МВР заработи на свръхикономичен режим

"Тежка и неопровержима е констатацията, че на седмица става по едно убийство." До този неудобен извод министър Румен Петков стигна сам, принуден от обстоятелствата да направи такова признание през ноември 2005 г. Тогава течеше едва третият месец на кабинета Станишев, а публичните разстрели вече наброяваха девет. Най-вероятно вътрешният министър е броил до десет и се е отказал, защото черният списък до днес се е увеличил в пъти.

МВР заработи на свръхикономичен режим

© Иван Кутузов"Без всякакво колебание всички сили на МВР ще бъдат извадени и хвърлени за сериозни проверки, за много категорична намеса, буквално за обявяване на война на престъпността." Думите са на вътрешния министър Румен Петков, но не бързайте да си мислите, че са казани след вчерашния пореден и втори от този тип разстрели за по-малко от седмица - на президента на футболния клуб "Локомотив"- Пловдив, Александър Тасев. Миналата сряда със седем куршума беше наказан без съд и присъда шефът на общинския съвет в Несебър Димитър Янков


"Няма да търпим безнаказаност от страна на организираната престъпност. Правителството има политическата воля и ще предприеме всички необходими действия, за да пресече тази тенденция, която върви от години, натрупва се и ерозира българската държавност." Декларацията е на министър-председателя Сергей Станишев, но и тя не е изречена след нито едно от убийствата.


"Войната за защита на българската държавност"
беше обявена от двамата след убийството на банкера Емил Кюлев през октомври 2005 г. Оттогава изтече много вода и вече спокойно може да се каже, че е изгубена. Ясно е, че показните убийства, уличните престрелки посред бял ден и нарковойната не бяха сведени до "поносими размери", въпросът е как да се избегне очертаващата се нова ескалация.


"Тежка и неопровержима е констатацията, че на седмица става по едно убийство." До този неудобен извод министър Румен Петков стигна сам, принуден от обстоятелствата да направи такова признание през ноември 2005 г. Тогава течеше едва третият месец на кабинета Станишев, а публичните разстрели вече наброяваха девет. Най-вероятно вътрешният министър е броил до десет и се е отказал, защото черният списък до днес се е увеличил в пъти. Тук трябва да се отбележи, че абсолютно неприемливо е обяснението, че все пак процесът на прочистване в криминалните среди няма как да бъде тотално контролиран - една дузина от всички кървави вендети от началото на това правителството са свързани все с хора от средното ниво на организираната престъпност в наркосектора - серията с криминално проявени лица, след чиито убийства МВР регулярно съобщаваше, че са "познати на органите". Заедно с тях обаче станахме свидетели на по- опасна тенденция, свързана с посегателства над представители не само на едрия частен капитал като банкера Емил Кюлев, но и на държавни институции и на местната власт.


Убита през октомври 2005 г. беше и Шинка Манова, директор на дирекция "Последващ контрол" в Агенция "Митници", кметът на Елин Пелин Янко Янков - през януари тази година, а преди дни - и общинският шеф на Несебър. По тези "показатели" България може да бъде сравнена единствено с Русия, където разстрелите на публични фигури са вече почти обичайни.


Каква е причината кабинетът да е така безнадеждно слаб


срещу организираната престъпност и рисковете за гражданите, свързани с нея (съвсем наскоро при стрелба в центъра на Бургас посред бял ден бяха ранени невинни хора на улицата)? Това управление се радва на стабилно и огромно мнозинство, а БСП, която е начело на властта, неведнъж е показвала афинитета си към реда от едни позабравени години. Постът на вътрешен министър беше поверен на един от най-амбициозните политици на "Позитано" 20 - Румен Петков, който, както е известно, е и заместник на Сергей Станишев в партията и има безусловно влияние в нея. Той получи всичко, което поиска за МВР. Ръководителите на специалните служби и полицейските шефове на регионалните дирекции бяха назначавани още при миналото правителство след консултации с БСП. Мнозинството в парламента одобри предложената от Петков структурна реформа на министерството. Увеличен беше и бюджетът на ведомството, като кабинетът хвърли допълнително няколко десетки милиона за полицейско присъствие по улиците. Нищо от тези неща не промени печалната картина, че нито едно от знаковите убийства - от това на боса на ВИС-2 Георги Илиев през август 2005 до вчерашното на неговия наследник в "Локомотив" Пловдив - не е и няма изгледи да бъде разкрито.


Би било голямо постижение, ако кабинетът успее да замаскира очевидния провал в това отношение. Засега обаче тази задача изглежда непосилна. В публичното пространство се натрупаха цял куп поети и неизпълнени, включително противоречиви ангажименти на това ръководство на МВР:


- Гафът с обществения съвет от стари ченгета, представени като бъдещи архитекти на реформата в сектора, който беше набързо разпуснат


- Преструктурирането на полицейските звена не показа очаквания резултат, а НСБОП беше смачкана


- Въвеждането на агентите под и на прикритие, което започна от предишния министър, още отлежава на ниво "наредба" в Министерския съвет


- Операцията "Респект" след убийството на Кюлев бързо затихна, а дръзките покушения продължиха


- МВР остана също толкова бедно на агентура в подземния свят, колкото и преди


- Продължи и изтичането на важна информация от полицията


- Дознателският апарат не беше укрепен, а ръководството на МВР само би камбаната, че проблемът с качеството на разследванията там е огромен
Разбира се, бяха проведени операции като ареста на братята Маргини и Митьо Очите, на които бихме ръкопляскали искрено, ако все някога се стигне и до осъдителни присъди на базата на предадените от министерството доказателства, защото и това вече се случва рядко. Нивото на професионализма в системата явно толкова е паднало толкова много, че не само мафиотските, но и чисто криминални случаи като убийството на сестрите Белнейски в Пазарджик и това на таксиметровия шофьор в Сливен се оказват непосилни за полицията. Стигна се дотам сливенският кмет да обяви финансова награда за разкриване на убиеца.


Деморализацията в системата


може да се онагледи и с полицейското убийство на Ангел Димитров-Чората, както и смъртта на гъбаря Георги Божанов в резултат на безпричинната стрелба на служители от РПУ - Велинград.


Всичко това обаче на публично равнище се компенсира със стратегия на масиран пиар. Министърът вече се появява единствено на "положителни" събития - можем да го видим как целува усмихнати деца или как прави някакво дарение. Ръководството на това МВР като цяло се радва на благосклонно отношение на останалите държавни институции, каквото не е имало нито едно от предшествениците му. Знаковите убийства при предишното управление например, които също бяха със забележителен брой, бяха определени тогава от лидера на БСП Станишев като "гангстерска война". Тогава и президентът Георги Първанов редовно изразяваше загрижеността си, дори свикваше Съвета за координация на борбата с престъпността. Негови са думите: "Държавата трябва да се нагърби с цялата си мощ срещу организираната престъпност за защита на собствеността, здравето и живота на хората.
Трябва да свием икономическата територия на организираната престъпност и особено на наркобизнеса." Е, знае се, че нравите се сменят с времената и сега авторитетите се вълнуват от други неща. Оставено на спокойствие, МВР премина на изключително икономичен работен режим - само да регистрира времето и мястото на местопрестъплението, както и калибъра на използваното оръжие. А след приемането на страната в Евросъюза дори вече не се налагат и обещания за "масирани проверки на организираните престъпни групи, имотното им състояние и дейността на фирмите им". Няма откъде да дойде сериозен натиск за това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rm
  *****
  Неутрално

  хахаха, Дневник вадят най-яките карикатури

 2. 2 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Липсва му шадравана. А ония се самоубиват...Ми кво?

 3. 3 Профил на del
  *****
  Неутрално

  Лелее, пак война, обявена на престъпноста. Че предишните кога свършиха?

 4. 4 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Румен Петков е представител на подземния свят и като такъв просто няма и астрономически шанс да се справи с него.

  С всяка измината минута този кабинет все повече и повече връща страната към тоталитаризма от 45-та до 90-та година. Вече никой и не смее да се кандидатира за алтернатива на управлението, защото добре вижда какво го чака за опълчване срещу властта.

  Просто жалко е да се гледа отстрани как българите понасят всичко това...

 5. 5 Профил на proidoha
  *****
  Гневно

  мале,мале,ама засто нъамало резултати -ми мвр боса е зоотехник
  -

 6. 6 Профил на Do Bobi
  *****
  Неутрално

  Така е Боби. Не само жалко но и гадно. Добре, че се махнах от Булгаристан, страната на комуноидите, турчилята, циганята и негласуващити български останки.

 7. 7 Профил на f
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Спеакер
  *****
  Неутрално

  защо няма резултати?! Че то се вижда - властта се е срастнала с организирана престъпност - в мафиот намират пропуск на депутат от БСП, Янков мутрата - председател на общински съвет, куп министри хванти в нерегламентирани контакти и съмнения за подкупи. И всичко това са само официални данни. А по неофициални данни? Нема начин, сами сме си избрали престъпници да ни управляват, самите ние сме престъпници. В България не се спазват елементарни закони.

  Но не можем и да очакваме друго от хора, които си изхвърлят боклука през прозореца и убиват за удоволствие по пътищата. африканско племе...

 9. 9 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  Сещам се как Румен Петков се пенявеше в шоуто на Слави след убийството на Кюлев. Положението е смешно, жалко, в крайна сметка страшно.
  Кой 17 години оглавява не само организираната престъпност, но и неорганизираната такава? За стотиците хиляди идиоти има жокер - започва с М и завършва с ВР.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на примирил се с участта си
  *****
  Гневно

  Приемането ни в Европейския съюз не може да измами никой мислещ човек. В БЪЛГАРИЯ цари тотален хаос и анархия! Всичко е сбъркано в тази държава! Престъпниците станаха полицай, а полицайте престъпници, любовницитe - прокурорки и нотариуси, по-големите престъпници - кметове и съдий, а още по-големите - депутати, политици, бизнесмени и банкери. Pезултата e обсебване на властта от сплотени групи измамници с единствена цел измами и крадене на пари по всякакъв начин. Бизнеса по български означава главно безкрайни схеми и далавери! В днешна България растат и процъфтяват единствено гробищата. Изгубили контрола над своят Живот се подготвяме за последния си поход. Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения. Хората са смазани от неуредения и тежък живот, мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото хаотизиране и раздържавяване на и без това мнимата ни държавица. Улични престрелки, скитащи кучета, просяци, прах и мръсотия, нефункциониращо здравеопазване, болести, епидемии, корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи и некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност, липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници... Жалко за прекрасната ни страна, но очевидно НАСЕЛЕНИЕТО НЕ СТАВА ЗА НИЩО, СЛЕД КАТО ДЕБИЛНО ИЗТЪРПЯВА ВСИЧКО

 12. 12 Профил на НАПРЕД В ЕВРОПА
  *****
  Неутрално

  ДА СТРОИМ ЖИВОТА НОВ
  СЪС СТАНИШЕВ И ПЕТКОВ!

 13. 13 Профил на ST
  *****
  Неутрално

  Няма слънце в тази страна, уви...няма

 14. 14 Профил на CV
  *****
  Неутрално

  Каквато и да е БСП, какъвто и който и да е министърът й, никой вече в тая държава не може да контролира Франкенщайна, наречен мафия. Поне не с демократични средства, с извънредни мерки – да. Трябваше да го убият още когато го създадоха, сега само могат да ходят по петите му и да чакат да дойде оня критичен момент, когато както в Италия престъпността ще се канализира от само себе си. Дотогава – да сме здрави и живи.

 15. 15 Профил на CV
  *****
  Неутрално

  Трябваше да направят както сърбите със Земунския клан – едно извънредно положение, петнайсетина булдозера до хотелите на Косьо Самоковеца и другите и това е. Прекалено малка и слаба държавица сме, за да се борим с това, което част от нас създадоха, и което се превърна в идеала на младите за успех в живота.

 16. 16 Профил на Черепа
  *****
  Весело

  И Петков, и Петканов ги контролирам АЗ

 17. 17 Профил на shark
  *****
  Неутрално

  "Всеки народ си заслужава управлението" - Ботев ни е разкрил родната картинка много отдавна. Така че, няма на кого да се сърдим. А и както е тръгнало съвсем скоро ще станем отново турски вилает, стягай се НАРОДЕ. Явно малкото които останахме тука сме най-големите глупаци...

 18. 18 Профил на Време е
  *****
  Неутрално

  Ами май е време за 3-ти път от както Българсктата държава е възтановена след Османското робство да се приеме отново "закон за изтрбление на разбойниците"
  до сега това е правено 2 пъти не съм и мислил че ще се наложи за 3-ти път.
  Но май няма друга алтернатива ?

 19. 19 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Вездесъщият "шестак" и член на централния комитет на Партията Цвятко Цветков наскоро НАГЛО ЗАЯВИ:"Никое сериозно убийство не може да се осъществи и прикрие, без участието на хора от Министерството на вътрешните работи".
  ТОВА Е ЧИСТАТА ИСТИНА !!!!!!!
  Здравейте биволи, да не ви събудих ???

 20. 20 Профил на малко знаеща
  *****
  Неутрално

  верни са посочените в статията причини за безсилието на МВР.Аз обаче не мога да си обясня защо при този глад за качествени дознатели, все още има доста свободни бройки.Конкурсите които МВР провежда са в пъти по-тежки от конкурсите за магистрати. кандитатите първо решават тестове,на които не може да става масово преписване и подсказване, както на писмените изпити за магистрати, после събеседване - устен изпит, много проверки до девето коляно за благонадежност, тежък тест за интелигентност и още по-тежък психотест, на който отпадат доста качествени хора.После се чака с месеци назначението на приетите, въобще конкурсната процедура отнема близо година време.А тези млади колеги, които са минали успешно всички кръгове на ада започват с много по-ниска заплата от младши магистратите и при свърхнатовареност. Техни наблюдаващи прокурори са и вчерашни преназначени следователи , някои завършили незнам къде и стигнали до големите заплати без да знаят що е то дознателски конкурс. И точно тези комплексари скъсват всеки ден нервите на дознателите, които по закон нямат право и да обжалват актовете на прокурорите, дори да са очевадно неграмотни и незаконосъобразни. И нещо друго, което е крайно време МВР да промени. Знаете ли, че има РПУ-та, в които новопостъпилите дознатели си носят домашните компютри и принтери, защото НЯМА СЛУЖЕБНА ТЕХНИКА.Говорят по собстветите си GIM-ми,носят се хартията, индигото за призовките, пишат си призовките, носят си още химикалки, тефтери, телбодове, перфоратори,и всичко, което може да им потрябва работата и за елементарен служебен конфорт, защото МВР няма пари за материална обезпеченост на служителите си.Въпреки това тези млади хора започват с желание и работят, докато не започнат да се подиграват с тях и нервите им не издържат на натоварването. В същото време, всички ние, които плащаме данъци и искаме МВР да ни защитава, виждаме как държавата пилее милиони за луксозни коли и ремонти , командировкии и какво ли още не за раздутия до спукване щат на държавната администрация, а съдебни служители, повечето от които с обикновено средно образование получават много повече от дознателите. Както се вижда, тези абсурди дават и ще дават още по-горчиви плодове, които всички ядем.

 21. 21 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Какво може да се очаква от "държава" в която най-голямото забавление е BigBrother,в която е житейско кредо "Я не сакам я да съм добре,я сакам Вуте да е зле",държава в която едни чикиджий избират други чикиджий да ги управляват и после се сърдят...мога да изброявам до...Имам едно скромно предложение-нека нормалните се отделим(например както иска Берлускони за Северна Италия),да си изберем нормални управляващи,а останалите-останалите да го д...т и да се избиват един друг като им харесва!!!

 22. 22 Профил на CIA
  *****
  Гневно

  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
  ДУМИТЕ КОИТО ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ НАЙ-ПЪЛНО ОПИСВАТ, КАКВО ЗНАЧИ ДА СИ ДОЗНАТЕЛ В МВР, ТЕ НЕ СА МОЙ А НА ДРУГ КОЛЕГА КОЙТО Е ДОЗНАТЕЛ В СТОЛИЧНО РПУ.
  АЗ БЯХ ДОЗНАТЕЛ ДО МАРТ ТАЗИ ГОДИНА В ПРОВИНЦИАЛНО РПУ И МОГА ДА ПОТВЪРДЯ ДУМИТЕ НА 100000000% НЕКА НЕ НИ РАЗБИРАТЕ ПОГРЕШНО НИЕ НЕ ХЛЕНЧИМ И НЕ СЕ ОПЛАКВАМЕ А ИСКАМЕ ДА ВИ ДАДЕМ РЕАЛНА ПРЕДСТАВА ЗА ТОВА КАК СЕ РАЗСЛЕДВА В МВР, АБЕ ВЪОБщЕ КАК СЕ РАБОТИ В ТАЯ НЕНОРМАЛНА СИСТЕМА!

  Съвет към колегите които искат да станат дознатели):
  1. Приготжете се да си купите компютър и принтер, защото никой няма да ви даде. Ако не искате да си купувате ще ви дадат пишешта машина от Втората световна Война;
  2. Щ трябва да си купувате и хартията-най удачно е да си купувате на кашонче. Мога да ви дам тел. на фирма която я доставя на място за около 25 лева
  3. Ако ви се развали компа ще трябва или сами да си го пражите или да си платите на някой;
  4. да не забравите кламери телбот машинки лепило и т.н
  5. за да се справя един дознател с работата си без да му се възлагат дела с обществена значимост трябва да работи по не повече от 15 дела. повечето от нас имат над 30 от които поне 5 са от обществена значимост.
  6. Освен че е пренатоварен с дела дознателят почти всеки ден препуска като кон из София за да си докладва дознанията на наблюдаващия прокурор. И така или докладваш редовно и не ти остава време да пишеш прозовки и да разпитваш свидетели или работиш по дела но накрая пак сртокът ти изтича, а не си направил привличане.....а не могат да се извършват действия по разследване извън срока................абе един омагьосан кръг.
  Никога не смогваш да си свършиш ртаботата качествено, нервираш всеки ден. напрежението и темпото, с което трябва да работиш те смазва тотално. накрая даже не си физически уморен а психически от притеснение за сроковете за указанията и как нямаш време , нощно време се будиш и правиш планове за следващия ден кое по напред да свършиш и накрая се демотивираш до такава степен че започва да не ти пука. Купчината с дознания става все по-голяма, желанието за работа все по малко и като капак на всичко шефа ти вика, в деловодството на прокуратурата те правят на маймуна. Тъкмо си се отървал от шефа , отивайки на доклад и прокирора започва да ти вика и да те унижава най безцеремонно все едно си нищожество.
  И знаете ли кое е най жалкото в цялата тази ситуация..?......работата като професия е наистина хубава, за млади хора амбициозни хора, НО така както се работи в момента е повече от абсурдна. Аз съм на 25 г и вече имам проблеми с кръвното, оказа се че повечето ми колеги са така.....
  А въпроса с отпуските седи така: няма проблем да те пуснат само, че преди да излезнеш отпуска не спират да ти рапределят дознайния и така за да излезнесх в отпуска поне 3 седмици преди това работиш всеки ден до към 20.00 идваш и събота и неделя, докато разкараш една значителна част от дознаията. След това си в отпуска и като се върнеш отоново имаш един куп дознания и отново трябва да работиш и почивните дни. Е то по добре да не излизаш отпуска!А аз се чувствам виновна че няколко съботи не съм ходиал на работа!!!
  Темата е безкрайно дълга. Та колеги ако обичате живота и здравето сега не е най подходящия момент да ставате дознатели. Жалко за хубавата професия.

  ПС: заплатата е около 500 лева и не забравяйте, че носите отоговорността на "Водещ разследването"

 23. 23 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Сигурно всичко по-долу написано е вярно, без съмнение. Само се питам при тоя зор и тия ниски заплати защо толкова народ се натискат да са катаджии, дознатели, следователи, прокурори, съдии и т.н.? И как с тия заплати карат скъпи коли и живеят в палати? И притежават по 3-4 жилища?

 24. 24 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Когато Мойсей ги е връткал ония в пустинята едно време 40 години и те накрая го попитали нямали да излизат най-накрая,той им отговорил"Ще излезете когато измрат тези родени в робство".Докато соцмисленето не изчезне-НЯМА ДА ИМАМЕ НОРМАЛНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!До тогава ще сме едн гнила паплач от индивиди в която всеки гледа да преебе другия,в която цурвулите си хвърлят боклука през прозореца и после реват,че има криза с боклука,да крадне,да се скатае от работа,да те накара да се чустваш,че си му длъжен-когато цял живот си помагал.За това са създадени такива неработещи институций като следствието(въпреки усилията на хората който работят в тях)-нима не сте чували "Крадеца вика дръжте крадеца!"

 25. 25 Профил на A.T.
  *****
  Неутрално

  momchile, zashto taka govorish? ta horata koito sa rodeni ili izrastnali po vremeto na komunizma, t.e. po vuzrastnite sa nai svestnite v taja drzava, imat nai-mnogo moral, mladite sa tezi koito nito edna kniga ne sa procheli i ne znajat da razlichat bivol ot vol.
  az po skoro bih vi privetstval: dobre doshli v kapitalizma (ama v toja divija kakto sme si go zelali)

 26. 26 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Това не е капитализъм-ситуация в която се перат червени пари,в която договори се получавт под масата,в която дебеловрати "бизнесмени" са разстерлвани почти всеки ден-нима това е бизнес или капитализъм?!А относно хората с "морал" и йивели и работили преди 10.11.89 ще цитирам А.Кларк в одисея 2001" Тези инстинкти бяха служили добре на неговите предци през периодите на
  топли дъждове и на голямо плодородие, когато храна се срещаше навсякъде.
  Сега времената се бяха променили и наследената мъдрост от миналото се бе
  превърнала в глупост. Хората-маймуни трябваше да се приспособят. Иначе
  трябваше да умрат също като гигантските животни, измрели дълго преди тях,
  чиито кости лежаха запечатани във варовиковите хълмове."Книгата е писана през 1968 година>Нямам нищо против никого,но животът продължава...

 27. 27 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Кой и по какви данни нарече смъртта на Ангел Димитров - Чората - "Полицейско бийство"?!? Или някой е решил да емонстрира партийната си власт, сила и контакти, за а има поне нещо разкрито в МВР и в същото време да се отстранят няои "пречещи на схемите" служители??

 28. 28 Профил на Идеалист
  *****
  Неутрално

  Те братчедите са от двете страни на уравнението ... от едната страна Румен пази гръбчето на ония от "престъпната". Да са ни живи и здрави да се избият до крак самички, очаквам скоро и по министри да почнат да пушкат, тогава ще ми е любопитна реакцията им.

 29. 29 Профил на g
  *****
  Неутрално

  Bqgaite ot Bulgaria, tazi gadna komunisticheska kochina.

 30. 30 Профил на A.T.
  *****
  Неутрално

  za kapitalizma moze na teorija da e spravedliva sistema, no taka ili inache nikude ne s eprilga bez podkupi i bezzakonie (naprimer amerikancitze sega sa donjakude zakonova drzava ama zakonite ne sa vazali kato e bilo robstvoto i sa trepali indiancite) a i to si e chist kapitalizm i biznes da izsechesh planinite i da zastroish plaza. parite rastat, ama nashte vnuci kvo she dishat i pjat (ne stava duma za jadene). a. clarke hubav citat, no se pak trjabva da znaesh che baba mi i djado mi sa imali po malko da jadat ot men kato maluk da ne govorim topla voda i tok. i za povecheto hora vazi che imat po malko pritesnenie za nasushtnija otkolkoto predi 70 godini, to ne che togava sa bili doblestni bulgarite. dostatuchno e da prochetem aleko ili zahari stojanov i she vidim che vsushnost istorijata mai se povtarja
  ne iskam da sporja steb shtot sigurno i dvamata sme na edno mnenie v kraina smetka kakto povecheto razbrani hora
  aide i umnata

 31. 31 Профил на Мюнхен
  *****
  Неутрално

  А.Т. да бега при Кастро или при Ким Чен Ир, както аз се изнесох при Меркел и ще си постигне душевното равновесие. А в БГ трябва да останат само хората на които им е добре да вегетират в подобна среда. Някой би ме апострофирал: какъв патриот съм, щом говоря така? Ами, не знам! Патриотизъм - патриотизъм, ама не мазохизъм, бе драги зрители! И Асан е хора!

 32. 32 Профил на от № 20
  *****
  Неутрално

  Оказва се, че описаното от № 22 за столично РПУ е същото, което става и в провинциалните РПУ, за които аз зная. Язък за тези млади хора, от които държавата има нужда, които не са завършили мижави факултетчета, подготвени са много добре, имат хъс за работа, искат да се докажат, а държавата прави всичко възможно да ги откаже! А къде да работят такива юристи? Познавам такива, които ходят с години по конкурси, наближават 30-те или повече, още ги издържат родителите им, още нищо не са придобили / имоти и т.н./ и не са имали време да се омърсят!Не е прав № 23 като слага и тях в кюпа на корумпираните.
  Дъщеря ми скоро почна като дознател, мечтаеше да работи в разследването, има отлични оценки в престижна диплома по наказателноправни науки,беше енергична, с чувство за хумор, а сега се връща като попарена от работа. Не е ли време някой да потърси отговорност на Румен Петков за такова " укрепване на дознателския апарат"!

 33. 33 Профил на от № 20
  *****
  Неутрално

  Оказва се, че описаното от № 22 за столично РПУ е същото, което става и в провинциалните РПУ, за които аз зная. Язък за тези млади хора, от които държавата има нужда, които не са завършили мижави факултетчета, подготвени са много добре, имат хъс за работа, искат да се докажат, а държавата прави всичко възможно да ги откаже! А къде да работят такива юристи? Познавам такива, които ходят с години по конкурси, наближават 30-те или повече, още ги издържат родителите им, още нищо не са придобили / имоти и т.н./ и не са имали време да се омърсят!Не е прав № 23 като слага и тях в кюпа на корумпираните.
  Дъщеря ми скоро почна като дознател, мечтаеше да работи в разследването, има отлични оценки в престижна диплома по наказателноправни науки,беше енергична, с чувство за хумор, а сега се връща като попарена от работа. Не е ли време някой да потърси отговорност на Румен Петков за такова " укрепване на дознателския апарат"!

 34. 34 Профил на I.N.
  *****
  Неутрално

  Най-голямото достижение на капитализма е организираната престъпност.Не е възможно в рамките на съществуващата система този проблем да бъде разрешен.Впрочем свидетели сме,че и в световен мащаб проблема е неразрешим.Дори най-развитата капиталистическа страна в света не може да се справи с него.Камо ли ние да направим нещо в тази насока.

 35. 35 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Ура-а-а-а! Броят на богатите вдовици стремително нараства!

 36. 36 Профил на a.t.
  *****
  Неутрално

  ti ot munchen mnogo znaesh kude sum a inache na fidel komunizma mu e takuv kakuvto ni e na nas kapitalizma - krivorazbran, a inache az i kapitalizm i komunizm hich ne ponasjam

 37. 37 Профил на a.t.
  *****
  Неутрално

  ti ot munchen mnogo znaesh kude sum a inache na fidel komunizma mu e takuv kakuvto ni e na nas kapitalizma - krivorazbran, a inache az i kapitalizm i komunizm hich ne ponasjam

 38. 38 Профил на Момчил
  *****
  Неутрално

  Не искам да споря с I.N. но в Германия има осъдени мениджъри от Сименс...Пък и според него когато останалите са лайна-по-добре да се откажем да се борим с тях:когато в магазина те правят на идиот и пак ходиш да пазаруваш там,когато ти го слагат и ти се усмихваш,когато мутрите(визирайки държавната администрация) те крадат и ти им даваш ,когато ти го слагат и ти се усмихваш,ТОГАВА ТИ СИ БЪЛГАРИН -във всяка нормална държава този продавач(или политик или някакъв друг цървул)УТРЕ ЩЕ СИ ОТИДЕ-САМО ТУК НЕ!!!Аз за добро или лошо все още съм тук,тъй като гледам майка и баба-който са инвалиди 1-ва група(не искам да говоря относно цялата бюрократщина с тях),но...и аз мисля да живея нормален живот-и то по-далеко от тази ненормална "държава" в която хората коментират само футбол(не,че имам нещо против),политика и секс и в края на крайщата нито едно от тези три неща не върви!!!

 39. 39 Профил на Мюнхен
  *****
  Неутрално

  В Германия има осъдени мениджъри и от Сименс и от Фолксваген и от партийните среди. Корупция има, но хвърчат и глави. Тук освен това има социалистически капитализъм, за сведение на А.Т. и това хич не е лошо. Икономиката бумти, безработицата пада, управлява голяма дясно-лява коалиция, която за изненада на доста анализатори се справя добре, но какво да сравняваме този колос с балканската ни държавица...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK