Фунията на тръбата "Бургас - Александруполис"

Имаше ли вариант България да внася петрол от неруски компании? В обозримо бъдеще - не, но и руските доставчици очевидно нямат интерес да губят тукашния пазар. При цялото старание на своя президент руските компании едва ли биха променили нещо в разпределението на пазарните дялове . До 2030 г. (според министерството на енергетиката на САЩ) Русия няма да повиши своя принос в доставките на петрол съществено над 11.25% от световните доставки.

Фунията на тръбата "Бургас - Александруполис"

© Иван КутузовМисля, че няма коментар за това споразумение, който да не започва с нещо като "най-после, преговорите започнаха преди цели 13 години". По-нататък следва повторение на вече известното. А основният въпрос остава без отговор. И той е: имаше ли по-изгодни за българските фирми и граждани варианти? За да се отговори на него, не е достатъчно вглеждането в самия проект, нужно е известно разбиране на контекста.


Ползите?


За един от печелившите елементи на споразумението се смята обстоятелството, че нещото, което се нарича "българия", ще има "преките ползи между 35 и 40 млн. долара годишно от транзитни такси". Много или малко са тези пари? Колкото и да се вглеждам в сумата, няма как да получа отговор на този въпрос. Все едно да търсиш разликата между крокодила, с което и се занимаваха повечето публични лица, обяснявайки ползите от сделката.
За да намеря сравнение, погледнах страницата на Института за пазарна икономика в интернет. И там се вижда, че от началото на година до днес, т.е. за 79 дни правителството, подписало споразумението, е изхарчило 4.6 млрд. лв. Иначе казано, онова, което "ще печели българия пряко" за една година, правителството изразходва за един ден.


Ще отиде ли тази сума в правителството и дали то ще намалява данъците с 40-ина милиона долара на година? Вероятният отговор е не и на двата въпроса. На това отгоре на собствениците на земята щяло да им се плаща от тези такси. Но сумата, изглежда, в крайна сметка била по-малка от пазарната цена на земята.


Следващата полза била, че били осигурени доставките на петрол. Не е ясно какво се има предвид в това твърдение. Май не е имало заплаха от спиране на доставките на петрол за "Лукойл - Нефтохим". Ако става дума за доставянето на петрол за самата тръба, нещата са повече от ясни: стоката е петролът, тръбата е транспортът; целта е да се продаде стоката. Следователно, строиш тръбата, за да продадеш петрола, а не за да търсиш петрол. Т.е. не е имало начин да няма "потоци", за които съответният министър се хвали, че "сме осигурили". (Все пак има такъв абстрактен начин - целият проект да е чист идиотизъм, но той май не е.)


Третата полза била осигуряването на 1000 работни места и участието на местни фирми. Ясно е, че има полза за тези фирми. Ползата от новите работни места е съмнителна. При структурата на безработицата в България поне 60% от работещите по тръбата няма да бъдат трайно безработни. Това ще са квалифицирани работници, които липсват в останалите части на икономиката. За професиите, които се търсят от малкото на брой фирми, обслужващи тръбата и петролния терминал, много други фирми ще трябва да плащат повече, за да задържат хората. Ако цените станат забранително високи, тези фирми ще внесат работна сила от чужбина. Иначе казано, ефектът върху безработицата е съмнителен.


Тези елементарни наблюдения не могат да бъдат направени, когато за ползите от тръбата се разсъждава от гледище на абстрактното ние.


В официалните обяснения по проекта и бързането за неговото подписване други ползи за "българите" не се споменават. С едно изключение. Преди няколко месеца президентът, договаряйки споразумението с гръцкия и руския си колега, ни в клин, ни в ръкав каза, че то означавало и "национална и регионална сигурност". Това изявление би могло да се остави без коментар. Но ако все пак този аргумент е валиден, може да се очаква, че колкото по-дълга е тръбата, толкова повече е "сигурността". Защо тогава е избрана по-късата тръба, президентът не каза.


Къде е Русия


Имаше ли вариант България да внася петрол от неруски компании? В обозримо бъдеще - не, но и руските доставчици очевидно нямат интерес да губят тукашния пазар. При цялото старание на своя президент руските компании едва ли биха променили нещо в разпределението на пазарните дялове . До 2030 г. (според министерството на енергетиката на САЩ) Русия няма да повиши своя принос в доставките на петрол съществено над 11.25% от световните доставки. За Русия средният растеж на пазарния й дял за периода ще е под 1%, на страните от Каспийския регион ще е около шест пъти повече, за всички останали износители на петрол - около два пъти повече от растежа на дела на Русия. Това разположение на силите означава, че за България винаги ще има алтернатива на руските доставки на петрол и че руските компании би трябвало да са крайно неразумни да губят тукашния пазар.


А имаше ли вариант руски компании да строят друг петролопровод? Алтернативите са две: Бургас - Вльора и Констанца - Омилиали (Триест). По тези направления строителството на петролопровод, първо, би било по-скъпо, и второ (и затова), то не би могло да се осъществи при мажоритарен дял в собствеността.


Русия има проблем, даже не един. Сравнено с Германия през 2003 г. (това са последните данни на Германската агенция за енергийна ефективност), първичното потребление на всички енергоносители в Русия е 1.84 пъти по-ниско, а енергийната ефективност е три пъти по-ниска. При това Русия през 2003 г. е произвела 2.95 пъти по-малко брутен вътрешен продукт на човек от населението, отколкото Германия.


Основният ни проблем очевидно е у дома. Цените на енергията в Русия са изкуствено поддържани ниски, за да е послушно населението. Производителни световни компании не се допускат, защото ще изместят местната върхушка, ще плащат повече на населението и то няма да зависи от единствената партия в държавата. Само на руския аналог на НЕК (според цитираните по-горе източници) през 2010 г. ще са необходими около 23 гигавата нови мощности, т.е. около 83 млрд. долара, за да посрещне търсенето. Тези средства не могат да дойдат изведнъж от промяна във вътрешните цени.


Пространствата за маневриране са ограничени. Ако изключим вдигането на пушилка по международни форуми, остава надеждата за високи цени на енергоносителите в чужбина.Защо "българия" помага на "русия"


И така, след като няма очевидни ползи, "русия" не може да диктува цените на петрола и имаше възможност да не се бърза със споразумението, защо "българия" изобщо се съгласи с него? (Употребявам названията с малка буква, защото тук не става дума за страни, а за шепа хора.) Цените в чужбина очевидно се развиват по своя си логика, която не зависи от желанията на руските власти. Но монополното положение на отделни пазари позволява поне на тях да се влияе. Затова и собствеността е важна. Освен възможността да поддържа донякъде монополни цени (като високият пазарен дял на Русия е по-скоро при доставките на газ) срещу собствеността върху тръби като тази срещу активи като този може да се търси пряко (през капиталовите пазари) и косвено (чрез банки) финансиране. В краен случай собствеността може да се продаде и препродаде.


С така подписаното споразумение за "Бургас - Александруполис" правителството на "българия" подпомогна това на "русия" в осъществяването на именно такъв замисъл. Това твърдение не важи за Гърция. България ще плаща по-високи цени за газ, отколкото се очакваше преди година и няколко месеца. И "българия" позволи на "русия" да строи атомна централа на своя територия, от която, първо, няма нужда, и която, второ, се намира на доста опасно място. И това ако не е помощ... От страна на Русия търсенето на такава помощ е легитимно. От страна на България даването й е глупаво. Затова и за оправданието на сделката трябваше непрекъснато да се измислят смешни оправдания като споменаваните "ползи".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Л. Паяков
  *****
  Неутрално

  Предлагам тръбопровода да бъде наречен "рускопровод", защото той наистина провежда руското влияние съвсем близо до нас, без да имаме някаква полза от това!

 2. 2 Профил на Misle6t individ
  *****
  Неутрално

  Sled kato naselenieto masovo e manipulirano ot presata e nap'lno estestveno pravitelstvoto
  s'staveno ot agenti na KGB da za6titava ruskite imperski interesi,a ne b'lgarskite.
  V kraia na krai6tata 6te stane kakto vinagi rusnacite 6te se skapiat,no nie s'6to 6te postradame.

 3. 3 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Аз разбирам че на Гоце и компанията му, пъпъп им е хвърлен в Москва. Харесват си се. Нема лошо де се вика.
  И все пак, какво толкова сме сгрешили пред Русия, че това българско правителство не се опита поне да се продаде, ами направо се подари на Путин? Русия 15 г. ни се подиграваше с външния дълг, изплащан години наред с непотребни машини. /За капак Николайчо Василев й опрости 30 милиона от него. Защо ли?/ Русия трайно облага с по-високи мита внасяните български стоки. По-високи от тези с които облага напр. стоките на съседите ни.Пълно мълчание от наша страна.На всичко отгоре, отскоро Русия не допуска българско месо. И я докарахме дотам, Полша да ни брани от чрез вето в ЕС. Ние пак мълчим. И като да предусетила мълчанието ни, за благодарност, Русия вече беше ни повишила газа, със задна дата...
  Пак, сигурно от недоглеждане,Русия няколко пъти провали модернизацията на военната ни авиация. Подигравките пък,от най-високо ниво за "троянския кон" оставям настрана.Очевидно у нас те се приемат съвсем сериозно, в смисъл че вече влязохме в ролята не на кон, а на троянско магаре. В Бургас го товарят с нефт руснаци бият му шута, и то полека полека та в Александрополис.Там му проверяват товара внимателно и го разтоварват гърци. Както се казва, магарето завежда логистиката в православната дъга. Това му е отредено.И няма право да пипа и сламка от това което пренася.Щото му се плащат цели 35 милиона... Колкото за нов самар и петали.
  Аааахъ-ааахъ...

 4. 4 Профил на Людмил желязков- Сливен
  *****
  Неутрално

  Наистина е чудно че точно наи добрия макроикономист на България Красен Станчев подставя под съмнение ползите отт нефтопровода На него и на някои други им се виждат малко 35 или 40 милиона долара приходи в бюджета когато същия този бюджет не може да намери 33 милиона лева за увеличението на пенсиите на виещите от глад пенсионери Какво очакват хора като К расен Станчев да доиде у нас някоя голяма мултинационална компания като Боинг Катерпилар или Дженерал електрик което да донесе стотици милиони или даже милиарди на бюджета Това не може да се случи Приходите във бюджета ще си ги събираме по малко Таксите от Бургас -Александрополис таксите от концесята на магистрала тракия таксите от газопроводите и от другите нефтопроводи като Набуко Бургас - Вльора таксите от концесиите на пристанищата Това е предимството на българия - може и да нямаме нефт но няма от къде да минат нефтопроводите газопроводите и много скоро и водопроводите освен през България Няма от къде да минат огромните търговски потоци от Турция към Е С и Украина а след това и обратно освен през България От всичките такси инвестиции за строителство и Д Д С от материалите за това строителство събрани може да се окаже че в бюджета могат да влязат около 2 мил лева сума напълно достатъчна да се увеличат пенсиите да се увеличат парите за здравеопазване и образование Аиде стига не се шегуваи г-н Станчев Ползата от нефтопровода Бургас - Александрополис е за всички участници в този проект - Русия България Гърция и трудно е да се каже кои печели по- вече
  Желая ти успех Чаооо

 5. 5 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  "Имаше ли вариант България да внася петрол от неруски компании? В обозримо бъдеще - не, но..." - ами тогава какво искате? Ех, тези хубавци искат все западни или американски компании! Лоши били руските, недемократични! Ами САЩ от кои демократични държави получават петрол? От Саудитска Арабия, Иран и Кувейт нали?

 6. 6 Профил на Евлампий
  *****
  Неутрално

  Да. Не мога да ви разбера.
  Разбира се, че България ще помага на Русия - в края на краищата Русия колко пъти ни е помагала? Колко руски синове загинаха пр´и Плевен и Стара Загора? Ами безкористната братска помощ след катастрофалната Втора Световна, в която ни въвлече монархо-фашизмът? Слава, че имаме такова правителство и такива ръководители, които намират винаги вярната посока. Защото Русия нас никога няма да ни изостави.

 7. 7 Профил на Специалист
  *****
  Неутрално

  Прочетох статията ивждам колко е точна челенасочано към истината.Всички пишешти против автора са хора неразбиращи от нищо,освен да ругаят човека изваждащт истината на яве.Сега вече ясно се вижда в какъв капан са ни вкарали комунистите с Р.Овч. и Първанов.30-40 мил.долара на година са капка в морето.И на това ако не се казва предателство здраве му кажи.

 8. 8 Профил на дядо Иван
  *****
  Неутрално

  Изводите и оценките в статията са добронамерени и коректни.За каква сигурност на
  доставките на нефт говорим,като "Лукойл" освен нефтопреработвателна е и нефтодобив
  на фирма.Само болни мозъци могат да допуснат,че ще оставят рафинерията си без суро
  вина.Р.Овч.-второ поколение комунист,се оказа по-калпав и хищен от колегата си от трето поколение.Лека му пръст!.
  Със строежа на АЕЦ - Белене пък сме удостоени с честта да бъдем "първоходци".Нали
  сме техническа нация!За първи път,дори преди Русия ще експериментираме новия тип
  реактори,все още не получили сертификат за безопасност.Хем ще ни е топло,хем ще
  треперим!Ако не се вразумим,ще бъде заслужено!

 9. 9 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  от гадните комунистически руски подлоги. Отдавна трябваше да са на боклука на историята .Ние сме последната нация която им позволява да си развяват байрака в нашата страна. И Лукашенко.

 10. 10 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  вземи прочети малко история. Разбиването на българската нация -заграбване на западните територии от Сърбия , създаването на сърбоМакедония -всичко това са руски престъпления срещу българския народ. А колкото до втората световна война имаш много поздрави. Руснаците ни осободиха от свободата . Преди войната България е имала пет пъти по-висок стандарт от Гърция. Благодарения на руското "освобождение" сега сме на последно място и загиваща нация.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на барби
  *****
  Неутрално

  Много емоции и малко икономика. Жалко за автора на статията. Малко или много са $30 или $40 милиона приходи в бюджета от такси? Малко или много е нула допълнителни приходи? Щом специалисти по пазарна икономика вместо прагматизъм проповядват емоции явно нещата у нас са зле.
  1.Транзитирането на петрол през една или друга територия не влияе върху доставките на страната през която преминава тръбопровода, освен ако няма допълнителна договореност и не е съвсем точно да се използва като агрумент.
  2.Дали петролът е руски или каспийски това също не е предмет на договора за транзитиране. Това също не е аргумент за или против тръбопровода.
  3.Дали приходите ще отиват в бюджета или не, дали това са разходи за един ден? Без емоции би било хубаво да се намерят още 364 проекта които да носат по толкова приходи и мисля че специалистите би трябвало да работят в тази насока.
  4.Що се касае за безработицата, прагматика би следвало да се опита да се постави на мястото на тези безработни за които тръбата е шанс. В тази светлина на разсъждения е полезно ако някой осигури средства за подходяща клалификация на безработни специалисти и успелите да я получат бъдат назначени постоянно на работа.
  5.Оставам без коментар "бързането" при подписването защото самия автор споменава колко години е отлежавал проекта.
  6.Що се отнася до проблемите на Русия предлагам да ги оставим тя да си ги решава. Нека погледнем и насочим усилията си да рещим нащите проблеми. Тръбопровода увеличава ли нащите проблеми? Със сигурност не ги рещава, но защо бихме искали други да ги рещат вместо нас.
  7.С подписването България помага на Русия. Нещо ми се губи логиката на това твърдение.Как помагаме? С нас или без нас Русия ще си изнася петрола, както това става и сега в три основни направления.
  Бих се радвал ако енергията на специалисти по пазарна икономика бъде вкарана в практични съвети как да увеличим приходите. Има ли такива пера в този проект и ако ДА същите да се използват рационално. За съжление нищо подобно няма в написаното от автора. Жалко.

 13. 13 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Статията създава впечатление за експертна, но само на пръв поглед. Не се борави с почти никакви факти, а се разчита на традиционна неприазън към рснаците на поне 1/2 от хората - не много умни... Това от своя страна провокира пък още по - глупави изказвания, като това на шести и т.н. се отклонява въпроса от чисто експертни коментари и анализи.
  Проблема на автора е че не обича руснаците, което си е негов проблем. Ама толкова не ги обича, че е готов да подкрепя нефтопровод през - Азербайджан, Грузия, Албания. Само споменаването на Албания би трябваро да е достатъчно за да се откажем от този вариант. Ами Азербайджан и Грузия... Там всеки момент може да има граждански войни и тогава кака ще е гаранцията ни за петрола - никаква - но ще е построен от американски компании...

 14. 14 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  и проблемът не е на автора,а на обичащите съветско-руската политика.Проблемите на русия нямам желание да ги решавам,но не желая те да решават моите по техния начин.А любимата на червените *историци* трета национална катастрофа е точно по причина и действия на СССР и гъзоличническата БКП.

 15. 15 Профил на Bira
  *****
  Неутрално

  ако прочетете по-внимателно, ще успеете и вие да се откъснете от емоциите си и да разберете основната теза на автора. а тя е, че България е можела да защити по-изгодни за себе си позиции в "тръбата", най-вече що се касае за собствеността й.

  ако кажете, обаче, че статията е слабо написана и е трудно човек да напипа същината - ще сте абсолютно прави.

 16. 16 Профил на П. Петров
  *****
  Неутрално

  Статията е хубава, и ясна. Прочетох коментариите на форумистите, и с много малки изключения (евлампи), те са образовани хора. Но някои от тях със силна проруска насоченост, което ме кара да мисля, че те изпълняват задача. Защото те внушават, че ние ще печелиме, макар и малко, и това не било излишно. Последното разсъждение е вредно, защото веднага проличава, че не са взети под нимание минусите. Вредите за туризма. А местното население разчита на туризма. На софиянци не им пука, те вече отиват на почивка в Гърция. Югоизточна Б-ия за тях е прованса. Не им пука...

 17. 17 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Статията е добра не толкова заради стилистиката или структурата, но заради въпросите, които повдиг. Явно тази тема е доста полемична, но управляващите успяха да избягат от дискусията. Българският интерес не защитен нито тук нито в договора за АЕЦ Козлудуй. Ако се добавят и потенциалните екологични рискове, на които не беше направена експертна оценка, този договор е вреден. Русофилите на валст т.е. Гоце и Станишев защитават чужди интереси.

 18. 18 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Петров, прав си!
  Въпросът е като печелим 40 милиона долара КАКВО ГУБИМ!!!!

 19. 19 Профил на Богориди
  *****
  Неутрално

  Винаги ми е било интересно,когато прочета"да,те пишат така,понеже изпълняват задача."И си се представям-седя аз,а някой ми казва-пиши това,пиши онова-просто смешно.А иначе така хи не разбрах замисъла на автора-хем така,хем иначе,но ние наистина сме си проруски настроени,защото общо взето сама от тях сме виделе добро,от другите още чакаме,ама за сега само плащаме таксите за членствата си.

 20. 20 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Добре де, хайде сега някой аналитичен икономо-геостратег да каже какви са загубите и/или пропуснатите ползи за България от този нефтопровод? Не че сигурно няма такива, напротив! Но да ги чуем

 21. 21 Профил на вед
  *****
  Неутрално

  вариант
  приходи от тръбата 40 млн долара(такси и пр)
  загуби от туризъм 500млн долара(нефтени петна по плажовете)

 22. 22 Профил на йонко владиславов
  *****
  Неутрално

  Руската империя срещу България - в три тома
  Автор: Янко Гочев
  Издател: Анико 2006
  Страници: 1560
  Мека корица
  Дата: 12-10-2006

  Корична цена: 45.00 лв.
  Цена на books.bg (в зависимост от количеството книги в поръчката): от 42.75 до 38.25 лв.

  След "Косовската операция през 1915 г." този труд е първият строго научен опит за изясняване на отношенията между Руската империя и българския народ в периода 1453 - 1918 г. Използвани са автентични български документи, много шокиращи руски (Архив на външната политика на Руската империя, Държавния архив на Руската федерация и други), както и сборници с документи за международните отношения и за политиката на Русия, ("Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област", "Авантюрите на руския царизъм в България" и др.)

 23. 23 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  За екологичните последици съм съгласен, но съгласете се, че това до голяма степен са хипопотетични неща! Бахрейн и ОАЕ да не би да нямат туризъм? Пък и екологичните опасности съществуват и в случай, че Shell или Chevron строят, нали?
  До Йонко Владиславов: нека да се съсредоточим засега само върху настоящето и конкретно върху тръбопровода! Хайде да не се занимаваме тук с имперските амбиции на Русия или на Великите сили или с колониализма

 24. 24 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  "Руската империя срещу България". Със свещ да търсиш, няма да намериш един момент в историята ни, когато Русия не е играла срещу нашите интереси.
  А тия 30 млн са смешно малко.

 25. 25 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Явно има доста хора, които не разбират какви са минусите от този договор, заради това ще се опитам да изложа причините заради които аз съм против. Първо, ползите, които са от 20/40 млн. гоидшно трябва да се измерват в съпоставка с минусите. Екологичните проблеми са най-големия минус, коментира се че ще има постоянни разливания в бургаското пристнище, които ще навредят на туризма. Второ, договрката Русия да притежава мажоритарна собственост върху тръбопровода и върху универсалния терминал в Бургас накърняват гео стратигическите интереси на България. Може да се каже че губим част от суверинитета си както беше и с базите на НАТО. Разликата е че сега сме страна членка на НАТО и ЕС а ставаме зависими от трета страна, която казва че ще сме Троянския и кон в Европа (по думи на руския поланик в ЕС). Сумарно взети тези щети и съпоставени с 20-40 млн. плюсове показват че България е бива ощетена.

 26. 26 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  "Екологичните проблеми са най-големия минус, коментира се че ще има постоянни разливания в бургаското пристнище..." - но хайде да изчакаме да видим дали ще има разливи разливи. Да видим какво технология ще бъде избрана, как ще бъдат построени съоръженията. Иначе подобни хипотези са малко като да си купиш нож и да те заподозрят, че планираш убийство.
  "Второ, договрката Русия да притежава мажоритарна собственост върху тръбопровода и върху универсалния терминал в Бургас накърняват гео стратигическите интереси на България" - ами който дава парите, петрола и строи той ще притежава! Пък и какво си мислите - че Русия ще дойде да си прибере тръбите и земята под тях? А мислите ли, че ако беше Exxon Mobil или BP нямаше да претендират за същото?

 27. 27 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Първо, не трябва да се чака да се построи петролопровода за да се види дали южното черноморие ще бъде погубено. Обикновено екологичните и технически детайли се изчистват преди подписването на договор. Оценки на експерти относно еко бомбата Бургас - Александруполис може да се видят тук -http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=320092. Второ, България е суверенна държава и трябва да договаря изгодни за нея условия, ако не са просто няма да подписва. Идеята че който има нефт и пари строи където си иска е елементарна. Защо този очевидно незгоден договор за България е подписан, защо не са договорени по добри условия? Този договор обслужва гео стратигическит интереси на Русия и техните проекции в България. Разликата с Exxon Mobil или BP е че зад тях не стоят руски милитаристични интереси и съответно нямаше да бъдат подкрепени от русофилите в България и най/вероятно нямаше да получат толкова изгодни услови и неизгодни за България. Този договор не трябва да бъде тълкуван само в икномическо измерение (което само по себе си е неизгодно) но и в свързания с него политически контекст.

 28. 28 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  прав е борко. Няма компания в света, която да предаде доброволно собствеността върху тръбата и терминала. Няма 100% гаранции, че разлив няма да има. И сега и преди НХК замърсява. Гланият въпрос е дали е изгоден договора... Щом и гърците са го подписали съм склонен да мисля, че България ще има изгода.

 29. 29 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  България няма "гео стратегически" интереси. Такива имат САЩ, Русия, Китай, и др. , така че по -полека...

 30. 30 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Повярвайте ми - аз съм най-загриженият за екологичните последици, понеже приятелката ми живее в Бургас, в блок на 200 метра от плажа и редовно ходим там Статията за "екобомбата" в "Дневник" съм я чел - добра е, но относно екологичните измерения са само предположения - "идеята е да...", "може би...", "евентуално...". Истината е че, доколкото знам, още не е взето решение за начините и технологията по разтоварване на петрола. Дано бъде избран най-удачният способ.
  Относно това какви "милитаристични" интереси стоят зад Транснефт, Роснефт и Газпромнефт и какви интереси са зад Exxon Mobil или BP няма да коментирам, нека всеки сам си направи изводите за това, като знае какво става по света и специално в Близкия Изток и Ирак

 31. 31 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Гео стратегическите интереси не са вещ т.е. ти ги имаш или ги нямаш. Гео икономика на България е предмет който го има във всеки ВУЗ в България. И хайде като нямаме представа за какво говорим да не пишем.

 32. 32 Профил на вед
  *****
  Неутрално

  АБРЕ ПУТИНСКИ БЪРБОРКО. Какво си седнал да служиш на чужди интереси на жълти копейки. Засрами се

 33. 33 Профил на гларус
  *****
  Неутрално

  не е сядал на плажа върху черно полустопено асфалтено петно маскирано с пясък отгоре не знае какво чудо е и че няма изчистване.

 34. 34 Профил на da
  *****
  Неутрално

  В българия също като в русия не допускат
  големите компаниии. Народът трябва да е
  беден, защото по-лесно се държи в подчинение.
  Затова скоро ще останат без народ. Една част
  ще измре, а другата заминава по белия свят.

 35. 35 Профил на Томбиньо
  *****
  Неутрално

  Путин каза, че България ще печели по 2,5 млрд. долара годишно. А това, че транзитираме е чудесно от геополитическа гледна точка. И за Екологията е супер, ще намалее потокът от танкери през Босфора и проливите, което значително ще намали вероятността от Еко-катастрофа!

 36. 36 Профил на JHB
  *****
  Неутрално

  Красимир Станчев не харесва Русия , сега е модерно това - вижте ме значи колко съм
  ДЕСЕН. Защо по добре не направи статия за това колко загуби България от това че Ив. Костов затвори пътя за газ през България , та се появи Син поток 1 че и 2?
  40-50 милиона по 10 години са 500 милиона долара ..
  Но това е нищо за Станчев.
  А това че "българия" е с малка буква също ли е грешка?
  Родоотстъпници.

 37. 37 Профил на РЪМСФЕЛД
  *****
  Неутрално

  Не е повел ордата си хан Аспарух заедно с ордата на брат си Алцег и да се установят в подножието на Алпите- днешна Бавария , ами дошъл на Балканския полуостров ,за да делим мегдан с едни от най-лошите носители на азиатския манталитет - Византия , Турция , а сега и с Русия.

 38. 38 Профил на Простоват |Българин
  *****
  Любопитно

  Може ли някой от гореоливащите се господа, товарищи, другари и т.н. да ме светне кои и какви сме ние, че да имаме "геостратегически" интереси? Доколкото разбирам нещата- интересите на България винаги са били дефинирани и диктувани отвън- Високата порта, Руската империя, Германия, СССР, САЩ и по-малко EU.

 39. 39 Профил на хан
  *****
  Неутрално

  да ближеш руски задници си беше комунистическа мода .а тя е несменяемя.

 40. 40 Профил на Painkiller
  *****
  Гневно

  Е щом 40 милиона за 10 години са 400, то за 100г,1000г и т.н са съответно 4 млрд. ,40 млрд и т.н.
  Просто тези пари сега и в момента са абсолютно нищо. За жълти стотинки си подлагаме задниците. И както и да го погледнем ще провеждаме политиката на СССР в Европейския съюз. Едно че сме си техни хора по принцип, а второ ако евентуално дойде трезвомислещо правителство някой ден, веднага ще ни стиснат гърлото 'братята руси' като ни спрат нефта. Или откажат да приемат ядрено гориво за преработка. Или нещо друго, мисля че мегдан за извиване на ръцете има.
  'българия' - ку*в*та на Русия. Като в думата 'българия' влагам същия смисъл като автора на статията.

 41. 41 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Малко off-topic: На вниманието на No 32 - уверявам ви, че не получавам нито копейка или цент от руска фирма. Нямам нищо общо с каквито и да било руски интереси, още по-малко с Путин. Е, освен Толстой и Достоевски
  Просто ми е неприятно, че да се противопоставяш на всичко руско е станало едва ли не мода, а при някои хора дори задължително условие. Видите ли, всички руски фирми са мафиотски, всички руски интереси са милитаристични, имперски и/или заробващи и т.н. Западните и американските фирми са почтени, при тях всичко е прозрачно и едва ли не са благотворителни и еко- организации. Просто всеки си следи и се грижи за интересите си.
  Хайде, и дано да продължим да ходим на плаж в Бургас

 42. 42 Профил на барби
  *****
  Неутрално

  Много, много емоции.
  1.Екология. Преди да се пише за разливи и други евентуални катастфови е редно да погледнем към картата на Черно море. За сведение то е затворено и теченията се движат обратно на часовниковата стрелка, т.е. от руските терминали в Новоросийск към българското черноморие. Един разлив в техните пристанища е потенциална опастност за цялото черноморие. Просто няма как да си вдигнем туристическите курорти в случай на разлив и да ги спуснем когато петната се изчистят. В света има над 200 буйови терминали и досега няма разлив и екологична катастрофа предизвикана от обработката на танкери. Второ има достатъчно съвременни технологии ограничаващи вредите в случай на аварии.
  2. Що се касае до туристическия бизнес е редно да поставим въпроса защо и сега танкери на възраст 20-30 години посещават нефтения терминал в Бургас. Господа еколози борете се танкерите разтоварващи в Лукойл-Нефтохим да бъдат съвременни, с двойни корпуси и на прилична възраст. Такива са и указанията на ЕС.
  3. Пак относно екологичните щети. Какво се прави с корабите потънали по българското крайбрежие в непосредствена близост до Албена, Варна и т.н? Колко тона корабно гориво, масла и други замърсители има в танковете им които след естествена ерозия на копрусите ще се излеят в морето.
  4. Що се касае до собствеността то няма терминал и тръборповод който да е собственост на страните през които се транзитира.
  4. Да бъдем прагматици и само на чаша бира се делим на рисофили и русофоби.

 43. 43 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  нещастник, прочети ми постингите в "Дневник" и в "Медиапул". Какво ти е образованието и специализацията, че пишеш толкова нахъсано по точки? Като цяло Кр.Станчев е прав. Няма нефтопровод, който да е изгоден за България.

 44. 44 Профил на РЪМСФЕЛД
  *****
  Неутрално

  Малко off-topic: - уверявам те, че не получавам нито долар или цент от американска фирма. Нямам нищо общо с каквито и да било американски интереси, още по-малко с Буш. Е, освен Джек Лондон, Джон Стайнбек или Джером Селинджър
  Просто ми е неприятно , че има ОЩЕ такива русофилски блюдолизци като тебе , според които всяка лоша дума против Русия директно я приемат като белег за американофилство и през ум не им минава , че може да е белег САМО на БЪЛГАРОФИЛСТВО.
  Ти задавал ли си въпросът - какво ТИ лично , семейството ти, държавата ни ,близките 60-70 години , сме видяли нещо хубаво от Русия?
  Или е същото хубаво каквото са видяли всички народи от Кавказ , Средна Азия , Балтийските републики , автономните области от РФСР или бившите соц. страни.
  На всичките тези народи им се повръща от Русия и не искат да чуят за нея.
  Въобще , според тебе , има ли народ по света , за който Русия може да послужи за модел?

 45. 45 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  България вече направи своя най/важен геостратегически избор т.е. избра военно-политически и икномически съюзи към които да принадлежи, да гарантират сигурността и икономическия просперитет (съответно НАТО и ЕС). Хората които сега лобират и подписват договора за петролопровода т.е. Станишев и Гоце само преди 6-7 години бяха против участието ни в тези съюзи, така че колкото и да е глупав въпросите той показва че в този договоар и както в АЕЦ Белене става дума за гео-статегически избор или по-скоро за подмяната му.

 46. 46 Профил на RUMSFELD
  *****
  Неутрално

  Ето част от руския модел в действие - в."Стандарт" - днес:
  ======================================================================================
  Олигарси пръскат милиони из Европа
  Строителният бос Сергей Полонски събра на яхтата си в Кан елита на предприемачите

  Кан. Руски олигарси превърнаха Международното търговско изложение за недвижими имоти в Кан в шикозно събитие от светския живот на Европа. Устроените от тях партита, приеми, вечери по вили и яхти, понякога по няколко на нощ, оставиха незабравими спомени сред хайлайфа на бизнесмените от бранша. Елитът на богаташите предприемачи се събра в прочутия френски курорт, вечен притегателен център на богатите.
  Този път заслепителен сред руските новобогаташи бе президентът на "Миракс груп", 35-годишният Сергей Полонски от Санкт Петербург, разказва руският в. "Коммерсант".
  Партито на яхтата на Полонски било отбелязано като най-яркото и запомнящото се. Отначало гостите обсъдили как на официалния обяд заместник-кметът на Москва Владимир Ресин изобщо не можал да си спомни името на компанията на Полонски - първо я назовал "Мираж", след това "Мирах" и чак на третия път улучил истинското й име "Миракс". След това на палубата "пуснали" танцьорките "go-go" и всички забравили за гафа. Изискани ястия, скъпи напитки, елегантни дами, галантни кавалери... От съседния катер в морето започнали да изстрелват фойерверки и всичко си дошло по местата. На вметка на един от гостите, че мероприятието може би е малко прекалено пищно, господин Полонски отговорил, че именно по този начин той си представял "промоушъна" на руския пазар на недвижимости.
  По цял ден из тесните улици на Кан по време на изложението гордо се плъзгала прекрасната лимузина "Хамър", която возела строителния бос. Автомобилът бил поръчан половин година по-рано и бил прясно боядисан в млечносиво и облепен в стикери с логото на "Миракс"...........................................
  ===================================================================================

  На целият свят му е ясно , че става дума за треторазрядни парвенюта , назначени от Путин "капиталисти" , и за които имането е единственото мерило за власт и влияние.
  Това са хора , които не си дават сметка , че имено там на Запад им се пресмиват зад гърба и че ги считат за мафиоти.
  Само мафиот харчи така пари. Истинските капиталисти по света никога не биха искали да си имат работа с такива боклуци , като тези олигарси.

 47. 47 Профил на legio
  *****
  Неутрално

  Явно много хора все още смятат, че "изгодна тръба за Русия", означава "изгодна тръба за България". А всяка дума срещу Русия, възприемат като обида за България. Това е опасно за недоразвитото ни гражданско общество.

 48. 48 Профил на New Yorker
  *****
  Неутрално

  Ei tova napravo me ybiva y komunistite. Prosto pazarnata misal im lipsva. Na po-gornite deto se chudyat kak taka na avtora ne sa my dostatachno polzite, edna zabelezka, pak barem naychitite nesto: polzite vinagi se gledat neto vredite drugari i grugarki. Demek vinagi ni interesuvat neto polzite nad opredelena polozitelna stoinost (zel). Razbiram che vi e trydno da proymeete toya osnoven zakon, no kato sa vi tapkali glavite 50 godini s lazi i izmislice, greshnoto vi mislene e napalno opravdano. Samo deto poparata vi ya sarba cyala Balgariya.

 49. 49 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Че са треторазрядни парвенюта две мнения няма, но е глпаво да правиш обобщения. Парвенютата са навсякъде - даже и думата няма славянски произход.
  Що се отняся до "геостратегическия" избор, ние трябва да вървим със западна европа, което не е съвсем еднакво с това да вървим със САЩ.
  не забравяйте обаче, че откакто сме приели християнството от Византия и "омешването" ни със славяните, завинаги сме се обвързали с европейския изток - духовно, културно и емоционално, за добро или лошо. Все пак считам, че за добро.

 50. 50 Профил на vvkm
  *****
  Неутрално

  imam samo vapros do tezi deto sa na principa 30 miliona - 30 miliona i tova e neshto, kato gi davat, vzimai:
  ako vie rabotite, da kajem 40 chasa sedmichno i vi plashtat 120 leva zaplata pak li taka shte kazvate ili nqma da ste saglasni i shte iskate poveche?
  a ako prodavate parcel zemq, da kajem na chernomorieto i nqkoi iska da vi go kupi za po 50 lv / dekara shte se saglasite li?

  Taka de ostava vi samo oshte da namerite oshte 365 takiva proekta i shte badete bofati...

 51. 51 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Аз съм лаик в макроикономиката и очаквах нещо да науча за значенито на нефто провода. За съжаление не научих нищо ново. Освен истеричните изблици на анти комунизъм. И съм сигурен, че всички те - които крещят за да се харесат на някого не са в състояние да посочат разликите между комунизма и болшевизма, въпреки че триволно боравят с тях. Уважаеми господа Русия /прочетете го това добре и го запомнете/ отдавна е скъсала и болшевизма и с комунизма. Русия вече е стъпила на империалистически път на развитие, което не е прави по-мабко опасна от СССР.Даже сега е по опасна защото имперските интереси например на САЩ водят до локални и регионални военни конфликти.Така че по-внимателно на завоите. От тази гледна точка всички тръбопроводи независимо на кого са и какво пренасят повишават националната нисигурност.След всички бомбени атентати в Ирак да се взривяват често нефтопроводи? Аз не съм чел, а би следвало там всичко да гори "да ама не" както казваше един известен до неотдавна коментатор. С комунизма е приключено! Вижте ги нашите социалистчета какви хубави капиталистчета станаха. Това го разбра и най твърдия им електорат - пенсионерите. Тях /БСП/ги очаква незавидната съдба на СДС, които живееха единствено с крясъците долу комунизма!

 52. 52 Профил на vvkm
  *****
  Гневно

  a za tezi deto mi citirat padnalite po boinite poleta krai pleven i stara zagora ili pak "podaracite" koito Rusia (SSSR ili kakto tam se e kazvala, kazva ili shte se kazva) ni e pravila iskam da napomnq dve neshta:
  1. Padnalite po boinite poleta krai Pleven i Stara Zagora ne sa zaginali za svobodata na Balgaria (vapreki vsichko koeto se pisheshe i prodaljava da se pishe v uchebnicite po istoriq), a za dostigane na blenuvaniq dostap do toplite moreta (cel na Ruskite Imperatori oshte ot vremeto na Katerina). Rusia pochti vinagi e bila PROTIV balgarskite interesi (neka samo si spomnim Srabsko-Balgarskata voina ili oshte po dobre Mejdusayuznicheskata...)
  2. Podaracite na SSSR za Balgaria i vsichko koeto "Bratqta slavqni" sa napravili za nas(i pravqt i sega - naprimer vaprosniq traboprovod) go izplashtat roditelite mi, shte go izplashtam az, ta i moite deca shte plashtat...

  Edna malka zabelejka: uvajavam neimoverno ruskiq narod, prosto tezi deto go upravlqvat, v slqpo presledvane na maniqta za vliqnie v evropa, unishtojavat nasheto samosaznanie i sazdavat vsichki tezi gospoda i dami deto povtarqt kato razvaleni gramofonni plochi kolko trqbva da sme blagodarni na "Bratqtq slavqni"!!! Blagodarni za kakvo? Razrushenata Balgarska ikonomika (predi vtorata svetovna Voina Balgaria e bila sred 10-te nai razviti ikonomiki v Evropa, sega e posledna....), za unishtojeniq elit na naciqtq (da si spomnim Noradniq Sad), za kakvo?

 53. 53 Профил на барби
  *****
  Неутрално

  Господа фили и фоби да насочим енергията си към прагматизъм. Доволна ли е Гърция от приходите от таксите? Не съм чел в интернет да коментират дали $30/$40 милиона са много или малко.Ще спечелят ли повече от нас от допълнителни транспортни услуги- сигурно.Виновни ли са,че имат танкерен флот,а ние нямаме?Виновна ли е Русия, че разполага със съвременни танкери? Ако разсъждаваме така, то и Австрия, Чехия и други страни дори и без излаз на море/океан са виновни,че имат флот по-модерен от нашия.
  Освен флота има и други технологии с които не разполагаме.
  Жалко,че цялата ни енергия отива в парата и се радваме,че така хубаво надуваме свирката.

 54. 54 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  "Господа фили и фоби да насочим енергията си към прагматизъм." - Ех, най-накрая нещо умно!

 55. 55 Профил на анализ
  *****
  Неутрално

  Като чуя Красен Станчев и изключвам телевизора!
  Статията е поредното му литературно произведение. Какво друго може да се очаква от човек без формално икономическо образование, а философ по тапия?
  Айде стига общи приказки - чакам икономически анализ.

 56. 56 Профил на барби
  *****
  Неутрално

  Привет 55. Да чакаш анализ означава да знаеш какво да чакаш. Ти знаеш ли или просто си говориш?

 57. 57 Профил на Zuza
  *****
  Неутрално

  Da ne zabravjame,che Rusia e naslednichka na Vizantiiskata imperia.
  Nedeite da propuskate tozi fakt.Garcite mnogo dobre go znajat.
  Religiata kulturata i t.n.,ako neshto ne e taka kagete mi.
  Prosto te iskat da imat vlianie mnogo otdavna na Balknskiat poluostrov
  zaradi prolivite"Dardanelite"taka,che nishto novo,che sega shte si tranzitirat petrola prez nasha teritoria.Edinstveno koeto mogem da napravim e da se nauchim da targuvame i da se iztarguvame po nai-izgodniat i skap nachinv v nasha polza.

 58. 58 Профил на токмак
  *****
  Неутрално

  много хора са "терсенета"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK