Как НЕ се прави "електронно гласуване" за парламентарни избори

На интернет сайта www.izbori2005.org започна "второто" издание на една инициатива, която претендира да е пилотно "електронно гласуване" за парламентарни избори.

На практика обаче тя не е нищо повече от една най-обикновена интернет анкета, каквито има безброй на много български и чуждестранни интернет сайтове (дори не и социологическо проучване - те имат много по-строги процедури).

Според разпространеното в медиите съобщение тази инициатива има за цели да "докаже", че електронното гласуване е „ефективен начин за гласуване и може да се приложи в българската избирателна система”. Всъщност начинът на организацията й и техническите неясноти правят само една много лоша реклама и създават превратно мнение в обществото какво би представлявало реалното интернет гласуване и доколко то е надеждно и легитимно.


Подходът на организаторите е непрофесионален, с липсващи елементарни изисквания, за да се приближи до смисъла и процедурата на едно реално електронно гласуване в бъдеще:

1. Фундаментално изискване на всяка процедура за гласуване е да предотврати повторно гласуване от един и същ избирател.

Организаторите на въпросното "електронно гласуване" не споменават нищо по този въпрос. Дори напротив - оставаме с впечатлението, че многократно "гласуване" от един и същ избирател е напълно възможно - повторен опит от същия компютър дори само няколко секунди по-късно след предишно "гласуване" минава по същия начин - с "благодарност", че сме гласували...

Това позволява елементарно и изключително лесно манипулиране на резултатите - от всеки, който има време да го прави ръчно, или автоматично - в много големи размери.

2. Организаторите са заявили претенция този “опит” за електронно гласуване да бъде насочен към българите от чужбина.

Липсва обаче каквато и да било информация дали анкетата отсява наистина гласувалите от чужбина от тези от България. Технически това се прави елементарно.

3. В реални избори гласоподавателят се идентифицира пред избирателна комисия и след това подава гласа си.

При електронно гласуване идентификацията се прави с т.нар. цифров сертификат.

Организаторите не са си направили труда дори да споменат за това, камо ли да включат наподобяваща реалността процедура по получаване и използване на такъв сертификат (за опити може да се ползва безплатен такъв).

4. Част от смисъла да покажат какво ще представлява едно бъдещо гласуване чрез интернет е и възпитаването у гласоподавателите внимание за сигурността на извършването на такива чувствителни към фалшификации дейности по електронен път.

Реално гласуване по интернет се извършва чрез така наречената сигурна връзка, която закодира комуникацията и така предотвратява измами, кражба на лични данни и други подобни опасности.

Отново не намираме дори и най-оскъдна информация по въпроса.

5. От интернет страницата на този неумел опит за електронно гласуване научаваме, че е дело на "младежи от Габрово и Федерацията на младите лейбъристи".

Малко по-долу пише, че организацията се създава от инициативен комитет "Бъдете граждани! Гласувайте!". Липсват каквито и да било препратки или повече информация за организаторите.

А такива са задължителни предвид важността и публичността на една инициатива в полза на широката общественост, особено когато става въпрос за един от най-важните демократични процеси.

6. Многократно в медиите организаторите подчертаваха, че тази инициатива ще покаже как българите в чужбина могат да гласуват в бъдеще.

Едва ли обаче много българи в чужбина ще "издържат" на изключително бавното зареждане на интернет страницата от чужбина - друг проблем, показващ несериозност и липса на елементарен професионализъм.

Изводът: резултатите от тази инициатива ще бъдат без никаква стойност освен тази на една обикновена и нищо непоказваща анкета.

Всеки, претендиращ да демонстрира процеса на електронно гласуване, е морално задължен предвид огромната значимост и ценност на парламентарните и други видове избори да си направи труда да наподоби максимално реалните процеси и стъпки, през които ще преминава един избирател в интернет гласуване.

Предложеното изпълнение по-скоро компрометира идеята за реално електронно гласуване в български избори, защото не осигурява минималните изисквания за достоверност на гласовете и самия процес на гласуване.

* Красимир Гаджоков, движение "Български Великден", www.bgvelikden.org. Авторът е старши системен инженер и интернет специалист в "ТЕЛУС мобилити", комуникационна компания в Торонто, Канада


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK