Неистините за Ботаническата градина

ДИСКУСИЯ

Във връзка с публичните твърдения на министъра на културата проф. Стефан Данаилов по повод спора между СУ "Св. Климент Охридски" и Министерството на културата за Ботаническата градина в Балчик уведомяваме за следното:


Министерството на културата не е спечелило делата във Върховния касационен съд (ВКС) и във Върховния административен съд (ВАС), а ги е загубило. Във всички решения се потвърждават правата на СУ "Св. Кл. Охридски" върху Ботаническата градина в Балчик в пълния й обем. С решение от 27 юли 2007 г. на ВКС по дело 679/2007 г. се обезсилват решенията на Добричкия окръжен и Балчишкия районен съд, с които преди това са потвърдени правата на Министерството на културата да управлява Двореца в Балчик, и делото се прекратява поради процесуални пропуски.


Да наречеш "спечелени" загубените пред ВКС и ВАС дела е несериозно. Може би защото министерството е спечелило тези дела, има издадени 5 изпълнителни листа в полза на СУ? Може би министерството е спечелило, след като на 20 юли 2007 г. СУ беше въведен от съдия-изпълнител във владение на две помещения в Ботаническата градина, заемани дотогава незаконно от Двореца?
Нагло е да говориш и за паметник на културата, при положение че всички толкова ценни сгради са превърнати в хотели и кръчми и навсякъде са пръснати сергии, предлагащи сувенири със съмнителна културна стойност. Последното постижение по отношение възстановяването на архитектурната автентичност на обекта е поставянето от страна на назначения от проф. Данаилов директор на Двореца на покрив на лятното кино. Насищането на "автентичната атмосфера" на Двореца с търгашески кич е видно за всеки посетител.


В твърденията на министър Данаилов има и много други неистини, на които отговаряме:


Заповед №XVI-1426 от 27 юли 1955 г. е във връзка със създаване на филиал в Балчик на Университетска ботаническа градина при СУ "Св. Климент Охридски", а не на някаква си градина изобщо. За целта за нуждите на филиала на ботаническата градина се учредяват права на СУ върху: "а) целия парк на почивната станция на министерството на културата в Балчик, б) стопанския двор и съоръженията - оранжериите, навес, двора пред оранжериите, място за тор и работната площ между "Аллах бахча" и вила "Септемврийче", в)парникови съоръжения, електрически печки и подвижен работен инвентар, г) сградата гаража заедно с жилищните помещения".


За тази заповед по искане на МК са се произнесли ВАС - три пъти (решения 3915/2004, 3916/2004 и 8040/2003) и ВКС - три пъти (решения 816/2007, 543/2007, 44/2006). ВАС с решение №3915/2004 се произнася за следното: "Процедурата по създаване на филиал на Ботаническа градина при Софийския университет е спазена и отговаря на действащата редакция на закона за собствеността, както и на изискванията на чл.15, ал.1, б. б от правилника за държавните имоти. Съдът не намира за нищожна заповед №XVI-1426 от 27.07.1955, издадена от министъра на културата."


ВКС с решение №543/30.05.2007 казва следното: "...Към 1955 г. държавата е разполагала с правото да ползва имота и съответно с правомощието посредством своите държавни органи да предоставя това право на държавни учреждения и организации, вкл. и на учебни заведения. ...Със заповед №XVI-1426 от 27.07.1955 функциите по опазване на природното разнообразие и богатството на растителните видове в градината към балчишкия дворец са възложени на филиала на Ботаническата градина при СУ. И именно с оглед изпълнението на тези функции на университета е предоставено и правото на ползване както върху съответните части от самия парк, така и върху сградите... и не е установено последващо отнемане на това право от патримониума на СУ..."


Няма издадена заповед от момента на "извършване плащането на двореца от страна на НРБ (1970 г.), с която управлението на архитектурно-парковия комплекс е предоставено на министерството на културата. Заповед №04-06-0045128/05.1992 на министъра на финансите Иван Костов, с която министър Данаилов твърди, че се предава "безвъзмездно за стопанисване и управление на министерството на културата "Двореца и прилежащата му земя в Балчик" към днешна дата не съществува в правния мир, тъй като на многократните съдебни искания не е била и не е могла да бъде представена в оригинал нито от Министерството на финансите, нито от Централния държавен архив.


Тази заповед е била представена от юристите на Министерството на културата пред различни съдебни инстанции като копие на факс до кмета на община Балчик. В този й вид е юридически неиздържано тя да бъде изобщо коментирана. Доказателство за това е и фактът, че при издаване на АДС 604/1998 за този имот подобна заповед не е отбелязана в него.


Абсолютна лъжа е твърдението, че "въпреки опитите на СУ "Св. Кл. Охридски" за оспорване на правото на управление върху територията на Двореца от министерството и Културен център "Двореца" от 2002 г. насам вече три съдебни инстанции отхвърлиха претенциите на ректора на Университета". Решенията на върховните съдилища са обществено достояние и могат да бъдат прочетени дори от министъра на културата.


Ироничното твърдение, че "СУ се грижи за паметника на парковото изкуство (наричан от него Ботаническа градина) и за 11 дка, върху които са разположени разсадникът, оранжерията и кактусовата колекция, създадена от акад. Даки Йорданов", е невярно. Известният български академик Даки Йорданов не е създал помощните терени - разсадник и стопански двор, където се съхраняват торта, пръстта, саксиите и разсадът, а същинската част на ботаническата градина, а именно терена на парка. Кактусовата колекция е втора по рода си в Европа след тази в Монако, не е била никога експонирана в стопанския двор, а в парковата част на обекта.


По времето, когато Стефан Данаилов беше депутат от Народното събрание с председател Станко Тодоров, държавният глава удостои с указ Университетската ботаническа градина на Софийския университет в Балчик с ордена "Св. св. Кирил и Методий" II степен за принос в науката и образованието. През последните години, когато Стефан Данаилов пак беше депутат, Ботаническата градина стана член на Световния съвет на ботаническите градини със седалище Лондон; спасителен център за редки и застрашени растителни видове за Североизточна България по силата на Вашингтонската конвенция; защитена местност по предложение на 27 депутати от различни парламентарни групи; партньор по международен проект за образование в ботаническите градини - PlaSciGardens. СУ "Св. Климент Охридски" не е преставал през последните 52 години да стопанисва, ползва и управлява създадената от него Ботаническа градина в Балчик.


Твърдението за предоставени суми на Университета е комично, при положение че за последните две години ДКИ КЦ "Двореца" е осъден да изплати на СУ общо 300 000 лв. Решенията на съда са окончателни, но въпреки това вече втора година Министерството на културата не превежда дължимите суми. За това са информирани министър-председателят и министърът на финансите.


Последното интервю на директора на ДКИ КЦ "Двореца" Тошко Гяуров пред вестник "Нова добруджанска трибуна" от 6 август поражда съмнение за възраждане на Абрашевата идея за строеж на 50 къщи, басейни, винарна и т.н. Този път ръководството на "Двореца" има намерение "да възстанови манастира на кралица Мария ". Това оставяме без коментар.


Ина Манчева, ръководител на Университетска ботаническа градина - Балчик


Огнян Илиев, зам.-директор Университетски ботанически градини


д-р Красимир Косев, директор Университетски ботанически градини


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK