Да издържиш на инат

Във всички случаи каквито и да са конкретните причини, отключили "атомния" сблъсък в коалицията, в момента наблюдаваме кулминацията в напрежението между БСП и НДСВ, колкото и да ни уверяват в стабилността на тройния съюз. Отзвучаването на конфликта ще бъде измамно, той ще еволюира в тлеещо огнище и ще остави незаличими рани, пред които историята с царските имоти ще изглежда като безобидна драскотина.

Да издържиш на инат

© Иван КутузовЗабелязвате ли колко настойчиво ни уверяват напоследък и от ляво, и от царския стан, че тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС естабилна и никакви междуособици не могат да я разклатят? Тазинатрапчива декорация на всяко изявление на отговорни фигури от НДСВ иБСП заприлича на заклинание, което подсказва и на най-незапознатите свътрешнокоалиционните им отношения, че те са навлезли в етапа наделикатното равновесие, което все по-трудно ще бъде поддържано.Разстройството на брака рано или късно щеше да стане видимо, защото


причините са в залога на тройния съюз


Онова,което левицата не иска да признае, е, че, дори да беше спечелилаабсолютно парламентарно мнозинство, коалицията с НДСВ пак щеше да бъдеза Брюксел успокоителният вариант за управление, иначе казано -гарантът за продължаване на реформите за присъединяването към ЕС.Онова, което пък НДСВ не обича да си спомня, е, че пак по същатапричина те (по-точно лидерът им Симеон Сакскобургготски) посочи именноСтанишев за премиер, смятан очевидно от царя за европейското лице налевицата.
В тази прегръдка има не само принуда, но и близки до умасметки на старшия партньор БСП (вината при провал на присъединяванетоще се разхвърля, а ДПС ще изглежда по-приемливо за електората, акоДоган не е единственият партньор в консумирането на властта).


ЗалогътЕС обаче не може да спои трите политически партии, от които двете -НДСВ и ДПС, вече са се сблъскали на терена на властта в предишнотоуправление, което можа да завърши мандата си само благодарение наотстъпките, направени от големия партньор. Сега - при тройнатакоалиция, логично би било отстъпките да се правят от трите политическисили в сложен баланс и систематично прегрупиране, но реалността поднасядруго - ДПС е в позицията на самоподразбиращата се партия навластта, която не прави никакви компромиси със своите интереси. Притова положение логично би било БСП и НДСВ да позапрат с общи усилияпартньора си в неговия поход към овладяване на всички ключови позиции,свързани с финансовите ресурси, включително и тези от европейскитефондове, поне за да тушират недоволството на своите избиратели, ако неот принципни съображения. Вместо това виждаме задълбочаващи секонфликти между левицата и НДСВ. Конфликти, които подсказват, че отвъдвидимите жестове и думи в коалицията са взели връх


разнопосочни интереси и мотивации за партньорство


Иче Станишев изглежда неспособен да ги контролира, а нищо чудно и да неги познава. Особено отчетливо се наложи това впечатление след скандаласъс съобщението на парламентарния пресцентър, че за бившия директор наАЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов имало данни за финансови нарушения.Защо именно този случай разклати коалицията, а не напримермногобройните разправии за постове, на каквито се наслушахме - като сепочне от назначаването на областните управители и се стигне до сегашнияблокаж на избора на парламентарния представител в Съвета за електроннимедии. Или "червената метла" из провинцията, която не пожали доримажоритарно избраната кметица на Добрич, подкрепена от НДСВ. Отговоръте елементарен - защото вътрешният министър сътвори


скандал, който заслужава специално внимание


Защо скандал в този случай е точната дума? Ами много просто:


-вместо да предаде данните за нарушенията на бившия шеф на АЕЦ напрокуратурата, министърът отива в парламента на сбирка на... неизвестнона какво, но нека го наречем съвет за координация на борбата скорупцията в процес на създаване, и там ги съобщава


- данните наминистъра се превръщат в съобщение на парламентарния пресцентър внарушение на две азбучни правила: първо, съветът (оставяме настрана, четой не е създаден) няма право да се произнася върху данни за корупция,тъй като той не е парламентарната комисия за борба с корупцията (онази,оглавявана от депутата Бойко Великов), а нещо друго, неясно засегакакво; и, второ, набеденият не е нито предупреден, нито изслушан, предида се пусне съобщението, както изисква процедурата на въпроснатапарламентарна комисия (за разлика от случая с прословутия повелител наЕленския Балкан Гео Дундаров, към когото хитро беше пришитексдиректорът на атомната централа).


Чия чест спасява Бойко Великов с обясненията си за "атомния сблъсък"


Потези причини обясненията на Великов, че той държал на прозрачността ина информираността на медиите, та затова разпространил съобщението, иче така постъпвал винаги, са трогателно наивни просто защото неса верни. Той не е постъпвал "така" никога - без да са обсъдени даннитев комисията, без да са зададени въпроси на набедения и без даса чути отговорите му. Сега Великов постъпи "така" за първи път,това показват фактите от кратката история на парламентарната комисия за борба с корупцията, която той ръководи. И големият въпрос езащо, по чие внушение (или натиск) известният иначе със своятакоректност Великов се докара до положението да върти, да суче и дахитрува на дребно, за да спасява по матросовски честта на... на коговсъщност? Във всеки случай не на антикорупционната комисия напарламента, защото не тя беше домакинът на скандалното мероприятие (изатова нея никой не я обвинява)!


Вътрешният министър Румен Петковтвърди, че щял да предаде данните на прокуратурата и без да му епрепоръчал въпросният съвет. Но не ги е предал, а ги донесъл впарламента. И големият въпрос е защо министърът предпочете да прекарапрез парламентарния пресцентър сведенията за Йордан Костадинов. Да неби пък да не е бил твърде убеден в стойността на тези данни и порадитова да е решил да запази лицето на своето министерство, прехвърляйкиотговорността другаде?


Едното възможно обяснение за скандала е, чев тези тежки за глава "Правосъдие и вътрешен ред" седмици, когато няма основания да се очакват похвали в решаващия мониторингов доклад наЕврокомисията, вътрешният министър е преценил за умен ход


да изкара във вестникарските заглавия някоя по-едра риба


катопример за борба с корупцията по "високите етажи", пък после - многоважно дали ще се докаже нещо, нали не го е съобщил той, апарламентарният пресцентър! Ако е така, Петков е направил огромен гаф(атомната централа и нейните директори не са залък за устата напаникьосани от безсилие министри), който ще му се размине само акоСакскобургготски стисне зъби и нареди на хората си да търпят.


Акое вярна другата, "ядрено-икономическата" хипотеза, на която залагатмнозинството анализатори - че Петков е решил чрез удара по бившиядиректор на АЕЦ да подмени традиционното ядрено лоби около съпартиецаси Румен Овчаров с нов кръг, в който да има собствено (или на сили,стоящи зад него) влияние, значи Станишев е само формалният повелител на"Позитано" 20 и на "Дондуков" 1. Станишев или няма сили да контролирабитката на икономически интереси, която тресе партията му и коалицията,или всичко се върши с неговото съгласие. Може да се спори коя от тезивероятности дискредитира по-силно премиера.


"Аз не съмсамодеец", заяви многозначително Румен Петков и сигурно е така,въпросът е кои са субектите в колективното му действие отвъд видимото иизговореното по случая, щом той не е самодеец в реализацията наскандала. Като се знае, че Доган и ДПС (респективно икономическите имобръчи) са сред доверениците на вътрешния министър, не е трудно да седосетим от какъв род са изпитанията, пред които е изправен тройниятсъюз и конкретно НДСВ.


Не само ЕС спасява засега брака по сметка


Въввсички случаи каквито и да са конкретните причини, отключили "атомния"сблъсък в коалицията, в момента наблюдаваме кулминацията в напрежениетомежду БСП и НДСВ, колкото и да ни уверяват в стабилността на тройниясъюз. Отзвучаването на конфликта ще бъде измамно, той ще еволюира втлеещо огнище и ще остави незаличими рани, пред които историята сцарските имоти ще изглежда като безобидна драскотина.


Бракът едълбоко и непоправимо разстроен, но няма да бъде разтрогнат. Спасява гоне само залогът "Европейски съюз", а и липсата на перспектива предпартньора НДСВ, ако се оттегли от коалицията. Спадът в подкрепата зацарската партия, регистриран от социологическите сондажи, от еднастрана, и готовността на вездесъщата за всеки парламент групичкадепутати да заемат опразненото място във властта, спасявайкиуправлението, което и да е то ("винаги готовите" лесно ще ги забележитетози път сред противниците на Мозер в парламента), обезценяват всекирадикален ход на царистите. Затова и декларацията им, прочетенаот Анелия Мингова на 10 март, е колкото остра, толкова и безадресна. Тене смеят да поискат оставката на Румен Петков и оставят бившия директорна АЕЦ да се оправя на принципа "и сам воинът е воин". Което превръщаскандала в любопитен спектакъл - сега главният прокурор, за да измиелицето на вътрешния министър, ще трябва да образува предварителнопроизводство срещу Йордан Костадинов независимо от сериозността наданните срещу него и да го хвърли като горещ въглен на съда. Илисъвместно с министъра да измисли вариант, при който хем вълкът да есит, хем агнето цяло.


Вариантът, по който вече 16 години се управлява България...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ivant
    *****

    Струва ми се, че някой трябва най-после да обясни на авторите в този вестник, както и на редакторите, че изречения от 41 думи тормозят читателя и го насърчават да чете други издания. Същото се отнася и за използването на менторския тон на всезнайкото, който дразни читателя и може да го накара да не прочете една иначе може би съдържателна статия. Правя си труда да пиша тези бележки защото имам известни симпатии към общите позиции, които защитава този вестник, но съм напълно отчаян от неговия стил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK