Експертокрация

Българският народ пак се оказа пословично мъдър, ободрява ни съботният брой на вестник "Сега". Както навремето мъдро гласува за Симеон, за да ритне двуполюсния модел в историята, така сега много умно не иска да гласува и въобще не се интересува от политика, защото е прозрял, че проблемите нямат политическо решение. Да се хващаме за работа, призовава Андрей Райчев, да се не надяваме на политиците, ами да почнем да чистим около блоковете.

Няма нищо по-лъжливо от полуистината. Че огромни зони от частния и публичния живот на хората не зависят от правителството, е вярно. Също така е вярно обаче, че между хората съществуват неравенства - социални, икономически, физически, интелектуални и т.н. Политиката е именно средството да се управляват тези неравенства по един компромисен, приемлив за колкото се може повече хора начин. Та в този смисъл твърдението, че политиката вече е умряла работа, се опитва да ни внуши, че установените по време на прехода неравенства и откровени безобразия са нещо естествено, с което трябва да се примирим и да си копаем градинката. Образно казано, да си представим прочулата се плевенска троица - попа, сутеньора и съдията, които си пият ракията и подвикват на недотам успелите си съграждани: "Айде, работете бе, кой чакате да ви оправи?!" - само че вече в национален мащаб.

Цинизмът на този псевдолиберализъм е в премълчаването на факта, че срасналата се с държавата олигархия отдавна е затворила почти всички врати пред обикновения гражданин, който се оказва лишен от ефективна законова защита, от информация, от достъп до механизмите за вземане на решения в публичния сектор и т.н. Сигурно в Щатите, във Великобритания, Франция и Германия са много изостанали, че още имат партии, още текат политически дебати в публичното пространство. Не са толкова мъдри съответните народи, за да разберат че партизанщината е лошо нещо, а управлението трябва да се остави на "експертите". "Експертно управление" беше любимият лозунг на БСП по време на Беров, с този лозунг дойде Виденов на власт и се захвана... с политика, разбира се. Същата формула повтори и Симеон II - събра експерти от Лондон, експерти от Русе, отвсякъде, за да прави "надпартийна", "национална" политика. Днес има ли въобще нужда да се коментират действията на Симеоновите "експерти"?!

Още преди две години на тези страници писах, че не е нужно да си гений от Ситито, за да бъдеш добър министър. Много по-важно е притежаването на характер и на ясен политически мандат. Когато те липсват, "експертното управление" се превръща в параван на олигархията. Гражданското общество е неразчленимо единство от политически, икономически и социални отношения. И ако ни убеждават, че политиката е празна работа, с която в бъдеще ще се занимават само откачалки като Едвин Сугарев, това е за да ни държат в едно аморфно, пред-гражданско състояние. Преди да е станал истински политичен, искат от българина да зареже политиката. За да го управляват спокойно "експертите", този път на столетницата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK