Православие, демагогия, мониторинг

Новината, че Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ налага мониторинг върху България заради приетия в началото на годината нов закон за вероизповеданията, е до голяма степен предизвестена. Още при подготвянето на закона и опозицията, и - което е по-важно - основните деноминации в страната отбелязаха, че той толерира Българската православна църква и синода, оглавяван от патриарх Максим, за сметка на другите религии. Въпреки това законът беше приет с обяснението, че целта (обединението на православната църква и прекратяването на разкола) оправдава средствата. Половин година по-късно е ясно, че средствата не са постигнали целта, доколкото и в момента хора в раса се бият като бандити за един православен храм във Варна. Разбира се, мониторингът е в състояние да забави интеграцията на България в ЕС, но по-важно е друго. Законът бе приет силово и при впечатляваща липса на консенсус както в парламента, така и в обществото. А това означава, че обединението на нацията, в името на което Новото време дойде на власт, е само лозунг, при това използван най-демагогски. И тази демагогия в крайна сметка може да ни излезе твърде скъпа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK