Късата памет за т.нар. възродителен процес

Може би това разминаване е причината новината за прекратяване на делото да не предизвиква реакция от ДПС. Другото обяснение е, че върхушката в партията, чийто неизменен лидер е Доган, е показала, че няма кой знае какви морални скрупули и днес изобщо не й пука за достатъчно отдалеченото във времето и паметта на електората й очакване за изясняване на престъплението.

Късата памет за т.нар. възродителен процес

© Иван КутузовНеотдавна зам. главният прокурор Валери Първанов публично обяви, че делото за така наречения възродителен процес ще бъде прекратено поради изтичане на давността. Първанов беше прокурорът, разследвал това престъпление на комунистическия режим в един дълъг период - от 1993 г. до 2000 г., и е наясно с всички факти.


Съобщението едва ли можеше да изненада трезво мислещите хора. Те отдавна са наясно, че съдебната система не е в състояние да отговори на обществените очаквания за осъждане на авторите на цяла серия престъпления, засягащи обществото, независимо дали са извършени преди или след промените през 1989 г.


Фиаското с разследването на "възродителния процес" е поредният случай, който се прибавя към серията от дела, по които не се стигна до правосъдие и които се оказаха една скъпо струваща химера върху плещите на съдебната власт през годините на целия преход.
Новината за прекратяване на делото мина покрай ушите на политическия елит. Не последваха абсолютно никакви коментари. Дори ръководството на ДПС, чиито избиратели са преките жертви от насилствената смяна на имената им и последвалите насилствени "екскурзии", остана "глухо". Погледнато исторически,


ДПС е в нещо повече от деликатна ситуация


Ако в първите години след промените Ахмед Доган заплашваше със забрана БКП и открито афишираше невъзможността за коалиция с наследниците на комунистическата партия именно заради "възродителния" процес, то днес, 15 години по-късно, ДПС дели властта в управляващ съюз точно с БСП. И ако бившите комунисти още през 1990 г. побързаха да възстановят имената на българските турци и по този начин да си измият ръцете за бруталното посегателство върху човешките им права, ДПС не е обявявало досега, че се задоволява с подобен род извинения. Напротив, партийното ръководство на движението през всичките години е давало вид, че настоява виновниците за "възродителния процес" да бъдат изправени на съд.


Може би това разминаване е причината новината за прекратяване на делото да не предизвиква реакция от ДПС. Другото обяснение е, че върхушката в партията, чийто неизменен лидер е Доган, е показала, че няма кой знае какви морални скрупули и днес изобщо не й пука за достатъчно отдалеченото във времето и паметта на електората й очакване за изясняване на престъплението. А може би мълчанието е и признание, че Доган и политическата му компания са плод на сделка, чийто залог е именно неосъждането на "възродителните" събития. Такова очевидно дистанциране от очакванията на електората показва колко далеч са политическите апаратчици от онези, които ги избират. Но вероятно реалностите са такива, защото и с осъждането, и без осъждането на виновните избирателите на ДПС неизменно гласуват за движението. Сега поне


маските на политическото лицемерие са окончателно свалени


и е ясно, че за краткия период след 90-а ДПС е поддържало изкуствен интерес по темата. Има достатъчно факти в тази посока. Първо, Доган никога не е поставял изясняването на случая като задължително условие към партньорите си във властта. Второ, през партийния елит на ДПС премина цял футболен отбор с резервите от агенти на бившата Държавна сигурност начело с лидера й, което няма как да не води до откровен конфликт на интереси - дали действително политиците в движението искрено са желали да се изправят на съд хора от партийния и репресивния апарат на режима, на който те самите са служили. Не случайно някои от напусналите политическото ръководство на ДПС обвиниха Доган в съпричастност към насилствената асимилация.


И трето, ДПС не направи нищо да съдейства или да изисква от ръководителите на съдебната власт, за да се ускори разследването. Движението мина през закъснелите извинения на вицепрезидента Ангел Марин и вътрешния министър Георги Петканов през 2002 г. След специална конференция през 2003 г. обяви, че ще съди България в Хага заради "възродителния" процес. Ахмед Доган поласка главения прокурор Никола Филчев с думите, че "може би за първи път тези, които са пострадали, ще имат някаква надежда за справедливост в демократични условия". Това стана, след като Филчев обяви на среща с делегация на турски изселници през лятото на 2003 г., че "наказателна отговорност трябва да носят извършителите на конкретни убийства по онова време" и дори обеща прокуратурата да внесе обвинителни актове в съда до две седмици. Накрая лично Ахмед Доган реши, че може да изкупи моралната отговорност за политическото бездействие на партията му по въпроса с демонстративното захвърляне на ордена "Стара планина" - І степен, заради предложението през 2004 г. да бъде награден със същия орден проф. Васил Мръчков, главен прокурор по времето на "възродителния" процес.


И ако политиците и ДПС носят морална отговорност, далеч по-конкретна е отговорността на


съдебната власт, която се върти в кръг вече 17 години по този случай. Разследването започва още през 1990 г. с отделяне на материалите по случая от дело №1 срещу Тодор Живков. През 1991 г. Прокуратурата на въоръжените сили повдига обвинения срещу Живков, бившия вътрешен министър ген. Димитър Стоянов, бившия премиер Георги Атанасов, бившия външен министър Петър Младенов и члена на Политбюро Пенчо Кубадински по чл. 162, ал. 1 от НК (проповядване или подбуждане към расова или национална вражда или омраза или расова дискриминация). През 1993 г. прокуратурата се отказва от това обвинение, приемайки, че този състав на НК изисква обективно да съществува друга нация или етническа, религиозна, расова или друга група, към която се подбужда национална вражда или омраза, а това по делото не е установено. Повдигнато е друго обвинение - по чл. 387, ал. 2 (за злоупотреба с власт и настъпване на тежки последици, предвиждащо от една до осем години затвор). Обвинителният акт е внесен във Върховния съд през юли 1993 г. Установено е, че през май 1984 г. на съвещание в Бояна Живков подкрепил представените за обсъждане проекторешения на Политбюро на ЦК на БКП за провеждане на нова политика към групата на българските граждани с турско-арабски имена. В заключение


Живков обявил, че еднолично е взел решение за смяна на имената


на българските турци и на своя отговорност, мотивирайки се с опита си и с неоспорим авторитет и защото "на следващия генерален секретар ще са необходими поне 10 години да набере кураж да реши този опасен за страната проблем". През декември 1984 г. МВР дало старт на операцията при пълна секретност, за каквато Живков настоял. В процеса на насилственото преименуване, за да пресече съпротивата, ДС арестува и изолира в Белене без прокурорска или съдебна санкция най-активно противопоставящите се. Резултатите за страната са плачевни. Нарушени са правата на около 800 000 български турци, няколко десетки са незаконно задържани, стига се и до няколко смъртни случая. България се оказва в изолация и обект на терористични актове. Стотици хиляди са принудени да напуснат страната през лятото на 1989 г., човешката драма трудно може да намери измерения.


Върховният съд връща делото на прокуратурата с указания да бъдат разпитани като свидетели над 500 души, посочени като пострадали от "възродителния" процес. Съдът преценява, че това е съществено процесуално нарушение и води до ограничаването на правата и законните интереси на самите пострадали. Много от тях обаче не са в България. През декември 1997 г. прокуратурата отново внася делото в съда, но през април 1998 г. то пак е върнато с указания да се доразследва. В една справка на главния прокурор Филчев от 2001 г. за значимите дела за "възродителния процес" е посочено, че "в момента Софийската военна прокуратура изпълнява неизпълнимите указания на Върховния съд". Един по един си отиват от този свят Живков, Димитър Стоянов, Петър Младенов. Днес от обвиняемите е жив само Георги Атанасов.


В крайна сметка с успешно проведената политическа операция "къса памет" едно от най-бруталните престъпления на бившия режим в България остана не само юридически, но и морално неосъдено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Валентин Георгиев
  *****
  Любопитно

  За замисъла и реализацията на така наречения "възродителен процес" имам една интересна теория. Според мен това не би могло да стане без одобрението на тогавашния Голям брат" - СССР. Под ръководството на КГБ той се провежда в България. Вижда се реакцията на света,всички плюсове и минуси и т.н. И ако този тест се окаже успешен,това нещо се повтаря в Съветските средноазиатски републики! И така почти цяла Азия става християнска след 3-4 поколения!

 2. 2 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  Без коментар относно настояща България!!!

 3. 3 Профил на И.Йовчев
  *****
  Неутрално

  Меди Доганов, проф. Илко Татаров /Ибрахим Татарлъ/, Юлиян Лютов /Юнал Лютви /....Списъкът може да бъде продължен от други читатели с имената на десетки знайни и незнайни труженици на възродителния процес, сега ДПС активисти !!!

 4. 4 Профил на Юсуф
  *****
  Неутрално

  Тази операция е проведена след договорка лично между Тодор Живков и Кенан Еврен. 1981 г. изтича последния изселнически договор между двете страни и Кенан Еврен обявява, че "в България турци няма". Всички, които се чувстват турци вече се били изселили. Същевременно в Турция няма кюрди - те стават "планински" турци. Дотук всичко е о.к. Но след операцията по смяна на имената, Горбачов (и КГБ) пускат своите агенти на Запад (които между другото са и висши политици там) и започват атаката срещу Живков. Под натиска на Франция и Европа, Турция също вдига пара и снежната топка тръгва. Стига се до атентати, планирани от отдели на ДС и борбата с тях на дсруги отдели. Получава се вътрешна война в ДС, която продължава и сега. И т.н. и т.н.

 5. 5 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Хубава статия. Който журналист си може си може. Само да отбележа, че приказките за съдене на България в Хага бяха на Юнал Лютфи ( юрист по образование), а не на Ахмед Доган. А това ,че ДПС не може и да припари до Хага е ясно. В Международния Съд в Хага ищци и ответници могат да бъдат само държави. Демек ( да използвам езика на управляващата партия), това било или прах в очите на електората или некомпетентност.

 6. 6 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  За съжаление Христов е един от неколцината журналисти, които пишат по този въпрос и разбират от него.
  В една нормална държава някъде през 1991-1992 г. затворите трябваше да бъдат пълни с всички тия отрепки, които проведоха "възродителния процес". И недейте да говорите, че само комунисти участваха...

 7. 7 Профил на А.Доган
  *****
  Неутрално

  А доносниците на ДС - ръководители на ДПС, да продължават да си кярят от далаверата наречена ДПС, така и така овцете винаги ще ги следват и гласуват за тях , просто защото са си овце.

 8. 8 Профил на Лулчев
  *****
  Неутрално

  Предлагам на "разследващия журналист" Христо Христов да си смени името на Хасан Хасан и да отиде доброволно далеч от политическото и всякакво друго лицемерие, в турски затвор,където да срещне много нови приятели с подобни имена.И да остане там,общувайки с тях, докато БКП публично се покае и така да възстанови нарушената висша справедливост,чийто несъмнен вестител е той.

 9. 9 Профил на буболечка
  *****
  Неутрално

  Очевидно е желанието на Доган да използва парцала "възродителен процес", за да отвори периметър за действия.Просто друго не му е нужно в момента, освен да си налага мнението на некадърните български политици.Толковаа некадърни, че не се съмнявам - след десет години ще сме част от евро турска мега държава.
  ЙЕвалуа страхъоутноу!

  Ще ми се да съм грък от кипърската съпротива...

 10. 10 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Едва ли Живков сам мое да реши такова нещо. Още повече от тази акция България загуби защото се оказа в международна изолация.Но може би точно това е било целта. Людмила започна един процес на самостоятелност , който вероятно й струваше живота през 1981 година.За да се спре инерцията обаче и да се гушнем отново в прегръдките на Биг брадър трябваше да стане нещо което да ни окепаци пред света. И то бе предприето от най-верния съветски слуга Т.Живков.

 11. 11 Профил на General_Cobalt
  *****
  Гневно

  Преди час по БТВ беше интервюиран Николай Колев Босия. В момента той е в съда (или следствието), където ще дава свидетелски показания във връзка с убийството на ямболската адвокатка. Аз вече обърнах много сериозно внимание тук и в други форуми на потресаващия факт, че преди броени дни двама свидетели заявиха под клетва в съд, че физически убиец на ямболската адвокатка е бившият главен прокурор Филчев. Въпреки призивите ми тук и на доста други места да бъде потърсена отговорност от така наречения президент на тая държава (всъщност една кочина) за това, че на практика прикрива Филчев, въпреки призивите ми да бъде задвижена държавната машина по този изключително сериозен въпрос, всичко отмина така, сякаш става дума не за подозрение в убийство, и то от страна на бивш главен прокурор, а за някаква едва ли не дребна семейна свада.
  И така, накратко, какво каза преди час Николай Колев Босия. Ще резюмирам:
  (1) Лицата Петканов, Филчев и Герджиков са един престъпен триумвират. Трите лица са сътрудници на ДС и са пряко виновни за вкарването в затвора (след техни доноси и неистински свидетелства) на юриста (и известен политически деец след 10.11.89) Янко Янков.
  (2) Босия няма преки доказателства за това, че Филчев е физически убиец на адвокатката, но смята, че това е възможно и има редица факти в косвено потвърждение на тази теза.
  (3) Босия заяви, че покойната адвокатка е била пристрастена към алкохола и е служела за това, да носи на бившия главен прокурор пари от престъпния свят (Филчев и убитата са били в близки отношения).
  (4) Босия заяви, че убийството е извършено по начин, който категорично показва, че убиецът е психически крайно неустойчиво лице.
  (5) Босия заяви, че Филчев е пребивал жена си многократно, включително и тогава, когато тя е била бременна в осми месец.
  Водещата беше потресена от думите на Босия, както и от бездействието на държавните органи по въпроса и отправи апел (подобно на мен) най-после да се направи нещо по въпроса - например да се започне отделно разследване.
  Ще си позволя да припомня факта, че аз съм може би единственият човек в тази държава (пардон, кочина), който изказа десетки аргументи в полза на това, че епикризата на Филчев е истинска. Това стана далеч преди Филчев да отговаря по телефона "Тук е плод-зеленчук", да псува журналист от БТА и да казва официално неща от рода на "Ще проверяват кура ми Янко".
  Разбира се, аргументите ми са надлежно архивирани (благодарност на вестник "Дневник" за перфектно водения форум с регистрация - и всички останали необходими атрибути), а също и на "Всекиден" и "Про и анти", но за съжаление в тези два форума, въпреки наличието на отделни сериозни участници, форумът се доминира от простовати лица (и има неколцина, доказано, луди). В резюме: аз още тогава изказах позиция, че епикризата на Филчев е истинска, и следователно този човек е луд, отправих множество апели за искане оставката на Първанов и Калфин за това, че изпращат Филчев в Казахстан, и прочие.

 12. 12 Профил на General_Cobalt
  *****
  Гневно

  Ще прибавя две на пръв поглед периферни обстоятелства, които обаче са изключително показателни и потвърждават схващането ми, че тази държава е една истинска кочина!

  Първо, думите на Босия отпреди час потвърждават истинността мои думи вчера (казани другаде), че в тази държава (всъщност кочина) "се е народила цяла армия адвокати, които са просто приносители на сумите, предавани на следователи и прокурори за прикриване на престъпления" (всъщност тези думи са на един адвокат в негов голям доклад, публикуван в медиите, но са и мое убеждение, базирано на личен опит).

  Второ, бих искал да обърна внимание на уважаемата публика тук, че лицето Петканов е един уникален случай в историята на модерния свят. А това лице се подвизава като професор по право! Ето какво имам предвид. Лицето Петканов в качеството си на министър на вътрешните работи е оклеветило свой колега на официално заседание в МВР. Колегата му подава тъжба за клевета и граждански иск срещу Петканов. На първа инстанция се намира един ДОБЛЕСТЕН МЛАД СЪДИЯ (тридесетинагодишен), който, без да се церемони ни най-малко, осъжда лицето Петканов за на практика извършеното от него престъпление "клевета", но го освобождава от наказателна отговорност поради чистото съдебно минало на Петканов и го глобява 900 лв. (такова е езискването на закона). Осъжда още Петканов да заплати на жертвата нанесените чрез клеветата морални щети (около 5 000 лв.).
  Петканов обжалва и на втора инстанция делото се поверява на ръководителя на наказателното отделение, който извършва умопомрачителни нарушения на закона. Те се състоят в това, че умишлено този така наречен съдия бави делото, като заявява, че подсъдимият Петканов не може да бъде намерен от призовкарите на службното му място (което е съответно на министър на вътрешните работи и министър на правосъдието)!!!!! В резултат на това умишлено бавене от страна на съда изтича давността и клеветникът Петканов дори избягва административната глоба (която, забележете, се вписва в свидетелството за съдимост). Но "смелостта" на този "съдия" не стига дотам, че да отмени присъдения граждански иск, и Петканов остава осъден за осъществената от него клевета.

  И така, да се върна на потвърждението на тезата ми защо тази държава е една кочина. Ето защо. Само в една кочина може министър на вътрешните работи и министър на правосъдието да не може да бъде намерен от съда! Само в една кочина може съдът умишлено да бави дело, за да бъде отменено по давност наложено наказание за извършено престъпление от страна на министър на вътрешните работи и министър на правосъдието!

  ДА! РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА! ТОВА Е ЕДНА КОЧИНА!

 13. 13 Профил на Медиапуул
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на GaryMihaylov
  *****
  Неутрално

  Savremennik sam na vazroditelnia protzes.V nikakav slu4ai ne oneviniavam tezi,koito stoiat zad nego.No mi se struva,4e triabva da sprem da se samobi4uvame.Tova,koeto be6e napraveno togava blednee v sravnenie s tova,koeto e iztarpial balgarina prez turskoto robstvo.Za klanetata, za kravnia danak i za mnogo drugi stradania Turtzia dalji ofitzialno izvinenie.Taka,kakto sa6toto o4akvat s osnovanie armentzi,kurdi i dr.Togava sledva da govorim za bade6to 4lenstvo na Turtzia v EU.Sega6nite na6i balgari-musulmani triabva da razberat,4e sa predi vsiko grajdani na Republika Bulgaria,a ne na parvo miasto da slagat religioznata si prinadlejnost.A ina4e tova sa hora,koito uvajavam,kakto i vsi4ki ostanali.

 15. 15 Профил на PenchoS
  PenchoS
  Рейтинг: Неутрално

  сещам се за реплика на Живков по отношение на процеса "Ако не го бех направил в какво щеше да се превърне България, давате ли си сметка"
  800 000 си е цифра електорат за една пропорционална избирателна с-ма.

 16. 16 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  Благодаря много за тази препратка!

  Хвърлих един поглед по диагонал и, доколкото така мога да преценя, Свинтила като че ли е доста прав.

  Аз обаче по въпроса за личността Свинтила имам малко по-различно от установеното мнение, при това базирано на обективни данни, които са важни - и биха могли да се потвърдят. Не мога сега да споделя това мнение, мога само да кажа

 17. 17 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  Продължавам изказването си.

  Не мога сега да споделя това мнение, но мога да кажа, че има едно схващане, според което в една личност могат да се крият напълно разнородни характери и че понякога гениалност (талант) и падение вървят ръка за ръка.

  Апропо, един въпрос. Как се влиза в този форум на Медиапул, за да се изкаже мнение? Да не би да трябва непременно регистрация, одобрение и прочие? Едва ли бих си дал труда да се регистрирам и да чакам висшето благоволение да ме одобряват. Пък и много форуми ще станат.
  ____
  Определено не съм доволен от обикновения форум на Медиапул - въпреки че съм писал там много, и понякога пак пиша.

 18. 18 Профил на time counter
  *****
  Неутрално

  Gari, Gari - ti ne prawis li razlika megdu XV i XX wek? A trjabva...

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20 Профил на Медиапуул
  *****
  Неутрално

  Г-н Свинтила (Бог да му даде покой!) е дете на своето време, а то бе време на мръсотии и мръсници.
  Никой не е перфектен!
  Но това, което той изригва (защото освен като изригване на вулкан, другояче не мога да го оценя!) е мног дълбоко и вярно!
  Не знам как се влиза в този форум, не пиша там.

 21. 21 Профил на NEMO
  *****
  Неутрално

  POVE4ETO ZAMINAXA DOBROVOLNO ZA "MAIKA" TYRCIA. NEKA SI PRIZNAIAT NAI-POSLE I DA PRESTANAT DA NI ZANIMAVAT S PREDATELSKITE SI PRETENCII. A TEZI KOITO OSTANAXA ILI DA SE PRIZNAIAT ZA BULGARI / NEZAVISIMO OT VEROIZPOVEDANIETO/ ILI DA SE PRAZDOSVAT I TE

 22. 22 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Класификацията е абсолютно погрешна. Истинският възродитлен процес в централните и източните Родопи започва много по-рано (началото на 20ти век) и обхваща редица будителски дейности (създаване на православни храмове, училища и т.н.). Насилственото прекръстване на българските турци и мохамедани в никакъв случай не може и не бива да се описва като "възродителен процес".

 23. 23 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  Според принципа, че който трябва да каже А, трябва да каже и Б, ще поясня, че, първо, това, което знам около Свинтила, не е свързано с творчеството или способностите му (значителни, безспорно). Второ, разбира се, че по принцип за мъртвите само добро, но пък има и друг принцип, според който набъркалите се надълбоко в обществото могат да бъдат обсъждани по различни начини, и когато вече ги няма. Става дума за нещо съвсем обективно, което един ден, надявам се, да излезе на бял свят, и тогава всеки ще си прави съответните изводи. Става дума за нещо, което го знам от пряк участник в събитията, и който по моето дълбоко убеждение, казва истината. Нека да не го казвам сега - и по принципа за мъртвите, и по принципа да не се твърди нещо, за което няма (но сигурно ще има един ден) обективни доказателства.

 24. 24 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  Въпросният навремето изля две кофи мастило, за да докаже, че Марков бил убит от ДС.Дори и убиеца посочи. Само дето досега английската правосъдни система не е подвигнало обвинение срещу никого. Цели 28 години !
  Сега Христо пък се загрижил за турците. Ами има хора, които определят себе си като турци. Но защо един българин е толкова загрижен за тях ? Пък и турците гласуват за ченгетата Доган, Лятви и т.н. Вече цели 17 години плътно стоят зад тези ченгета. А един българин тръгнал да се грижи за тях, за нещо станало преди 20 и повече години.
  Има ли поне един турски журналист да е поставил въпроса за турските зверства в българското население в Турция ставали през 20-те и 30-те години ? Защо ли нито един турски журналист не коментира, че навремето има подписани спогодби съгласно, които Турция трябва да плаща на изгонените българи и техните наследници ? Цял свят говори за турски генецод над арменците, но колко турски журналисти говорят за това ?

 25. 25 Профил на Роси
  *****
  Неутрално

  А защо България трябва да се сравнява с Турция по отнощение на свободата на словото?! Мисля, че пътят към демокрацията минава и през способността да признаваме грешките си. Евала за това, че има български журналисти, които могат да пишат обективно! А това, че в Турция не се допуска открито изразяване на мнение, което би било в ощърб на управлението, не значи, че няма журналисти, които биха искали да споделят такова. Можем да се върнем към смъртта на един такъв журналист, разследващ арменския въпрос, преди около месец...

 26. 26 Профил на василев
  *****
  Гневно

  дпс е проклятието на нещастната ни родина! доган и дпс трябва да бъдат извън закона!
  турците вън от властта и от българия! българия е сериозно застрашена и продажните ни политици нехаят,а народът е глупав и овчедушен, търпи дори воя на джамията в центъра на столицата си! ако не изгоним или не изтикаме турците, навреме, ще се каем, ще станем второ косово и втора албания! как не могат да го разберат тези гадини в парламента! не им изнася, защото са слуги и подлоги на турците като седефчо първанов!

 27. 27 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  А дали става въпрос за демокрация или за национално достойнство или интереси ? И не мислиш ли, че това гласуване като един за ДПС кара нас българите да имаме едно наум ? Защо сред "турската" общност у нас няма десни, леви, център и т.н., ами всички като един са за ДПС с някои малки изключения ? Защо всички съветници от ДПС като един в общинския съвет в Кърджали искат да се строи нова джамия ? Защо между тях няма политически сблъсъци ? Защо Емел Етем каза, че България подкрепя Турция за ЕС, въпреки че няма решение по този въпрос в НС и въпреки че Станишев подкрепи замразяването на преговорите по някои глави ?
  И друго - как гледаш на това, че в разни турски училища и клубове се гласува за български избори ? Гласува се на чужда територия за български депутати и за президент и при това на територия на държава 5 века България под дивашко робство ? Защо не се гласува само в консулствата там, които са българска територия ?

 28. 28 Профил на Роси
  *****
  Неутрално

  Съгласна съм с всичко, което казваш. И мисля, че всеки мислещ човек знае отговорите на всичките реторични въпроси, които задаваш. Но това е друга тема на разговор. Моят коментар се отнасяше до това, че статията на Г-н Хрисотв е доста обективна и, че в крайна сметка е важно да се подкрепя обективната журналистика дори и по доста деликатни за нас българите въпроси. А относно ДПС, Ахмед Доган, Емел Етем, Турция в ЕС и "гласоподавателите" на чужда територия, също е изписано бая. Но това не значи, че трябва да премълчаваме други неща.

 29. 29 Профил на харо
  *****
  Неутрално

  Аз съм свидетел на възродителния процес и цялата милиционерщина, която го съпътстваше. Авторът много правилно отбелязва, че Доган използва цялата работа за поредните си политически сделки. Кво го брига, че в центъра на село Настан минцифаите изпозастреляли няколко души преди 20 и повече години? Важното е келепир да има. То цялата държава всъщност я хваща амнезия при споменаването на възродителния процес, некак си не искат да се занимават с него и оставят нещата да отмрат.

 30. 30 Профил на analizator
  *****
  Неутрално

  Max. do 10 godini Turcia stava chlen na EU i vcsichko
  si idva na mestoto za genocida i drugi prestaplenia
  shte ima osagdane i promeni za pravata na choveka i svob. slovo.
  Ako Uniona e realen a ne butaforen kakvo znachenie ima koi sa bulgari-koi turci
  i prochie pred zakona koito e edin za vsichki v nego.

 31. 31 Профил на гяур
  *****
  Неутрално

  По време на "възродителния процес" бат'Бойко с отряд себеподобни били изпратени на един стадион в североизточна България да "тренират карате". На въпрос не се ли срамува от това, той отговаря, че били "много обичани" от местните турци.

 32. 32 Профил на Bylgarin
  *****
  Неутрално

  A kolko e kysa pametta ni za petvekovnoto tursko robstvo?!

 33. 33 Профил на ЦИТАТ НА УМЕН ЧОВЕК
  *****
  Любопитно

  "Ако България не иска действително да накаже комунистическите виновници, тя може да направи избор и да ги държи далеч от правителствените дела. Нека да бъдат частни лица, нека бъдат бизнесмени, но пък в една демокрация винаги е странно, когато видиш някой, подкрепял диктатурата(комунист,а сега социалист), изведнъж да каже "О, сега аз съм демократ!". Така че политическата общност и хората у вас трябва сами да решат какво да се прави с тези лица. Аз мисля, че минимумът е да се отворят досиетата и да се узнае кой какво е вършил."

 34. 34 Профил на svidetel
  *****
  Неутрално

  Tova si be6e predvaritelno zamosleno i brutalno i nasilstveno smeniane na imenata.Az pone ot li4en opit znam 4e o6te prez 1980 god. 4engetata biaha podgotveni i znaeha 4e prez 1985 god.niama da ostane edin s tursko ime...kakto i stana.Ina4e si ostana rezila i nenujnoto razdeliane na semeystva i golemia cirk -s terminite..ISLIAMIZIRANI BALGARI..VAZSTANOVIAVANE NA BALGARSKITE IMENA..I O6TE KUP GLUPOSTI.Ot cialata rabota se nasadi izkustveno omraza i se poiavi propast mejdu balgarskite musulmani/turci/i balgaskite grajdani ,koito dotogava si jiveeha v mir i razbiratelstvo.S izselvaneto na okolo blizo 1 milion turci zagubihme rabotna raka i mnogo drugi ne6ta i se osrahme...togava izpadnahme v kriza i zapo4nahme da kupuvame gazovi butilki ot poliacite po 4ernomorieto..i stana edna,,ne e za razpraviane.Otnosno sega6nite DPS-ar4eta na4elo s onia faflek Dugan-tova ne sa Balgarski turci-tova sa biv6i gazoblizci na komunisti4eskia rejim..Polu4i se obratniat efekt na bumeranga..Niakoy/yavno deto mu se4e pipeto/podhvarli ideyata za DPS na Dogan4o i ostanalite po-otvoreni turci i eto go rezultata.Sega6nite DPS-ari po no6to ne se razli4avat ot balgarskite 4orbadjii ,koito izpratiha V.Levski na besiloto..Prosto sa razmeneni rolite i vremeto v prostranstvoto..

 35. 35 Профил на БС-2003
  *****
  Неутрално

  Възродителният процес не беше много сполучливо и честно решение на проблемите на националната сигурност, но все пак беше опит в тази насока.И положително беше продиктуван от желанието да бъде запазена териториалната цялост на България.Сигурно затова се мълчи по него, защото ако излязат наяве истинските причини за възродителния процес -например опасността от отцепване на български територии по кипърски модел - гражданите могат си да направят неприятния за няколко правителства извод, че някога се мислело за защитата за националните интереси за разлика от от последните години.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на БКП на СССРе
  *****
  Неутрално

  Невъзвращенци, изселници и антиинтерпатриоти такива! Болхари с болхари!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK