И какво от това?

Антимафиоти от НСБОП при доказана оперативна необходимост ще могат да заемат длъжности в държавната администрация и фирмите. Това предвиждат промените в закона за МВР. Държавата е в правото си да реагира на всяко подозрение за съмнителни действия на различни икономически структури, използвайки класическия метод на агентурата, както навсякъде по света. Българските условия обаче пораждат въпроси.

И досега имаше законова възможност за внедряване на агенти от Национална служба "Сигурност" под прикритието на някаква длъжност. Не се е чуло обаче по този начин да са събрани годни за прокуратурата сведения, така че перачи на пари, крупни измамници и корумпирани държавни служители да застанат пред съда. Защо ли МВР е решило, че като прибави към агентите на НСС и антимафиотите от НСБОП, ефектът за мафията ще е поразителен? Далеч по-вероятният резултат е, че ще се завиши многократно заплахата от злоупотреби с информация - отдавна доказан порок на това ведомство.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK