Отчуждаване с елементи на конфискация

Въпреки възраженията на депутати от най-различни парламентарни групиНародното събрание все пак прие измененията в Закона за държавнатасобственост (ЗДС), с които (както се твърди) щяла да се подобрипроцедурата за отчуждаване на частни имоти за държавни нужди. Истина е,че отчуждителните процедури у нас вървят трудно и има изоставане встроителството на много инфраструктурни проекти (нямаме нито еднаизградена магистрала, София е без сметище и околовръстен път и т.н.)Въпросът е много сериозен и с оглед бъдещото усвояване на средства отевропейските фондове. В такива моменти вътре в администрациятаобикновено се търси кой да „опере пешкира” и като не се намери - отнасяго редовият гражданин. Този път формалният повод е, че съдилищаприсъждали „необосновано високи” обезщетения на засегнати ототчуждаванията лица; а със обжалването си пред съда гражданите пречелида се завършат проектите. За да се реши с един удар „проблемът”,приетите изменения на ЗДС императивно указват на експертите понедвижими имоти и съдилищата що е то „равностойно парично обезщетение”за имот. То ще се определя в съответствие с предназначението на имотитепреди влизане в сила на подробния устройствен план въз основа напазарните цени на имоти с подобни характеристики, намиращи се в близостдо отчуждавания. Ако ли пък това не е възможно... се преминава къмоценка по държавно определени цени.


Тук следва да се отбележатняколко неща. У нас има и ще има отчуждаване най-вече на земеделски игорски имоти. Трудно може да се твърди, че за тях съществува в моментанякакъв реален пазар освен в близост до туристически обекти или доголемите градове. Всеки, познаващ практиката на продажбите на имоти,знае, че много сделки се изповядват пред нотариусите, като за пазарницени се декларират данъчните оценки на имотите, а истинската цена есъвсем различна. Затова данните от службите по вписванията не санадеждна основа за пазарните цени. Предназначението на имотите къмопределен момент също не е определящо за тяхната цена. Предназначениетоможе да се промени и това легитимно очакване естествено се калкулира вцената на имота. След приемането на България в Европейския съюз сеочаква общо повишаване на цените на земеделските имоти, защото сега теса твърде ниски. Законодателят се прави, че не забелязва реалнатадействителност, и чрез няколко последователни фикции се опитва данатрапи на собственика... цената, която e най-изгодна на държавата. Небива да се забравя, че отчуждавания по държавно определени цени у насса практикувани десетилетия наред от тоталитарната държава и раните отминалото още не са зараснали  в съзнанието на част отпо-възрастното население. Но дори „социалистическата” държава не самокупуваше по държавно определени цени, а също така и продаваше по тях,чрез преобладаващо имотните обезщетения. По сегашното низаконодателство обезщетението е само парично и то няма да може дапослужи за закупуване на сходен имот.


Какво да очакваме? Съвсеместествено съпротивата на гражданите срещу отчуждаванията значително щесе ожесточи. Местното население, което така или иначе не питае голямалюбов към държавата, ще се настрои срещу проектите и всячески ще търсиначин да пречи и да протестира ала Суходол-Чукурово-Сеславци. Дали щеима бой и сблъсъци с полицията не е толкова интересно, по-важно е, чеобщото ни КПД като нация пак ще клони към нула. Отчуждаванията ще сеобжалват „до дупка”, а адвокатите на засегнатите ще търсят процесуалнихватки за протакане на съдебните процедури. Колкото по-късно сеопредели обезщетението, толкова е по-голяма вероятността то да бъдепо-голямо... или да последват неизбежните поредни изменения на закона.


*Авторът е юрист, спечели трето място в конкурса "Параграф 22" на "Дневник online" и фондация "Капитал"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dobribozhilov
    *****

    Решението ще е масови дела в Страсбург. Класически случай на ощетяване на граждани от държавата. Всички местни съдилища ще отхвърлят жалбите, защото ще се позоват на закона. Съдът ще се позове на конвенцията и на Конституцията ни и ще осъди държавата. Всъщност дори местните съдилища трябва да ги приложат, но подобна справедливост едва ли може да се очаква от тях...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK