Дясното и синьото не беше замислено като едно и също

Не знам защо коментаторите упорито ни делят на леви и десни. Истината е, че голяма част от българските избиратели все още се делят на сини и червени.


Червени са наследниците на бившите антифашисти и семействата на хора, заемали ръководни постове в партийната или държавната йерархия преди десети ноември 1989. Потенциалният им електорат е от хора, изпитващи носталгични чувства към жизнения стандарт и социалната сигурност от близкото минало. Червените по традиция се смятат за леви и се опитват да намерят поддръжка сред левите организации в Европа. По същество обаче ръководството им е дясно. Когато бяха на власт, левите прокарваха политика в интерес на крупните групировки и създадоха базата за едрия капитал. Поради естеството на поддръжниците си те се прикриват зад лява фразеология, обещанията на която изобщо не се опитаха да изпълнят, когато бяха на власт. Политиката им прилича на стария виц, според който Тито казва на шофьора си: "Давай ляв мигач и свивай вдясно."


Трябва обаче да подчертая, че и синьо не значи задължително дясно. СДС възникна като коалиция от партии и граждански организации, поне такава беше според документите, в изготвянето на които съм участвал. В "СДС коалиция" имаше и леви, и център, и десни. Като председател на контролно-ревизионната комисия, като един от основателите на Екологичната партия и председател на комисията по делегатите на две национални конференции на СДС смея да твърдя, че лявото и центърът преобладаваха. За да не бъда голословен, ще изброя: леви бяха поне социалдемократите, Нова СДП и БЗНС, имаше центристи като Екологичната партия, "Екогласност" и Клубовете за гласност и демокрация.
Обединяваща беше синята идея. Тъй като досега не съм я видял ясно формулирана, ще се опитам да го направя тук, а и да покажа какво остава да се изпълни от нея.


- Главното беше желанието за справедливост, тоест да не ни управляват повече "бившите". Като такива се брояха първо доносниците на ДС, а също така и бивши партийни функционери.


- Да се установи устойчив политически плурализъм и право на частна инициатива и собственост.


- Да се проведе приватизация, но там, където това е изгодно на обществото.


- Да се постигне честно управление с максимално ограничена възможност за корупция.


- След изпълнение на горните точки коалицията мирно да се раздели на две или три големи партии или коалиции така, че да не остави удобен вакуум за БСП и да не й позволи да заеме мястото на социалдемокрацията.За съжаление по време на управлението на СДС от тези условия само второто беше успешно изпълнено, и то не без съдействието и на някои хора от БСП. Частичната приватизация беше необходимият компромис между левите и десните сини фракции. Вместо това беше проведена тотална приватизация по твърде спорен начин начин и с безспорен размах на корупцията. Не можеше да се отрича трудът на цели две поколения и това да остане безнаказано от избирателите. Нима беше трудно да не се допускат до приватизационния процес директорите и техните семейства, ако предприятието е отбелязало спад? Така нямаше да се разорят цели области на промишлеността. Чия е заслугата, че ниви на един ден път от София или от окръжните градове са се превърнали в "лакоми" градски зони, за да се приватизират безотговорно? Какво да кажем за цялото Черноморие...


С такава политика от широка коалиция СДС се превърна в сравнително малка дясна партия. На всичко отгоре вождистките амбиции разбиха и тази партия на няколко по-малки. Съвсем нормално е, че днес сме изправени пред ситуация, в която десните събират вече нисък процент, и то заедно с гласовете, подавани по чисто емоционални причини от сини с недесен начин на мислене симпатизанти.


Рязкото масово отдръпване от политиката се дължи на това, че както червеното ръководство изневери на червената идея, така и синьото - на синята идея. Управлението на СДС не въведе лустрационен закон и не публикува списъците на доносниците, както това стана в другите бивши тоталитарни държави. Не опрости бюрократичната система на лицензите за частен бизнес и на практика унищожи дребните и средните частници. Не беше потърсена отговорност на правителството на Жан Виденов за катастрофата, до която ни докара. Така се създаде лошият прецедент управляващите да се чувстват ненаказуеми след падане на управлението им.


От политологична гледна точка най-страшен е вакуумът, създаден в центъра и вляво. Вече сме изправени пред огромен процент хора, лишени от политическа сила, за която да гласуват. Отсега може да се прогнозира, че на втория тур на президентските избори, ако изобщо се стигне до втори тур, лозунгът трябва да бъде "По-добре комунист (бивш), отколкото фашист (настоящ)!" Десните би трябвало да го осъзнаят и честно да си го кажат, без да се крият зад думата мошеник, използвана преди няколко години във Франция, защото аналогията със ситуация, различна от българската, няма да бъде адекватна.


Затова мисля, че е наложително възстановяване под някаква политическа форма на лявоцентристката част на синята идея, защото към днешна дата няма нито една такава формация с достатъчна популярност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Зе Мария
  *****

  Блестяща, фундаментана статия! Поздравления!
  Но нещата от политологична гл точка са далеч по сложни. Твърде е закъсняло предложението да се гради в ляво центристката част на синята идея. Реалностите са променени в посока силна ирационалност и вожд за човека-маса. Но това е друг разговор

 2. 2 Профил на гарабед
  *****

  Лявото по принцип си е ирационално. Това че много сини са се отказали от дясното, може да се тълкува и като ирационално. Но причините за разпада на дясното са в подробностите от управлението. Дълго са разисквани в десните вестници и форумите, но в разискванията НИКОГА не е участвал синият апарат. Няма и опит за анализ на изборните резултати 2001 от синия апарат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK