толкова, че няма да може да преглътне някой и друг лозунг без особено съдържание. Само в теоретичния свят една партия може да извърши безпощадно "проветрение", да си извади всичките кирливи ризи на балкона и после да върне доверието към себе си с нова сила. Само в теоретичния свят една партия може да си позволи да пренебрегне такива мощни притегателни лозунги като тези на умерения национализъм. И само в теоретичния свят една партия може да бъде разоръжаващият носител на доброто, който няма врагове и обича всички, включително и комунистите, и с тази всепобеждаваща любов към всички да спечели избори.

Погледнато от друга страна, статията на Стефан Попов е изключително полезна за СДС, защото формулира по един чудесен начин деветте посоки, в които трябва да работи ръководството на партията, за да постигне прагматично приемливи нива на доближаване до теоретичните модели на Стефан Попов във всяка от тези посоки.

България е реална страна с многообразие на идеите и нагласите на населението, голяма част от което (близо 50%) е с основно и по-ниско образование. За да спечели избори, една партия трябва да формира поведението си върху реално възможното, върху реално приемливото, върху реално допустимото. Защото членовете на една национална партия като СДС са извадка от същия този човешки реален материал, който предоставя българското общество, а не обитатели на сияйните върхове на интелектуалната перфектност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK