Замазването не върши работа

От делото "Гоце" не липсват страници, а Георги Първанов е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС единствено в качеството си на редактор на част от книгата "Габеро" на Методи Димов, обяви в четвъртък комисията по разкриване на принадлежност към бившата Държавна сигурност. Официалният характер на съобщението заедно с липсата на подобни резолюции за другите лица, за които е установена обвързаност със структурите на бившата ДС, явно трябва да се възприеме като пълно изясняване на въпросителните и съмненията, които останаха да витаят около прословутата президентска папка. Съобщението на комисията трябва да изиграе ролята на онова изясняване, за което пледира в интервюто си пред "24 часа" самият ген. Кирчо Киров ден по-рано: "... да бъде изяснено, тоест да бъде казано еднозначно, безкомпромисно, без увъртане и интерпретации, които не правят чест нито на ваши колеги в медиите, нито нито на мои бивши колеги", заявява директорът на НРС.


Уви, дори и правителството да приеме постановление по случая, това може да предизвика само обратен ефект. Защото фактът е, че си остава кълбото от логически противоречия, с които е обраснал целият случай покрай опитите да бъде изкарано Първо главно от новите началници на НРС като оазис на истината и чистотата. Опити, които досега дадоха жалък резултат, дори и при куртоазното публично спестяване на най-съществените въпроси.


Остават да висят въпроси без отговор от най-елементарен порядък, като например защо е трябвало да ставаш сътрудник на Първо главно, за да редактираш (в други съобщени варианти - рецензираш, пишеш предговор) нечия книга. И къде в края на краищата е тази рецензия или статията за македонския патриотичен вестник в Канада, както и информацията за конгреса по балканистика, за които оперативният работник твърди в папката, че са били поръчани и написани? Лошо ли е да ги прочетем? Ще разсее ли директорът на НРС и мъглата около датата на свалянето на папката "Гоце" в архива, която се сгъсти до пълно затъмнение след последното твърдение на комисията, че това е станало на историческата дата 4 февруари 1997?
Последното съобщение на комисията за датата направо убива надеждите на ген. Киров и компания, че всичко вече е веднъж завинаги изяснено. Да припомним: от документите в папката, които бяха публикувани, се вижда, че първото предложение за сваляне в архив е с дата 14 юли 1993 г. Явно това не е станало, тъй като три години по-късно, на 26 март 1996, е изготвен протокол, с който оперативният работник Цветков предава делото на полк. Росен Дерменджиев, началник на 8-и отдел на НРС. И докато неизкушеният се мъчи да се оправи в тази бъркотия, в срдяа комисията обяви, че папката "Гоце" всъщност била свалена в архив чак на 4 февруари 1997. Когато, да припомним, Николай Добрев връщаше мандата за съставяне на правителство сред буря от митинги и демонстрации.


Докато не бъде обяснено с поне минимална доза убедителност защо една папка се е размотавала не там, където й е било мястото, тоест в архива (щом като сътрудникът към оня момент не е бил вече де факто сътрудник, нали така), аз съм в правото си да се съмнявам. И съмненията са ми за днешната състоятелност на спецслужбите и в частност НРС, която и без това достатъчно петна си е сложила (спомнете си за доказаните от правосъдието лъжи на бившия й директор, и то генерал, през 1992 г. по делото "Георги Марков" и самоубийството на началника на архива през 2006). Много близо до ума е, че папката е тръгнала за архива чак на 4 февруари 1997, защото смяната на властта е принудила началниците на НРС да прочистят касите си. А дотогава?


Впрочем ген. Киров си противоречи: той хем държи на реномето на НРС, хем обяснява противоречията с "небрежността и субективните виждания" на оперативния работник. Заслужава ли доверие такава служба?

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВАСИЛ
  *****
  Неутрално

  ПАРОДИЯ ЗА МАЙМУНИ И НАИВНИЦИ.

 2. 2 Профил на Росен Славов
  *****
  Неутрално

  Въпросите са много правилни.Поздравления г-жа Владимирова.За съжеление остават в много малко глави и мисли.

 3. 3 Профил на Огорчен
  *****
  Неутрално

  Написано е изключително прецизно. А липсват коментари. Това означава че онези заметоха работата и е оставена на самозабвение. Къде е българското общество? Къде е опозицията?

 4. 4 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Защо никой журналист не посмя да за даде въпроса "Гордеете ли се, че сте бил сътрудник на ДС?" на Първанов. Ако отговорът е "да", защо го е крил? Ако отговорът е "не" - от какво точно се срамува?

 5. 5 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Първо главно управление на ДС е външно разузнаване (негов приемник е Националната разузнавателна служба). Има ли друг случай в историята на тази служба, в който за да се напише рецензия за книга да е било необходимо да се стане сътрудник?

 6. 6 Профил на иоеа
  *****
  Неутрално

  В цялата тази история е ясно само едно:
  Гоце е човек без всякакъв морал. Нито човешки, нито политически.
  Ако беше поне малко нормален човек, никога нямаше да има доблестта да се кандидатира за какъвто и да е било пост не само в инфантилната му партия, но и в държавата.
  Той е един обикновен лицемер, изпълнител и разбира се, предател.

 7. 7 Профил на minuva4
  *****
  Неутрално

  #3, Сдружение поиска от парламента да започне отстраняване на Първанов
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=130839

 8. 8 Профил на Огнян Чипев
  *****
  Неутрално

  Днес, 06.08.2007, граждански инициативи "Справедливост" и "Асоциация - Анна Политковская" проведоха на площад Независимост (до бившия Партиен дом) мирен протест - мълчаливо бдение и стартираха набирането на подписка с искане за оставка на Президента Първанов. Протестите на открито на гражданските организации ще продължат следващия понеделник - 13.08.2007 / 17:30 часа, на същото място. Вярваме да има достатъчно много граждани в България, които не желаят Президент, който лъже.

 9. 9 Профил на RR
  *****
  Разстроено

  За господата и госпожите, не знам.
  Аз на бивши (а не са ли и настоящи?!)агенти от ДС не вярвам.
  Те са обучени да вербуват и манипулират, карали са семинари,
  училища и школи за тази цел.
  Благодаря за изслушването.

 10. 10 Профил на zuek
  *****
  Гневно

  Парванов е национален предател в дългосрочен аспект

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK