"Десните" в София (по Аристотел)

Междусъюзническата война между "десните" в Столичния общински съвет приключи с примирие. След три седмици "око за око, зъб за зъб" онези, които се коалираха на бърза ръка след първия тур на местните избори, водени от светлия идеал да подложат крак на "нереформираната БСП", са пак ръка за ръка и пускат усмивчици (Софиянски), шегички (Дилов) и бодри клишета (СДС). Идилия. Разбира се, временна. Такава впрочем се е възцарявала и при обсадата на Севастопол по време на Кримската война, когато на френските и на руските офицери им писвало да стрелят и чат-пат вдигали белия флаг, за да си направят кратки почивки с консумация на водка и коняк.

Тези, които предричаха бърз разпад на "дясната коалиция за управление на София", не познаха. И трябва отново да прочетат "Политика" на Аристотел, особено в частта, посветена на олигархията. В нея авторът е описал толкова добре проявената онзи ден по късна доба съсловна солидарност между "десните" в столицата, че все едно ги е познавал лично:

1. Когато са извън властта, са заедно, защото преследват общ интерес


2. Щом са във властта и започне преразпределянето на ресурсите, тръгват крамолите

3. Търканията могат да се уталожат чрез взаимни отстъпки, които са възможни само защото всеки "държи" с нещо другите

4. Обикновено общият интерес надделява, понеже е изгоден за всички. Но само временно - до следващото разминаване във "вижданията"...

Преведено на "десен" общински език, това ще рече:

1. Когато никой няма мнозинство в общинския съвет, Любен Дилов присяда на масата на СДС още след първия тур на местните избори и предлага съюз. СДС го приема, а в следващите дни си запушва носа и подкрепя "предателя" Софиянски. Все в името на общия интерес, който беше замаскиран като политически ("спиране на нереформираната БСП"), но който Дилов правилно определи преди всичко като "икономически".

2. Влезли вече в Столичния общински съвет, "десните" започват да делят. Комисии, районни кметства, общински фирми, зони на влияние. И тръгват търканията, защото е дошло време едни да бранят статуквото, а други да преразпределят завареното. В точка 2 вече виждаме "внучетата" да вадят нож на Общинска банка, а Софиянски да посяга на "Софийски имоти".

3. Да, но както знаем, общият интерес е над всичко, защото е изгоден за всички. По тази причина всеки е принуден в един момент да даде "заден" само и само съвместното повличане към дъното да бъде предотвратено. Така "Гергьовден" и Демократическата партия изведнъж решават да подкрепят предложението на временната общинска комисия, сформирана по случая "Тошко Добрев", и даже да призоват приятеля си да напусне общинския съвет, въпреки че само допреди броени минути са обяснявали колко изгодна е всъщност сделката за Южен парк ІІ. В замяна обаче "внучетата" искат отстъпка и от Стефан Софиянски. Така де - ние жертваме приятеля си, разваляме си схемите, ама и ти махни своя Любомир Павлов от Общинска банка. Точно тогава Владимир Кисьов казва: "А защо пък да се караме заради отделни хора", след което Софиянски предлага с усмивката на котарака Леополд: "Извинявайте, ако има нещо. Хайде да бъдем отново приятели."

4. Резултатът естествено е: Любомир Павлов остава в Общинска банка, а Тошко Добрев - в общинския съвет, макар и като "независим". Софиянски и Дилов излизат от помирителната среща почти прегърнати и видимо развеселени. Все едно никога нищо не е било.

Това е. Просто до "прозрачност". Тази коалиция не изглежда да е за София. София, изглежда, е за тази коалиция.

Онзи ден във в. "Сега" беше публикуван репортаж за Сърбия, която "няма президент, няма парламент, правителството няма правомощия, конституцията плаче за промяна, бюджет за следващата година също няма, а на всичкото отгоре основни партии нямат легитимни председатели, защото едните ги убиха, а други са в затвора в Хага". Оказва се обаче, че при цялото това "нямане" в столицата Белград няма и проблеми като тези в София. Няма кучета, няма дупки, няма боклуци. Намерено е и решение на проблема с паркирането - хората измислили леки двуетажни конструкции и солени глоби за такива, които си оставят колите насред улицата или върху тротоара. И всичко това - само четири години след бомбардировките! Но е факт. Явно в Белград има "политическа воля", "принципи на диалог и прозрачност" и "гражданска енергия", щом нито се паркира за половин работен ден, нито бабички, увити в найлони, продават туршия досами входа на централни храмове, нито глутници кучета разнасят мръсни амбалажни хартии, нито тошкодобревци апортират парцели в дружества на СИК, нито камиони на "Волф" или "ДИТЦ" (всъщност все тая, защото, когато говорим за "Волф", се подразбира "ДИТЦ", и обратното, както биха казали Маяковски и фондация "Аксес") едва се промъкват по разнебитените улици, за да съберат някоя и друга торбичка, хвърлена от шестия етаж...

Но въпреки че в България отдавна се е изгубило каквото и да било усещане за скандал, общинската история от последните седмици едва ли ще заглъхне с оттеглянето на Тошко Добрев и взаимните извинения от доскоро враждувалите лагери в коалицията. Не защото някой в СОС сериозно възнамерява безобразията, вършени в общината, да бъдат наказани, а тъй като противоречията в така наречената "дясна коалиция" тепърва ще стават причина скандални факти от управлението на столицата да излизат наяве и едва ли не от само себе си. В края на краищата проблемът на София далеч не се изчерпва с проекта Южен парк ІІ, нито пък се казва само Тошко Добрев. За последните осем години тук са правени още хиляди сделки на тъмно, сключени са още куп загадъчни концесии, около Общинска банка са се навързали десетки различни интереси, минал е и Антоан Николов и е оставил каквото може и където трябва, за да не му свършва рахатът. Всичко това предстои да "гърми" едно по едно. Просто участниците в задаващото се дерби са си дали кратък отдих, колкото да минат празниците. След Нова година обаче няма никакви изгледи София да се "управлява" по по-различен начин освен по познатата схема: скандал - интервюта с враждуващите страни при Бареков - декларация от групата на Х срещу групата на Y - преговори в присъствието на арбитър - второ, трето и четвърто интервю при Бареков - помирителна среща - декларация за общи действия - почивка - нов скандал и пак всичко отначало, в което време градът ще си се скапва по един естествен начин.

Всъщност, ако това се утвърди като първообраза на "дясната коалиция" за управление на общината с претенции за управление и на държавата, май точно "нереформираната БСП" ще има повод да почерпи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK