Каращисване

Предложението на шефа на икономическата комисия Валери Димитров представителните браншови организации да поемат контрола върху регистрационните режими само по себе си е крачка напред в опита държавата да се разтовари от несвойствени функции и да делегира повече права на самите стопански субекти.

Макар решението да е европейско, то може обаче да предизвика повече проблеми, отколкото решава. От реакциите на бизнеса е видно, че нововъдението не се посреща еднозначно, а това е гаранция за бъдещи проблеми.

Изобщо каращисването на българската пазарна среда по европейски тертип е главното предизвикателство пред страната, доколкото бързането към Брюксел най-често изключва внимателното премисляне и нюансирането и предполага силово налагане на готови модели. Проверката дали те ще работят е оставена на времето. Вярно е, че методът "проба-грешка" е основен за човешкото познание, но в случая става дума за стотици хиляди човешки съдби и затова и законодатели, и администрация трябва да пипат по-внимателно.

И задължително - даже преди да са започнали обсъждането на дадена идея - да питат потърпевшите. От такъв подход ще спечелят всички.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK