Кой кой е във фонд "Единство на православните народи" в България

Международният обществен фонд "Единство на православните народи" е неправителствена организация, създадена през 1995 г. в Москва. Целите на фонда са описани в неговия устав и в тях няма никакви скрити политически намерения, а открито заявление за подпомагане на Руската православна църква в нейната дейност, както и другите поместени църкви за постигане на единството на православните народи. За постигане на тази цел през 1997 г. фондът е пререгистриран като международен с право да открива свои представителства и отделения зад граница. В своята международна дейност фондът търси взаимнополезни програми, които се изпълняват с благословението на неговия попечител Негово светейшество Алексий ІІ, Патриарх Московски и на цяла Русия и на главата на съответната православна църква, в диоцеза на която се осъществява дейността.

Към попечителя на фонда е изграден и попечителски съвет, в който членуват представители на бизнеса и политиката, на културната и обществената интелигенция на Русия. В него не членуват граждани, които не са от духовните граници на Руската православна църква. Сред членовете на този съвет са ръководителите на големи компании като "Газпром" (Вяхирев), "Лукойл" (Ралиф Сафин), "Интеррос" (Потанин), "Сургутнефтгаз" и други. В този смисъл публикуваната във вестниците "Дневник" и "Сега" информация, че г-н Илия Павлов е член на попечителския съвет, не отговаря на истината.

От 2000 г. фондът връчва годишни международни премии "За изключителен принос в постигане на единството на православните народи" на изтъкнати политици, общественици, православни организации, представители на бизнеса. Носител на такава награда за 2002 г. е президентът на България Георги Първанов.


Откриването на представителството в България беше направено през август 1998 г. За това в страната пристигна президентът на фонда проф.В.А. Алексеев, който го управлява по силата на дадените му от попечителския съвет правомощия.

Ръководител на представителството на фонда в България с пълномощно от Министерството на външните работи на Руската федерация е Елисавета Миленова. Представителството е открито с изричната благословия на Негово светейшество патриарх Максим. Програмата на представителството под наслов "Различният от мен е мой приятел" се осъществява с благословията на Светия синод на Българската православна църква, финансира се от представители на българския бизнес, като най-големите му спонсори са "Лукойл - България" и "Топенерджи". Сред спонсорите са и "MG корпорация", "Юпитер" и "Овъргаз", средства се набират и от донорски програми за неправителствени организации. Общественият съвет на представителството не е уставно дефиниран, а е форма на привличане в дейността му на представители на спонсорите. Все още неговото конституиране обаче не е факт.

- - -

Бел. ред.: Твърдението, че президентът на "MG корпорация" Илия Павлов е член на попечителския съвет на фонд "За единство на православните народи", е на г-н Стоян Денчев в интервюто му за "Дневник" от 21 януари. В писмото на г-жа Миленова обаче има един интересен факт - любопитно е как неправителствена организация, каквато се твърди, че е фондът, учредява представителство в България с пълномощно на Министерството на външните работи на Руската федерация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK