"Стратегическая матрица Болгарии" *

Днес на България се отрежда едно от централните места в регион, където се извършват сложни процеси на геополитически и геоикономически трансформации на фона на събитията през последното десетилетие, високата активност на радикалните движения и терористичните организации и активната битка на световните сили за контрол над "върха на света", се казва в подготвен за печат анализ на московския Институт за икономически стратегии (www.inesnet.ru) за развитието на България до 2030 г. В него се проследяват българско-руските отношения, като се акцентира върху периодите между двете световни войни и след падането на режима на Тодор Живков.


Особен интерес представляват оценките за развитието на отношенията между двете страни в навечерието на Втората световна война. В стремежа да не си бъркат интересите Германия и СССР се опитват да намерят баланс при разпределението на сферите на интересите си в света: Рибентроп предлага два секретни протокола, а Молотов пет. Авторите на доклада са намерили


петия протокол, който е посветен изцяло на България
В него се посочва: "България географски е разположена в зоната за сигурност на черноморските граници на СССР и подписването на съветско-български договор за взаимопомощ, който при никакво положение няма да засегне вътрешния режим на България, нейния суверенитет и независимост, е "политическа необходимост"


Цитира се и неизвестната в подробности нота на Германия, с която тя обявява война на СССР. Оказва се, че България е спомената 11 пъти в документа като една от причините за войната - нещо, което Сталин няма да забрави, докато се пазари с Чърчил за сметка на балканските народи.


След войната комунистите получават пълен контрол над Отечествения фронт, унищожавайки опозицията, за да наложат "диктатурата на пролетариата под формата на народна демокрация". "Диктатурата на пролетариата" превръща държавата и всички нейни политически органи в инструменти за изпълнение на решенията на комунистическото ръководство. Сляпото следване на модела на Москва води постепенно до редица компромиси с националните интереси, включително до отказ от защита на правата на българите, заселени на територията на СССР, както и на правата на българите в съседните балкански страни. След Втората световна война "българо-съветската дружба" се превръща в съставна част от официалната идеология и политика. Това е период, в който България се възприема като най-близък съюзник на Москва, а


Тодор Живков нееднократно настоява да стане 16-ата република в СССР


По този повод Леонид Брежнев отбелязва: "във връзка с настойчивите молби на Живков да ги приемем за 16-а република, трябва да се внимава, защото Живков е хитър мужик и той ще си постигне своето".


Тази политика обаче носи сериозни икономически дивиденти на България, която е облагодетелствана от кредити, милиони тонове съветски петрол и достъп до оръжейните пазари в Третия свят.


В изследването се отделя доста място на развитието на страната след промените през 1989 г., както и на краха на социалистите при Жан Виденов, чието правителство страда от международна изолация и партийната болест на "енциклопедистите", т.е. на хора без опит, но с комсомолско желание и убеждение в безпогрешността на действията си.


Отношенията с Русия след 1989 г. са твърде сложни


и това се дължи до голяма степен на липсата на ясна балканска стратегия на Кремъл, където трудно преглъщат завоя на братята славяни към Запада. В този период за българите отговорът на въпроса кой ще ни защитава не бе Москва, отбеляза изследването.


В същото време стереотипите в действията на Русия имаха негативни последици върху източната политика на София. Твърде грубите опити да се влияе върху страната в началния период след промените бяха използвани успешно от противниците й, които умело размахваха заплахата от "ръката на Москва", пишат авторите.


Оценявайки мястото на България като член на НАТО и ЕС, в изследването се отбелязва, че тя може да стане важен


партньор на Русия в отношенията с ЕС


Според авторите приемането й в ЕС реално би трябвало да бъде своеобразен "жокер", който решава управлението на България за десетилетие напред, тъй като успешното приключване на европейската интеграция дава шансове на участниците в коалицията да запазят позициите си и на бъдещите избори. В изследването се казва, че за Русия е важно да има един коректен партньор в лицето на България, която заема важно геостратегическо място и по пътя на енергоресурсите от Изтока към Запада. Затова и сигналите от Москва трябва да бъдат по-ясни, а изработването на балканска концепция трябва да даде по-конкретни отговори на балканските страни за политиката й в региона.


Дадени са оценки и за състоянието на българската политическа сцена и противоречията в коалицията, както и основните заплахи за всяка от трите партии в нея:


- за БСП - основно от размиването между лява идеология и дясна политика плюс наличието все още на "енциклопедисти" - за НДСВ - от болестта на болшевиките: лидерът е цар, а другите - царедворци - за ДПС - в прекомерното демонстриране на сила, влизането в ЕС и отрязването на електората й в Турция, появата на ГЕРБ и битката между четирите формации, зад чийто гръб стоят силни икономически групировки.


Сред основните предизвикателства и проблеми пред страната са посочени демографската криза, която може да доведе след 15 години до катастрофалното съотношение българи - роми до 2.5:1 от сегашните 6:1, терористични атаки и неподготвеността на страната за подобни кризи, корупцията, наркотрафикът и организираната престъпност.


*Препечатва се със съкращения от www.netinfo.bg

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bodensee
  *****
  Неутрално

  Ebati ubiistvenata statia. Nemam dumi!

 2. 2 Профил на hrus
  *****
  Любопитно

  Kakwo i e na statiata. Mnogo si a dobra daje.

 3. 3 Профил на Торо
  *****
  Неутрално

  много грешки в правописа Бодензее

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK