До гласуващите бюджет 2008

Облекченията за дарения трябва да останат

В Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който е предвидено отпадане на всички данъчни облекчения за дарители. Неясни са причините за отпадането:


1.Ако целта е премахване на всякакви изключения от плоския данък, то такива са и наличието на нормативно признати разходи, както и облекченията за лица с увреждания, които фигурират и в новите предложения.


2.Ако целта е премахване на злоупотребите с облекченията, ако има такива - те са основно при даренията от физическо лице на физическо лице (56 от 58 милиона декларирани дарения през 2006 г. са насочени директно към физически лица). Следователно и мерките за борба със злоупотребите трябва да са насочени натам.
3.Ако целта е спестяване на средства, то загубата за бюджета при запазване на съществуващите данъчни облекчения, но за дарения единствено към юридически лица и обществени организации, ще бъде около 190 000 лева (ако се запази сегашният обем на дарения), което е наистина незначителна сума.


Премахването на облекченията за дарители дава лош сигнал за политиката на държавата спрямо дарителството, още повече че при оттеглящите се международни донори местното дарителство става изключително важен източник на средства за голям брой нестопански организации в страната. Освен това плоският данък и облекченията за дарения не са взаимно изключващи се понятия. Редица страни са въвели плосък данък и въпреки това са предвидили и облекчения за дарения. Сред тези страни са Чехия, Естония, Латвия и др. В други страни, където е въведен плосък данък и няма облекчения за дарители, е въведен механизъм за определяне на получател на 1 или 2% от платения от данъкоплатеца данък - Румъния, Словакия и Литва.


Подписалите това становище организации настояват за:


1.Запазване на данъчните облекчения за дарения към организации и легитимни юридически лица и премахване единствено на облекченията за дарения към физически лица.


2.Въвеждане на "механизъм за 1%", който дава право на всеки данъкоплатец да определи коя организация ще получи 1% от платения от него данък всяка година. До момента подобно законодателство има в Унгария, Словакия, Литва, Полша и Румъния. В България при допускане, че 20% от хората биха използвали подобен механизъм, ефектът за гражданските организации би бил 4.4 млн. лв. Загубата за бюджета е равна на същата сума плюс евентуални разходи за администриране на системата. Освен финансовия ефект този закон въвежда механизъм за неполитическо разпределение на държавни средства и дава достъп на малки местни организации до държавни средства.


Надяваме се, че нашите аргументи ще бъдат взети под внимание и държавата ще подкрепи тези искания.
---------------


Български дарителски форум


Български червен кръст


Български център за нестопанско право


Български хелзинкски комитет


Каритас - България


Фондация "Помощ за благотворителността в България"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK