Популизмът заема мястото на принципите и ценностите

По инициатива на Центъра за либерални стратегии и институт"Отворено общество" през 2002 г. започна изследването "Състоянието наобществото", замислено като повтарящо се през 4 години с цел дапроследи динамиката и устойчивостта на ценностните нагласи на хората,оценките им за собственото им положение и ситуацията, в която живеем.Изследването е едновременно качествено - направени са стотици глъбинниинтервюта с хора от различни краища на страната, и количествено -представително за България, провеждано от агенция "Алфа рисърч". В краяна 2005 г. и в началото на тази се проведе вторият „тур" наизследването, което предоставя уникална информация за промяната,настъпила в състоянието на обществото, така както я виждат хората. Напровеждащата се днес конференция ще бъдат представени част от даннитена това уникално изследване, отнасящи се до проследяване на популисткинагласи и установяване на причините за тяхната поява. Проучванетопокрива широк спектър от въпроси като: има ли реални групи вбългарското общество; появява ли се средна класа в България; защоизчезва групата на самоопределящите се като работници; текат ли процесина нормализация, или напротив - на радикализация в нашето общество;какви са най-ценените неща от хората; имат ли обособен културен профилпривържениците на различните политически партии - каква музика слушат,как прекарват свободното си време; и много други неща. И, разбира се,за отношението към политиците.


Кризата на партиите и идеологиите проличава през отговорите на въпроса
Кое за вас лично е решаващо, когато гласувате?2006 г. 2002 г.1. Личното доверие към хората, 27% 29%


за които гласувам2. Какви решения се предлагат на


проблеми, които ме интересуват 18% 23%3. Личността на лидера на партията 11% 12%4. Принципите, ценностите и


възгледите на партиите или 10 % 22%


кандидатите5. Избирам партията или кандидата,


които според мен представляват 10 %


най-малкото зло6. Не гласувам на избори 22%Без отговор 2% 14%Разпределението на отговорите според анализа показва две неща -че най-голямо значение за избирателите има доверието им към конкретнилица и че интересът към принципи и ценности, които партиите икандидатите защитават, е намалял наполовина в сравнение с 2006 г. Товаозначава, че както партиите, така и идеологиите, основани на защитатана принципи и ценности, вече не са на почит.


Част от второто изследване "Състояние на обществото" ще бъдепредставена утре на започващата в "Грандхотел София" в столицатадвудневна международна конференция "Предизвикателствата на новияпопулизъм", организирана от Центъра за либерални стратегии и институт"Отворено общество" - София.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK