Бетовен, Шилер и чалга

То се знае - заредят ли се празници, телевизионните програми си заприличват като Толстоеви щастливи семейства (дотам, че навръх Нова година трите национални телевизии излъчваха един час едно и също), а за културата веднага се отваря почетно място на шоу трапезата. Както и за спорта, но то из нашите земи културата и спортът вървят ръка за ръка, олицетворени от безсмъртната фигура на Батето и паметните му думи "от физкултурата минах през културата и се върнах пак във физкултурата". Какво запомнихме от това национално медийно помирение в нощта срещу 1 януари 2007 г.? Сигурно са ни вкарвали някъде, защото Сергей Станишев на живо поздравяваше празнуващите на пл. "Александър Батенберг", няма как да не сме влизали в ЕС, щом толкова пъти звуча "Одата на радостта". Умъкнахме се в Европа направо под погледа на Шилер и Бетовен.


И понеже в поздравленията на наши и чужди държавници се носеше рефренът как ще обогатим Европа с културата си, да направим на трезва глава една рекапитулация какви са основните съставки на днешната българска култура. Днешната, а не тази на траките или кръга "Мисъл", и българската, т.е. масовата, а не културата на някой си, който свирел прелюдии на Бах в свободното си време. Интелектуалците знаят, че всяко обобщение е съмнително, но понеже самата фраза "влизане в Европа" е обобщение, ще си позволим да поразсъждаваме какво носим там, където влизаме.


Днешната българска култура е изградена върху отломките на романтизма. Чалгата и национализмът - това е добре отлежалото, силно ферментирало романтическо наследство, което запълва онова, което в 95% процента от случаите наричаме "духовност", "национален дух" и т.н. За романтическите корени на национализма е писано много; тук само ще добавим, че за да стане въобще възможен ЕС, романтизмът трябваше да бъде укротен и вързан там, където няма да прави бели - а именно в културната индустрия, превръщаща националните традиции в нещо като движеща се и пееща пощенска картичка. Чалгата обаче е дума, с която често се злоупотребява; самата връзка между "чалга" и "национализъм" не е толкова проста, както ни изглежда, гледайки към Цеца Величкович и Аркан.
Чалгата е тържеството на "душата" - най-висшата романтическа ценност. В чалгата може да има агресия и секс, но това са похвати, форма, а не съдържание. Може да има, може и да няма, я как хубаво се преляха естрада и попфолк, за да могат да тръгнат и по "сериозните", "семейни" телевизии. Съдържанието, което може да бъде изразено и с гюбек, и с "размазваща" сантименталност, е Душата. Душата, която има право на свой живот отвъд правилата и нормите, отвъд обществото, в крайна сметка отвъд реалността. (И тук чалгата се допира до национализма, който призовава онази национална душа, която ще се възвиси над козните на Великите сили.)


Душата е онази изплъзваща се, невидима субстанция, която се издига над уличките покрай Женския пазар и се възнася към небето. Или пада в калта, но и в калта намира небето по законите на романтическите клишета, играещи неизменно с крайните противоположности. Агресията, демонстративното престъпване на моралните норми е елемент от отхвърлянето на цялата скучна подреденост на социалния живот с разните му там обществени договори и прочие. Казват, чалгата била простотия. Не, тя е легитимиране на простотията в името на асоциалното, разградено от задръжки и адаптации поведение.


Всичко това е много романтическо. И затова чужденците май се кефят на нашата чалга. Чалгата е екстаз - с всички наслади и опасности, които екстазът носи. Само че за тях гюбеците и трошенето на чаши са нещо трансцендентно, а за нас - иманентно, както би казал д-р Кръстев. С други думи - за тях чалгата (и българското изобщо) са отрицание на западната култура - а тази култура векове наред е търсела и изработвала своите отрицания. Вземете Ницше, Батай, Арто - все видни екстатици и чалгари. Та за европейците гюбеците на Душата ще са отвъдност, празник, докато за нас са всекидневие и отсамност. Звук, който се чува през три етажа в 3 през нощта и няма как да бъде спрян.


Но да гледаме позитивно, да търсим добрата новина. В случая тя е, че имаме сериозни шансове български изпълнител да спечели някой ден наградата на "Евровизия".


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Това ,за съжаление е резултата от "дейността" НА 99% от политическата олигархия през последните 15-тина години,която по ирония на съдбата-точно когато трябва да звучи само"Одата..", ни представлява като нация и народ /дори и само в културен смисъл/ пред европейската цивилизация.
  Чест и почитания и ЧНГ на Бойко Пенчев,който лично за мен е сред малцината от рядко срещаната порода "Българи с ум" !

 2. 2 Профил на Славейков
  *****
  Неутрално

  В Университета имало преподаватели чалгаджии (меко казано)! Поне да бяха взели Азис за професор.

 3. 3 Профил на АК
  *****
  Неутрално

  да им се отвори парашута на гьобекчиите и на кючекчиите от типа на "модния" роден чалга-елит. Виждат се разни обяви за "концерти" в Лондон и др., но пазарът им вероятно е много, много ограничен. Рекламата изглежда е за местна (БГ) консумация. Иначе български изпълнители открай време превземат света и то там, където един входен билет се оценява с три-четири цифрени ценови знака.
  Между другото като проява на лош вкус и отново чалга ми се стори сричането и стъргането на "Одата..." в синкоп стил "джига" или "Янки дудл" от едно детенце, показвано по БГ ТВ-то на фона на тавариш Пръмова, пардон Кунева, стояща зад трибуна и байраци.

 4. 4 Профил на НМ
  *****
  Неутрално

  Бойко Пенчев е много смислен автор,находка за Дневник.Същински дар на колумнист.

 5. 5 Профил на SFAW
  *****
  Неутрално

  "но пазарът им вероятно е много, много ограничен"
  Да, може и да е ограничен, но не чак толкова - на тези партита ходят всякакви балкански субекти. Основното обаче е, че по този начин се печелят много пари. След като "Планета" се излъчва в Македония(друга българска телевизия там няма, доколкото ми е известно), както и всички държави, в които има партита на Митко Пайнера нещата явно са в големи измерения.

 6. 6 Профил на SFAW
  *****
  Неутрално

  Всъщност забравих да добавя - те са намерили пазарна ниша и цоцат от нея. Не всеки продукт, който пускаш на пазара е за абсолютно всеки.

 7. 7 Профил на macon
  *****
  Неутрално

  Въпреки усилията за бляскаво посрещане на новогодишната нощ и влизането на България в ЕС, организаторите бяха забравили, че на площада може прозвучи с цялото великолепие на гласа на Борис Христов в изпълнение на "На многая лета"! Много ми е мъчно, че сме толкова прости. Затова и Би Би Си ще пише, че Азис е най-популярното лице в България, а найзначителната фигура в телевизионния ефир бил лицето ... Слави Трифонов! Срам за всички български министри на културата, и министрите на образованието. Срам и за българската интелигенция, доколкото я има. Браво на турската дипломация, съветваща Доган.

 8. 8 Профил на рг
  *****
  Гневно

  Чалгата звучи не само по врема на новогодишната нощ,по пазарите,кръчмите и по домовете на голяма част от българите и най вече от екрана на бтв най рейтинговата телевизия в българия за съжаление, и на митинги на другарите социалисти,да си спомним Кърджали и Първанов преди изборите за президент Бойко Борисов и Цеца В СОФИЯ др.
  .Каква е тази държава в която политиците продават чалга само за няколко гласа повече и ние да учакваме от тях да управляват минестерство на културата и просветата.Иначе бих казал ,че на цялата тази сивота проблясна в новогодишната нощ концерта на Сигнал, Щурците и най вече на ФСБ които показаха ,че в България има и хора ,които имат друга ценностна система.

 9. 9 Профил на ++
  *****
  Неутрално

  Навремето правешкият сатрап го раздаваше голЕм писател-философ. Публикуваше на всЕкакви езици, дори и на пенджаб. Луксозни издания. Срещу заплащане, разбира се. От народните пари. Да е получил Нобелова награда за творчество?

 10. 10 Профил на Асенизатор
  *****
  Неутрално

  "...Чалгата и национализмът - това е добре отлежалото, силно ферментирало романтическо наследство, което запълва онова, което в 95% процента от случаите наричаме "духовност", "национален дух" и т.н..."

  Значи е голям "национализъм" да виеш турски маанета с инфантилен български текст ?!

 11. 11 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  Най-печалното е, че автора на буламача "Бетовен, Шилер и чалга" преподава в Университета и образова бъдещите български интелигенти.

 12. 12 Профил на пънкар
  *****
  Неутрално

  е горната статия. Кич, лъскави ламаринени пайетки и постна мисъл. Посредственост. Това е статия на преподавател в СУ. Нищета. Сред обикновените хора поне 70% разказват по-интересни неща по по-интересен начин.

 13. 13 Профил на отдавна на същото мнение
  *****
  Неутрално

  Много отдавна недоумявам поведението на БГ-населението. Псува се турския поробител. Ръмжи се яростно срещу него. Това обаче трае само докато се чуе кючека. Глей тогава к'во иху става.

 14. 14 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Явно аз нямам душа Никога не съм слушал чалга

 15. 15 Профил на LKS
  *****
  Неутрално

  A dali ne e vreme da se pozamislim,4e i antireligioznostta na bulgarite sasto e znakova i otvarja vratite na gnusnata muzika i stil na zivot.Ako vjarvas v Boga,to ste pozvolis li na deteto si da se zabavljava na kaki4ki s izsko4li cici i da pejat za sex i pari,ste mu pokazvas li Azis s Kiataeca kato primer za uspeh v zivota.

 16. 16 Профил на fen
  *****
  Неутрално

  Hubava statia, interesna i leko vesela, kakto si mu e reda za klonka vuv vestnik. Ne znam zasto u nas vinagi se namirat hora, koito da posochat che nesto e elemntarno i tupo. (kakto gore 2 ot komentarite). Tova e statia vuv vestnik, a ne lekcia v SU. Napishete vie nesto parvo, posle se obazdajite. Ne poznavam avtora i ne znam na kloko e, no evala. Hubavo chetivo. A finalat me nakara da se usmihna ... i e vjarno.

 17. 17 Профил на 7UP
  *****
  Неутрално

  Шоуменът Слави Трифонов става шеф в ЦСКА
  05 януари 2007 /
  Шоуменът Слави Трифонов ще влезе в новия Управителен съвет на ЦСКА, съобщава „Меридиан Мач”. Един от най-известните българи неведнъж е демонстрирал пристрастията си към „армейците” от екрана.
  Според запознати Слави е получил поканата от един от силните хора в “bTV” Красимир Гергов, който също влиза в УС. Шефът на ЦСКА Александър Томов ще разкрие имената на всички членове на УС и на Надзорния съвет при завръщането си от Лондон, където е на среща със собственика Прамод Митал.
  Селската баня - голям кеФ.

 18. 18 Профил на Бетовен
  *****
  Неутрално

  Анализите на Бойко Пенчев обикновено са повърхностни. Романтиката е също толкова характерна и за западната масова култура - грижата за душата е основна тема и на повечето песни от западната поп култура. Агресията и секса често се срещат във хард и хеви метал рока. Въпроса тук е защо в България е популярна чалгата (ориенталската музика), а не диското и рока. Дали ориенталската музика е свързана с национализма е твърдение, което следва да се докаже. На тези въпроси автора не дава отговор.
  Използване на термина "душа" с негативна конотация подсказва неизживени атеистични социалистически предразсъдъци в автора. Все пак човек е религиозно животно, не се състои само от разум и винаги има по-дълбоки духовни стремежи.
  С една дума, личност, претендираща да е интелектуалец следва да се опитва да прави по-дълбоки, а не повърхностни анализи.

 19. 19 Профил на lache
  *****
  Неутрално

  Чудя се дали може да се оправдае заклеймяването на горния анализ като повърхностен и посредствен щом дава вкусна храна за мисълта на поне един гладен в това отношение (междудругото (пост)пънкар). Много още бих казала, но първо да помисля.
  Благодаря за статията!
  (Бетовен, смислено изакзване от 14:12 часа, но да отбележа, че има огромна разлика между романтика и романтизъм, както и че би било фантастично който и да е автор да даде отговор на всички въпроси и да защити подробно всичките си твърдения в една едничка статия...)

 20. 20 Профил на Л. Паяков
  *****
  Разстроено

  Г-не, напразно цапате името на великия композитор, пришивайки си го на гърдите.
  Тази статия показва положението на нещата у нас. Тя не е политически, литературен или някакъв друг анализ. А на въпросите, които си задавате, може да си отговорите сам.
  Ако не можете - толкова по-зле за вас.
  Бойко Пенчев е един от малкото добри литературоведи у нас в момента.
  А по-задълбочените анализи се пишат на друго място.
  Възприемете тази статия като шега (каквато е всъщност).
  Приятен ден!

 21. 21 Профил на ева
  *****
  Весело

  Страхотен коментар! Браво!

 22. 22 Профил на Бетовен
  *****
  Неутрално

  Г-не, личните нападки освен проява на лош вкус са и признак за липса на смислени доводи.
  Ако на въпросите, които задавам, беше лесно да се отговори, щях да прочета отговора им в статията. Очевидно не е така.
  Ако въпросната статия е само шега, то лошо няма. Но темите в нея са твърде важни, за да ги отминаваме с лека ръка. Да, 19 е права, че статията дава храна за мисълта, но за съжаление не бих определил тази храна като вкусна.
  Приятен ден

 23. 23 Профил на Ал Франкен
  *****
  Неутрално

  Демек. Както обикновено БП ме радва. Дневник - пазете си го!

 24. 24 Профил на бай Стоян
  *****
  Гневно

  А бе халтураджии, като не можете да свирите чалга,що дигате патардия.Знаетели че музикантите които свирят чалга могат да свирят и Бетовен, а вие които сте се вкаменили с Бетовен и Моцарт може те ли да свирите чалга.
  И кой определя кое е чалга и кое народна музика,кои е народът?
  Дали е сульо и пульо или е Филип Кутев? Що то сульо и пульо слушат чалга.
  А културните вкусове на Сульо и Пульо не сте ли ги формирали вие Културните Деици с безкраините ви халтури. Така че всеки които зачепква темата за чалгата да си помисли- това не е ли поредната халтура.

 25. 25 Профил на vlaoo
  vlaoo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква националност? Сбирщина от простаци и измамници. Всеки гледа да те "извози". Имат си и музика, казва се чалга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK