Нищо

Така най-кратко можем да отговорим на въпроса какво ни донесе управлението на НДСВ и ДПС през последните две години. Тонове хартия се изписаха, милион интервюта се дадоха за "Булгартабак", прие се нов Закон за приватизацията, после се гласуваха поправки към закона, дето се вика, и конституцията не им се опря, само и само да стане работата - и накрая какво? Нищо! Същото беше миналата година със задължителните матури, макар и в умален размер - отначало решителност, после опит за флирт с публиката и накрая - нищо.

Социолозите ще чакат някакви изборни резултати, но простосмъртните още отсега могат да кажат: "НДСВ се провали." И въпросът не е правилно ли са постъпили, като не са подписали договора с купувача на "Булгартабак". Важният въпрос е защо нищо не става. Защото ако всичко се обяснява само с размерите на глупостта или далаверата при царските избраници, както вече го прави масовата преса, какво ще променят едни предсрочни избори?! Ще докарат на власт някакви лица, които сега изглеждат умни и почтени. За да се разбере след година-две, че и те са същата стока?! И така до безкрай.

Провалът на НДСВ дойде най-вече от нежеланието да се прави политика, която може да влезе в конфликт с общественото мнение. В желанието си хем да провежда прагматични, но непопулярни реформи, хем да запази капризната народна любов, Симеон с увъртане и отлагане се опита да надхитри всички - опозицията, законите, конституцията, електората, самия капитализъм дори. Хем да продадем "Булгартабак", хем да запазим политически контрол върху поминъка на тютюнопроизводителите. Хем да закрием 3-и и 4-и блок, хем да представим това решение като единодушно взето от цялото Народно събрание. Хем да подкрепим Америка, хем да не я подкрепим. И т.н. Резултатът от всички тези хитрини е нулев. Само че в политиката резултат нула на нула няма. Нулата е само загуба.

С несвързаните си успокояващи приказки Симеон Сакскобургготски се опита да внуши на обществото, че промените са някакъв естествен процес, който едва ли не се случва от само себе си. Както расте тревицата, така покълват и реформите, трябва само да сме позитивни и да чакаме. Само че обществото не е природа, а българската икономика е в такъв батак, че й трябва нож, а не витамини. Самото обществено мнение не е нещо природно, а е произведено от медиите. Симеон всячески се подмазваше на масовото съзнание, угаждаше на мита, че ние, българите, много имаме, много сме постигнали - голяма култура, голяма промишленост, големи не знам какво си... Това е ежедневно произвежданото от Тошо-Блъсковите вестници фалшиво самочувствие, че ние сме си готини и заводите ни струват милиарди, но политиците крадат и Западът ни проваля.Това е общественото мнение, което сваля и качва управници. А истината е, че имаме само едни останали от социализма динозаври-монополисти в икономиката, които изпомпват последните ресурси на обществото. И култура - да си събуваме обувките, като влизаме в къщи, но спокойно да чупим бутилки от бира и водка по тротоарите. Докато политическият елит плува по течението на това обществено мнение, резултатът ще бъде такъв - нищо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK