"Митът Батак", или как ни забатачиха в поредната манипулация

"Обстановката в Батак е взривоопасна, градът жужи като разсърден пчелен кошер (...) "Това е опит да се създаде напрежение между турци и българи", пали се Стефан Харизанов. Музейните работници също са в треска. "Утре за пари някой ще каже, че изобщо не е имало българска държава!", възмущават се историците.

"Митът Батак", или как ни забатачиха в поредната манипулация

© Иван КутузовПрез 1903 г. знаменитият вестникарски бос Рандолф Хърст привиква своя най-добър специалист по Латинска Америка и му възлага задачата да отрази предстоящата революция в тогавашната колумбийска провинция Панама. Журналистът плахо се опитва да възрази, че според неговите данни не се очакват подобни събития, на което медийният магнат отговаря: "Твоята работа е да отразиш събитието. Моята работа е да ти го осигуря."


Давам този пример, защото през последните дни българската общественост бива занимавана с един напълно измислен скандал. Става дума за "Митът Батак" - проект на изкуствоведката Мартина Балева и историка Улф Брунбауер от Института за Източна Европа към Берлинския свободен университет. И понеже подобни измислици със силен етнически заряд често водят до печални резултати, приказките, че някой се опитва да пренаписва историята ни, следва енергично да бъдат демаскирани като най-обикновени лъжи. Така опитите на някои хора или цели кръгове да създадат напрежение там, където такова не съществува, няма или поне далеч по-трудно ще имат шанс да успеят.


"Твоята работа е да отразиш събитието"
За да се разбере в какво нагази българската общественост и държава, се налага да припомним следното:


Цялата история започна от публикации в няколко вестника, че две германски фондации финансират "гавра с българската светиня Батак". "Проектът, зад който стои Турция, цели да ревизира българската история и по-точно зверското клане, извършено от турските поробители по време на Априлското въстание през 1876 г." ("Монитор"), при това - да го направи "за няколко сребърника" ("Труд"), защото "оскотели от безпаричие български учени, за съжаление в повечето случаи млади, са готови на всичко" (шефът на НИМ проф. Божидар Димитров).


Оттам нататък, въпреки че "юдите" Балева и Брунбауер се опитаха да обяснят за какво става дума (повтарям - опитаха, защото всъщност не им беше дадена адекватна възможност да го направят), скандалът набра бясна скорост и се превърна в зловеща гротеска:


"Обстановката в Батак е взривоопасна, градът жужи като разсърден пчелен кошер (...) "Това е опит да се създаде напрежение между турци и българи", пали се Стефан Харизанов. Музейните работници също са в треска. "Утре за пари някой ще каже, че изобщо не е имало българска държава!", възмущават се историците. А младежите в града не са така дипломатични: "Ако някой от тези т.нар. учени, и особено онази госпожичка (Мартина Балева - бел. авт.), дойдат в Батак и ги надушим, спукана им е работата!", палят се те."


Тази дописка, като че писана от някой талибан, беше публикувана в национален всекидневник! В същия вестник Мартина Балева, потърсена уж за да разкаже "каква е целта на заниманието", пък беше поставена в положението на виновна по презумпция, така че колкото и да повтаряше, че "целта не е да се развенчае митът" и че тя като изкуствовед се "занимава с образи", а не поставя "историческите събития под въпрос", журналистката продължаваше: "А костите, които сте видели в криптата, и те ли са мит?", "Батак е национална светиня. Все едно да се гаврите с костите на дедите си", "Някой иска да пренапише историята ни. И вие "научно" обслужвате това", "Бъркате в сърцето на всеки българин" и т.н., и т.н. предпоставени тези, поднесени с познатите гръмки, но кухи клишета. В резултат: Балева беше произведена по бързата процедура в чудовище, като пътем не бе пропуснато да се спомене и сумата, срещу която тази национална предателка е продала Родината - 2000 евро...


В сряда скандалът достигна и своя пик с острите реакции на президента и премиера, че "това е остра провокация към националната ни история и памет" (Първанов). В хора на възмутените се включи и лидерът на СДС Петър Стоянов ("Изопачаването на историята може да доведе до припламване на междуетнически искри"), а в "Апотеоз на ибрикчийството" (в. "Стандарт") тресящият се от гняв Иван Гранитски вчера нанесе и последния, съкрушителен удар върху "ибрикчиите" с призива: "Ако днес не реагираме остро и с крайно възмущение, не само костите на нашите поборници за национално и социално освобождение ще се обърнат в гроба, но ние ще загубим и прашинките остатък от националното достойнство, които все още са ни останали!"


Истината за "събитието"


Истината, разбира се, няма нищо общо с това, което прочетохте малко по-горе. Затова е изключително важно да се обясни за какво става дума - не на последно място, защото самата Мартина Балева, която лично аз не познавам, напълно го заслужава:


Точно преди година - на 3 май 2006 г., във вестник "Култура" е публикувана статията на Балева "Кой (по)каза Батак", върху която всъщност "стъпва" проектът "Митът Батак". Тази статия, както отбеляза електронното издание "Медиапул", което я препечата в сряда, тогава остава незабелязана за историците и патриотично настроените българи. И понеже сега също има опасност да не бъде "забелязана", ще си позволя да я преразкажа накратко:


В основата на изследването на Балева е картината на полския художник Антони Пиотровски "Баташкото клане", рисувана през 1892 г., т.е. 16 години след Априлското въстание, като целта е "да се надникне зад причините, породили съдбовното вторачване не например в трагедиите на селата Ветрен, Брестовица, Козарско, Дребско, Станица, Царово, Баня, Стрелча, Сопот, Карлово, Злокучане, Бяга, Акънджи, Попенци, Кула, Лесичево, Ляхово и на още около 80 други селища, а само и единствено в тази на Батак". Балева установява, че Пиотровски не е съвсем точен, когато твърди, че е изобразил момента след клането, позовавайки се на "Записките" на Захари Стоянов (те излизат три месеца след завършването на картината!), а по-скоро се е вдъхновил от репортажа на Макгахан от 2 август 1876 г. Разминаването обаче не е случайно - оказва се, че през 1889 г. Пиотровски отива специално в Батак, придружен от някой си пловдивски фотограф на име Кера. За да нарисува картината си, в градчето е извършена "възстановка" на събитията. В собствената си автобиография художникът пише: "За целта на нашето пристигане, т.е. за фотографирането на града, жителите му и тъжните доказателства за клането, ни бе обещана пълна подкрепа. Няколко по-млади хора бяха изпратени до околните помашки селца да докарат най-свирепите колячи от 1876 г. След няколко часа пристигнаха на магарета или малки кончета над десетина от тях. Бяха облечени по турски, доста окъсани и мръсни. Направихме няколко, 15-16 снимки, в това число и на църквата, в която и до днес лежат костите на множество избити. Инсценирахме сцената на клането при училището. Християните наклякаха, скръстиха ръцете си, а помаците, навили ръкавите на своите турски дрехи, стояха разкрачени, държейки в ръце ятагани, кинжали и саби. Някои дори се стараеха да придадат жесток израз на лицата си. Струваше ми се, че наистина всеки момент ще се пролее кръв. Върнах се в Краков с материали за картината и след няколко месеца изпратих картината си "Баташкото клане" за Филипопол на българското национално изложение."


По този път Балева стига до извода, че "фотографии, които всъщност са една (късна) художествена конструкция, се представят като автентични образни свидетелства за злочестата съдба на българската Голгота в официална музейна експозиция (тази в Батак - бел. авт.), както и в сериозни научни трудове." Още: "...с посещението на Пиотровски в Батак през 1889 г. започва една ожесточена надпревара за "властта" над интерпретацията на баташката история и над колективната представа за нея. В този двубой всъщност най-малко е ставало въпрос за Батак сам по себе си, а за едно събитие, инструментализирано за лични цели, като на Пиотровски то е предоставило чудесната възможност да се превърне в един полски Дьолакроа..."


С други думи, ако Пиотровски беше отишъл в Пазарджик, щеше да се говори за Пазарджик, а не за Батак. Ето за такъв "мит" иде реч, а не за "остра провокация към националната ни памет и история".


"Моята работа е да ти осигуря събитието"


На въпроса как едно такова изследване може да предизвика скандал, при това цяла година след публикуването му, най-добре би отговорил шефът на НИМ проф. Божидар Димитров, който всъщност вдигна цялата гюрултия. Дали това е станало, защото не знае добре немски език и не е разбрал какво точно пише в сайта на "Митът Батак"? Съмнявам се. Ако беше така, Димитров можеше да се обърне към професионален преводач, пресата - наистина да даде думата на "виновните", а преди да реагират на дадзибаотата из вестниците, и Първанов, и Станишев, и Стоянов и всички останали "възмутени" - да се запознаят по-сериозно с проблема и да установят истината. Те не го направиха. А не го направиха, защото от самото начало става дума за една напълно умишлена манипулация. Тази манипулация, и то минаваща през познатия тоталитарен прийом за остракиране на невинен човек чрез лъжлива пропаганда, е с тежък и особено неприятен патриотарски привкус. (С такъв, между другото, беше и предходилото я тържествено погребение на костите на цар Калоян през миналата седмица, но това е малко по-друга тема.)


Че този патриотизъм е бутафорен и няма нищо общо с националното чувство, струва ми се, е излишно пак да говорим. Само ще припомня, че през януари патриотът Божидар Димитров, без да му мигне окото, "офактурира" частната колекция на Васил Божков, с което къде и как са били изровени златните колесници, венци и амфори, остана вечна загадка за историческата наука. А ето още един, по-пресен пример: по ирония на съдбата тази сряда "възмутените" реагираха шумно на "Митът Батак", но не обелиха и дума за скандалното поведение на депутатите от ДПС, които напуснаха пленарна зала, за да не почетат с минута мълчание жертвите на арменския геноцид. Защо ли? Защото движението, което по същество призна, че е по-скоро турска партия, е коалиционен партньор в управлението с любезното съдействие на самия Първанов? Или защото президентът и Бойко Борисов, който е подхванал някаква неясна битка с ДПС, имат не само общ приятел, но от известно време - и общи интереси? Във всеки случай, ако "имаме да си казваме нещо" с Доган или Турция, не това е начинът. Този "начин" вече даде много жертви, особено на Балканите, и тъкмо историците Божидар Димитров и Георги Първанов знаят това повече от прекрасно. По-леко с огъня, защото и най-добрият пожарникар трудно ще потуши един етнически пожар - да го кажем така. Прочетете отново цитата от дневника на Пиотровски и си представете "възстановката", само че не като възстановка - да го кажем и така.


Е, фалшифицира ли се историята? По-лошо: фалшифицира се настоящият дневен ред на българското общество. Това е големият проблем. И ако замълчим, не му обърнем внимание и не реагираме срещу подобни провокации, утре наистина ще се "забатачим". И в двата смисъла на думата...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (224)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Путин
  *****
  Неутрално

  Дерзайте болгарские ребята.

 3. 3 Профил на uCuXacT
  *****
  Неутрално

  Мдааа... има и умни хора понякога.

 4. 4 Профил на Първи секретар
  *****
  Неутрално

  Това ли е най-важният проблем за държавата? Щом началниците кажат - това е.

 5. 5 Профил на не на национализма
  *****
  Неутрално

  Ето мнението на един автор, който не може да бъде обвинен в национализъм или про-комунизъм:  http://oshte.info/authors/ognian-daskarev/vidiahte-li.html

 6. 6 Профил на Авакум Захов
  *****
  Неутрално

  До #5. Колега какъв чин имаш?

 7. 7 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Г-н Сава (Сокол'в), кажи си мнението,а не мълчи като онемял.Нали ще пращаш твои хора в Европарламента.Покажи европейски гланц.

 8. 8 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Авторката отдавна се занимава с духовно килерство на българщината и разбирам възмущението и че освен Първанов в защита на Батак се включил и Петър Стоянов, но в дългата си пледоария тя не случайно не изписва заглавието на "научния" проект", а леко го ниглижира с пъвата му част "Митът Батак"! Защо? Защото самото заглавие подсказва кой плаща сребърниците на предателите български! А то е:"Митът Батак и антиислямските стериотипи в България" !?! Да му мисли сега П.Яворов ,който без да е присъствувал на арменските кланета е защититил клетите арменци от ятагана на турския палач!И него такива като Любослава ще го обърнат в гроба за 30 сребърника!Колко му е , след като живеем в държава като разграден двор!

 9. 9 Профил на Ал Франкен
  *****
  Неутрално

  Любослава, обичам те!

 10. 10 Профил на до мусолини
  *****
  Неутрално

  Абсолютно си прав. Хората много лесно се поддават на манипулация. Горката жена (Балева), ще я изгорят като вещица на кладата...дребни душици "патриоти".

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12 Профил на Мен
  *****
  Неутрално

  Дали авторката на статията е чела самото научно изследване или се позовава само на материала от в-к "Култура"? Или просто е решила да замаже глупостта на приятелката си?

 13. 13 Профил на тото
  *****
  Весело

  Прав е номер 7 !!! Сопола, Сопола да си каже мнението, нали е български политик/който защитава турските държавнически интереси/ ?!!?

 14. 14 Профил на ego
  *****
  Неутрално

  Много добра статия.

  П.С. Намирам коментар номер 11 за обиден И неуместен.

 15. 15 Профил на Anon
  *****
  Неутрално

  Smeseni chuvsta imam po tazi statia. Ot edna strana sam saglasen, che tazi statia otmesva dnevnia red na obshtestvoto. Kato che li pogalna istinskata novina, i.e., ubiistvoto na svidetel po mafiotsko delo. Tova e tragediata ni. Ot druga strana, triabva da se reagira taka ostro sreshto takiva gluposti kato tazi nauchna razrabotka "Mitat za Batak". Samoto zaglavie e kochunstveno. Opitite da se oprovergae chuvstvoto, che tazi rabota e samo hudojestvena sa nespoluchlivi i glupavi. Fact e, che kato kazvash, che edna kartina, koiato izobraziava neshto, ne pochiva na deistvitelnostta, ti kazvash, che i tova, koeto izobraziava moje bi ne e takova. Kakvo e, te ne kazvat, po-dobro ili po-losho, no ako ti kajat, che ne e takova, to chuvstovoto na samnenie e dostatachno da se kaje, che tova e posiagane na narodnata pamet za tazi tragedia. Jalko, che komunistite pak sa nachelo na tazi akzia.

 16. 16 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  № 15, не знам дали си тъп или се правиш на тъпигьоз, но със сигурност не си прочел статията, нали? Ако все пак си я чел, толкова по-зле. Но имам и добра новина: ставаш за президентската администрация, ако вече не си в нея...

 17. 17 Профил на evropeec
  *****
  Неутрално

  bravo na Dnevnik! sigurno tova e edinstvenata media koiato ne se ponese po techenieto da ugajda na chitatelskoto stado i da riskuva da pokaje sobstveno mnenie i harakter!
  mislia che za nagrada shte se aboniram za vas!!
  po sushtestvo na temata - mislia che ne moga da kaja nishto poveche ot napisanoto, bravo na luboslava!
  a naionalizmut e ochevidno novia opium za naroda, po uspeshen dori i ot big brother!

 18. 18 Профил на V. Payakoff
  *****
  Неутрално

  Az pyk namiram , 4e prisystvieto na ego we neumestno, poradi izpedal4enoto mu, antiBylgarsko mislene. Traj si be keltak, nikoj ne ti iska mnenieto. Kato mu dojde vremeto pari 6e ti iskam. Ubitak selski.

 19. 19 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  преди години ми се случи за посетя Батак, бях в църквата-музей, където майките с ръцете си са копали дупка, за да намерят вода за децата си... питах жената-екскурзовод за това, което е станало пред 1876, за кланетата, за турците... тогава тя ми каза, какви турци-бе, тук наоколо турци тогава не са живеели, всички башибозуци са били помаци... тогава не повярвах, после проверих в София, оказа се истина, а пък преди това мен ми бяха учили, че кланетата в Батак са правени от турци... такива работи...

 20. 20 Профил на Елитца
  *****
  Неутрално

  Ей, писма ми от глупости, затова доникъде няма да стигнем, само история ни е в главите. Защо изобщо да обръщаме толкова внимание на такива "изследвания". Това само показва комплекси. Вместо това по-добре е да се хванем на работа, така както отдавна са се хванали на работа турците. Аз лично направо изпитвам неудобство и голяма мъка като отида в Турция и видя колко са "по-назад" от нас. Не знам дали те ще влязат в ЕС, но като гледам са много по-добре от нас и без него. Може да трябва да напреднат в личните свободи, но като гледам нас те не са и нахранили. Защото толкова малко турци емигрират, а ела да видиш българите. Не стига че сме малко ами и още по-малко ставаме. И това е защото се занимаваме с глупости, а не в важните неща - например какво може да се направи да се намали копупцията, която е навскякъде и как можем да пректатим изтичането на мозъци.

 21. 21 Профил на вазов
  *****
  Неутрално

  Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото;
  нека спомен люти от дни на позор
  да висне кат облак в наший кръгозор;
  нека ни отрича исторйята, века,
  нека е трагично името ни; нека
  Беласица стара и НОВИЙ БАТАК
  в миналото наше фърлят своя мрак;
  нека да ни сочат с присмехи обидни
  счупенте окови и дирите стидни
  по врата ни още от хомота стар;
  нека таз свобода да ни бъде дар!
  Нека.

 22. 22 Профил на Улф Балефф
  *****
  Неутрално

  Статията на фройлайн Балефа е потресяющ пример до какво води неумелото боравене с езика и неумението да се изразяваш точно. Можеше да е добра и интересна статия, но балгодарение на непознаването от страна на аФторката на нюансите на българския език се е получила чудовищна провокация - искрено се надявам, да е била неволна!
  Реакцията у нас са колкото банални, толкова и обясними. Не си струват коментарите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на sfh
  *****
  Неутрално

  някои малоумни неутрални уж подсказват че клането в БАТАК изършели кой ли не но само не турци възможно дори папа римски или майка тереза ако ги слушате то накрая трябва да се извини пред днешна турция за геноцида срещу българите бг политици в това отношение износиха обуща да ходят до анкара предатели

 25. 25 Профил на Възмутен
  *****
  Неутрално

  Любославо Русева,

  Ако тоя германски професор публикува доклад "Митът Аушвиц" за едноименния концлагер, в който са избивани евреи, ще му се види тясно в Европа, пък и по целия свят.

  За Батак трябва да се говори със свалена шапка и наведена глава, самото словосъчетание "митът Батак" е кощунство.

  Тук непрекъснато се опитват да ни пренаписват историята и към такива опити трябва да се подхожда твърдо и безкомпромисно.

  Аман от либералничещи кухи лейки!

 26. 26 Профил на наталия
  *****
  Неутрално

  Възмутенино, ти май си по-кухата лейка, а?!

 27. 27 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  всеки опит за фалсификация на история требва да се посрещне на нож г-жа РУСЕВА НЕ ДЕЙТЕ ДА ПРЕСПИВАТЕ ХОРА НЕ ВИ ВЯРВАМ ПРАВИТЕ СЕ НА ОРИГИНАЛНА ЗНАЕЛИ СТЕ ЗА ТАЗИ СТАТИЯ И МЪЛЧАХТЕ ТОЛКОВА ЗЛЕ ЗА вас

 28. 28 Профил на Tarna
  *****
  Неутрално

  Браво на "Дневник" и на авторката! Вие май сте единствените, които показахте и другата гледна точка. Защото така е редно да се прави. А читателите или поне някои от читателите и сами могат да си съставят мнение по темата.

 29. 29 Профил на ук
  *****
  Неутрално

  г-жа РУСЕВА дпс да почете памета на жертвите на османска империя никога това нема да се случи пука им за кланета в БАТАК или за геноцИда на арменци на всички отдавно е яснО че анкара командва парада в БЪЛГАРИЯ ДОКОГА

 30. 30 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Абе я ги приказвайте тия на шапката ми! ПРОБВАХТЕ - НЕ МИНА! А сега се обяснявайте като ученички. Не били ги разбрали. Никой не бил ги разбрал - Президента, Директора на Националноисторическия Музей, половината медии, цял Батак, 2/3 от народонаселението. И всичките - тъпанари, ориенталци. Само Балева, Брунбауер, един "Иванчо Хаджипеткович"- Ивайло Дичев от Дойче Веле и Любослава Русева - гении, европейци, умници.
  Цялата тази история ми прилича много на оня стария виц, дето един срещнал приятеля си на улицата и му рекъл:
  - Знаеш ли, видях жена ти на гарата да се натиска с един.
  - На коя гара, бе?
  - На Подуене.
  - Айде, то пък една гара!
  И сега вие ни разказвате как НЯКОЙ СИ разбрал, че Антони Пиотровски бил изслушал свидетелите по случая, направил възстановка на случая по свидетелските показания и след това нарисувал картина. Ама било след 16 години. И затова този някой си казва:
  - Да де, ама след 16 години!
  Не ви ли звучи като:"То пък една гара!"
  Жалко, че тъпия полски ориенталец Антони Пиотровски не се е досетил да отскочи още през 1876 в Батак, да сложи палитра на бедро и да каже на башибозука - "Ей, керата, сус бре! Не мърдайте, ще ви рисувам! Ей, ти, по бавно го коли тоя, а ти, дето си я напънал гяурката, по леко, че не успявам! Така де, агалар!"
  На кой ги приказвате тия бе!
  Абе ай сиктир!

 31. 31 Профил на Р. Гетова
  *****
  Неутрално

  Поздравявам авторката са смелата и чудесно написана статия! Браво!

  Моля модераторите на Дневник да обърнат внимание на грозните коментари под номер 11 и 23 - недопустимо е да бъдат оставени.

 32. 32 Профил на Еколог
  *****
  Разстроено

  Аз съм историк и съм възмутен от истерията около един чисто научен проект. Тъжно за нивото на науката и историята в България.

 33. 33 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Любослава както винаги е точна. Зад цялата тази истерия , осъществена с едничката цел да се сплоти народонаселението, да се капсулова електората на Доган, да се забравят крадците-бизнесмени и калпавата съдебна система, да се забравят повишенията на тока , парно, телефони, да се забрави че тези депутати освен че работят калпаво, но и имат наглостта да си повишават заплатите всяко тримесечие, според инфлацията(като че ли инфлацията не засяга пенсионерите), да си гласуват всякакви дивотии, като дипломатически паспорти и на семействата си, сини лампи на мерцедесите (като че ли не могат да се возят на Шкоди например) и за още куп други неща, за да се забрави в какво смрадливо блато сме затънали до шията.

 34. 34 Профил на vibsh BG
  *****
  Любопитно

  Tova che popovete veche poiskaha da stavat darjavi uchiteli, a sega se obsajda Batak kato glavna tema dokazva palnata "talibanizacia" na Bulgaria. Talibanizacia naricham vtorachvane do bezumie v izmisleni problemi s religiozen otenak (naprimer kolko diavola mogat da tancuvat va varha na karfichka), kogato naokolo gori pojar. Porednata hrana za cheshene na ezicite po krachmi. Abe vie v BG da ne ste mradnali vsichki be?
 35. 35 Профил на Tinko
  *****
  Неутрално

  Ne reaktziite kum tazi zaslujavashta sujalenie proiava sa vuzmutitelni, a podhodut na avtorite i tzelta na "meropriatieto" sa chudovishtno pogreshni i arogantni. Kak moje da bude mit edna dokazana svetinia i natzionalna samojertva, koiato i dosega se nazovava v svetovnata istoriografia kato "THE BULGARIAN HORRORS". Zashto avstriiskiat psevdouchen ne otide v Erevan i se opita da organizira konferentzia na tema "Mitut za armenskoto klane prez 1915g.". Niama nujda da vi opisvam reaktziata.

 36. 36 Профил на Ivo
  *****
  Неутрално

  Moga da priema argumentite na avtorkata, no sam saglasen che imeto na proekta ne e izbrano umno. "Mitat Batak" veche predpolaga che Batak e edna izmislena istoriya, i mozheshe da se predvidi, che edno takova zaglavie shte predizvika mnogo valneniya.

 37. 37 Профил на koi sa ибрикчиите?
  *****
  Неутрално

  Bravo na Dnevnik! S Mediapool edinstvenite poznati na men medii koito ostanaha vstrani ot isteriata i joftinoto patriotarstvo!

  Ibrikchiite i rubladjiite sa Dogan, StaniSheff, Gotze, Gotski & Co, koito po star drugarski manier sega vikat "drajte kradetza" i predstaviat kartinata v cherno bialo, che i falshivo!
  To v BG miasto za nauchni diskusii niama, prrodonaselenieto tolkova e zombirano ot Slavi-Trifonovshtinata che samo moje da reve "osanna - razpni go", posle da prodalji da porka i da si zamazva s patriotarski vikove tova che v sashtnost jivee v kochinka, koiato sami sa si skovali. Nito turtzite, nito marsiantzite sa ni vinovni! Osven Kostov - dejurnia zlodej!

 38. 38 Профил на Bao
  *****
  Неутрално

  Ha? Dnevnik nauchil shto e to dadzi bao?
  v leto 2007.

  Kude ostanaha pazarnite akcii?
  Neka hunmbveivinite ot v-k Dnenik da dadat otgovor?

  Kato za kapak da citiram comrad Mao che: Vuv vsiaka kushta tribva da ima
  pesht za leene na stomana, vrabchetata iziazhdat posevite zatova tribva da se izbviat, i kato za kapak dobaviam che Bulgarskata Istoria prechi na v. Dnevnik da se realizira kato izrazitel na 'Free Markets Ideology And Kapitalism' ili sukrateno 'FMIAK" - zatova Bulgarskata Istoria da se zabrani.

  Ot v-k Dnevnik chakame Bush s neturpenie za da mu izlizhsem podmetkite.
  No, 'first' triabva "Uubermensh" i "Germany" da vuzhvalim!!!

 39. 39 Профил на АсБА
  *****
  Гневно

  Срамно е да се омаловажава родната история от такива автори. Ама това било, ама онова било... Българската история е пълна със случаи, които тази авторка сигурно не знае или не иска да знае. Точно така пет века робство се принизяват до присъствие. Турската държава винаги се е опитвала да се откачи от Османската империя, но винаги неуспешно. Кой родоотстъпник реши, че през тези пет века всичко е било мило и драго. Да се върне да учи история наново. А ако и на нея не вярва - да отиде в която и да е голяма библиотека (не собствената си) и там да потърси какво са написали и съюзниците на султана за 1876 г. Всеки народ има родоотстъпници в историята си, но в 21 век, във века на науката и кибернетиката да не си прочел нищо за родната си история е срамно. А да я игнорираш е престъпление!

 40. 40 Профил на Иво Станоев - Благоевград
  *****
  Неутрално

  Поздравления за авторката на материала. Действа освежаващо когато в морето от жлъч и помия човек открие, макар и капка, здрав разум. Поздравления и за "Дневник" за отстояването на позициите на сериозната журналистика.

 41. 41 Профил на мамка му
  *****
  Неутрално

  Права е авторката - забатачиха ни с тая тема. Жалко че толкова много "патриоти" се впрегнали и не схванали уловката. Осем милиона мишлета - имаше такава песен.

 42. 42 Профил на Бао на български
  *****
  Неутрално

  Ха? Дневник научил що е то дадзи бао?
  в лето 2007.

  Къде останаха пазарните акции?
  Нека хунмбвеивините от в-к Дневник да дадат отговор?

  Цитирам камрад Мао че: 1.Във всяка къща трябва да има
  пещ за леене на стомана, 2.Врабчетата изяждат посевите затова трябва да се избиват. И като за капак, добавям че: Българската История пречи на в. Дневник да се реализира като изразител на "Free Markets Ideology And Kapitalism" или съкратено "FMIAK" - затова Българската История да се забрани.

  От в-к Дневник чакаме Bush с нетърпение за да му излижем подметките.
  Но, "Frist" трябва "Uubermensh" и "Germany" да възхвалим!!!

 43. 43 Профил на Хамалин
  *****
  Неутрално

  Чета с удоволствие г-жа Любослава.По въпроса пише леко елипсовидно,което го прави отново с една класа над всички.Поздравявам я.Тя и Димитри са тет-а-тет в днешната ни журналистика.Предизвикват човек да се спре и да си поеме дъх.За някои неща не съм съгласен,но ги приемам спокойно.Г-жа Любослава споменава за в.^Култура^,но тя ли не знае колко се чете.Аз го чета от първия си ден в подгтвителния клас на езиковата гимназия и без него не мога да приключа седмицата.Но маса са ,които не знаят че съществува.Но не това беше причината,за да не се зашуми по писаното в него тогава.Вдигнатата врява сега в много отношения ще ни бъде от полза.Тъй като си падам много по фройдизмите,отново забелязвам,че във всички становища се пропуска психологията,начинът на пристигането у нас на ^мита^,и,разбира се,начинът,психологията на отреагиране.Нещата са повече от тежки и сериозни,отколкото са на пръв поглед.На това място където се пипна,става въпрос за глъбинната психоанализа и не един път Петър Увалиев е споменавал във връзка с нашата битност и името на Юнг.Почти всичко,което се изговори на глас за мита,поради емоционалната възбуда,беше на повърхностно,епидермално,равнище.Българите сме много предметни,^око да види,ръка да пипне^,което ни пречи да проникваме по-навътре в нещата.И този път топката ни излезе в тъч.Откъдето да погледнем разправията,то става дума за ^спомена^,за колективните ни сънища,не за аритметизиране на историята,нито за омесването й и с политиката днес,нито за прибавката на имена на някакви несимпатични личности.Умното писане си е опасна работа.

 44. 44 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Хей, Люба, браво за хубвата стития и умната, да не ви забранят вестника с указ на партията Че още по голям смях че падне

 45. 45 Профил на w2c.blogspot.com
  *****
  Неутрално
 46. 46 Профил на Citizen
  *****
  Неутрално

  Не вярвам, че е случаен гаф. Трябва да си абсолютен идиот, за да наречеш тази простотия "Митът Батак". Средноинтелигентния човек би нарекъл материала нещо в стил "Заблудата Пиотровски". И то само в случай, че целта е да се обяснят широко неизвестните му картини в България.
  Целта обаче се оказва, че е друга. Искането е било да се премахне костницата в Батак и експонатите за Баташкото клане от Националния Исторически Музей, понеже настройвали българското население срещу предстоящото приемане на Турция в ЕС.
  За кланетата има обаче свидетелства на съвременници очевидци:
  - репортажите на Джанюариъс МакГахан;
  - прелиминарния доклад на американския консул в Истанбул Юджийн Скайлер;
  - Според протестанският мисионер преподобният Джеймс Ф.Кларк – първия чужденец, посетил Батак два месеца след началото на погрома – всички 529 къщи на селото били разрушени, а жертвите възлизали на 1900 души;
  - По данни на гръцкия консул във Филипопол само в Татар Пазарджик в същия период са се намирали 12000 бежанци, предимно жени и деца от засегнатите села на едноименната кааза.
  - Най-будните умове на човечеството издигат глас на протест и възмущение -* Виктор Юго, Уйлям Гладстон, Макгахан, Достоевски, Лев Толстой, Тургенев, Менделеев, Дарвин и Гарибалди.
  До всички комплексари по-долу, които опитвайки се да оригиналничат, наливайки вода във воденицата на чужди интереси, както и до получателите на 33 сребърника за тая щуротия, наречена "Митът Батак" - в сенките на тези хора вие сте гниди.

 47. 47 Профил на Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме и най-великия въпрос на оная куха лейка от "Труд":
  "НЕ СТЕ ЛИ ЧУВАЛИ ЗА ЕТНИЧЕСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ НА БЪЛГАРИНА ?"
  ))
  Поздравления за "Дневник"!
  П.С. А Божо продължава да ме удивлява с драстичната си некомпетентност: възмутил се е на всичкото отгоре, че "някои" отричали и поп Методий-Драгиновата "летописна бележка"!... Тоя още не е разбрал, че колегите му не я смятат за друго, освен за мистификация на Стефан Захариев(1810-1871).
  Е.а ти историка!

 48. 48 Профил на Мама-им-стара
  *****
  Неутрално

  Че името "Митът Батак" не е подходящо - мисля че вече е очевадно. Но цялата история изглежда като кръчма, в която един казва "Не ям шопска салата след основно ястие" , а друг веднага възкликва: "Не обичаш шопска салата?" и от там всички в кръчмата започват да нареждат първия. В дискусията се насмесва и собственика, който виждайки опиянението и обединението на всички против първия, намира подшодящ момент да спечели допълнителна (редовна) клиентела , както и да поднесе по-малко ракия на вече редовните посетители, които няма изобщо да забележат , тъй като видеш ли - той е един от тях и защитава яростно тяхната позиция. Следващия епизод е напълно ясен - оня, първия, колкото и да се защитава - няма измъкване , та си тръгва. Но другите продължават да обсъждат, собственика налива все по-малко ракия и така...

 49. 49 Профил на hristov
  *****
  Неутрално

  Za posleden pyt chetoh "Dnevnik".Pylen "PASKVIL"

 50. 50 Профил на Nikolay
  *****
  Неутрално

  "Mitat" ne e provokativno zaglavie. Ne e "mit" v smisal, che ne e imalo klane, no za tova se iziskva malko intelekt da go shvanesh. Zastoto stava iasno, che e imalo klane, no che ime pone dve razlichni versii - ednata e, che Batak-chani sa se bili do posledna kapka krav (po Zahari Stoianov), a drugata e, che sa bili isklani nevinno (po МакГахан). Kakto izglezhda МакГахан e bil prav, zastoto, za razlika ot Zahari Stojanov, e bil dosta skoro sled sabitieto v Batak. A i se vizhda kak Zahari Stojanov prenapisva "Zapiskite" v razlichnite chasti za da podsili geroizma. V tova e tzialata istorija i isterija. A, che e imalo geroizam e imalo, no ne e bil Batak a drugade. Tova e nelepoto v sluchaia. Ponezhe Piotrovksi otiva v Batak i proslavia zatova sega Batak e izmestil v obstestvenoto saznanie drugite mesta kadeto sasto e imalo klaneta, no i e imalo i istiska saprotiva. I, razbira se, kak pomatzite izvednazh se prevrastat v turtzi i kak ot bashibozuka stava redovna armija. Sasto kato manipulatziite koito sega Bozhidar Dimitrov i Parvanov praviat.

 51. 51 Профил на Panem et circenses
  *****
  Неутрално

  Добрия стар номер за отвличането на вниманието на масите.Panem et circenses. Само че в случая хлябът е малко така че минаваме изцяло на "шоу". Очакваме пряко включване от азис, който да ни обясни той самия как вижда нещата и колко отвратителни са учените пренаписващи българската история.
  А иначе за пореден път се вижда че Българите сме най-комплексираната нация в Европа...след Германците може би.

 52. 52 Профил на ...немците...
  *****
  Неутрално
 53. 53 Профил на Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  За да спестя малко главоблъсканици по повод понятето за "мит" в историята (което, разбира се, не е съвсем прецизно, но има вече определени рамки на употреба в историографските дебати от последните години), ето една възможна дефиниция:

  http://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=RM6MRPWXxQYC&oi=fnd&pg=PA1&dq=Lucian+Boia+definition+myth&ots=L7y26haMCI&sig=35Z1jZzGVZJOhWjkJH_wl-ttF2g#PPA29,M1

  Надявам се, че се отваря. Авторът определено не приравнява "мит" към "мистификация"...
  Но докато в Румъния (не говорим за другаде) се пишат подобни неща, в България кръчмарски псевдоисторици-пропагандити и техните братя от слубите блокират научни проекти.

 54. 55 Профил на Нане
  *****
  Неутрално

  Nikolay-чо,
  Отчайващи глупости си написал. Навремето един катаджия беше спрял Янчо Таков, тогавашния зет на Тодор Живков за някакво нарушение, и му перфорирал талона. Таман го продупчил и му казали кой е тоя. Та катаджията се насмел, заградил дупката с кръгче, нарисувал стрелка и написал: тая дупка не е дупка.
  Та и ти сега казваш, че авторите казвайки мит, нямали предвид мит, като всеки мит, а нещо друго, с две думи:тоя мит не е мит.
  Баташкото клане не е мит, клането и в Перущица не е мит, както и в над 200 села. А версиите за предисторията на тези кланета е различна, което обаче не променя факта, че са избити хиляди невинни българи, без съд и присъда. Дали са ги убивали директно турците или по тяхна заръка и на ходжите са ги убивали помаците, това също не променя истинността на кланетата. Единствено това е важното и сигурно: Знаят се жертвите, знаят се убийците.
  Пък кой, кога, как и в чия полза е интерпретирал този факт, това сигурно е важно, но не променя факта и не прави от кланетата мит.
  Не знам защо, но тая история с Баташкото клане ме подсеща за новите съдебни процеси в Либия срещу сестрите за клевета. Дали в един момент някой няма да ни наложи да се извиняваме на Турция за клевета...

 55. 56 Профил на Щастливец
  *****
  Неутрално

  Ето какво бях написал преди около 24 часа:
  (справка - http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=334303&p=5#comments)

  Изумително е колко шарани кълват първосигнално на всевъзможни въдички и кипи безсмислена препирня по разни такива "теми"....
  Добре ще е да си зададем резонния въпрос "Кой има полза от такива неща?" и да помислим без излишни емоции... Никой не може да ни променя историята, а и не искат даже. Струва ми се, че има мно-ооого по-важни теми от ежедневието, които доста по-пряко и обхватно ни засягат - лошото здравеопазване, отвратителното заплащане на труда, безобразно високите цени на имотите, т. нар. "неефикасен мениджмънт" по фирми и фирмички, бруталната корупция, макар че в основата сме пак ние отдолу...

  ПОВТАРЯМ ГО!!!

 56. 57 Профил на 04-27-2007
  *****
  Неутрално
 57. 58 Профил на boyko_p
  boyko_p
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-интересни са ми тези, които хем псуват Гоце, хем са готови да бият, ако някой каже нещо за "националните светини". Абе как да ви се обясни, че Първанов и "патриотизма" са едно и също нещо, а националните митовее са чорбата, която той и партията му 30 години варят и сипват в паниците на "народа"!!! С национализма Живков си осигури безбурно властване от 60-те до 1989, пак с национализма олигархията се бетонира при "Прехода". Хайде избирайте - Първанов или БОйко Борисов. Божидар Димитров е приятел и на двамата - това нещо да ви говори?

 58. 59 Профил на destilator
  *****
  Неутрално

  Вчера го казах: Стар Партиен номер ни въртят отново.Добре , че има все повече хора ,които го знаят.Трябва да го разбере мнозинството от българите , турците , арменците ,евреите ,гърците , циганите и другите , живеещи в нашата прекрасна страна /не говоря за държавата/ , за да не могат патриотарските манипулации да служат за целите на няколко Партии с общ идеологичен и икономически произход и с припокриващи се властови и други цели.

 59. 60 Профил на S. Zafirova
  *****
  Неутрално

  Sabitieto "Batak" i ostanalite povsemestni klaneta ot vremeto na pogroma na Vastanieto'1876 e tolkova prevazhojdashto vsjaka choveshka mjarka, che edinstvenoto, koeto trjabva da napravi Martina B., e da podnese pyblichno izvinenijata si na balgarskata obshtestvenost. Tezi fakti ne sa istoricheski po haraktera si, s choveshki, moralni. Vse edno njakoj kato M.B., napr. A.Kjosev, da se vchete v tekstovete na Sevda Sevan za armenskija genocid i da gi podloji na tekstologichen i faktologichen analiz. Otkoga v razbiraneto za "modernostta" e izhvarleno vsjako chuvstvo za svjatost, sram i potresenie? Modernostta ne e sinonim na "moralno chudovishte", nali Dichev i sie, ili e? "Kato njamash sram, strah njamash li?", zadava vaprosa balgarina ot "predmodernoto" vreme. Da go poslushame.

 60. 61 Профил на rada
  *****
  Неутрално

  В демократичната държава е прието да се чуват всякакви мнения, а после да се коментират. Престъпното беше, че вкараха деца-шестокласници да обясняват на научни работници, какво трябва да говорят и какво не. Да бяха си провели научната конференция мирно и тихо и никой нямаше да е чул за нея, нито да се отрази по какъвто и да е начин върху обществения живот. Ама нали народът трябва да се нахъсва - защото иначе може да се сети за корупция, прокурори, досиета и черни каси.

 61. 62 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  Всеки има право на мнение.
  Всеки може да прави научно изследване,т.е.да си копа нивата и да и бере плодовете.
  Та ето нЕкои идеи - засега напълно беЗЗЗЗЗЗЗЗплатно:
  - Христо Ботьов организира круиз по Дунава/той има легално регистрирано *БТЦК-фракция хайдути и бунтовници*ЕООД/,като в цената на билета,освен кльопачката и пиенето,влиза и театрална постановка *Български капъсъзи пиратстват по Дунава*;
  - Васил Иванов Кунчев,с прякора *Аслан*,организира клон на калабрийската мафия за пренос през територията на българия на хашиш и други подобни под прикритието на уж революционна организация за освобождението на българите;
  - Васил Петлешков и трупата му показват древни индийски номера,но поради повреда в техниката той малко се поизпича на кладата.Райна Княгиня го измива със сълзите си,той възкръсва и бяга с нея на ..../по избор на сценариста/;
  - Дяда Иван Вазов не е никакъв народен поет,а графоман,нает от *тъмните сили* да всява раздор с писанията си между българското население.
  И т.н. и прочие.

 62. 63 Профил на Възмутен не-патриотар
  *****
  Неутрално

  Скъпа Рада, може ли да ми обясните, защо в демократична Германия не е разрешено да се излагат мнения относно съществуването на Холокоста?

  Изобщо всички "защитаващи свободата на словото" искате да изкарате хората, които пазят историческата памет недемократични комплексари, а всъщност вие избивате собствените си комплекси. На гърба на българската история.

  Изобщо не мога да повярвам на крайно наглите оправдания и защити на "научните работници", които уж не били казали, каквото са казали, те просто една картина там си обсъждат! Сигурно си мислите, че всички трева пасем...

 63. 64 Профил на Не-патриотар
  *****
  Неутрално

  Да не говорим, че случката щеше да заглъхне много по-бързо, ако такива продажни "радетели за звободата на словото", а всъщност радетели за свободата на манипулацията, не се опитваха допълнително да ни манипулират.

 64. 65 Профил на Ventso
  *****
  Неутрално

  Абе според мен хората наистина се чудят за какво да вдигнат шум и рейтинг... Това че някой написал нещо с неправилното заглавие не означава нищо - съмнявам се, че някой от вас ще стане по-малко патриот, дори и наистина да се обяснява, че Баташкото клане е мит в статията... Няма да я прочетете, а дори и да стане - вероятно реакцията ще "прости хора се чудят какво да нашишат, за да се направят на интересни" - може би с малко по-груби думи И така - дайте всички да им теглим по една и да ги зарежем - както казват хората, да се хванем да си оправяме по-належащите проблеми, а тея да си гледат работата...

 65. 66 Профил на Б.Симеонов
  *****
  Неутрално

  Масовото екзекутиране на мирно население от правителствени армии и подкрепяни от правителството милиции се нарича "престъпления срещу човечеството" от Втората световна война насам. Днес то се преследва безкомпромисно и дори отричането или омаловажаването му е криминално престъпление в някои европейски страни.

  Кланетата в България през 1876г, опожаряването на Стара Загора и избиването на цялото й население , което не е успяло да избяга, кланетата при отстъплението на турската армия през 1877г, кланетата на тракийските българи през 1913 г., кланетата на арменците в Турция , извършвани от турската армия и башибозуци са точно такива действия. Няма голяма разлика между изтреблението на "непълноценни" народи и "гяурски" народи.

  Свидетелствата на очевидците за кланетата в България не са "митология". Изключително тревожно е представянето на опитите да се омаловажат тези чудовищни престъпления като "измислен спор". Политиците в България, а и всички хора, на които не са чужди европейските ценности не само че трябваше да се намесят решително, ами дори са закъснели. От години слушаме за "присъствие" на турците по тези земи през османското владичество, в държавните учреждения се носи думата "гяури", отрича се геноцида над арменците, чиито потомци са част от българския народ днес. Сега и разказите за кланетата тук станаха "мит".

  България трябва незабавно да се присъедини към европейските страни, заклеймили геноцида над арменците и да криминализира всички опити да се отрича и омаловажава геноцида над българите.

  Престъпленията срещу човечеството не бива да бъдат омаловажавани и отричани, ако не искаме да ги преживеем отново.

 66. 67 Профил на българин
  *****
  Любопитно

  Както зад клането в Батак, така и зад сегашната гюрлутия по този повод, стоят руски интереси! Винаги, когато в България българите са били подлагани на геноцид - зад това винаги са стояли руски интереси! Само дето историци като Дебелия агент, агент Гоце, агент Иван, никога няма да позволят да бъдат разкрити руските интереси в съсипването на България, просто защото тези "историци" всъщност са агенти на руския националистически империализъм и като такива пропагандно и политически обслужват пряко, лично и само руските интереси под командата на Москва! А който не е съгласен да вика ура на техните продажнически лозунги - журналистката много точно го описва, какво ще му се случи - манипулация, "чрез познатия тоталитарен прийом за остракиране на невинен човек чрез лъжлива пропаганда" - за което продажния слугинаж "Труд" под командата на един друг агент Бор с хъса на чакали и лешояди ще унищожат всяка невинна душа, не само българската! Не случайно агент Сава - Доган, многозначително си мълчи по въпроса и патриотарите от дружинката на доносниците агент Гоце, Дебелия агент, агент Иван и пр. измет дори не смеят да попитат какво е мнението на техния аркадашлар от ДПС-то! Дано тази журналистка да не я жертват напразно!

 67. 68 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Както и не се говори за хората от съседните страни избити от българи по време на войните...
  Имам предвид, че не се говори у нас.

 68. 69 Профил на Да преименуват предмета в училище от история в „истерия”
  *****
  Неутрално

  Приключете вече с тая истерия!!! Правилно казаха сутринта по Канал 1, Божидар Димитров просто си търси поводи да си качи цената! И не германецът и Мартина Балева, а Божидар Димитров създава напрежение между българи и турци. И без това възгледите на българските историци, особено неговите, за „историческа наука” не се различават по естеството си от възгледите на македонистите за „македонска нация”! Примери? Българите не били тюркски народ. Абе в Уикипедия може да се намери сравнение на чувашки (наследник на езика на волжките българи) с тюркските езици, от което ясно личи кой какъв е. Историците в България са най-закоравелите носители на комунистическа идеология в момента, и най-опасните! Опасни са, защото се вманиачават те самите (пример – Кр. Каракачанов). Въобще не разбирам, какво общо има Турция с този случай с един германец изкуствовед? Кой турски политик е отрекъл баташкото клане? Не го отричат, може да не говорят за него, но не го отричат! И ние не говорим за неща, които не ни изнасят. Примери? Кой в България говори за изпращането на 11 000 евреи от Вардарска и Егейска Македония в германските концлагери? Никой! Защо? Защото не ни изнася, не ни очертава като най-праведния народ, за какъвто се мислиме (а си мислиме, защото така ни учат същите тия историци)! Дори нещо повече, има организирана тенденция да се омаловажава ролята на българската държава в изпращането на тези евреи! Съвсем целенасочена тенденция, споделяна от политици и историци!!! (Сутринта по канал 1 оня професор по история, забраих му името, каза същото за „целенасочена тенденция за миене на образа на Османската империя”)... Това знаете ли на какво ми напомня? На следното: „има някои другари, които залитат в прозападни увлечения”. Или „деца, агенти на империализма целенасочено разпространяват въшки, за да са болни социалистическите деца”. Това може и да са смешки от типа комунистически бисери, ама те бяха наистина разпространявани. На мене са ми ги говорили в училище, не на баба ми! Знае ли някой за жестокостите на българската армия през двете световни войни в Сърбия и Гърция! Независимо дали сърбите и гърците са ни дали повод, оправдано ли е било да се порят коремите на бременни жени? Това българи (православни християни срещу православни християни) са го правели, не турци! А оправдано ли е било подпалването на Сяр (Серес) при влизането на българската армия през 1941 (па макар и като отмъщение за изселването на македонските българи 20 години по-рано)? Ако не знаете за тия случаи, то е защото историците не ни ги казват!!! Как така не ни ги казват, нали трябва историята да бъде такава, каквато е? Нали протестираме срещу подмяна на историята и пренаписването й, било от германския изкуствовед, било от вардарските лъжеучени, тука съм съгласен, че „историята” на тяхната „велика” държава е сценарий на комедия или може би се е случила в някоя паралелна вселена, но не история, случила се в действителност.

 69. 70 Профил на Владо
  *****
  Неутрално

  Авторката на горната статия очевидно не разполага с интелектуалния капацитет да проумее какво иска да каже Балева, твърдейки, че 1) "фотографии, които всъщност са една (късна) художествена конструкция, се представят като автентични образни свидетелства за злочестата съдба на българската Голгота в официална музейна експозиция (тази в Батак - бел. авт.), както и в сериозни научни трудове.", 2) ""властта" над интерпретацията на баташката история и над колективната представа за нея" и 3) "В този двубой всъщност най-малко е ставало въпрос за Батак сам по себе си, а за едно събитие, инструментализирано за лични цели". Колко жалко! Съвсем експлицитно Балева иска да каже: първо, че музейната експозиция в Батак и редица научни трудове, посветени на клането в Батак почиват върху ВЪЗСТАНОВКА на историческите факти и в този смисъл са неистинни, защото боравят не с факти (по презумпция за Балева те са различни от възстановката им), а с образи, картини; второ, че музейната експозиция в Батак и научните трудове, върху трагедията в Батак не представят истината, а са опит да се наложи власт над интерпретацията на случилото (по презумпция за Балева то е различно от неговата възстановка) се в Батак; и трето, че музейната експозиция в Батак и научните трудове, регистрирали клането в Батак имат за цел да инструментализират спомена за трагедията за личните цели на неговите "интерпретатори". И това, ако не е цинизъм! ТОЕСТ, ВЗИМА СЕ ПОВОД ОТ КАРТИНАТА НА ПИОТРОВСКИ, ЗА ДА СЕ ПОКАЖЕ, ЧЕ СПОМЕНЪТ ЗА БАТАК Е ЕДНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА РЕАЛНО СЛУЧИЛОТО СЕ.

 70. 71 Профил на Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  Да светна ли онези, които разтягат от няколко дена лакърдии за Холокоста и Германия, че ситуацията не е аналогична и дори подобна по много причини? Защото някой май е скаран с логиката?... Подобно би било, ако Германия е забранила на американци и англичани да се съмняват в бомбардировката на Дрезден и пр., или на чехи - в насилието над судетски немци. Но аз не съм забелязал подобно нещо, вие? Обратно, в България бихме били подобни (но, разбира се, далеч не аналогични !) на ситуацията в Германия, ако бяхме забранили на някой да се съмнява в клането на Доспат и в останалите кланета на мюсюлмани след 1878 г., в погрома над гърците от Поморие 1906 г., в престъпленията на български войски през Балканските войни, в терора над сърби през Първата световна, особено след Топличкото въстание, в депортацията на евреи от Беломорието, Македония и Пирот през Втората, в терора над гърци в Беломорието по същото време, особено при Драмското въстание 1941 г., а и - защо не - в бруталния режим във Вардарска Македония. "Възродителният процес" ви е последна грижа!
  А може ли да попитам колцина от правещите паралели Германия-България са чували за тези събития? На някого да му говори нещо името Доксато?

 71. 72 Профил на Да преименуват предмета в училище от история в „истерия”
  *****
  Неутрално

  Реконструкция на случилото се, но това не значи невярна реконструкция, нали? Всяка снимка, картина, книга и тн. са донякъде реконструкция на нещо истинско, което важи в някаква степен дори за митовете, легендите, приказките... Тази теза е резонно да се намери в научна работа на изкуствоведи. Самият германец на няколко пъти се опита да каже, че не е разбран, че никой не го слуша и не го чете, какво е искал да каже. Пък поне другарят Първанов можеше да го прочете дамусеневиди, не да се хваща на въдица! Ето, Станишката, може сякакъв да е, но се опита да го каже... Колкото до Божидар Димитров, той е ясен, който е гледал две предавания „Памет българска”, айде на първото да не е схванал, ама от второто вече е разбрал що за типаж имаме пред себе си... Обаче мисля че тоя скандал вече отмина, дайте сега да си говориме за скандала Румен Овчаров срещу НСлС и ДПС: )

 72. 73 Профил на gfx
  *****
  Неутрално

  Ще кажа само няколко неща на този господин (само дето не разбрах какво точно очаква да се случи, че да намелее интензитета на обществената реакция ...; и за какво изобщо намесва национализма като причина за нея – той какво, може би се бъзика с нас?)
  Първо - прекалено малко сте били в БГ и изобщо не познавате нашата история, камо ли митология, за да вадите в общественото пространство някакви полунаучни-полухудожествеи интерпретации на тема османското/турското робство в БГ.
  Второ - вие, щом сте се цанили за историк, как си представяте, че се набират исторически факти?
  В случая със зверството в Батак (което съвсем не е било изолиран случай - има достатъчно доказателства за други такива, а да не говорим за цялата незнайна БГ история, в която десетки и стотици хиляди са били изтребени, но е нямало кой да напише – било поради неграмотност, било поради неостанали живи свидетели ...) как си представяте това "научно представяне на фактите, и историята в частност"?
  Може би така: докато турците обезглавяват, изкормват и изнасилват, съвсем до тях сяда един френски живописец и започва да пресъздава събитието?????????
  Какъв друг начин ви е известен - щом сте историк - да бъдат събрани някакви факти за историческите събития, на които просто няма как да бъдем преки свидетели? - освен с откъслечните записки и живите спомени, предавани във времето.

 73. 74 Профил на Какво е станало в Доксато?
  *****
  Неутрално

  Какво е станало в Доксато?

 74. 75 Профил на lelemale
  *****
  Неутрално

  Почти съм сигурен, че по някакъв начин или университета, или някоя фондация, или (дори и това е възможно) самите автори са "спонсорирани" от бившите-настоящи ком. служби. Такива "мероприятия" са типични за тях. За съжаление те и наследниците им са, не само сред нас, но и ни манипулират и се гаврят с битието ни.

 75. 76 Профил на Какво е станало в Доксато?
  *****
  Неутрално

  Какво е станало в Доксато? Какво е станало в Доксато? В гугъл нищо не може да се намери, разбрах, че е община в гръцка Тракия!!! Аз съм се сблъсквал с неприятни неща за българските зверства в Сърбия. Най-наивно, нямах и представа какво са вършили нашите предци там! Направо бях шокиран и дори да има елемент на тяхна националистическа мартиролигия (различно от мартирология), все пак ме втрещиха твърденията, че българската армия е разпаряла коремите на бременни жени...

 76. 77 Профил на gfx
  *****
  Неутрално

  като гледам тук един куп "ужасно умни глави" дават акъл на другите, че отново има постановка на ДС и комунисти ...
  направо ми писна от тези глупости, верно.
  като ви чете човек, излиза, че ВСЯКО НЕЩО, което се случва у нас - дори статиите или изказванията на чужденците, са в пряка връзка с някаква разработка на "ченгета и комуняги". това е толкова посредствена теза, че въобще не си струва да се коментира. и по тази ваша логика, вие самите вероятно трябва да бъдете (или поне част от вас) също ченгета или комуняги, които поддържат огъня, така да се каже, в медиите.
  и стига с този социализъм - социализъм или не, капитализмът или не, имащите винаги ще бъдат имащи. другите ще доизживяват дните, които са им драснати.

 77. 78 Профил на стефан
  *****
  Неутрално

  Дневник, много ми паднахте в очите!!
  Какво значи напр., че Балева и Брунбауер "се опитали да обяснят, но никой не им дал възможност"?! Напротив, беше им дадена такава - пак си прочетете интервюто на Валерия Велева с Балева в "Труд" и помислете дали все пак Балева не е прекалено арогантна в него?
  Четох статията на Балева от 2006 г. в "Култура" и съвсем не смятам, че това е някакво нейно безобидно заниманийце. Че жената невинно си проучва и ни отваря очите за някакви "истини". Картината била правена по късни възстановки, това били художествени измислици и интерпретации...?! Тя какво е очаквала - някой батачанин докато са клали семейството му да се е сепнал изведнъж "ее, чакай бре ага, стой да взема фотоапарата и да направя няколко пози, че после да знаят внуците как точно сме били застанали, че има да се чудят горките, е сега се връщам, ти задръж малко, да, точно така, сега както замахваш с ятагана много добре си излязал, дай сега да дръпнем насам и тоя дръвник дето ни режеш главите, за да пада повече светлина, че да ги улесним изследователите". Какво значи "автентични фотографии"??! Кой да ги направи - батачани, които може би предвидливо са се били снабдили с необходимата "снимачна" техника, за да могат да отразяват събитието от първа ръка или също толкова предвидливо са повикали художници и журналисти да го документират отблизо? Ми смешно и гротескно е точно толкова колкото и анализите на Балева.

 78. 79 Профил на Частната изложба на Васил Божков и др. въпроси
  *****
  Неутрално

  а) Забележките относно ролята на Божидар Димитров при узаконяване на частната колекция на Васил
  Божков лично за мен са много ценни. Видях въпросната изложба преди няколко месеца в Националния
  исторически музей и бях изумен, че частно лице е присвоило и показва безнаказано златни предмети, които несъмнено са част от предметите, отркити у нас през последните години. Да добавим, че въпросната скандална изложба беше представена в Блюксел във връзка с приемането на България в ЕС със СЪДЕЙСТВИЕТО на президента Първанов и министъра на културата Стефан Данаилов.

  б) Относно инцидента в парламента във връзка с арменския геноцид, авторката на статията би
  трябвало да обясно защо медията Дневник не отбеляза събитието на 24 април, а едва един ден
  по късно се появи информация по въпроса и то поради инцидента. Същевременно систематично
  бяха заличавани коментари на форумисти, отнасящи се до арменския геноцид.

  в) "С други думи, ако Пиотровски беше отишъл в Пазарджик, щеше да се говори за Пазарджик, а не за Батак. Ето за такъв "мит" иде реч, а не за "остра провокация към националната ни памет и история".
  Оттук въпрос към авторката: Има ли данни за 2000 или повече заклани в Пазарджик, или Вие
  предполагате, че това няма значение за "тълпата"?

 79. 80 Профил на до gfx
  *****
  Неутрално

  Ами то си е така - искаме ли или не: ченгето Б.Димитров раздуха истерията в медиите на ченгетата Т.Тошев, Кр. Гергов и т.н. Ченгето президент Гоце се изкряска и работата стана - точно както стават всички работи у нас. Преди ниаколко месеца пробваха истерия и с Македония пак тази компания и по абсолютно същия начин, но паметта на българите отдавна е отишла на кино след успешната държавно-медийна лоботомия с чалгата и игрите на щастието. Тя вече не е дори и къса, просто я няма.

 80. 81 Профил на една от всички
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия, поздравления!!! За съжаление българската маса още не е узряла за тези неща.....

 81. 82 Профил на "Кой (по)каза истината за Батак",
  *****
  Неутрално

  Въздух под налягане. Така най-кратко бих определил съдържанието на въпросното "научно" изследване. Ако авторката би направила опит да публикува материала в по-авторитетно издание,
  би получила коментари от рода

 82. 83 Профил на ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ПАТРИОТА
  *****
  Неутрално

  ПО ВРЕМЕ НА ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА СДС БОЖИДАР ДИМИТРОВ БЕ УВОЛНЕН ОТ ПРЕСТИЖНИЯ СИ ПОСТ. ТОГАВА КОМУНИСТИТЕ РЕВНАХА, ЧЕ СЕ ПРОВЕЖДА ЧИСТКА В ДЪРЖАВАТА, НА КОЕТО АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ МНОГО АРГУМЕНТИРАНО ОТГОВОРИ. А ИСТИНАТА Е, ЧЕ ЛИЦЕТО БОЖИДАР ДИМИТРОВ БЕ ДАЛО ИНТЕРВЮ В ТИРАЖЕН ЖЪЛТ ВЕСТНИК, В КОЕТО ОПИСВАШЕ СЕКСУАЛНИТЕ СИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ, А ИМЕННО, ЧЕ ОБИЧА ДА ПРАВИ ФРЕНСКА ЛЮБОВ, ТОЕСТ, ДА ЛИЖЕ ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ОРГАНИ. НИЩО ЛОЩО, НЕКА СИ ГИ БЛИЖЕ И ДА СЕ ХВАЛИ С ТОВА, САМО ЧЕ ТОЙ Е ШЕФ НА ПРЕСТИЖНА КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЯ И АКО ТОЙ СМЯТА, ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО, СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ НЕ МИСЛЯТ ТАКА.

 83. 84 Профил на Глупостите за зверствата на българската армия през ВСВ
  *****
  Неутрално

  За глупаците, повтяращи за "зверствата" на българската армия в северна Гърция (егейска Тракия и Македония) през втората световна война ще кажа следното: дядо ми е служил на линията Метаксас и за убийство на цивилен в пияно състояние войник от неговото отделение е осъден на смърт чрез разстрел, като присъдата е била изпълнена.
  Дядо ми като пряк командир е бил понижен в редник и изпратен в специалните части, които са воювали с югопартизаните с оцеляемост 30%.
  Именно тези части са извършвали въпросните "зверства" срещу цивилни, които са били на практика семействата на партизаните и част от партизанските отряди на Тито и са ставали жертва по време на сраженията.
  Друг е въпросът защо комунистите са карали мъжете да взимат семействата си в партизанските отряди, дали това е било причинено от погроми, искали са само да ги изхранят с помощите изпрашани от съюзниците по въздух или е търсен пропагадният ефект на неизбежните цивилни жертви ...

 84. 85 Профил на "Кой (по)каза истината за Батак"
  *****
  Неутрално

  Въздух под налягане. Така най-кратко бих определил съдържанието на въпросното "научно" изследване. Ако авторката би направила опит да публикува материала в по-авторитетно издание,
  би получила коментари от рода "misleading manuscript" (заблуждаващ ръкопис), доколкото
  фундаменталният въпрос относно истината за Батак и съдържанието на въпросното изследване
  нямат общо сечение. Възможните обяснения за подобно разминаване са много, най-първичното
  от които е силно желание за привличане на общественото внимание, което изкристалияира в гръмки
  заглавиея от рода "Кой (по)каза истината за Батак". Много специалисти, които разчитат на европейски фондове ще се съгласчт, се има модни ключови думички и фрази, които могат да определят съдбата на един европейски проект, независимо от съдържанието. Подобни трикове са безобидни при точните науки, но в хуманитарната област могат да създават проблеми, както в случая. Иска ми се да изключа варианта за "платен проект", макар че някои несъответствия между
  казано и написано създават предпоставки за мислене в тази посока.

 85. 86 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  Половината Българска история трябва да се пренапише. В този си вид, образова националистични кретенчета, които после ходят да гласуват за сидеров.
  Направо е стряскача Павловата реакция с която цялото общество скача само някой да посегне на загубената му "памет" "светиня" и не знам си какво още.
  Кога ще проумеете, че докато се пенявите по миналото, други разчертават бъдещето вместо нас.
  Ама нали е светиня...Господи какви нещастници.

 86. 87 Профил на Не ядем доматите с колците
  *****
  Гневно

  Не е необходимо след всяко събитие някой да ни предоставя алтернативна гледна точка. Естествено, че има такава, но в случая няма място за търпимост и др. подобни глупости. Историята на всеки един народ е изпълнена с леко (а понякога и брутално) украсени моменти, но именно тези моменти създават националното единство.

  Какви са мотивите на въпросните "учени"? Да направят име (а също и пари) с ревизирането на едно събитие, на което никой не е дръзвал да посегне. Това е типичния долнопробен жълт журналистически подход, който все повече и повече превръща медиите в язвите на съвременното общество. Да, не биваше да се отделя такова внимание на това псевдонаучни изследване. Но щом като веднъж духа излезе от бутилката (пак заради търсещите евтини и гадни сензации пишещи брятя), въпроса не можеше да бъде оставен на автопилот. Обществото има право да се защити срещу всякакви опити за подкопаване на един от основните му стълбове - националното му самосъзнание. Още повече, че това не е нито първата, нито ще бъде последната подобна атака.

 87. 88 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  ЕВАЛА КАКО, ТОВА УДАРИ В ЦЕЛТА :
  Че този патриотизъм е бутафорен и няма нищо общо с националното чувство, струва ми се, е излишно пак да говорим. Само ще припомня, че през януари патриотът Божидар Димитров, без да му мигне окото, "офактурира" частната колекция на Васил Божков, с което къде и как са били изровени златните колесници, венци и амфори, остана вечна загадка за историческата наука. А ето още един, по-пресен пример: по ирония на съдбата тази сряда "възмутените" реагираха шумно на "Митът Батак", но не обелиха и дума за скандалното поведение на депутатите от ДПС, които напуснаха пленарна зала, за да не почетат с минута мълчание жертвите на арменския геноцид. Защо ли? Защото движението, което по същество призна, че е по-скоро турска партия, е коалиционен партньор в управлението с любезното съдействие на самия Първанов? Или защото президентът и Бойко Борисов, който е подхванал някаква неясна битка с ДПС, имат не само общ приятел, но от известно време - и общи интереси? Във всеки случай, ако "имаме да си казваме нещо" с Доган или Турция, не това е начинът. Този "начин" вече даде много жертви, особено на Балканите, и тъкмо историците Божидар Димитров и Георги Първанов знаят това повече от прекрасно. По-леко с огъня, защото и най-добрият пожарникар трудно ще потуши един етнически пожар - да го кажем така. Прочетете отново цитата от дневника на Пиотровски и си представете "възстановката", само че не като възстановка - да го кажем и така.

 88. 89 Профил на До № 84
  *****
  Неутрално

  Абе не са точно глупости, особено в Гърция. Все пак, българската армия никога не причинява зверствата, вършени от румънците в Украйна и Русия (погромите над евреи, украинци и цигани в Яш), Одеса, Сталинград... Но историята е история, истината е истина и не бива да се премълчава, защото като не знаем от български извор истината, ще я научим украсена с митове и гирлянди от съседите ни! Нито Гърция вече е отделена от нас с телени огради и огневи рубежи, нито пък и камо ли пък Сърбия, откъдето дори можете да си купите вестник от будката и да го разберете... И няма да е приятно за много хора в моето положение, да си купят „Политика” и да прочетат вътре разни работи, за които не са подозирали... Например, че крали Марко е от сръбски род, баща му Вълкашин е сръбски феодал, дошъл със Стефан Душан след като Сърбия завладява Македония през ХІІІ век. А нашите историци мълчат като пукели и дума не обелват, в същото време се ядосват на румънците, че не ни споменават и с една дума в историята на Румъния (за тях периодът от VІІ до ХІV век е общо взето бяло петно)!!! Поведението ни в Сърбия през ВСВ е по-умерено, дори на моменти защитаваме православното население (например в Прищина) срещу мюсюлманските (албански) погроми. Питането ми е защо това се премълчава! За Първата световна война е друга работа. Тогава царският аскер (редовна армия) просто пуска башибозука на ВМРО и Александър Протогеров (ясен ли е паралелът ми?) да сее е и вършее из Поморавието. Който се интересува, да прочете повестта на Людмил Стоянов: „Милосърдието на Марса”.

 89. 90 Профил на Sunder
  *****
  Неутрално

  87ми в много голяма грешка си. Алтернативната гледна точка ВИНАГИ трябва да е там!
  Именно защото никога досега не се е предлагало толкова много от нея държавата е в такова състояние. Знаеш ли какво. Свии се в дупката си и си гледай своята точка.
  Аз ще се занимавам с анализа на обществото вместо теб. Ти не си способен.

 90. 91 Профил на Хубава статия, прост народ, жалко Гоце
  *****
  Неутрално

  Прекрасна статия! Мисля, че за всички занимаващи се със социални науки тезата на Балева е ясна - в крайна сметка нищо революционно, case study на класически нов национален мит. Ясна е и позицията и истинските мотиви на политиците да се занимаят с това - личен популистичен PR. Най-тъжното е, че последното е възможно заради нискообразованата, нискоинтелигентна, лесноманипулируема народна маса, която естествено се впива във всичко ефектно, лесно за консумация (Биг Брадър, Азис, Национализъм). Затова братя и сестри, останали в родината, смирете гнева си и с вяра в Бога и Командира не се отчайвайте от народа си, а работете за да го променим към по-добро! Салве!

 91. 92 Профил на student
  *****
  Неутрално

  Bravo na avtorkata! Bravo i na dnevnik!

 92. 93 Профил на До № 84
  *****
  Неутрално

  Аз на теб ли да вярвам, на комуноидните историци, на гръцката националистическа пропаганда, на Карнеги рипортите или на дядо ми, който е бил там???
  За всички други источници може и да имам съмнения, но приживе собствения си дядо не съм засичал в лъжа
  Ако за убийство на цивилен от български войник наказанието е било смърт чрез разстрел и поне една такава присъда е била извършена аз не съм съгласен хора като теб да си дрънкат глупости по принцип за "зверствата" на българската армия и по принцип на българите.
  Ако ти не си чувал глупако, невинни са загивали при всяка война и въоръжен конфликт в историята на човечеството.

 93. 94 Профил на слисан от гюрултията
  *****
  Неутрално

  Баташкият въпрос изобщо не е в дневния ред на БГ-то. За какво се разлаяха кучетата. Историците да си чоплят и спорят, щом им се иска.
  Темите на деня са в съвсем други пространства - 1.Обсебване на всички власти от мафията; 2.Липса на гражданско общество. 3.Съществуване на дискриминация и расизъм. 4.Агресивност; 5.Скриване на хоризонтите за развитие; и много, много друго още. На това спокойно може да се каже БАТАК.

 94. 95 Профил на българин
  *****
  Любопитно

  Както зад клането в Батак, така и зад сегашната гюрлутия по този повод, стоят руски интереси! Винаги, когато в България българите са били подлагани на геноцид - зад това винаги са стояли руски интереси! Само дето историци като Дебелия агент, агент Гоце, агент Иван, никога няма да позволят да бъдат разкрити руските интереси в съсипването на България, просто защото тези "историци" всъщност са агенти на руския националистически империализъм и като такива пропагандно и политически обслужват пряко, лично и само руските интереси под командата на Москва! А който не е съгласен да вика ура на техните продажнически лозунги - журналистката много точно го описва, какво ще му се случи - манипулация, "чрез познатия тоталитарен прийом за остракиране на невинен човек чрез лъжлива пропаганда" - за което продажния слугинаж "Труд" под командата на един друг агент Бор с хъса на чакали и лешояди ще унищожат всяка невинна душа, не само българската! Не случайно агент Сава - Доган, многозначително си мълчи по въпроса и патриотарите от дружинката на доносниците агент Гоце, Дебелия агент, агент Иван и пр. измет дори не смеят да попитат какво е мнението на техния аркадашлар от ДПС-то! Дано тази журналистка да не я жертват напразно!

 95. 96 Профил на Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  Много обичам, когато някой ми цитира като исторически авторитет дедо си)) Това си е специалитет на интернет форумите, но все пак дори Б. Д. е наясно (казваше го май в една своя статия) със зверствата на българи над гърци през ВСВ. Всъщност, в Доксато (градче до Драма) има две кланета: едното (в буквален смисъл) се случва през Междусъюзническата война 1913 г. - градът е опожарен и са изклани 600-650 гърци. Спори се кой точно е виновен: дали българската армия или местни турци/помаци, подтикнати от българите, или и двете. Вижте напр. анкетата на Карнегиевата комисия (http://knigite.abv.bg/en/carnegie/chapter2_2.html), която обаче е определено с про-БГ симпатии. През ВСВ Доксато пак пострадва покрай Драмските събития/въстание септември 1941 г., покрай което от българите са избити няколко хиляди (3.000 до 6.000) души, в Доксато - 350, мисля. Който смята, че е измислица, - има библиотеки, има и книги на български автори по въпроса. А аз бих препоръчал: Xanthippi Kotzageorgi-Zymari, Tassos Hadjianastassiou, « Memories of the Bulgarian Occupation of Eastern Macedonia : Three Generations » в: Mark Mazower (еd.), After the War was Over. Reconstructing the Family, Nation, and State in Greece, 1943-1960, Princeton & Oxford: Princeton University Press, 2000. Не изглеждат много като измислици, поне не повече от Батак...

 96. 97 Профил на БРАВО
  *****
  Неутрално

  НАЙ-СМИСЛЕНИЯТ КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА. КРАТКО И ЯСНО

 97. 98 Профил на Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  За последно, че ме чака работа - цитат не от друг, ами от Б. Д.:
  "През 1916-1917 г. в Поморавието избиваме над 20 000 сърби, когато там започва въоръжена борба срещу нашите окупационни части. В т. нар. Драмско въстание през 1942 г. (всъщност няколко терористични нападения срещу наши военни части) избиваме 13 000 гърци (по гръцки данни) или 3000 (по наши данни). В Източна Сърбия през 1942-1944 г. избитите цивилни сърби също са хиляди. Само в с. Бойник - 1432. Както всеки може да се сети, въоръжените лица в тези цифри са малцинство."
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=975&sectionid=5&id=00004
  Великият историк, разбира се, е сгрешил годината на Драмското въстание (или каквото там иска да е).

 98. 99 Профил на До Чавдар Маринов
  *****
  Неутрално

  Много странно е да да се говори за Доксато, а да се премълчава етническото прочистване, извършено от гърците над българите след Първата Световна война. Като цяло, българите не сме нито по-добри, нито по-лоши от съседните балканскси народи.
  Сегашните постмодернистки антинационалистически призиви плашещо много наподобяват комунистическия интернационализъм по времето на Вълко Червенков. Резултатът от него е известен - насилствената "македонизация" на Пиринския край.
  По метода на "деконструкцията", прилаган от авторите на оспорваното изследване, успешно може да бъде критикуван и Паисий - той също е манипулирал историята с цел да създаде българска нация. Е, слава богу, успял е. Сегашните критики на национализма от много от пишещите във форума издават не само ниско национално самочуствие, но и недостиг на лично достойнство.

 99. 100 Профил на Славей
  *****
  Неутрално

  Един философ беше казал: „Има 2 начина да се скрие истинта: 1. Като не се каже нищо! 2. Като се поднесе толкова много и различна информация, че обикновенният човек да не може да я осмисли и да разбере за какво иде реч. А той не може да я осмисли защото е забързан в своето ежедневие притиснат от купищата проблеми. Как при това положение да намери толкова време и да положи толкова усилия за да прочете всички верни и неверни неща, кото се пишат в изобилие и как да достигне до истината? Тогава на помощ идват псевдо-историци, патриотари, зализани политици, които кратко и ясно обясняват : „Внимание! Подменят историята на нашия изстрадал народ!” „Ясно!” - отговаря нашият съгражданин и е готов да излее гневът си върху посочените с пръс врагове на народа!
  Воден от тези мисли, аз отделих извесно време за да прочета малко повече публикации и достигнах до лично моя версия, която искам да споделя в този форум.
  „Защо Батак е символът на нациналната памет”- пита Мартина Балева –„след като има още над 100 селища с не по-малко на брой и също така зверски избити българи. За да даде обяснение на този въпрос авторката е написала една обширна статия придружена с много аргументи, които аз няма да коментирам. За мен е по-важно да се спра на исказването на проф. Божидар Димитров на 26.04.2007г., направено пред бТВ. Желаейки да разобличи г-жа Балева, като фалшификатор на българската история в контекста той заяви, че в Батак има избити 1900 идентифицирани българи, около 1000 неидентифицирани, 2000 преселени и исчезнали. По това време в още над 100 български селища включително и в Пазарджик има много повече и също така зверски избити българи. Тогава и у мен възникна същия въпрос: „ Защо и тези българи не славим наравно с българите от Батак? Нали и те са загинали за свободата на България!”
  За мен отговорът е ясен! Някой(?) иска да подмени дневния ред на бългаските граждани. Българската държава е обхваната от широкомащабна коруция, престъпност и липса на правораздаване, което вече се забелязва и от Европейските институции. „Обръчът” от фирми ограбва безнаказано държавата и изстисква последните и жизнени сокове. Здравната система е пред разпадане – в болниците липсват медикаменти, лекарства, диагностичната апаратура е напълно амортизирана. За подкупите да не говорим. Тук е съвременния геноцид, не по-малко страшен от този в близката ни история!
  Колко е лесно за добре облечените политици, на които явно не им липсва материално благополучие да застанат пред телевизионните камери с изпъчени гърди и да разобличат фалшификаторите на българската история! А колко е трудно да се разделиш с облагите на властта и да я исползваш за да помогнеш на своя народ да преодолее глада, мизерията, болката и унижението да ровиш в кофите за боклук!
  Иначе, цялата истерия по един не толкова важен проблем много прилича на сценария на известния игрален филм ”Да разлаеш кучетата”! Все пак избори наближават!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK