Прокурорската Сметна палата

Отчетът на "Надзор за законност"

Отделът за надзор за законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите към Върховната административна прокуратура във вторник отчете делата си от март до декември 2006 г. с 500 страници доклад. Ако не беше дългото и многообещаващо име на тази структура, човек лесно би се заблудил, че става въпрос за отчет на Сметната палата - изпълнен е с констатации, от които не следва нищо.


Текстът оставя впечатлението, че основната му цел е била просто да опише престъпленията, повечето от които вече са били описвани многократно в пресата. Озадачаваща е например интерпретацията на случая с незаконното завземане на плажа и строителството на хотел "Дюн" в Слънчев бряг от частни лица, на което отделът за законност е реагирал, като е предложил промени в закона, "за да не се случва в бъдеще така".


Прокурорите сигурно са се уморили от внушителния обем на извършеното констатиране. С което можем да си обясним защо въпреки установените нарушения не е образувано нито едно разследване на популярните през последните години замени на държавни гори по схемата "неатрактивни в запустели места срещу атрактивни по морето". Вместо това отново са написани безадресни на практика препоръки. Същата е съдбата и на многобройните случаи на незаконна сеч, които прокурорите без много затруднения са установили.


С какво мониторингът, който висшите обвинители са извършили само за да осведомят обществото, ще бъде повече полезен от вестниците, не е ясно. Не че има нещо лошо в мониторингите, но не се връзват с прокурорските функции. А именно това липсва в картината.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на турист
    *****
    Любопитно

    Абе тия журналисти забравиха ли, че в Прокуратурата хазяите са прокурорите - хотелиери! Те са недосегаеми! Тях никой за нищо не ги закача! Защото техните началници - главните прокурори са туристи, които идват в Хотела на прокурорите-хотелиери и си отиват от Хотела на прокурорите-хотелиери, а прокурорите - хотелиери си остават! И ще си стоят, защото агент Гоце направи прокурора-хотелиер Коко Ганчев генерал и така показа, кой стои и кой ги пази тези прокурори-хотелиери! А журналистите само баламуркат народонаселението, кой ли знае от какъв интерес!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK