Тайни и загадки

Офшорка стана лобист на Външно

Офшорка от Вирджинските острови ще лобира в проблемните страни от ЕСБългария  да стане член от 1 януари 2007 г. Тази новина, съобщенав понеделник, се оказа пълна мистерия. Ето списък на някои от загадките:


Първо,освен че не е известно чия е компанията I.J.International Inc, тя еспечелила в конкуренция с още една фирма, чието име се пази в тайна.


Второ,договорът с Външно е сключен още на 13 март, но в него не пише колко щеструват “консултантските услуги по управление и стопанска дейност”.Това щяло да се разбере седем дни след приключване на договора, т.е. на31 октомври.
Трето, въпреки че в предварителните изисквания наконкурса е пишело, че компанията трябва да има най-малко три офиса вевропейски страни, от правната дирекция на външно министерство не могатда ги назоват.


Четвърто, посоченото лице за контакти на офшоркатаотказва всякаква информация, тъй като дейността му не предполагалаконтакти с медии.


Ако във Външно си мислят, че цялата тази боза щебъде изтълкувана като дипломатичност, много грешат. Пълнатанепрозрачност на мероприятието по-скоро предизвикват съмнения занередности и заобикаляне на закона. Особено по отношение на липсващатацена на договора, което противоречи на Закона за задълженията идоговорите. Да не говорим за избора на офшорка, зад която може да стоикой ли не. На фона на тези въпроси бледнее загадката как лобистът щеуспее да убеди държави като Франция и Германия, че престъпността вБългария е намаляла, че съдебната система работи по-добре, чекорупцията е ограничена. Но това си е негова работа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK