Не сте дорасли за високия наратив

Вижте в цял свят, като започнете от Америка до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми... Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са... или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка. (...) Така се прави политика, иначе няма.
Ахмед Доган, лидер на ДПС, Би Ти Ви, "Шоуто на Слави", юни 2005 г.


Никога не съм казвал, че ДПС има фирми. Много е рудиментарно да си мислите, че една партия има система от фирми.
Ахмед Доган, в кулоарите на парламента, 19 април 2006 г.


С тази метафора ние обозначаваме един реален факт и заявяваме политическата и гражданската си позиция за такова взаимодействие между политически партии и бизнес, който да не генерира корупция, а да се подчинява на ясни и точни правила... Опитах се да кажа, че когато една метафора е натоварена с двояко значение, ако имаме предвид обръча като символ на корупцията, естествено е, че това е негативно явление.
Лютви Местан, зам.-председател на ДПС, Би Ти Ви, "Тази сутрин", 20 април 2006 г.
Купуването на гласове е европейско явление. След Втората световна война това става типично явление. Ние трябва да преживеем този процес. Бизнесът, щом се чувства некомфортно и иска да влезе във властта, ще използва тази технология. Това е нормално и самата демокрация дава възможност за това нещо. Мисля, че всички тръгнахме твърде семпло по тази плоскост, купуват се гласове и демокрацията отива на кино, няма такова нещо. Демокрацията ще я бъде, дори с купуването на гласове.
Ахмед Доган, 4 ноември 2007 г.


ДПС чрез своя лидер имаше доблестта да назове в прав текст, да покаже уродливите явления в обществото, но не като израз на съгласие, а с мотивация да проведем истински дебат не само в парламента, но и в гражданското общество, за начините за преодоляването им... Когато един лекар прави скенер на един организъм, той не може да бъде обвинен за това, че снимката, направена от него, показва това раково образувание. Не прави чест на групата народни представители да занимава обществото с безсилието си да разбере високия наратив на един философ.
Лютви Местан, 14 ноември 2007 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK