Какво остава, когато замлъкне Би Би Си

В петък в 18 часа българско време ще замлъкне гласът на Българската редакция на Би Би Си. След това интернет страницата http://www.bbc.co.uk/bulgarian/ ще има единствено архивна стойност. Десетилетията работа на британската радиостанция за България ще станат само част от историята. А българското общество и медии ще изгубят един верен компас. В неподходящия момент.

Зад драстичния ход да се съкратят десетина редакции на чужди езици стои желанието на ръководството на Би Би Си да пренасочи средства към телевизионен канал на арабски. Изключително спорно остава решението да се пожертват няколко радиостанции с авторитет и влияние заради една прохождаща телевизия, насочена към ценностно враждебна среда и аудитория. Спорно не защото замирисва на пропаганда, а защото създава безпрецедентно опасна близост между приоритетите на Световната служба на Би Би Си и дипломатическите приоритети "Форин офис". По-важно е, че с ликвидирането на повечето източноевропейски редакции Би Би Си първа казва на глас, че Лондон вече не се интересува много от Европа, че мисията да се защитава свободата на Стария континент е към приключване и че трябва да се бори за демокрация в други части на света. Наистина, защо да се излъчва за поляците, когато техните водопроводчици работят на Острова, или пък за гърците, сякаш полковниците още управляват в Атина? Отговорът на шефа на Би Би Си Найджъл Чапман е: "защото въпросните десет редакции са с корени във времената на Втората световна война и служеха добре на слушателите си през студената война, но Европа се промени фундаментално и сега страните, за които излъчвахме, са членове на ЕС или скоро ще влязат в него, имат си собствени новинарски служби, следващи ценности, сходни с тези на Би Би Си."

Донякъде вярно, донякъде не. Аргумент, че българската секция замлъква твърде рано е фактът, че до последните й часове нейните новини продължават да правят челните заглавия на пресата в България. Отгоре на този скромен факт може да се натрупа цяла камара от аргументи колко зрелостта на българската журналистика и медийно пространство е само привидна, че доскоро заради скрита камера един румънец, снимащ корупцията по митниците, почти влезе в затвора, но не промени нищо, докато Би Би Си със същия метод предизвика земетресение около Батето, БОК и МОК.


По британската преса и в петък може да се прочетат примери за срещи с български журналисти от регионалната преса, които гордо заявяват: "Направих кампанията за местните избори точно както си исках - в резултат една определена партия каза, че е успяла да вкара кандидатите си в общинския съвет, благодарение на моята медия." Нека да оставим на мира регионалните медии, да видим на какво приличат централните, да си признаем, че за броени години авторитетът на журналиста се хлъзна надолу по плоскост, смазана от масово ширещо се желание на издатели да тичат след силните на деня и властта, от които пишещите без угризения приемат мобилни апарати по за хиляда лева, пътувания в чужбина, че и награди под формата на пари в брой.

Всичко това малко се влияе от присъствието на Би Би Си на български, но закритата редакция в Лондон попълваше стратегически важни дефицити в България. Заради стандартите си британската радиостанция влагаше в преследването на новини средства, които вече са постижими и за някои български медии. Но можещите медии в България така разбират приоритетите в журналистиката, че са готови да пръснат хиляди евро за отразяване на поредния безсмислен футболен мач на някой български отбор, но няма да ги дадат за няколкомесечно сериозно журналистическо разследване за организираната престъпност, корупцията сред политиците или как се краде от здравната каса.

Затова мистър Чапман греши, когато говори за местни "новинарски служби, следващи ценности, сходни с тези на Би Би Си". Британската радиостанция винаги е била символ на врата към света, докато българската журналистика има само няколко скромни примера, които в най-добрия случай седят на рамката на прозореца, а останалите предпочитат да се ровят из домашния килер. За политиците, за т.нар. интелектуален елит или дори журналистическата гилдия, които не се организираха да кажат и една дума срещу закриването на българската редакция, по-добре и да не говорим.

Накрая още един аргумент - две думи за твърде голямото разстояние между българите и британците, когато става дума за ценностите на двете нации. Анкета на YouGov от това лято сред англичаните кои са десетте най-важни неща, описващи британското, показа следното подреждане: върховенство на закона, ролята на монархията, плуралистичната държава, личната свобода, частната собственост, институциите, семейството, историята, англоговорящият свят, британският характер. Колко от тези неща биха попълнили челната десетка на българина?

Може би Би Би Си трябваше да изчака припокриване от поне 50%, преди да закрие българската редакция, чието годишно финансиране сигурно е по-малко от еднодневния бюджет за гориво на британските части в Ирак.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK