Кой освен Филчев се страхува от данъчна полиция?

Изказването на Филчев против данъчната полиция прозвуча драматично. Главният прокурор сравнително рядко си отваря устата. Защо сега разисква пред журналисти въпрос, който е извън неговите правомощия? Може би данъчната полиция ще изземе нещо от ръцете на прокуратурата? Засегнат е с нещо лично? С какво?

Очевидно е, че досега прокуратурата е била неефективна в разследването на икономически престъпления. Полицията - също. Основният проблем е в тяхната компетентност. Те не могат да разкрият схемите при този род престъпления. (Друг е въпросът дали го искат, в което мнозина се съмняват.)

Има един класически пример в историята на борбата с организираната престъпност - Ал Капоне. Вкаран е в затвора за данъчни престъпления. Бойкоборисовщини и филчевщини в неговия случай не помогнали. Но хора, компетентни в данъчните измами, са намерили доказателства, за да го пратят в Алкатраз.


Аргументите на Филчев за данъчната полиция са странни в много отношения. Данъчните служби предавали на прокуратурата материали по свое усмотрение. Данъчната тайна пречела. А какво става, когато подобни материали попаднат в прокуратурата? Защо пропадат преписките?

Създаването на данъчна полиция, каквато има в много държави, може да бъде само от полза в тази ситуация. Тя е институция, която има повече авторитет и правомощия от данъчната служба, защото е полиция, а същевременно е компетентна. Без съмнение много кръгове се страхуват от създаването й. Достатъчно е такава полиция да се разрови по някакъв повод в счетоводствата на някои фирми, да сравни обороти, цени, разходи и приходи, за да разбере кой пере пари, кой използва контрабанден спирт и др., кой лъже държавата. Или - най-елементарното - да види кои са истинските собственици и съдружници в някои фирми. Данъчната полиция може да стигне по-далеч от обикновените данъчни. Мнозина предпочитат да я няма.

Присъствието й може да изиграе превантивна роля за корупцията в прокуратурата и в други институции. Когато събран от нея доказателствен материал попадне в прокуратурата, няма как да го скриеш или омаловажиш. Няма как някой да вземе рушвет и да потули делото. В известен смисъл подобна полиция може да поиздърпа килимчето изпод краката на прокурорите, като им отреже някои богати клиенти.

Хората, които се занимават с бизнес, добре знаят какви особени функции имат прокуратурата и съдът в икономиката. Как с прокурорски действия могат да се осуетят сделки, да се провали бизнес. Или просто да се направи черен Пи Ар, като прокуратурата размаха пред медиите обвинения срещу някой шеф на фирма. След месеци се оказва, че обвиненията са безпочвени, показните разпити и предварителни арести са били само за да му сринат реномето.

Прокурорите създадоха нов жаргон в българското правосъдие. Появиха се термини като "черно" и "бяло" ходатайство. В първия случай плащаш, за да натопят някого по някой от гореописаните начини. Във втория - за да оневинят някого. Това не е нещо конспиративно, а публична тайна. Но този авторитет на институцията не притеснява главния прокурор. Досега от него не се е чуло да се изказва за очистване на институцията от корупция.

Но ето, за данъчната полиция се изказва.

Твърде повърхностно е да се мисли, че главният прокурор пази свободата на своите подопечни да бъдат корумпирани. Или пък, че е ревнив за властта на институцията си.

Тук може би има нещо повече. Може би той казва нещо, което и други хора мислят. Кои? Кой се страхува от данъчна полиция?

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK