Костов ли? Не, хората си искат България обратно

В аулата на архитектурния университет не може да се диша. Вътре има над хиляда души. Претъпкани са и фоайетата. Тротоарите пред сградата на ВИАС са пълни с народ. По едно време спират и трамваите. Цялата улица "Христо Смирненски" е блокирана от хора, които аплодират бившия министър-председател Иван Костов, току-що обявил, че през май ще бъде основана нова дясна партия...

Вечерта в централната новинарска емисия на БНТ "По света и у нас" репортажът от събитието е сведен до скромните две-три минути и е поместен точно преди спорта и времето. От него се разбира, че някакви хора, които били напуснали СДС, отишли на някаква среща с Костов и той им прочел някакво възвание. Толкоз. Телевизия "Европа" отразява срещата по-пространно, но с такива думи, сякаш иде реч за Хитлеровия пуч в мюнхенската бирария през 1923 г.

Неделните вестници също не крият иронията си. "Костов СИ прави партия през май", пише "Труд", като описва как жени се хвърляли на врата на бившия премиер, за да го разцелуват, а дама "на средна възраст" признала: "Имам нужда от Костов и мъжете около него". "Гражданите, повечето пенсионери", според "24 часа", "станаха на крака и закрещяха името му". Електронният вестник "Всеки ден", създаден от някогашните млади сини лъвове, придава още по-налуден нюанс на случилото се: "Част от публиката във фоайето се групира край пепелниците по кьошетата около 15-ата минута на изказванията. В една от групите беше журналистката Велислава Дърева. От страничните коридори се появи симпатизант на Костов със стол в ръка и й се скара за пушенето: "Нямаш място тук, комунистка такава. Искам да дочакам момента, когато ще изчезнете, за да живеем ние." После се качи заедно със стола си в асансьора и се вмъкна “с връзки” в залата. Между две речи, мъж на средна възраст отбеляза, че е трябвало да пийне още две водки, обвини за пропуска комунистите и цветисто ги напсува".


Изобщо - смахната работа. Лудите се събрали на едно място, барабар с д-р Николай Михайлов, когото телевизия "Европа" нарече "някакъв си психиатър с особен поглед". Говорили си нещо. Попсували основно Надежда (в. "Стандарт"). Теглили и една майна на "ченгесарско-седесарската и "КГБ-истко-седераската" мафия (пак "Всеки ден"). Накрая се разотишли да си лекуват нервите, като пият един ментов чай и "още две водки"...

По принципа "една жена каза" и "щом във вестника го пише" точно такова впечатление би се създало у всеки, който не е бил на въпросната среща. Истината обаче е не просто малко по-различна. Истината е друга:

* Във ВИАС се събраха наистина хиляди хора, наистина скандираха "Костов" и "Победа", целуваха го, неистово го аплодираха, вдигаха плакати с името му, че даже се появи и един акростих: "Истина, Вяра, Авторитет, Начало". Мнозинството обаче далеч не беше съставено от лумпени, изнервени дами, изпаднали пенсионери, кретени, полуидиоти, примитивни антикомунисти и фанатични привърженици на бившия премиер. Във ВИАС бяха онези или поне една част от тези, които повече от две години и половина (с извинение за клишето!) не се чувстват политически представени. Това ще рече, че ги няма в парламента. Няма ги по вестниците и във "Всяка неделя". Няма ги сред апарата на СДС. Няма ги и в компанията на канените от властта "интелектуалци". Това са все свободни, работещи, доказали себе си и разчитащи предимно на себе си, мислещи, четящи (не само вестници), прозорливи, граждански активни хора. И точно защото са такива, те няма как да не са отвратени от статуквото.

* В залата не се чуха обидни квалификации към когото и да било. Изказаха се смислени хора, които съвсем не говореха за "Русия, ченгетата, комунистите, Надежда и кадесарската мафия". Каза се, че има нужда от нов политически проект. Има ли? Има. Каза се, че днешното управление доведе до политическа криза. Доведе ли? Доведе. Каза се още, че държавните институции са безсилни, а демокрацията ни е фасада. Вярно ли е това? Вярно е. Тези хора искаха да кажат всичко това не заради Костов, а заради себе си. Защото те имат право на напълно нормалното европейско чувство да бъдеш гражданин в гражданско общество.

* В Инициативния форум на бъдещата партия няма "стари муцуни". Няма го Соколов. Липсват Муравей и Абаджиев. И "пенсионери" (в смисъла, в който влагат някои журналисти) не се виждат. Няма и нищо "командирско", защото писането и на устава, и на програмата е отворено за всеки, а в самия форум влизат хора, представляващи истинския интелектуален елит на България - доктори, юристи, университетски преподаватели, философи... Повечето от имената са емблема на професионален авторитет, ясна гражданска позиция и лична инициативност. Да се проявява ирония спрямо тях е, меко казано, крайно лош вкус.

* Във възванието си "За силна България в обединена Европа" Костов не се занимава с Надежда, Стоянов, Доган, царя и прочие. В речта му нямаше нито омраза, нито битово дребнотемие, с каквото се заливаха настоящи и бивши седесари през последната седмица, нито обещания "за 800 дни", нито пък клишета от типа "прозрачност и диалогичност". Това беше класическо дясно политическо възвание ("нашата сила е в нас самите"; "НАТО и ЕС няма да работят вместо нас"; "ние сами ще изградим достойното си бъдеще, няма да чакаме някой да ни го подари"). Остава, разбира се, да видим конкретната програма на новата партия, но така или иначе да се търсят паралели между речта на Костов и популисткото послание на царя от 6 април 2001 г. е направо нечестно.

* "Костов СИ прави партия"? По-скоро има енергия и ресурс за нов граждански договор с политиците (по културолога Калин Янакиев). СИ правеше партия Софиянски. СИ направиха такива и Бакърджиев, и Бонев. И кой е при тях? Има ли например "боневисти"? Кой вика: "Бъки! Победа!"? Могат ли те да съберат толкова хора накуп или да напълнят поне залата на читалище "Напредък"? Не могат. Костов очевидно може. И не защото хората го имат за Командир, месия, кумир или жива икона, а защото го възприемат като личност с доказани държавнически качества. Именно през последните три години се видя какво е направил неговият кабинет, въпреки някои грешки и проблемни лица. Видя се и колко лесно постигнатото може да бъде профукано, пропиляно и подменено. Видя се кои са противниците не толкова на Костов, колкото на перспективата България да бъде държава на правото, свободата, инициативата и отговорността. И ако има нещо безспорно положително през тези години, то това е, че наистина стана ясно кой кой е и маските паднаха.

Парадоксално, но факт: точно истеричните антикостовистки настроения, точно всяконеделната канонада по бившия премиер и други подобни кампании не изтласкаха, а върнаха Костов в политиката, не отвратиха хората от обекта на атаките, а напротив - консолидираха ги в негова подкрепа и ги извадиха от гражданското униние и апатия. Ако в "ченгесарско-кадесарската мафия" бяха учили по-старателно физика, щяха да знаят, че "всяко действие среща равно по сила и обратно по посока противодействие". И че в крайна сметка, както каза докторът по философия Владислав Тодоров - гражданите все някога ще си поискат България обратно. А още на следващия ден ще отидат и "да си я вземат". Дано само тази тяхна енергия за пореден път не отиде по дяволите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това е нещо, което трябва да се прочете!

  Знам, че много хора и съфорумци ще се хванат на особените похвати на г-жа Русева, при това с удоволствие (кеф), и ще сбъркат.

  Антре, сил ву пле!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Весело
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#2] от "Karla":

  Ей, |~|~|~|~|
  (това е показалец в движение, знаш кое, класическото)!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "Музар":

  Само за един ден ми обърнаха внимание на две писания на тази дама. Започвам да си мисля , че не е случайно...

  Klaatu Barada Nikto!
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  Хе! Те случайните неща стават неслучайно

  (съвсем тайно - дамите в Дневник са определено по-читавата част - не само сред работещите към медията)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Музар":

  Така е , но от всички дами , които работят в Дневник да ми препоръчвате точно този въдух под (слабо) налягане... Просто съм изумена , та вие сте интелигентни хора , как може да ви харесва това мъничко безидейно снобченце!?

  Klaatu Barada Nikto!
 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Имаш ли друго предложение, конкретно сред бг-журналистите?

  (Любослава всъщност не е точно журналист, но засега да приемем тази дума.)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Музар":

  Целта на журналиста е да информира , което тя не прави , да изказва , базирано на опита и притежаваната информация , мнение за ставащото и тенденциите за бъдещето , нещо което също не прави , за това - да прав си не е журналист.
  Това , което прави съм го писала в другата статия , но ще го повторя : това което прави е да се себеизтъква , да споделя колко велики автори е чела (трябва да и вярваме за това , понеже писанията са и изпълнени с изрезки от тях) , колко повече е от всички нас с презумпцията , че всички сме прости чалгари , макар да не ни познава тя е сигурна в това , и колко и е тежко , че е принудена да дели пространство с нас.

  Преглед на профил
  Karla
  Неутрално

  * 156
  * 00:19
  * 18 фев, 2011

  Отговор | Изтриване


  До коментар [#139] от "Okoto":

  Преди няколко месеца и четох и една "друга" статия. Беше същата. "Всички са бездуховни простаци , освен мен , живота на другите е ужасен , защото не са достатъчно извисени , като мен , гледайте от мен и се учете на духовно извисяване , понеже аз слушам Вагнер , например" и ред подобни снобарии писани от терасата. А иначе добре пише , ако не се замислиш какво иска да ти каже.

  Information is not knowledge. Knowledge is not wisdom. Wisdom is not truth. Truth is not beauty. Beauty is not love. Love is not music.


  Одобрение 2
  от 10 гласа

  Klaatu Barada Nikto!
 9. 9 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "Karla":

  п.п. А предложение нямам. За мен няма велики журналисти , има добри информатори , от чиито публикации можеш да извлечеш истинска информация и хора , които пишат алабализми в медиите , чиито "творения" пропускам.
  Най-ярък пример за вторите е Харалан Александров.

  Klaatu Barada Nikto!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK