"Тайнственото" изчезване на горите от Стара планина

Кои, кога и как направиха така, че цели склонове в Стара планина да останат без дръвче? Най-краткият отговор е - човешката алчност и хора, които не се спират пред нищо, за да богатеят. На първо място трябва да се посочат фирмите - износителки на дървесина, които в сравнение с 1990 г. са се нароили много и всички с претенции за все по-големи квоти пред Националното управление на горите. В съревнованието помежду им за квоти се подразбира, че това става само с финикийски знаци и то там, където те тежат най-много. Тук е и отговорът защо ДПС толкова много държи на Министерството на земеделието и горите - едно заради субсидиите от Европейския съюз - но понеже те ще бъдат гледани под лупа - и заради Националното управление на горите, което е изцяло под контрола на движението и е "кокошката, която снася златни яйца".

Да погледнем какво всъщност се случва. Вековната гора, особено широколистната дъбова и букова, която преобладава по северните склонове на Балкана и която е расла с хилядолетия, има регулираща роля като вододайна зона и благодарение на образуваната от нея през вековете почва има функцията да поема и задържа при валежи големи количества вода и да ги отдава като отток през цялата година. Това обикновената гора не може да прави. Така се поддържаха в миналото многобройните реки, които извираха от планината и бяха благодат за населението в низините. Това обаче свърши с голата сеч на тези най-ценни вековни дървета.

Че това е така, говори пресъхването на реките през сушави години и острата липса на вода и драстичен режим на водоподаване в много градове и села на Подбалкана. Към това се прибавя и още нещо, не по-малко важно - при големи дъждове, и особено при порои, водата от обезлесените хиляди хектари във водосборните райони се втурва надолу, повлича и отнася клони и най-вече хумусната почва. Вълните набират скорост и сила, докато връхлетят в низините като стена с височина няколко метра и помитат всичко пред себе си. Това за пръв път се видя тази година, но за съжаление няма да е за последен. Свидетели сме на екологична катастрофа и тя е резултат от човешка дейност. Случилото се е трагедия за хиляди хора, останали без къщи, отнесени и удавени хора, домашни животни, залети градини и ниви, разрушени пътища и мостове.


Румъния също беше сполетяна от поройни дъждове, но само два дни бяха необходими на медиите да оповестят, че щетите нямаше да бъдат така катастрофални, ако не бяха изсечени хиляди хектари вековни гори. За съжаление направеното у нас зло е непоправимо, върху оголените скали никога вече няма да израсне гора и те ще заприличат на чукарите в Сърбия, Албания и Гърция. Бившият Комитет за горите се хвали, че компенсира отсечените гори със засадени хиляди декари нови насаждения, но какво е останало от тях след пороите? Нищо, тъй като всичко е отнесено заедно с хумусната почва. През април екологични организации протестираха срещу прекомерната сеч на българските вековни гори. Да сте чули български екоорганизации да протестират?

Според началника на управлението на горите Илия Симеонов за тази година сме били отсекли едва 1/3 от годишния прираст, който е 14 млн. куб.м и той съжалява, че не сме изпълнили плана за дърводобива. Мистификацията в случая се състои в това, че 14 млн. куб.м е общият прираст на всички държавни гори, а се секат най-вече вековни дървета. България снабдява с дървесина съседните Гърция и Турция и оттам - много страни от Средиземноморския басейн. Не държим сметка, че нашите вековни гори са вече на изчерпване, особено широколистните. Сега усилията на дърводобива са насочени към вековните иглолистни гори на Родопите и Рила, където също се провежда целенасочена и масова сеч. Според публикация на Кръстьо Петков във в. "Седем" от 29 юни т.г., "ако някой проследи как се сече и изнася контрабандно българска гора, ще види, че в 99 процента от случаите това се извършва под диригентството и надзора на партийния апарат на ДПС. Преди няколко дни от Тетевен до Търговище преброих 33 огромни ТИР-а, натоварени с дърва. Хиляди ТИР-ове се стоварват в Черкезкьой, около 5 млн. куб.м за 1 млрд. лева са изнесени контрабандно през последните четири години."

Не по-малко важен проблем е безконтролният дърводобив в Странджа Сакар от циганите въглищари. България снабдява цяла Европа с дървени въглища, които се ценят много и заплащането е отлично. Странджа Сакар е вододайната зона на Южното Черноморие и при сушава година курортният сезон ще бъде пред провал. Преди няколко години река Ропотамо пресъхна през лятото, което никога досега не се е случвало. Необходима е абсолютна забрана на износа на дървени въглища, ако искаме да спасим Южното Черноморие.

*Антон Ганев  ул. "Преки път" 30, София


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK