Чорната съдебна конспирация

След две години изчакване Софийският градски съд анулира забраната Майкъл Чорни да влиза в България. Нещо повече - съдът стори това в спешен порядък. Едновременното разглеждане и решаване на делото в рамките само на една седмица е проява на завидна ефективност, каквато рядко ни се отдава да регистрираме.

Но има и още един свръхинтересен факт - решението на СГС е секретно! И никой, включително председателят на съда, не казва дали заповедта на Националната служба за сигурност, забраняваща на Чорни да влиза в България, е отменена или обявена направо за нищожна. Последната подробност обаче е важна - обявяването на нищожност не може да търси аргументи в Европейската конвенция за човешките права (с която, говори се, съдът мотивирал решението си), докато в чл. 6 на същата конвенция изрично е посочено, че решенията на съда се четат публично дори когато делата са секретни. Явно със засекретяването на съдебното решение по жалбата на Чорни българската съдебна власт вече счупи всички рекорди на и без това печалната си уникалност.

Същественият въпрос защо СГС, след като е получил делото от ВАС още през април 2001 г., не го е прекратил, както го задължава Законът за чужденците, недопускащ обжалване на заповедите на НСС, с днешна дата има своето простичко обяснение. Дългото чакане е било необходимо, за да се появи подходящото обстоятелство, чрез което Законът за чужденците да бъде заобиколен. Това обстоятелство е дошло на 8 май т.г. под формата на указание на Върховния административен съд до окръжните съдилища да прилагат директно Евроконвенцията, която задължава страните по нея да осигурят разглеждане на експулсирането на когото и да било от независим компетентен орган, какъвто може да бъде само съдът. С този картбланш СГС вече е можел да се заеме с делото "Чорни". И вече толкова е бързал, че в суматохата дори е отминал факта, че България не е страна по протокол № 7 на конвенцията, в който се съдържа изискването за съдебно разглеждане на забраните за влизане в страната. Какво да се прави - когато лобистите пришпорват, има риск да се получат множество недоглеждания...


А лобистите впрочем са отдавна "разконспирирани". Малкият коалиционен партньор ДПС натиска за връщането на Чорни още от началото на това управление. Самият Доган персонално се легитимира като негов адвокат през август миналата година, когато процедурата по приватизацията на "Булгартабак" вече беше в пълния си разгар. Бивши и настоящи политици, които през годините се ползваха от спонсорството на руския бизнесмен, също наливаха вода в тази мелница. В крайна сметка обаче без високопоставените лобисти в съдийски тоги, забелязани редовно да си пият кафето със съдружниците на Чорни в "Метатабак", намеренията на първите щяха да ударят на камък. Надали е случайно, че докато от Брюксел критикуваха българското правосъдие, единствен Чорни се изказа за него не просто положително, а направо възторжено.

Дори и секретното решение на СГС да бъде обжалвано и отменено, то самият факт, че един съдебен състав тайно се е произнесъл по въпрос, засягащ националната сигурност на България, е достатъчен, за да се види, че тук има не просто забележителен брой хора, но и цели институции, които изпитват алергия към правилата и държат да властва законът на джунглата. По ирония на съдбата самият Чорни неотдавна обяви по радио "Нет", че у нас "процъфтява корупцията, вземането на пари на ръка, неуважението към институциите, неподчинението на закона". Явно го знае от собствен опит. И затова плува тук в свои води. Защо ли не се чувства така уютно в САЩ или Франция, където продължава да бъде персона нон грата?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK