За патриотизма, популизма и един човешки живот

За патриотизма, популизма и един човешки живот


Струва ми се, че ненавистта е изпълнена


със страдания за този, който я изпитва.


Монтескьо, http://bg.wikiquote.org/wiki/Монтескьо

Смрадлив циганин.


Марш от тук бе, мангал мръсен.


Циганите на сапун.


Цигански му работи.


Изроди.Чували сте тези фрази. Много пъти. Навсякъде.


Днес трябва да прибавим към това смъртта на едно 17-годишно момче, което беше пребито без причина, без да е предизвикало някого, докато яде сладолед. Циганин. Не го познавам, не знам кой е, нямам представа как изглежда.


Не можах да науча нищо в новините за него, за новините той не е важен. Мачът с Уелс е важната новина. Но все пак мисля за него и знам, че някой го е носил на ръце, когато е бил малък, така както аз носех сина си и както нося сега дъщеря си. Някой му се е радвал. Завивал го е, хранил го е. Нищо, че е циганин.


Странна работа. Аз съм доста светъл антропологичен тип. Християнин. Относително грамотен и приемливо глобализиран. От така наречените българи. Стар род със славна история. Завладявал, подчинявал, градил и създавал. Да, но това е минало. Далечно минало, което няма да се върне. Кръвта на това 17-годишно дете не позволява настоящето да бъде друго.


Срамна работа. Унизителна. Този път не за циганите. За българите.


Президентът не отиде в Самоков. Бойко Борисов - също. Няма да отиде и Волен Сидеров. Няма политическа печалба, има само мъка и омраза.


А за такава криза трябва да си лидер, не обикновен балкански популист.


Нека да поговорим за популизма.


"Феноменът популизъм за разлика от старомодния патриотизъм е неотделим от мита за народа", твърди американският политолог Джон Лукач. Именно затова популизмът е народностен и търси оправданието си в идентификацията с примитивните параметри на етническата общност, а патриотизмът може да съществува и извън емоциите и динамиката на общността.


Тези различия имат и културни параметри - напълно е възможно патриотът да бъде и космополит (дори това е много често явление). Но популистът не може да бъде космополит - той неизбежно търси оправдание за политическото си кредо в национализма и е враг на глобализацията.


Дълбоките различия между популизма и патриотизма по същество определят и два политически типа поведение - онова, което е основано на йерархията и нетърпимостта, и другото, което е основано върху толерантността и равнопоставеността. В този смисъл популизмът често може да потърси и основания и в расизма за разлика от патриотизма. Етническото различие е най-същественото за привържениците на популистките каузи.


От тези съществени различия следва и най-същественото и важно различие - популистите никога не могат да бъдат открити в либерални или консервативни партии. Тяхното място и естествена политическа идентификация са левите и радикални партии. Дори и привърженик на профашистки или пронацистки партии, популистът не може да бъде определен в политическото си кредо като десен - първо, защото тези партии са леви, и второ, защото техните привърженици държат на разделението по етнически, верски или расов принцип.


Популистите имат свои тотеми - обикновено дълбоко атавистични и племенни символи, които стоят на границата на здравия разум с безумието си. Техните символи често са езически - чужди на християнството, но задължително свързани с древността - сякаш основанията за модерно политическо се намират в античната или предантичната цивилизации. Някъде там, преди Спасителя и любовта към ближния.


Съществува и друга разлика между патриотите и популистите. Първите твърдят, че обичат собствения си народ и изграждат политическото си послание върху тази емоция.


Популистите мразят различните от собствения си народ


(но непрекъснато подчертават неговият единен етнически произход) и създават политическата си платформа изцяло основана върху тази омраза. Това не значи, че популистите не са в състояние да обичат родината си. Но символите на тази любов често нямат нищо общо с родината - те или се отнасят към времето, когато тя не е съществувала в сегашната си цивилизационна рамка, или са толкова откъснати от традициите, че приличат на екзотична приумица, граничеща с гротеската.


Впрочем любовта има малко общо с популистите - залагайки на националистическата кауза, те се обръщат към дълбоко егоцентрични ценности, които трудно могат да бъдат описани с критериите на любовта - тя е споделяне на обич с другия. Нещо, което националистите не могат да изпитват.


От национализма до насилието върху Другия крачката е само една. И тя се прави лесно и винаги без много мисъл. Така стана в бивша Югославия, Руанда, Чечения, Ирак. Обществото ни е болно и неспособно да поеме натиска на притискащия го да се модернизира свободен свят - същия този свят, който ни прие с пълното съзнание за нашата неподготвеност да се присъединим към него, затваряйки си очите за лъжите, измамите, корупцията и арогантността ни.


Време е да се лекуваме, това не е срамно, нито трудно


Време е да станем такива каквито сме били - добри, толерантни, весели, умни, находчиви и добронамерено иронични. Бъдещето го изисква. Омразата е уморителна, изтощителна и винаги завършва с много страдание за всички.


Когато писах този текст, не можах да разбера името на мъртвото момче. По-късно разбрах, че се казва Аспарух. Може би президентът ще отиде на погребението му - като знак, че се нуждаем от спешно лечение. Може би ще се намери българин, който да прегърне майка му. Всички имаме нужда от това.


* Авторът е собственик на консултантска компания, която предлага услуги за предотвратяване на възможности за възникване на лоши бизнес практики: корупция, нарушаване на правилата на свободна вътрешна конкуренция, осигуряване на защита от корпоративни и криминални групи за натиск за придобиване на нерегламентирани облаги. Основател е на фондация "Референдум.бг", чиято дейност е свързана със защитата на конституционните права на гражданите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Spiegel
  *****
  Неутрално

  това момче е било родено точно около 1989 година. символизъм или не, само един прост, злобен и беден народ може да стигне до тук - да изфабрикува етнически конфликти от първосигнален тип. кой и защо го докара до тук - ами самия той сам се докара до това дередже. Жалко че никой не може да го измъкне - бог високо, Америка дълеко....остава само едно - смърт предизвестена от злоба, злоба към живота и злоба към това което различава хора от животни.

  Срам за България 2007

 2. 2 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Чудесен цитат на Монтескьо, чудесна статия! Българското общество е болно от разделението българи / цигани. Много сериозен проблем.

 3. 3 Профил на хуту - тутси
  *****
  Неутрално

  В Руанда избитите 800 000 тутси тежат на съвестта на миротворците от ООН и на бездействието на позорно избягалите белгийски умиротворители.
  Каква аналогия м/у ООН и нашето правителство и между умиротворителите и нашето МВР.
  Моли се да не се окажеш тутси. И за капак накрая за жертви на геноцид бяха обявени хуту.Ерго:Липсата на държава,власт и ред и наличието вместо това на добри,весели, умни, находчеви и т.н.бездействащи проповедници са понякога лоша комбинация.
  Апропо,в българия всички са индоевропейци, така че няма как да се делят по расов признак.

 4. 4 Профил на Само когато бият цигани има
  *****
  Неутрално

  етнически конфликт.Винаги те са представяни за жертва.А колко българи са бити и убити от тях?Тогава въобще не се споменават,сякаш техният живот нищо не струва.Това мазнене и превръщане на циганите в жертви на всяка цена,нищо добро няма да доведе.

 5. 5 Профил на добра статия
  *****
  Неутрално

  Автора е направил много точен анализ на Атака без да е цитирал това име. Дали ще се познаят атакистите или е много над техните умствени способности.

 6. 6 Профил на Pomislete malko
  *****
  Неутрално

  Помислете малко ... няма нищо на този свят без причина и случайно!
  Дали 17 годишното момче плаща свои или чужди грехове (Майка, Баща, Братя, Сестри) няма значение ... Всичко се връща на този и онзи свят ...
  А по отношение на това кои етнос как си отглежда децата, какви чувства, мечти, условия и т.н. им осигурява/предоставя - тук е разликата между етносите и тяхното израстване като хора, нация или племе. Така както автора са го отгледали, се съмнявам, че има дори и едно ромско/циганско дете ... В семейната им йерархия детето има съвсем друго място, цел и от там бъдеще ... това е жалкото .. и това трябва да осъзнае всеки един от нас, особено ромите ... а те Дневник не четат, форуми още по малко ... компютрите който крадат ги продават, не ги използват!

 7. 7 Профил на .
  *****
  Неутрално

  "Българското общество е болно от разделението българи / цигани."

  Това не е болеста, това е симптом.
  Българското общество е болно от тотална липса на толерантност. И от липса на ред.

 8. 8 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Помислете малко, какво разбираш под мисъл бе шизофреник нещастен, това съзнанието ти да прескача като съдрана плоча не е мисъл, още повече да пребиеш някого защото си мислиш че можеш да мислиш, стани градинар или нещо такова, явно трябва да си далеч от хората за да си почиваш.

 9. 9 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Ако се започне да се свири на тънката струна, то снощи имаше трагедия с пребито от циганки момиче в Овча Купел... Конкретни примери много. Някои в подкрепа на авторовата теза, други не.

  Авторе: истина е, че има много популизъм. Че разни малоумници като атакаджиите или откачалките на т.нар. "Расате" търсят повод, за да си излеят комплексите.

  Само че това съвсем не е цялата истина. Ако си обективен изследовател на истината (а ти не си) и си достатъчно наблюдателен и не живееш под похлупак, трябва да отбележиш колосалния проблем с циганите. Проблем, породен от самите цигани, от нежеланието им да са част от обществото. Както казах, конкретни примери има много и човек може да намери пример в подкрепа на всяка позиция. Общата тенденция обаче е важното нещо. Не конкретни примери, а статистика. И там левичаро-либералната теза, че циганите са жертви на несправедливо отношение, издъхва. В КОНКРЕТНИЯ пример със 17 годишното момче-циганче от Самоков си прав, че е жертва. Но общата тенденция, правилото, е точно обратното.

 10. 10 Профил на Георги Д.
  *****
  Неутрално

  Трима циганина преди две години стояха над мен, бяха с ножове, биеха ме с юмруци. След като им дадох парите си, продължиха да ме бият, защото не бяха сигурни, че съм им дал всичките. Постоянно си подхвърляха: "Дай да го убия, дай да го убия, бе...". Всичко това ставаше в къщата ми. Не бях ги канил там. Известно време след като си заминаха, им бях благодарен, че не ме убиха. Трябваше да минат дни преди да започна да ги мразя - всичките, защото тримата конкретни не ми казаха имената си. Сега, когато изляза на двора по тъмно, вземам нож, за да съм готов да ги посрещна, ако дебнат там. Искам възмездие. Но няма как да го получа - не знам кои са. Затова искам възмездие от всички цигани. Да ги затворят, да ги заточат, да ги избият. Няма значение как, но само да изчезнат.
  Физическата болка и взетите пари могат лесно да се забравят и простят, но не и унижението. Така че, нямам намерение да ги смятам за хора. Смятам да правя всичко, което мога, в тяхна вреда, поне докато не получа необходимото удовлетворение.

 11. 11 Профил на Kryptonite
  *****
  Неутрално


  Из "Тинтявата"-Валери Петров
  ....но спирачките натиснал вече
  порива ми изведнъж пресече
  лоша мисъл: от таблото вчера
  някой ми свали електромера,
  завчера един ме нагруби -
  откъде да зная, може би
  да е именно от тях и тоя?...
  И не спрях, и гледах до завоя
  стария човек да се смалява.
  А държеше китка от тинтява
  и навярно беше не от тия,
  дето ще ти сторят мръсотия.
  И си казах, леко огорчен:
  - Утре ще си спомни той за мен
  как съм го отминал и на други
  ще откаже своите услуги,
  и така нататък до безкрая...
  Дребен случай, но след него зная
  как и ние, меките, учтивите
  ставаме от грубите и дивите,
  ставаме железни, нелюбезни
  със беззвездни във душата бездни.
  Хора на доброто не умирайте!
  Първите си пориви не спирайте!
  Още сме едни във други сплетени!
  Още е тинтявата в ръцете ни!

 12. 12 Профил на aidede
  *****
  Неутрално

  Писна ми да бъда толерантен. Преди бях повече. Бях по отворен спрямо тях, бях по склонен на евентуално уважение. Сега не съм и има защо. За да те уважават другите трябва сам да се уважаваш, а те на това не са способни. За тях няма авторитети, за тях всичко е позволено, те могат само да искат и никога да дават. На тях всички са им длъжни, всички са им виновни. Нещо като Топлофикация - излишно бреме. България не им харесва. Българите не им харесват. Ами да си ходят в Индия. Ние ще им платим билетите. Не че няма изключения, но те са само това изключения които мога да третирам като българи. Разказвали са ми как е било по комунизъм - патрулки в циганските махали, всяка вечер, профилактичен бой на по отявлените, вечерен час. Някой ще ми каже че съм фашист, антихуманист. Не, просто искам нещо което работи. Малко по твърда ръка за да разберат и те, че на тоя свят няма безплатен обяд, че всичко трябва първо да си го изработят и после да го получат. Само с искане не може. Никакъв не съм им че да им плащам тока, да им строя къщи, да им давам помощи и за благодарност да ме мразят. В Италия са ги подредили подобаващо - без право на глас, без местожителство; щом не плащаш данъци нямаш права. За България към горното предлагам и химическа кастрация: ако през последните n години, след първото дете не си плащал данъци - кастрация - щом не можеш да си гледаш децата няма да ги правиш. Това че 4 броя щъкат голи и боси и уж нямало какво да ядат не е мой проблем. Ако беше 1 а не 4 се щеше да се намери за него. Не съм длъжен да гледам чужди деца които като порастнат от благодарност да ми създават проблеми, пак повтарям.

 13. 13 Профил на aidede
  *****
  Неутрално

  И една случка за доказателство:
  "
  - Бате, гладни сме, дай да ядем. Ша даваш ли, бате. Бате дай.
  - Давам батювота, 10 лева давам да ми прекопаеш градината(един човекоден работа).
  Искаш ли?
  - Бате дай да ядем, бе бате.
  - Нали ти давам: работи и яж.
  - Йиии, много малко даваш. Как ша ти работим цял ден за 10 лева. Аз за тез пари не работим.
  - Нали беше гладен?
  - Гладен съм бе, децата гладни, ама няма ти работим.
  - Щом не искаш да работиш тогава не ми се оплаквай.
  "

  Айде нека някой интелигентен циганин ми отговори, кое точно да ви уважавам?

 14. 14 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Защо никой не обръща внимание на факта как провокатора Цветелин Кънчев винаги се появява на мястото на конфликта. Той е човекът който се заиграва с изкуствено подклаждане на междуетническите конфликти.

 15. 15 Профил на belfastki
  *****
  Разстроено

  Tziganite sa ogledalo na balgarite.Ako ima red,zakonnost i kultura sred balgarite,tova shte vidim i pri tziganite.Zasega obache balgarite sme po-golemi tzigani ot tziganite.

 16. 16 Профил на българин
  *****
  Разстроено

  Познавам цигани, повечето са съвсем нормални и работливи хора, никой нищо лошо не ми е сторил, напротив - за всичко можеш да разчиташ на тях. Българите са много по-долни, защото имат освен своите черни овци помежду си, и власт, която ги прави неуязвими за насилието над по-слабите. Мир за душата на това момче - сигурно си е мечтал да отиде в чужбина, може би дори в София да отиде е искал, да си купи кола, да си вдигне къща. А някакви надрусани озлобени българи просто са го убили. Ужасно е.

 17. 17 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  Уважавам благородния порив на автора, но мисълта е доста объркана, неточна и малко сълзливо-либерална. "Популизмът" може и да не търси оправдание в националзима /това се отнася само до национал-популизма/ -популизмът е разделяне на обществото на политически елит и маси, където "те",възмутителните и вредни типове,са елитът, а "ние" сме народа, масите. Не е разкола "Цигани-българи" основен за България днес. Основният проблем е невижданото, епохално ограабване на България от една всевластна олигархия, която умело манипулира, насъсква и замогтва главите на повечето хора. От това плюс бедността и оправданата злоба на измамения, прецакани натирен българин, се подсилва и конфликта с Циганията. Но да не си затваряме очите - има доста цигани, които са достойни, но има и сериозен куултурен/цивилизационен/ проблем - наистина става дума за "Сблъсък нацивилизации" и се искат новаторски решения да се преодолеят напреженията.

 18. 18 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  И последно - стига с това "етнически" конфликт, "етническа" дискриминация и пр. Циганите НЕ СА ЕТНОС,не са народ. Народът е общност, притежаваща поне някои от: общ език, обща територия, обща икономика, обща религия и култура, общи исторически спомени и митове, най-важно общо етническо самосъзнание.Няма народ без нито едно от това - а слаят с циганите е точно такъв.Езици - български,влашки, турски ромски, религии - праволславна, протестантска, ислям, други..., общи митове - няма и т.н. Това е особена СОЦИАЛНА ПРОСЛОЙКА. Нима кърджалиите някога или пък казаците са били етноси? Не, разбира се. Социални групи. Не е обидно. Не е обидно да си "казак", например,а етнически руснак. Проблемът при тази социална прослойка е,че традиционно се е специализирала в оцеляване чрез дейности, които мнозина намират за "паразитиране": просене, крадене, обработка на сметта, забавления на ръба на позволеното от закона и морала/хазарт, проституция,баламосване с карти/...но има и занаятчии, и музиканти. Трябва да им помогнем да излезат от амплоато им на "цижани", а не да ги капсулираме в него - въпрос на променено поведение, нови навици икултура../Пловдив,август 07/

 19. 19 Профил на Eна
  *****
  Неутрално

  Етническите конфликти ги разпалва некадърната полиция и абдикиралата от задълженията си държава.

 20. 20 Профил на Сириус
  *****
  Неутрално

  По скоро есе или някякви лични размисли на автора ..Но е прекрасно..Струва си човек да се замисли...
  П.С. Погледнете някои от коментарите и се запитайте какви хора сме останали в България, щом и в постингите на в.Дневник/смятам, че е единствения сериозен вестник и се чете от нормално мислещи хора/ има толкова много злоба и ненавист към ближния.....

 21. 21 Профил на гамизон
  *****
  Неутрално

  Тоз идиот гамизов явно не изкарва много пари от разрешаване на бизнес конфликти и корупция- в българия такива работи няма- нито ялова конкуренция (само дето се избиват по улиците някакви бизнесмени) нито корупция- само дето не остана чуждестранна фирма непропищяла и незаминала към унгария по развълнуван асфалт и дупки.

  ближи си сладоледа и гледай да не те разпознае някоя жертва на цигански банди

 22. 22 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  мнозинстово и българи и цигани се държат бедни,
  за да се манипулира лесно. беден и необразован=
  гласува за 1 бира за когото му кажеш и някой
  така живеят без да работят.

 23. 23 Профил на Родни Кинг
  *****
  Неутрално

  Гамизов,да минеш надвечер край "Отровено общество" ,да си вземеш хонорара за статията!!!Др. Шорош цени добрата швестерия!!!

 24. 24 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Същият Гамизов днес има публикувано интервю в "Монитор" с подзаглавие "Ислямът не е заплаха, защото не се реформира"
  Айде бе!
  Помияр........

 25. 25 Профил на Светъл антропологичен тип
  *****
  Неутрално

  Аз съм също като автора "доста светъл антропологичен тип. Християнин. Относително грамотен и приемливо глобализиран." Българин, което не се срамувам да декларирам (а не "от така наречените българи", както се изразява авторът). Работя и с данъците които плащам със сигурност издържам поне две цигански семейства, които не работят, никога не са работили и нямат намерение някога да работят.
  Въпросът ми към автора е: Имаше ли той подобна статия, когато група озверели цигани убиха един невинен български професор в кв."Захарна фабрика"? Интересно каква е неговата позиция по този въпрос.Защото ако наистина е глобализиран, трябва да има реципрочно мнение изразено на страниците на четен централен ежедневник и по този въпрос и по изстъпленияна на циганите от виетнамските общежития и пр. и пр.

 26. 26 Профил на Памела
  *****
  Неутрално

  Това, че държавата е загърбила задълженията си и не третира по еднакъв начин гражданите си (толерира циганската престъпност, неплащането на сметки и раздава помощи ) в никакъв случай не е основание за подобна агресия и то срещу съвсем невинен човек. Разберете, убийството си е убийство и нищо не може да го оправдае. Още повече, че убитото момче с нищо не е предизвикало побойниците.
  Етническите българи трябва да насочат гнева си към държавата, която с бездействието си създава условия за такива прецеденти. Етническият ни модел е генетично сбъркан, като се започне от непропорционално голямата власт на ДПС и се свърши с толерирането на циганската престъпност и мързел за да става купуването на гласове по-лесно. Управляващите отдавна трябва да са решили къде да разселят циганските гета (на терени с ток, канализация и леки постройки) и как да ограничат циганската миграция. Ако дават по-малко комисионни на собствените си фирми и пари от бюджета ще се намерят. Тези мерки са даже и закъснели, защото утре положението ще стане неуправляемо.

 27. 27 Профил на Pagane
  *****
  Гневно

  Господин Автора, какво лошо има в това да търсиш опора в най-древните си корени - които по нашите земи са езически? Какво е лошото там - това ли, че ханове са превеждали стотици хиляди през земи и години, за да оцелее народът им? Това ли, че боговете им са били пряко свързани с природата и космоса, а не с имагинерни понятия? Това ли, че са обожествявали земята, пръстта, растенията и конете си, от които е зависел животът им? Това ли, че са били силни физически и духовно, свободолюбиви, непреклонни, жертвоготовни, безумно смели, че са се подчинявали на природните закони, които са по-велики и от най-великото? Това ли, че не са обръщали и другата си буза, за да я ударят, а са защитавали правото си да живеят на тази земя, която откакто е наша, все така си се нарича? Християнството е наложено тук като политически компромис - заради държавнически интереси. Разбира се, някои негови постулати може и да водят до добродетели, но некой няма право да обвинява хора (в случая българи), че се гордеят с корените си и търсят опора в древните си ценности. Автора, я погледнете и други народи, които имат свръхголямо национално самочувствие.

 28. 28 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Почти изцяло съм съгласен с автора. Пропуснал е само едно нещо (не ме разбирайте погрешно, като заяждане) - да даде пример с убитото вчера от цигани момиче. Малко по-балансирано, демек. Защото "Време е да се лекуваме, това не е срамно, нито трудно. Време е да станем такива каквито сме били - добри, толерантни, весели, умни, находчиви и добронамерено иронични. Бъдещето го изисква. Омразата е уморителна, изтощителна и винаги завършва с много страдание за всички." трябва да е двустранно.

 29. 29 Профил на az
  *****
  Неутрално

  никой няма право да отнема 4овешки живот, независимо дали е бьлгарин, ром или от друг етнос, а за престьпниците трябва не само сьд но и присьди.

 30. 30 Профил на Авитохол
  *****
  Неутрално

  Господин Гамизов, коментарът ви е точен, дори почти изключително точен. Понеже съм съгласен с повечето неща в него няма да ги коментирам. Ще коментирам обаче само едно нещо, за което считам, че не сте прав.
  За вас привързаността и интереса към предхристиянското минало на българите е белег на популиста и го натоварвате с отрицателност в коментара си. Сигурен ли сте, че това е така? Сигурен ли сте, че интересът към античността и предхристиянската традиция са характерни само за популиста? Сигурен ли сте, че това са отрицателни неща? Ако древността бе нещо лошо щеше ли да продължава да има научен интерес към нея. Щяха ли от Би Би Си да правят научно-популярни филми за античността, да се интересуват от зороастризма и от общите предци на повечето европейци - индо-иранците? А нима ще отречете постиженията на човечеството преди християнството да се появи? Да не би народите и хората, които са почитали и продължават да почитат нехристиянски и много древни божества и религии да за популисти? Ако е така трябва да отречете постиженията за световната цивилизация на народите на Индия, Китай, Иран. В тясно български аспект ще трябва да отречете и всички предхристиянски постижения на българите - архитектурното чудо Плиска(най-големият град в средновековна Европа), признатият от ЮНЕСКО за най-точен български календар, изграждането на съвършено нов и непознат за дотогавашна Европа държавен модел, ще трябва да отречете(ако изобщо знаете) и приносът на т.нар. Волжка България. Да, асоциирайки древноста с популизма, асоциирайки т. нар. "тотеми" (преполагам имате предвид руническото писмо и Розетата от Плиска) с популизма поставяте под общ знаменател много неща, които не са съвместими.
  За финал ще ви кажа, че аз обичам древността в цялостен световен мащаб и в тяснобългарски. Аз нося през по-голямата част от денонощието Розетата от Плиска, дори подобно на някои древни традиции съм се "дамгосал" с Мадарския конник на гърдите. В същото време обаче съм се учил да свиря на класическа китара при циганин цели пет години. В същото време съм израсъл в Котел, където играехме и учехме заедно с циганчетата.
  Дано поне малко, г-н Гамизов, да сте разбрали защо написах всичко това.

 31. 31 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КОЙ СТАВА ДОБЪР,КОГАТО ЦИГАНИТЕ ПРАВЯТ ПОРАЗИИ."ТУРЦИТЕ".ТОЧНО ДОГАН ДАВА НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА, ПО ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ,НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ПАРИЧКИ.10 000 х.л.НА ЕДИН, ТОЙ НА ТРИМА ПО 1 000 ТЕ НА ТРИМА ПО 100 ТЕ НА ПЕТИМА ПО 1 БИРА И ЕТО ТИ БАНДА, КОЯТО МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ ВСЯКАКВА ПОРЪЧКА. И ЦИГАНИТЕ ЛОШИ "ТУРЦИТЕ" ДОБРИ.ТОВА ВЪРВИ 20 г. ВЕЧЕ.!!!!!!

 32. 32 Профил на някой си
  *****
  Неутрално

  и какво според господина трябваше да стане след убийството? да се обяви национален траур, да поканят в телевизията родителите му ли? да тръгнем по психиатри вследствие на трагедията или може би да закрием държавата? безразборно преписана от брошури и други книги статия - нищо ново, нито като мисъл нито като стойност. впрочем не бих се учудил и ако си е платил да се публикава статията - все пак добра реклама на безсмислената му -"консултантска компания, която предлага услуги за предотвратяване на възможности за възникване на лоши бизнес практики: корупция, нарушаване....."

 33. 33 Профил на Учуден
  *****
  Любопитно

  До г-н Гамизов (автор):
  Аиде да сме и малко реалисти, не само теоретици:
  Да, аз бих прегърнал майка му, но ако в същия момент сестричката му ми открадва портфейла, приятелите му пребиват и ограбват брат ми, баща му краде металната решетка на шахта, поради което моята майка си счупва крака, брат му ми разбива колата за да открадне радиото, родата му на село открадва зимнината на баба ми и я изнасилва, пак ли се очаква да съм "добър, толерантен, весел, умен, находчив, добронамерено ироничен"

 34. 34 Профил на борко - до Авитохол
  *****
  Неутрално

  "За вас привързаността и интереса към предхристиянското минало на българите е белег на популиста и го натоварвате с отрицателност в коментара си" - лично аз не знам дали е белег, но всички популистки и националистически (да не кажа нещо по-сериозно) го използват. Погледенете например БНС на Расате, пък и Атака.

 35. 35 Профил на Антон
  *****
  Неутрално

  Напълно поддържам Точица.
  Това не е болест, а симптом.
  Българското общество е болно от породената от социализЪма морална имунна недостатъчност. Разрушените морални устои на нацията и целенасоченото зомбиране и профанизиране на народа са проблемът.
  Сегашното изостряне на проблема си е инспирирано от поредният провал на комунистическото управление. Преди бяха турците, сега са циганите. Ако се съмнявате в това, че властта, ако не е провокирала, то поддържа огъня - погледнете реакцията на МВР и кой и как реагира и отразява случващото се.

 36. 36 Профил на Бибалброкс
  *****
  Неутрално

  Почти изцяло съм съгласен с автора и единствено бих искал леко да го допълня. Има нещо изключително характерно за изказванията на хората заразени от омразата на популизма и това е че в 90% от случеите тази омраза се подхранва от най-примитивната от всички емоции - срахът. Типичен пример за това е коментара на УЧУДЕН. Готов съм да се обзаложа на голяма съма пари че баба му никога не е била изнасилвана, майка му не си е чупила никога крака падайки в шахта а ако радиото му е било някога открадвано то едва ли има нещо което да го кара да е сигурен че това е направено точно от цигани. Той обаче с радост посреща всяка новина за каквато и да е неправда извършена нейде по света от цигани и я нарежда на пиадестала на неуспоримите факти мотивиращи омразата му непосредствено до историите за злощастните му майка и баба.

 37. 37 Профил на Проблемът е за да се реши!
  *****
  Неутрално

  Комунистите бяха го "решили"по своему(както и много други проблеми)като бяха принудително населили циганите в ДЗС-та-един вид гета без право да ги напускат...Вярвам това не се е отразило положително на самочувствието на тези хора!
  Докато българската държава не започне да третира еднакво всички граждани живеещи на нейната територия,проблеми ще има!Партии,които насаждат омраза представяйки една или друга етнос като проблем трябва да се забранят!

 38. 38 Профил на от плевенчанка
  *****
  Неутрално

  Ей,Гамизов,хайде да те водя на разходка из Плевенския пазар без охрана.Да видиш как безбройните брат`чеди на малолетните нападатели на плевенчанина от онзи ден "ловуват" на хайки,пък като останеш без туй-онуй и со малко кютек,да ти гледам сеира.Познавам един природозащитник,дето защитаваше правата на бездомните псета.Но след като по тъмна доба го нападна глутница озверели псета и го изпохапа на 15 места,знаеш ли какъв кучемразец стана....

 39. 39 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Напълно подкрепям!

  Добавка за разликата между патриотизма и популизма: първото се опира на истини, второто--на лъжи. (Поради тази сякаш причина съм преподчитал винаги "Към родината" на Далчев пред "Аз съм българче" на Вазов.)

  Нека да го кажа така (само сравнение, не се фокусирайте прекалено): ако беше вярно, че ЦИГАНИТЕ ТРЯБВА ДА УМРАТ, ДА УМРАТ НА ВСЯКА ЦЕНА заради станалите напоследък убийства, неплащането на данъци, каруците и т.н., то членовете на парламента, на министерския съвет (особено "дьо Фонтание", както го наричат), президента, повечето от редовите полицаи и много други СЪЩО ТРЯБВА ДА УМРАТ И ДА УМРАТ ЖЕСТОКО. Нали схващате кой ни пакости най-много на нас, обикновените българи?

 40. 40 Профил на Смехурко
  *****
  Неутрално

  Тази статия е опасно глупава. Проблемът е, че й личи едва на третото прочитане.

 41. 41 Профил на петроФ до светлия антропологичен тип
  *****
  Неутрално

  Драги ми типе, имаше много такива статии, но кой да ги чете. Иначе и аз като тебе не само, че не се срамувам че съм българин, но може да се каже че се и гордея. Защото знам вече кой съм, откъде идвам и накъде отивам.
  Защото знам още, че истинските българи нямат нищо общо нито с карагьозчиите от Атака, нито с шоу-историка Божидар Димитров, нито с Гоце и приятеля му Расате или с латернаджията им Слави Трифонов.
  Защото знам че духовните водачи на на този народ бяха избити от предшествениците на горните веднага след 1944. Защото знам днешните, новите водачи чакат там някъде реда си докато народът реши да ги извика.Рано или късно това ще стане.

 42. 42 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  като основател на фондация "Референдум.бг", чиято дейност е свързана със защитата на конституционните права на гражданите,моля да защитите МОИТЕ права,т.е.в прав текст - нямам повече желание да плащам ток,вода,лекарства,храна,памперси и ВСИЧКО останало на една паразитна група в държавата България!И си направете справка - какво е отношението на ДЪРЖАВАТА към мангалите в другите страни.

 43. 43 Профил на Патоанатома
  *****
  Неутрално

  Гостоприемника не може по своя воля да отхвърли паразита!!Паразита сам решава кога и при какви условия да го напусне!!!

 44. 44 Профил на от плевенчанка до патоанатома
  *****
  Неутрално

  Обикновено паразита напуска гостоприемника когато организма на последния не може да осигурява му осигурява среда за протичане на основните жизнени функции - хранене,нарастване и размножение.Това състояние обикновено настъпва при смъртта на гостоприемника.Тогава?......

 45. 45 Профил на Патоанатом
  *****
  Неутрално

  Малко остана ,плевенчанке!!!Види му се краят!!!Преговорете си петте фази на приемане на края по Боб Фос(и)!!!!

 46. 46 Профил на haide de
  *****
  Неутрално

  Срам ме е от подобни статии. Привидно интелигентни хора - да пишат подобни фалшиви думи.

 47. 47 Профил на До номер 36
  *****
  Неутрално

  Не сте прав, че популизмът в 90% от случаите се базира на страха. Популизмът по презумпция е нещо сладникаво, а често се свежда до неизпълними обещания. Всички властници са малко или много популисти, алтернативата е диктатори, но и последните залагат на популизма в някаква степен.
  А вие сигурно считате себе се за смел човек и непопулист - ще минете ли сам по тъмно през циганска махала? Аз си признавам,че не бих го направил. И освен това популизмът ми е абсолютно неприятен, само че не го схващам като автора или не изцяло като автора.

 48. 48 Профил на циганин
  *****
  Неутрално

  Стига сте ни вменявали чуство за вина с такива статии, никога не съм нападал цигани, нито съм ги обиждал. Но през тези 50 години комунистическата власт създаде това малцинство и му даде огромни привилегии, а малцинството послушно гласува за тази власт. По същия начин стои и въпросът с турците. В България загиват и българи, наскоро в Плевен нападнаха човек за 100 лв. и го пребиха. А много от нас са имали срещи с циганите хвърлящи камъни по влаковете, а даже и по училища. Истината е, че това номадско племе не иска да се интегрира в нашето общество. А с привилегии интеграцията няма да потръгне. Не живея в България и знаете ли кое е най-хубавото - тук няма цигани. Пропуснах да кажа, че всъщност не съм расист.

 49. 49 Профил на Bibalbroks
  *****
  Неутрално

  Пишейки коментара си имах предвид не популизма изобщо а кокретно популизма насаждащ омраза към различния независимо дали той е циганин евреин цветнокож или арабин (съжалявам за тази неточност).
  Да налагало ми се е да минавам през циганска махала по тъмно и да било ме е страх и то доста. Само че моята гледна точка е малко по-различна от вашата. Престъпността в тези гета е породена от ролята която обществото е отредило на хората живеещи в тях и такава престъпност би се породила винаги независимо от това дали в конкретното гето живеят цигани евреи цветнокожи или българи. Не мога обаче да разбера къде е връзката между едно хлапе (цигане) отиващо да си купи сладолет на площада в Самоков и конкретните виновниците за всички грехове на циганите които на висок глас разтръбявате. А това че всички вие псевдо патриотите сте страхливци е абсолютно видно от факта че единственото което сте способни да направите е да пребиете до смърт едно беззащитно хлапе или поне да злорадствате когато някой друг го е сторил.

 50. 51 Профил на от плевенчанка
  *****
  Неутрално

  Ролята на циганите в обществото не е предопределена,а се създава и утвърждава от самите тях.Интеграцията е осъзнат волеви процес,който изисква усилия и от интегриращия се.По тролейбусната линия,с която пътувам,има една мургава контрольорка.Момичето е чистоплътно и прилично облечено.Говори правилен български.Има средно образование.Любезна е спътниците,за разлика от некои свои колежки-българки.Не съм забелязала някой да е отправил обиден жест или реплика по неин адрес.Тя защо не е дискриминирана? Защото не я е мързяло да учи? И защото не я мързи да работи? А на огромната част от нейните неграмотни,нечистоплътни и мързеливи сънародници все някой им е виновен за бедността и смрадта,в която тънат- я българите,я американския империализъм,я марсиянските нашественици.Защото най-лесно е да обвиняваш другите за това,че нямаш желание да направиш от себе си човек.

 51. 52 Профил на Bibalbroks
  *****
  Неутрално

  Плевенчанке, в това което ти самата си написала се вижда абсърдността на собствената ти теза. Значи когато един Циганин е чистоплътен и добре облечен Той е достоен за твоето уважение но винаги когато срещнеш някое мърляво и босоного цигане то задължително е престъпник. А дали това цигане е виновно затова че се е родило в гетото и майка му и баща му са били същите мърляви мизерници. Но ето че сега ти искаш от него да се интегрира и как да стане това като всеки път когато излезе извън гетото среща хора като теб готови да го заплюят още щом го видят. Безспорно циганката контрольор в тролея е един много добър пример че такива интегриране е възможно но усилията които е трябвало да положи и неправдите през които да премине за да го постигне най-вероятно са доста по-големи от това което на повечето от вас им е струвало да се изучат да си намерят работа в някой офис и после да пишат коментари срещу циганите из форумите. И какво след всичко което е преминала вие (общвеството) великодушно и позволявате да стане контрольор в тролей. А дали би могла да стане адвокат например или счетоводител. Дали може да се мери идвайки от мизерното училище на гетото с другите деца от "елитните" гимназии родителите на които дават луди пари за частни уроци. И какво излиза накрая всички вие ако сте мързеливи и некадърни ще си намерите някоя мизерна работа като контрольор в тролей например а ако сте умни и работливи ще станете бизмесмени учени или каквото там искате да станете, а мурлявото босоного цигане ако е умно и работливо може да работи за чистотата или да стане общ работник или контрольор в тролей, а ако е мързеливо му остава да стане престъпмик. Инрересно ми е как бихта постъпили повечето от вас поставени пред такъв избор. А на тези които се възмущават на привилегиите на циганите - защо не минете няколко процедури на солариум и не се преместите да живеете във Факултето?

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 53. 54 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Оказва се, че такива статии имат почва у нас. Да различаваме добър и лош патриотизъм - като второто го наричаме с друга дума, нищо че тя си има по-различно значение. Учудвам се, че автора не са го изяли с парцалите.

  Всъщност патриотизмът може да бъде само лош - средство за масова манипулация на мисленето без рационални основания, точно както религията. Всеки си мисли, че неговото племе е по-добро с нещо (всичко) от съседното - това не може да бъде рационално. Но как да накараш хората да мрат за тебе, ако не ги убедиш че всъщност има нещо по-високо и от двама ви, за което си заслужава да се мре. "За Родину, за Сталину, вперед!"

  Горките промити мозъци.

  Но пък липсата на ценности е страшно нещо, така че, когато ги няма на рационално основание, това трябва да се компенсира на всяка цена. Ако някой е добър човек, какво толкова, че вярва в небивалици. Лошото е, че това се отнася само за достатъчно развити религии като Будизма или Християнството от последните век-два. Ценностите на база национализъм винаги са били много убедителни и много кървави като резултат. Чалга ценностите с възпяването на "героите" с противообществени прояви също ще ни навлекат беля. Консуматорските желания поне са безопасни. Но всички те са глупави.

 54. 55 Профил на Кучето скача според тоягата!
  *****
  Неутрално

  Някой да е чувал за нулева толерантност?
  Ако законът се прилага НЕПРЕКЪСНАТО ЗА ВСИЧКИ БЕЗ КОМПРОМИСИ само тогава може да има ред.
  Справка: престъпността и работата на полицията в Ню Йорк.
  Всичко друго са са само словесни упражнения, а се иска непрекъсната работа.

 55. 56 Профил на борко - до Гражданин
  *****
  Неутрално

  Извинявайте за офтопик-а.
  "Консуматорските желания поне са безопасни. Но всички те са глупави." - мислиш ли? За второто по мога да се съглася.

 56. 57 Профил на Nerazbran
  *****
  Неутрално

  Популизам има застото народа е прост. Хората искат да им се дава и политизите обестават за да ги изберат. Ако има образователен ценз при избори популизма сте е по-малко и кацестжената политика повеце.

 57. 58 Профил на Horus
  *****
  Неутрално

  Интересни факти за християнството:

  Greatest Story Ever Told-Christianity part 1 of 3
  http://youtube.com/watch?v=4Who-huEpwg

 58. 59 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  Nerazbran, всички народи са прости! Някой само са по-прости в даден период от историята им. Между другото, образователният ценз нищо няма да промени, един от най-големите простаци- абсолютен глупак, който познавам, е докторант (и то в областта на точните науки).

  Аз си писах още преди няколко седмици в блога на тема расизма на българите. Всички общества са донякъде расистки, или да го кажем дискриминационни, защото най-лесно е да се хвърля вината върху "различния". Кзенофобията е страшно нещо, но тя би трябвало да е извън нормата. В България е най-нормалното нещо на света, дори ако не си такъв, то значи нещо ти хлопа.

  Засега на преден план са циганите и турците, след ден може да са наркоманите, после имигрантите, след тях пък ще дойде ред на някой друг. Просто наистина сме болен народ, защото нямаме човешки норми на поведение, това е! Как се лекува това? Ами показвайки, че все още има нормални хора, които не определят криминалността на човек по това дали е от някакво малцинство (етническо, социално или каквото и да е), хора на които им пука за реда, за държавата, за хуманността и бъдещето на всички ни.

 59. 60 Профил на разочарован
  *****
  Неутрално

  Bibalbroks, много тенденциозно и расистко мнение.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 62. 63 Профил на Gilbert
  *****
  Неутрално

  Г-н Гамизов,
  Много думи, много вода, малко смисъл. За да твърдите,извинявайте, големите глупости в тази своя статия първо (си) отговорете, ама честно, на следния въпрос. Защо същите хора, които често казват "мръсен циганин", не казват "мръсен японец", "мръсан китаец", или "мръсен монголец" например? Всяка от тези националности се отличава от българите съвсем очевидно. Ами просто защото от японец, китаец или монголец, нямаш никакво основание да очакваш това агресивно, противозаконно, малоумно, неграмотно и идиотско поведение, което не винаги, но често, често имат именно циганите. И то най-вече българските и румънските цигани. И това търдение глупави авторе, няма нищо общо с популизма. Българите за добро или за зло нямат изначално предубеждение към другите етноси и нации. Но имат характерен практицизъм и настройват своето отношение към фактите, а не към теориите. Изобщо всички вие, които словоблудствате по циганските проблеми пренебрегвате фактите. Това глупако се нарича инсинуация. Нямаме нужда нито от инсинуатори, нито от инсинуации.

 63. 64 Профил на Damn!!!
  *****
  Неутрално

  Всеки, който има нещо против статията, след като я е прочел, очевидно е или ненормален, или твърде уплашен от безспорните истини, които се съдържат в нея...
  Какъв е този човек, Гамизов и защо не ни е президент например?

 64. 65 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Gilbert, наистина ли не си чувал думите "мръсен китаец" и не знаеш, че в България негрите ги пребиват жестоко, само защото са черни?

  plis, замислял ли си се как и защо българите мразят наркоманите, а се възхищават на наркобосовете? Проблемът не е толкова че "сме" болен народ, проблемът е в ценностите, поддържани между другото от медиите и т.нар. "интелектуалци".

 65. 66 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  Гражданин, нали това написах, че ни липсват човешки ценности. Болестта в случая не трябва да се взима в първото и значение. Но да, добър пример си дал.

 66. 67 Профил на Dame
  *****
  Неутрално

  Браво на "65", който ми взе думите. А ти, Жилбер, защо ли не си признаеш, че някакви твои комплексчета те карат да наричаш автора глупак, макар че може да се поспори по въпроса за популизма. Аз пък мисля, че е забележително, че един мъж е изпитал състрадание към жертва на насилие. Нещо, което прави автора особено интересен и интригуващ. Разбра ли ме добре, Жилбер, мамин сладък?

 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 68. 69 Профил на НИЕ
  *****
  Неутрално

  Do DAME - Вие пък май само с мъже-насилници сте се срещала, щом така Ви впечатлява съчувствието...или май автоматичната либерална толерантност към другия. Доа, това е добре, но баналните неща са казани не само тромавко, но и без истински задълбочен анализ на корените на проблема а той май си е, както писа Европеец, нещо като "Сблъсък на цивилизации"! Както каза вече някой, да сте забелязали българите да мразят японците или така различните расово китайци? Стига заблуди - изобщо не става дума за "етническа нетолерантност", а за нетолерантност към неприемливо социално поведение!

 69. 70 Профил на Ена
  *****
  Неутрално

  Нападателите на пребитото вчера в София момиче са били освободени: двама с глоба от по 300 лв., защото били социално слаби, а трима без всякакви последствия, защото били непълнолетни. Какво като са непълнолетни? Къде са детските педагогически стаи? Защо ги пускат? Демонстрират им, че могат да ходят да пребият поредното беззащитно момоче или момче, защото са в група. Полицията и държавата отново не си вършат работата и с това подклаждат етническото напрежение.

 70. 71 Профил на До №10
  *****
  Неутрално

  Опитай се да им простиш,омразата и отмъстителноста са насочени против теб самия!

 71. 72 Профил на Robinson
  *****
  Разстроено

  Потресен съм от толкова много хейтене, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ХЕЙТИТЕ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА ИСКАТЕ НАКАЗАНИЯ, ПРЕСТАНЕТЕ С АГРЕСИЯТА, ПРЕСТАНЕТЕ С ОБИДИТЕ. Малко самоирония и любов

 72. 73 Профил на До Plis със благодарност!
  *****
  Неутрално

  Хубаво е,че Ви има!Бях загубил надежда,все пак в БГ има и свестни хора!!!!
  Невъзвращенец.

 73. 74 Профил на борко - до Horus
  *****
  Неутрално

  Само кратко уточнение - този, който е правил "разкриващия" филм за християнството, към което сте дали линк, и понятие си няма от същността му.

 74. 75 Профил на Ена до Робинсон
  *****
  Неутрално

  Щяхте ли да говорите за самоирония, ако убитото 17-годишно момче беше Ваш син, а пребитото вчера сираче Ваша дъщеря? Пълното безвластие, което цари няма нищо общо с любовта.

 75. 76 Профил на Dame
  *****
  Неутрално

  Големият проблем е, че едновременно вървят два ужасни процеса: 1)държавата я няма никаква точно в онова нещо, заради което по правило съществува - сигурността на хората, казвам на хората, не на българите

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 78. 79 Профил на Dame
  *****
  Неутрално

  Истинският проблем е, че паралелно вървят два ужасни процеса: 1)Държавата я няма никаква точно в онова нещо, заради което по правило съществува - сигурността на хората, казвам - на хората, не на българите, циганите, евреите и т.н. 2)Ние, хората, сме се обезчовечили до пълно опустошение. Помислете: В нормалните държави полицията в град като Самоков или в квартали като Овча Купел си познава районите и потенциалните извършители на престъпления,пълнолетни и малолетни, знае кои са опасните групички с боксове и железа, с други думи, върши са задължениятоа по предотвратяване на престъпленията. Защото в уредените държави задължението на полицията е не само да разкрива престъпленията, но и да ги предотвратява. По второто: нападението в Самоков е станало малко преди 23 ч. насред централния площад, обграден от препълнени кафенета, и нито един човек не е станал от масата си! За какво говорим!
  П.П. Реплика към "Ние": зависи какво разбирате под мъже-насилници, но това е въпрос от психологията, не от теорията за етническата толерантност. Просто ме вълнуват мъже(говоря за мъже), които са способни на състрадание.

 79. 80 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Трябва ,според мен ,да се работи повече и от страна на интелигенцията,и от страна на образователната система, Расате -хановете,Каракачан-хановее,Гоце-хановете и племената им да се образоват и цивилизоват,а и да се християнизират за да не пречат повече ан държавността в БГ и присъединяването ни към голямото християнско семейство на ЕС,както правеха цели 45 години.Аман от езичници и не много образовани хора.

 80. 81 Профил на mistik
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора. В слу4ая става въпрос за циганите...
  Но я се опитайте да смените думата "циганин", с думата "тур4ин" или "помак". Какво 6те се промени? Единствено при4ината за неприязанта и омразата на българина.Естествено, 4е има и 6те има изклю4ения сред тях, слава богу. Сега 6те по4нат форумците да обясняват: та Доган, та Етем, та обръ4ите ...и т.н. Това са оправдания. За съжаление, обръ4ите и ДПС са действителността в дне6на България и това е плод на об6тите ни усилия. Но етни4еската нетърпимост и неприязън към специално тези групи си съ6тествува от години, много преди "идването на демокрацията". В кави4ки, за6тото тя така и на дойде. Но не може и да дойде с този на4ин на мислене, за6тото демокрацията не е не6то ве6тествено и няма да дойде през вратата, а преди вси4ко в главите на хората.
  Тези хора са малцинство в България, не са били, и не са определя6тия фактор. Определя6тия фактор са именно българите. Става дума за казаното от българския евреин: Каквато държавата, такива и евреите, респ. циганите, турците, помаците. Помислете си, кога в българите са се заинтересували за която и да е малцинствена група? Как живеят тези хора, как мислят, какво мислят за България, т.е. родината си, за българите, за бъде6тето. Някой има ли представа за това? Но май е по-лесното те да са в периферията на на6ия живот, да не претендират за ни6то, както бе6е по Живково време, да работят 4ерната ни 4работа, да не се пре4кат тук и там, по възможност въоб6те да ги няма...
  Но тези хора са вижда6ти и мисле6ти, много от тях по-умни от вас, иска6ти равни възможности и в много слу4аи и трупа6ти ло6и спомени и неприязън, който един ден по4ва и да се проявява. Стига да намери по4ва...

 81. 82 Профил на mistik
  *****
  Неутрално

  Написаното по-долу се отнася за статията "Агресия и стереотип" от Георги Господинов, но си помислих, 4е има много об6ти не6та с мненията от този форум...


 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 83. 84 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с ДАМЕ.Всички много добре знаем ,че основният,голям проблем за държавноста и реда е отказът на правосъдната система да работи ефективно и всички да са равни пред закона.Няма такова нещо.Този факт рефлектира във всички сфери на живота ни,дразни ни и ни кара да си пишем по такива форуми,но кой ли ни чува.Ще става по-лошо,защото тази безнаказаност дава кураж и самочувствие на всички,които са на ръба или извън закона да продължават да безчинстват,крадат,убиват,регазват,изнасилват,замъряват,унищожават.В най-големите демокрации законите са безжалостни и безкомпромисни към всички ,които ги нарушават.При нас е точно обратното,колкото е по-голямо престъплението,толкова е по-ненаказуемо,примери бол.

 84. 85 Профил на integriran rom
  *****
  Неутрално

  Там е работата, че българкият национализъм и патриотизъм е неграмотен и е просташки.Ромите по тези земи винаги са се държали като в чужда земя. Българските популисити пък се държат с тях като колониалисти. По презмуция са собственици на цялата територия. Този Расате, може ли да извади нотариален акт за собственст от нос емине до Калотино.Той е собственик на 80 - 100 кв. апартамент. И може би на вздуха. Тъпият българин е равен на тъпия ром. Болнавичка е българската итнелегенция. Остави нещата в ръцете на некадърни и алчни полуграмотни селски тарикати, които не желаят държавата да бъде модерна цивилизована. Те в тези условия, са господа никой. Това е дережето господа интелегетни българи и роми.

 85. 86 Профил на miranda
  *****
  Гневно

  до гемизов-а вие отидохте ли в Самоков,или в Красна поляна,или Факултета/о? А сте отидете ли на погребението и сте прегърнете ли маика му???
  Комбинацията от ва6ияат ли4ен популизим,сълзливост,патети4ност,комформизъм и фал6иво-примирителна скромност през дупките на които прозира т6естлавната ви съ6тност ,изпължнат с погнуса мен и поже4ето про4ели атибългарският ви пасквил!

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 87. 88 Профил на Пише така,
  *****
  Неутрално

  защото е загинало само едно дете. Ако бяха 400, можеше да се поиска безплатен апартамент за убиеца, пенсия, някой и друг милион награда...

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 91. 92 Профил на свободен
  *****
  Неутрално

  Струва ми се, че ненавистта е изпълнена със страдания за този, който я изпитва.

 92. 93 Профил на VІ отдел на ДС
  *****
  Неутрално

  Познаваме добре другаря Гамизов. Тази статия не отразява точно неговото лично разбиране по темата, а е опит да обърне внимание на обществото върху себе си: случайна ли е тази "визитна картичка" в края? Чиста проба евтина реклама.

 93. 94 Профил на свободен
  *****
  Весело

  Какви жалки типове сте.Какво знаете за Стефан Гамизов?Аз знам много,работил съм с него 11 години и се чудя защо не вземете да си напишете имената като го плюете да ви видим лицата.Жалки нещастници.Не можете да му стъпите на малкия пръст.Рано или късно ще ви размаже.Нещастни жалки комплексари.Тънете си в калта-там ви е мястото.

 94. 95 Профил на Аууу ужас
  *****
  Неутрално

  Ами ако наистина ни размаже рано или късно Стефан Гамизов?? Както е казал "свободен" де. Той най - добре знае нали е работил с него 11 години. Дето се вика доброму добро да струва лошият - с ножа по глава! Или нещо от сорта на: за едного безплатен ток за друг - рано или късно размазан!! Ама яко! Да му дойде акъла на туй расистко копиле и да спре да гледа в канчето на социално слабите си събратя!! Наистина ауу ! Ами дано по-късно ни размаже, а не по-рано!

 95. 96 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Всичко читаво се е изнесло от България. В страната са останали главно УПРАВЛЯВАНИ ДЕБИЛИ и УПРАВЛЯВАЩИ ИЗРОДИ. Какво добро може да се очаква при такава социална конфигурация. Циганизация!?! Тя е и в душите на българите, а не само в растящата популация на циганите. Ще е като шестица от тотото да се намери свестен водач, който да промени конфигурацията. Ако трябва и чрез диктатура, но в България икономическата и социално политическата система трябва да се променят. На България и е нужна истинска демокрация, а това ще рече много СВОБОДНА конкуренция в икономиката, много СВОБОДНА опозиция в политиката и много СВОБОДНА дискусия в общуването между гражданите и институциите.

 96. 97 Профил на Големият проблем
  *****
  Неутрално

  Най-големия огромния и практически нерешим проблем при решаване на въпроса с бездомните кучета, въпроса с организираната престъпност, въпроса с циганската престъпност и още много ама много въпроси е съществуването на човека, който бих нарекъл Сънчо. В момента докато куче хапе детето ти той нежно ще шепти на ухото ти: Нани на, спи детенце. Ако сте тих и невидим кучето ще ви отмине. И то е живо същество със своите мъки и тежнения. Ако не го закачате и то няма да Ви ухапе. С това свое отношение по въпроса вие убивате всичко човешко. И пр. и пр.
  Ако посегнете на мафиота, който е зарибявал с наркотици стотици деца и е виновен за смъртта на много от тях, Сънчо ще Ви заклейми като един бездушен изрод за който не съществуват съд и закони. Държавата трябва да се справи със всичко това шепти той. Този нещастен престъпник също е имал майка и баща и те са треперили над него. В крайна сметка Вие ще почувствате вина, че изобщо сте се родил и сте помислили някога нещо лошо за някого. Примери има безброй и всички Вие ги знаете добре. Аз Ви казвам - за всичко е виновен ПРЕДАТЕЛЯ В ЧЕТАТА. Никога не може да има резултат ако един от нас стои и убеждава останалите, че не са прави ах как не са прави те жертви на зверските си инстинкти за разлика от него цивилизования джентълмен възпитан в човешките ценности мислещ с главата си за разлика от нас - гнусните подлеци желаещи едва ли не смъртта на себеподобните си. Ще припомня само едно нещо. Малките вълчета, тигърчета и чакалчета също имат своите майки и те се грижат нежно за тях дори по-добре от много хора. И накрая без връзка с конкретния случай визиран в публикацията по-горе искам да кажа,че въпроса със съвместния живот на циганите и останалите граждани на България трябва да бъде решен сега и то колкото може по-бързо иначе решаването му ще става все по-трудно и по-трудно с времето.

 97. 98 Профил на Големият проблем е,
  *****
  Неутрално

  че българина си мисли,че живее в държава с традиции от 1300 години-внушени му от комунистите!Големият проблем е ,че българина си мисли,че е световен шампион по всичко!Големият проблем е ,че българинът е загубил връзка с действителноста!Големият проблем е ,че не е достатъчно да се казваш Иван ,Петър,Николай...за да си истински БЪЛГАРИН!

 98. 99 Профил на до 01:28
  *****
  Неутрално

  Това е много голяма истина,стига да имаше повече хора ,които да мислят така.

 99. 100 Профил на Кill em All!
  *****
  Неутрално

  Номер 97-много добре казано!!!!!Подкрепям напълно!!И затова мършите гармизови-на екарисажа!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK