Изборът е един: законът за всички

Четирима мъже от столичния квартал "Факултета" са задържани заради нападения над полицаи в столичния ромски квартал "Факултета" във вторник. По този повод вътрешният министър призова обществото да избира между "напъна да се внушава на полицията страх и бездействие" и "налагане в рамките на закона от полицията на чувство за сигурност у гражданите".

Така формулиран, предложеният избор е манипулативен. Разбира се, че полицията трябва да налага чувството за сигурност у гражданите и това е нейно задължение, а не въпрос на избор от страна на обществото. В конкретния случай четиримата мъже, замеряли с бутилки и камъни служителите на реда, били те роми, българи или американци, би трябвало вече да са изправени пред съда, защото казусът е за бързо наказателно производство. Изборът може да бъде само един: законът еднакъв за всички.

Истинският проблем е защо полицията изпада в положение или тя да пребие някого, или нея да я нападат лумпени (които тя после пребива в участъка за отмъщение и следва пореден скандал). Сред многобройните причини за този български феномен е и двойната неподготвеност - морална и професионална, на редовите полицаи да са ефективни, опирайки се на силата на закона. За да се преодолее това обаче, са нужни последователни усилия в една и съща посока, за която смяната на властта би била без значение. За да се появи и чувство за сигурност и сред гражданите, и сред полицаите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK