С непреодолим фабричен дефект

Законът за Черноморското крайбрежие

Че проектозаконът за Черноморското крайбрежие ще претърпи промени, стана ясно още миналата седмица на първото му четене, когато депутатите огласиха пленарната зала с гласовити пререкания и взаимни обвинения в "защита на интереси".


Че допълненията и промените, предложени преди второто четене на проекта, ще предизвикат нови скандали, се разбра веднага, след като станаха известни. Още с публикуването на проекта юристи възразиха остро на определянето на плажовете за "държавна или общинска собственост", тъй като конституцията не допуска "или", а обявява плажната ивица като "изключителна държавна собственост". Но проблемът от високата сфера на конституционна материя може да излезе бял кахър за администрацията на фона на останалите предложения, които засягат зоните без право или с ограничено право за застрояване. Ако наистина две трети от Варна и Бургас се окажат в тези зони, отсега се чува тътенът, който неминуемо ще отекне в парламента. А предвиденото стопиране на влезли в сила градоустройствени планове и довършване на планирани вече строежи ще доведе тона на парламентарните дебати до кресчендо.


Ако преди две години, когато се заговори за него, приемането на този закон изглеждаше трудно, днес е направо обречено от гледна точка на смисъла. Изкуственото забавяне на раждането му стана непреодолим фабричен дефект и той никога няма да заработи според описаните мотиви и цели. По-точно - това е възможно единствено при решение да се приложи горчивото испанско лекарство след презастрояването. На този етап обаче със сигурност ще си останем с безсмислието на проекта.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK