Не правомощия, а контрол

Депутатът от БСП Любен Корнезов пак внесе законопроект за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, който предвижда засилени правомощия на прокуратурата, включително и право да предявява искове в съда в защита на държавните интереси. Ден по-рано главният прокурор поиска да бъде възстановен институтът на предварителната проверка - но това е по един друг кодекс - Наказателно-процесуалния.

Удивителна е тази политическа енергия законотворчеството да се тласка във възможно най-грешната посока. Ако има някакъв проблем с прокуратурата, то той не е в ограничените й правомощия, а в тоталната липса на контрол върху дейността й. Това се разбира и от самите прокурори - завинаги ще остане фразата на бившия обвинител №1 Иван Татарчев, че "над мен е само Бог". По тази причина сегашните народни представители биха се запомнили и с нещо добро, ако помислят за механизми за контрол, а не за нови правомощия на прокуратурата. Но за подобен акт се иска доста смелост. А българските депутати убедително са доказали, че не притежават такава добродетел.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK