Външна политика или валутна социална програма

Назначаването на Любомир Тодоров (бившия говорител на външно) и Владимир Атанасов (бившия просветен министър) начело на дипломатическите ни мисии съответно в Австралия и Словения е показателно за посланията, която външната ни политика изпраща. Тодоров поне е професионалист, когото неотдавна назначиха за посланик в Канада. До заминаването му обаче така и не се стигна заради отказа на Държавната комисия по сигурност на информация да му разреши достъп до натовските тайни. За Соломон Паси обаче това е дребен проблем - едно плъзгане на пръста по глобуса и хоп: не по-лош вариант. В Австралия даже е по-топло, а именно заради географското си разположение страната формално не е член на НАТО, нищо, че на практика е сред най-твърдите му съюзници, пък е и под на британската корона. Колкото до словенската метаморфоза в битието на Атанасов, в Любляна ще се впечатлят от фигурата, която ще представлява България в отскорошната членка на ЕС. Няма да го пише в СV-то му, но вече са се осведомили за факта, че за две години като министър той е успял да настрои срещу себе всички - ученици, учители, родители и общественост, и да нанесе такава вреда на образованието, от която то ще трябва дълго да се възстановява. Със сигурност и Австралия, и Словения ще са много внимателни. Защото правят реална и сериозна политика, а не използват дипломацията като валутна социална програма. Дори един бегъл преглед на кадрите, които Паси и Първанов се разбраха да изпратят по света на всякакви нива, не би се нуждал от кой знае какъв коментар. Да не говорим за случаите, по които не могат да се разберат. Достатъчно е да припомним цирка с посланика не къде да е, а в Германия - отзоваха го, пък после го върнаха, за да си продължат желязната схватка. Така минаха две години, ще мине и третата. После ще стане още по-лошо. След изборите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK