Консумативният национализъм II

Консумативен национализъм нарекохме съчетанието между индивидуалистичната потребителска култура и мутиралата национална идеология. Оказва се, че охолството на избора се разбира добре с идеализираните образи на колективното "ние". Казано така, че да ни разберат оптимистите от Института за пазарна икономика - либералната икономика не формира задължително либерални ценности.


Първата причина е глобална - колективният образ продава добре. Затова и парите са във футбола, а не в шаха.


Втората причина е локална и тя е свързана с преподаването на история и литература в българското средно училище. Миналото се пречупва през призмата на общността, и то най-вече националната общност. В учебниците по история например цари пълно тъждество между държава и общество. На по-старото поколение класово-партийният подход сигурно е достатъчно омръзнал, но днешните учебникари отидоха в другата крайност. Общество, държава, владетел, народ - всички заедно в задружен строй гонят националните идеали. Периодите на откровени социални конфликти срамежливо се изтласкват встрани - вече няма шанс на кандидатстудентския изпит за Софийския университет да се падне Септемврийското въстание, защото то въобще не фигурира в конспекта.
Литературата по принцип позволява представянето на човека в различни по обхват и характер общности - включително странната общност, която той установява със самия себе си. И тук обаче националната суперобщност похлупва всичко и литературата започва да се разглежда като илюстрация на елементаризираната история. В резултат на това кандидат-студентът се мъчи да си спомни какво иска да си спомня Дебеляновият лирически герой в "Аз искам да те помня все така..." и накрая решава, че това е... масовото народно въодушевление при обявяването на Балканската война. (Защото е запомнил, че Дебелянов умира на фронта). Когато някой автор-индивидуалист категорично пет пари не дава за националното, например Пенчо Славейков, учениците си казват, че така той е искал да извиси българската литература до равнището на световната - т.е. пак е обслужвал националната гордост, ама не го е знаел. Тъй като българските писатели рядко се занимават направо с националната идентичност, в играта влиза патриархалната идилия. В момента българската литература се учи изцяло пречупена през този модел - колко хубав е родовият свят и колко лошо нещо е настъпващата модерност; и така от Елин Пелин до Димитър Димов.


В очертаващата се промяна на учебните планове при реформата на средното образование вероятно ще се наложи съкращаването на часове по литература и история. Може би сега е моментът за малко по-широк дебат какво трябва да остане. Защото моето подозрение е, че първите отнесени от вихъра ще са "трудните" писатели-индивидуалисти, както и без това периферните уроци по социална и културна история. За да остане "славното минало", "народният подем", войните, походите и въстанията, изобщо делата на владетелите, които по думите на същия Пенчо Славейков "като че ли са имали единствена задача да встадяват своя народ и вместо да концентрират неговата енергия, безумно са я прахосвали в безцелни "юнашки" походи, ту към Цариград, ту към някакво си Дурацо". Към същото Дурацо ни бутат и сега.


*Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK